Het gevaar van ephedra.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Het gevaar van ephedra.

    Volgend artikel heb ik gevonden in een tijdschrift, heb er één ding aan overgehouden en dat was kramp in mijn vingers om dit in te typen, voordeel heb nu gespierde vingers.

    Het gevaar van Ephedra.

    Het zit in veel populaire voedingssupplementen, het heet Ephedra en als je er teveel van snoept, zet je je gezondheid op het spel. Check je pillen, ze kunnen gevaarlijk zijn!

    Het even populaire als omstreden kruid Ephedra verschaft je extra energie bij training en dieet. Maar het kan ook dodelijk zijn. Politiek Den Haag weet dit inmiddels ook. Begin juli werd daarom een verbod afgekondigd op de vrije verkoop van Ephedra. Producenten krijgen van de verantwoordelijke minister echter nog drie jaar de tijd om hun waar als geneesmiddel te laten registreren. Tot die tijd is dit omstreden kruid nog over te krijgen. Voor dumpprijzen, in talrijke supplementen. Kijk dus goed uit wat je koopt en slikt.

    Kruiden en natuurproducten kunnen heel heftig werken en zijn niet altijd zo veilig als je denkt… Zo zijn erin ons land al jaren producten in de handel die wel tien keer zover efedrine (het werkzame alkaloïde in het kruid Ephedra Vulgaris) bevatten dan de maximaal toegestane Amerikaanse norm. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en Milieu (RIVM), in opdracht van een geschrokken Keuringsdienst van Waren. In de VS is de verkoop van Ephedra inmiddels aan banden gelegd. In Nederland loopt men helaas achter de faiten aan… Hoe dat mogelijk is? Omdat Efedrine voornamelijk voorkomt in voedingssupplementen op natuurlijke basis, en die vallen in ons land niet onder de wet op de geneesmiddelen, maar onder de warenwet. Daarom mag dit omstreden kruid verkocht worden.


    Slachtoffers.

    Begin dit jaar besliste de overheid al dat een normering voor Efedrine bevattende natuurproducten noodzakelijk was. De regelgevind in de VS diende daarbij als voorbeeld. Maar die opstelling is inmiddels verhard, gezien het grote aantal gerapporteerde problemen bij de Amerikaanse Food and Drug Adminstration (FDA). In Amerka heeft Ephedra officieel honderd sterfgevallen en vele beroertes en hartinfarcten veroorzaakt, voornamelijk onder professionele- en amateurssporters. Duizenden slikkers rapporteerden zeer ernstige gezondheidsproblemen. Het daadwerkelijke aantal slachtoffers ligt minimaal honderd maal hoger, vrezen de Amerikaanse onderzoekers. Efedrine lijkt chemisch gezien sterk op amfetamine, dat geldt als een grondstof voor de harddrug Speed. Het prijkt dan ook op alle nationale en internationale lijsten van verboden dopingsmiddelen, omdat het sportprestaties positief zou kunnen beïnvloeden, schadelijk kan zijn voor het lichaam en zelfs verslavend kan werken (in hoge doseringen). Profbokser Nordin Ben Salah uit Purmerend was een van de eerste Nederlandse “slachtoffers”. Hij moest juni 1999 zijn net behaalde wereldtitel weer inleven toen er Efedrine in zijn urine werd gevonden. De tot dan toe ongeslagen knock-out-specialist zag zijn profcarrière sneuvelen op een vrij verkrijgbaar voedingssupplement.

    Smartdrugs.

    Ondanks de gevaren en het verboden wordt Efedrine straffeloos toegepast in allerlei slankmakers, pepmiddelen, energy boosters, smartdrugs en herbal E’s (de natuurlijke XTC-varianten uit de smartshop), waarvan er alleen al in Nederland jaarlijks vele honderdduizenden over de toonbank gaan. De geschatte omzet is 150 miljoen € per jaar. Ondanks dat deze Ephedra-houdende producten worden aangeprezen als natuurlijk, veilig en gezond, kunnen ze dus ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. De medische implicatie liegen er niet om, van extreem hoge bloeddruk , hartritmestoornissen, hitteberoerte, longstuwing, hersen- en hartinfarcten, epilepsie en invaliditeit tot zelfs de dood. Dit blijkt uit prublicaties in onder meer The New England Journal of Medicine, een gezaghebben Amerikaans tijdschrift dat 140, bij de (FDA), gerapporteerde, dodelijke incidenten heeft laten toesten. Neal Benowitz, professor aan de universiteit van San Francisco, concludeert dat bijna 1/3 van de door hem onderzochte gevallen direct is toe te schrijven aan Ephedra-gebruik en 1/3 een waarschijnlijk verband heeft. Hieronder zijn toen doden en tientallen gevallen van beroertes, hartaanvallen, oververhitting en hoge bloeddruk. Negen onderzochte personen die zwaar in de problemen kwamen bleken slecht lichte doseringen te hebben genomen tussen de 12 en 36 mg./per dag.

    Warenonderzoek.

    In Nederland heeft het RIVM 121 producten onderzocht en geanalyseerd die door de Keuringsdienst van Waren steekproefsgewijs bij Nederlandse winkels zijn gekocht. Bij 93 daarvan (bijna 80 %) bleek er per capsule of pil meer dan de in Amerika maximaal toegestane 8 mg. Efedrine te zitten. Veel geteste pillen bleken daarnaast puur synthetisch (ze bevatten helemaal geen kruiden, maar louter chemisch vervaardigde Efedrine). Bijna de helft van den in Nederland onderzochte preparaten bevat meer dan 20 mg., met enkele uitschieters tot wel 75 mg. werkzame stof. Bij één onderzocht supplement zou de gebruiker – als hij de instructies op het potje zou opvolgen – maar liefst 395 mg. Efedrine per dag binnenkrijgen.

    Let wel: sommige van deze dieet- en pepproducten werken terdege. Alleen blijkt voor producenten vrijwel onmogelijk om de exacte hoeveelheid werkzame stof die uit Ephedra gewonnen wordt sterk kan variëren. Daarnaast houden gebruikers zich niet altijd aan de doseervoorschriften op de potjes. Verder is het gebruik van Efedrine schadelijk bij zwangerschap en echt levensgevaarlijk voor slikkers van antidepressiva (MAO-remmers) en mensen met hoge bloeddruk, diabetes, schildklieraandoeningen, nierproblemen of hart- en vaatzieken.

    Maatregelen.

    Niet voor niets werden over deze problematiek in november 2001 Kamervragen gesteld. Dit naar aanleiding van een steeds groter wordende stroom klachten over Efedrine-bevattende “natuurproducten”. Niet alleen van slikkers zelf, maar vooral van Nederlands huisartsen, doktoren en ziekenhuizen, die steeds vaker worden geconfronteerd met de gevolgen van ernstige bijwerkingen. Halverwege 2002 werd het vermelden van alle gezondsheidsrisico’s op Ephedra-producten door het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sprot verplicht gesteld. En afgelopen voorjaar werd de regelgeving nog verder aangescherpt. Binnen 3 jaar zal Efedrine alleen nog op recept bij de apotheek verkrijgbaar zijn, als geregistreerd medicijn. Hoeveel Nederlandse gebruikers de afgelopen jaren ernstige gezondheidsproblemen hebben opgelopen door Efedrine, is onbekend. Aan het coördineren van een landelijke registratie wordt zowel bij het Ministerie van VWS als bij het Nationaal Vergiftigingen Informatiecentrum in Bilthoven op dit moment hard gewerkt.

    Stackers.

    Maximaal 8 mg. Efedrine per pil of capsule. Dat is de norm die de Amerikaanse FDA inmiddels hanteert, naar aanleiding van alle gerapporteerde problemen. Meer is onverantwoord en levert een direct gevaar voor de gezondheid op aldus de FDA, die ook voorschrijft dat een gezond persoon maar eens in de 6 uur zo’n pil mag slikken. Maar in de in Nederland populaire pep-en afslankpillen stack of stackers zit respectievelijk 30 en 25 mg. Efedrine per capsule. Stacker 3 bevat zelfs 39 mg. Efedrine. Dit gecombineerd met Guarana en Cafeïne, die de werking van deze al erg hoge doseringen Efedrine nog eens extra opvoeren. Sommige gebruikers slikken wel 5 stackers op één dag en vinden het dan gek dat ze ’s nachts geen oog dicht kunnen doen. Maar het werkt wel! Ze vallen kilo’s af, voelen zicht niet meer vermoeid en kunnen uren extra doortrainen. Maar tegen welke prijs.

    Energieke geschiedenis.

    “Ephedra is het meest potente kruid op aarde”, stelt de Rijswijkse apotheker/kruidenexpert Jan de Heij (43). Dit kruid, ook wel Ma Huang genoemd en afkomstig van een heester die in Azië groeit, wordt al eeuwen voorgeschreven door Chinese kruidendokters als remedie tegen allerlei kwalen. In kleine doses genomen opent het bijvoorbeeld de bronchiën. De synthetische versie van zijn actieve alkaloïden (de Efedrine, dat tevens gebruikt wordt bij de fabricage van amfetamines) komt voor in normale apothekersproducten als Actifed en Bronchaid. Gemixt in hoge doseringen met andere stimulantia als Guarana, Green Tea en andere bronnen van cafeïne, voert Ephedra de stofwisseling van je lichaam op, het verhoogt je hartslag en lichaamstemperatuur. Als gebruiker verbrand je daardoor extra calorieën, ervaar je een energyboost en wordt je een beetje high.

    Ephedra en sport: een dodelijke combinatie.

    Professor Harrison Pope van de universiteit van Harvard onderzocht de effecten van Ephedra bij sporters en schrok: “Vooral als het genomen wordt voor een training kan Ephedra levensgevaarlijk zijn”. Training op zich werkt reeds stimulerend: de hartslag gaat omhoog en de lichaamstemperatuur en het adrenalinepeil stijgen. Net als bij Ephedra-inname dus eigenlijk. Maar met één verschil: tijdens een training verwijden bloedvaten zich om meer bloed richting spierweefsel en hart te krijgen. Ephedra vernauwt de vaten juist, waardoor spasmen kunnen ontstaan. De doorbloeding va, de huid vermindert, waar door het lichaam moeite krijgt om de warmte af te voeren. Ideale omstandigheden dus voor een beroerte of hartinfarct.

    Aliassen.

    Let op: als één van de onderstaande benoemingen voorkomt op bijsluiter of ingrediëntenlijst, zit er wel degelijk Ephedra of Efedrine in jouw voedingssupplement. Fabrikanten verzinnen tegenwoordig de mooiste namen.

    Arizona jointfir, Ask-for-trouble, Bri(n)gham weed, Bringham Tea, Bringham young weed, California Ephedra, California jointfir, Canutillo, Cay note, Chinese Ephedra, Clokey’s jointfir, Death Valley Ephedra, Desert Tea, Ephedra Sinica, Green Ephedra, Horse tail, Jointfir, Longleaf jointfir, Ma Huang, Ma Hwang, Mexican Tea, Miner’s Tea, Mormon Tea, Mtshe, Narom, Nevada Ephedra, Nevada jointfir, Popotillo, Sand Cherry, Sea grape, Somalata, Squaw Tea, Stck Tea, Tapopote, Teamsters’ Tea, Whorehouse Tea, Zeedruif(je).
    You were put on this world to achive a goal in live, so go for it and don't lose the faith.  At least I try.

  • #2
    Beetje zonde van die typefouten...

    Man, wat een werk joh zal idd een flinke training voor de vingers geweest zijn.
    Wel heel mooi en duidelijk stukje!

    PS Zal niet vragen hoeveel ephedrine jij hebt binnen gekregen... Maar wat vreselijk fijn dat je er vanaf bent.

    Comment


    • #3
      Originally posted by [b
      Citaat[/b] (Shannasse @ Aug. 16 2003,23:05)]Beetje zonde van die typefouten...  

      Man, wat een werk joh zal idd een flinke training voor de vingers geweest zijn.
      Wel heel mooi en duidelijk stukje!

      PS Zal niet vragen hoeveel ephedrine jij hebt binnen gekregen... Maar wat vreselijk fijn dat je er vanaf bent.  
      Ja die typfouten, he, maken het bijna onleesbaar,

      Comment


      • #4
        Originally posted by [b
        Citaat[/b] (Shannasse @ Aug. 16 2003,23:05)]Beetje zonde van die typefouten...  

        Man, wat een werk joh zal idd een flinke training voor de vingers geweest zijn.
        Wel heel mooi en duidelijk stukje!

        PS Zal niet vragen hoeveel ephedrine jij hebt binnen gekregen... Maar wat vreselijk fijn dat je er vanaf bent.  
        Denk dat ik het hier de hoeveelheid zal plaatsen denk ik. Al ze al drama's maken over 75 mg. werkzame stof.

        Dan zeg ik "I rest my case".

        You were put on this world to achive a goal in live, so go for it and don't lose the faith.  At least I try.

        Comment


        • #5
          Interessant en leerzaam stukje

          Greets...
          Growing is like sex you can never get enough...

          Pain is temporary...pride is forever...

          Comment


          • #6
            Originally posted by [b
            Citaat[/b] (Curiosio @ Aug. 17 2003,09:18)]Interessant en leerzaam stukje

            Greets...
            Moet eerlijk zijn was voor mij ook leerzaam, weet nu ook weer iets meer.
            You were put on this world to achive a goal in live, so go for it and don't lose the faith.  At least I try.

            Comment


            • #7
              Originally posted by [b
              Citaat[/b] (Darren @ Aug. 17 2003,20:08)]
              Originally posted by [b
              Citaat[/b] (Curiosio @ Aug. 17 2003,09:18)]Interessant en leerzaam stukje

              Greets...
              Moet eerlijk zijn was voor mij ook leerzaam, weet nu ook weer iets meer.
              Zo werkt het en leer je steeds iets meer

              Greets...
              Growing is like sex you can never get enough...

              Pain is temporary...pride is forever...

              Comment


              • #8
                Originally posted by [b
                Citaat[/b] (Curiosio @ Aug. 17 2003,20:54)]
                Originally posted by [b
                Citaat[/b] (Darren @ Aug. 17 2003,20:08)]
                Originally posted by [b
                Citaat[/b] (Curiosio @ Aug. 17 2003,09:18)]Interessant en leerzaam stukje

                Greets...
                Moet eerlijk zijn was voor mij ook leerzaam, weet nu ook weer iets meer.
                Zo werkt het en leer je steeds iets meer

                Greets...
                Het is net sesamstraat, leerzaam en kinderlijk gezellig!

                Grtz

                Comment


                • #9
                  Gaat lekker met die pillen...

                  Greets...
                  Growing is like sex you can never get enough...

                  Pain is temporary...pride is forever...

                  Comment

                  Sidebar top desktop

                  Collapse

                  Actieve discussies

                  Collapse

                  erotik film izle Rus escort gaziantep rus escort
                  Antalya Escort
                  sikis
                  gaziantep escort
                  gaziantep escort
                  İstanbul Escort
                  istanbul escort bayan
                  sisli escort beylikduzu escort bayan
                  antalya escort atakoy escort
                  umraniye escort bayan
                  Very sweethearts get banged by pretty pals Баба посидела анусом на крепком стояке fotos de vaginas sexis
                  Working...
                  X