Slecht verzorgd gebit? Meer kans op hart- en vaatziekten

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Slecht verzorgd gebit? Meer kans op hart- en vaatziekten

  Slecht verzorgd gebit? Meer kans op hart- en vaatziekten

  Een onvoldoende verzorgd gebit. Niet zo mooi, maar ook niet zo gezond. Dat kan verder gaan dan je denkt. Onderzoek brengt steeds meer verbazende informatie aan het licht over de link tussen een slecht verzorgd gebit, en gezondheidsklachten in het hele lichaam. Onlangs kwam daar weer een onderzoek bij. Met cijfers en verwijzend naar eerdere bevindingen, waarschuwt de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde NMT: slechte tandverzorging vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

  Een schoon en gezond gebit. Fijn natuurlijk, mooi om te zien, en je voorkomt allerlei narigheid bij de tandarts. Maar dankzij onderzoek komt ook steeds meer soms ronduit verbazende informatie beschikbaar over het belang van je gebit voor je hele gezondheid. Jawel, van top tot teen. Wat heeft het nieuwste onderzoek uitgewezen? Dat een schoon en gezond gebit meehelpt bij het voorkomen van hartproblemen. Die link is verrassend, maar er wordt wel uitgelegd hoe het zit. De bacteriën die tandplak veroorzaken, zijn namelijk dezelfde die een rol spelen bij de verkalking van slagaderen bij hartpatiënten. Daarom stelt de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (NMT) dat slechte tandverzorging meer kans oplevert op hart- en vaatziekten. De Stichting hamert daarom op het belang van goed poetsen en regelmatige controle van het tandvlees.

  30-40% meer kans op hartaanval

  Tijdens het onderzoek werd onder andere gefocust op de aanwezigheid van bacteriën in het lichaam bij hartpatienten. Daarbij werd ontdekt dat in verkalkte slagaderen van hartpatiënten dezelfde bacteriën voorkomen die ook tandplak veroorzaken. Het is moeilijk te geloven, maar de onderzoekers stellen dat wie maar eenmaal per dag de tanden poetst in plaats van de aanbevolen twee maal, nota bene dertig tot veertig procent meer kans kan hebben op een hartaanval.

  Een vaker aangetoonde relatie

  Het is niet vreemd als je je wenkbrauwen fronst bij dit nieuws. Maar toch is het aannemelijker dan je misschien denkt. Tandarts en vice-voorzitter van de NMT, Hendrike van Drie, zegt namelijk dat dit niet het enige onderzoek is dat een verband heeft gelegd tussen problemen van gebit en tandvlees aan de ene kant, en hart- en vaatklachten aan de andere kant. Zij het natuurlijk dat het dan wel gaat om realistische en soms ernstige gebitsklachten. Van Drie zegt in een toelichting: “De relatie tussen tandvleesproblemen en hart- en vaatproblemen is aangetoond in diverse onderzoeken. Mensen met een gezond gebit met meer dan 25 tanden bleken minder last te hebben van hartproblemen, dan mensen met minder dan tien tanden. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de kans op een hart- of vaataandoening met twintig procent toeneemt als je tandvlees ontstoken is. Ben je jonger dan 65 jaar en heb je chronische parodontitis, dan is die kans zelfs 44 procent. Parodontitis lijkt dus een risicofactor voor hart- en vaatziekten te zijn. Zij hadden significant vaker hart- en vaataandoeningen. Ons advies als tandartsen is: twee maal per dag goed poetsen en het tandvlees regelmatig door een tandarts en/of mondhygiëniste laten beoordelen.”

  Ook ondersteund door cardiologen

  Ook cardiologen, en niet de minsten, voegen zich bij het pleidooi voor een optimale verzorging van tandvlees en gebit. Zij ondersteunen de oproep van het NMT om je bewust te worden van het belang van een goede mondverzorging bij de voorkoming van hartproblemen. Cardioloog dr. D. J. A. Lok van het Deventer Ziekenhuis stelt dat hart- en vaatziekten geassocieerd worden met chronische infecties, zoals parodontitis. “Bacteriën die frequent in de mond worden aangetoond, zoals Chlamydia Pneumoniae, kunnen worden aangetroffen in vaatvernauwingen (plaques) van bijvoorbeeld de halsslagaderen.” Moraal van dit verhaal: zorg voor je gebit. Misschien bepaalt het je gezondheid wel!

  bron: Slecht verzorgd gebit? Meer kans op hart- en vaatziekten | Mens en Gezondheid: Aandoeningen
  I know from teaching hundreds of seminars that the guys who say they have “awesome technique” are usually the biggest disasters—their ego just doesn’t let them see it.
  - Dave Tate

 • #2
  Pffff, ben soms te moe om het s´avonds nog eens te doen, maar daar ga ik toch wat beter op letten.

  Comment


  • #3
   Originally posted by Silk View Post
   Pffff, ben soms te moe om het s´avonds nog eens te doen, maar daar ga ik toch wat beter op letten.
   Same here

   Comment


   • #4
    Originally posted by Dexie View Post
    Originally posted by Silk View Post
    Pffff, ben soms te moe om het s´avonds nog eens te doen, maar daar ga ik toch wat beter op letten.
    Same here
    Met een vieze bek naar bed dus. Dan gaan al die etensresten flink rotten gedurende de hele nacht.
    I know from teaching hundreds of seminars that the guys who say they have “awesome technique” are usually the biggest disasters—their ego just doesn’t let them see it.
    - Dave Tate

    Comment


    • #5
     Bleg, altijd tanden poetsen, in wat voor staat dan ook .
     "Aan****testosteron****hangen geen risico's want islichaamseigen****stof" -****Dexie****2013 ( het srs jaar)****

     Comment


     • #6
      Ik had vroeger ook een slecht gebid, Tot ik ze overlaats heb uitgevallen (Faceplant met fiets). Nu heb ik perfect zyzz teeth , poets ze 3x per dag
      before after foto:

      Comment


      • #7
       Correlatie is geen oorzakelijk verband. Kan de link ook uitleggen als mensen met een beter verzorgd gebit, zullen gezonder leven, dus minder kans op infectie hebben.
       "Een zoektocht naar kennis moet los staan van het moreel van goed of kwaad, anders is die toch gedoemd niet volledig te zijn." - Genjuro

       sigpic

       "Rock is overpowered. Paper is fine" -Scissors-

       Comment

       Sidebar top desktop

       Collapse

       Actieve discussies

       Collapse

       Working...
       X