Arts en doping

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Arts en doping

    Zeer weinig artsen in Nederland zijn bereid om een sporter doping voor te schrijven of een sporter hierin te begeleiden. Een belangrijk nadeel hiervan is dat sporters die doping gebruiken, aangewezen zijn op informatie die dikwijls volstrekt onbetrouwbaar is met alle risico's vandien.
    Veel dopingmiddelen kunnen echter het lichaam beschadigen en daarom schrikken de meeste artsen er voor terug om hieraan hun medewerking te verlenen.
    Dit heeft in het verleden tot boeiende discussies geleid, die in feite nog steeds voortduren.
    Artsen hebben tegenwoordig nog een andere reden om zich afzijdig te houden waar het gaat om het gebruik van doping. Voor artsen die beroepsmatig met sporters werken bestaat tegenwoordig een gedragscode die dit min of meer voorschrijft. Deze gedragscode is in 1995 opgesteld door de VSG (vereniging voor sportgeneeskunde), na een hierover gehouden bijeenkomst.
    In het kort komen deze richtlijnen op het volgende neer:
    De arts is verplicht om een verzoek om doping af te wijzen;
    De arts is verplicht om te zoeken naar een niet-verboden alternatief bij confrontatie met doping op medische indicatie;
    De arts is verplicht om doping ter bevordering van de prestatie af te raden.
    Een sporter met een verzoek om doping kan daarom verwachten dat de arts bij een dergelijke vraag zonder meer afwijzend zal reageren.
    Dit neemt niet weg dat het artsen vrij staat om een doping gebruikende sporter hierbij in zekere zin te begeleiden, bijvoorbeeld door het doen van medisch onderzoek bij verdenking op gezondheidsschade.

    Grtzzzz Ax
    DUM SPIRI SPERO

    WE LIVE IN A WORLD FULL OF LAZY MOTHER FUCKERS!!

  • #2
    Heb ik het goed getroffen denk ik want de mijne doet niet moeilijk (meer)
    Geef de inhoud van mijn kuur op zodat hij wat naslag werk kan doen over die spullen. Vervolgens leverwaarden en bloedtesten, incl. bloeddruk en gaan met die banaan..


    Greets...
    Growing is like sex you can never get enough...

    Pain is temporary...pride is forever...

    Comment


    • #3
      Ik denk dat over het algemeen de meeste artsen niet al te veel afweten van doping/as etc. Ik bedoel bij problemen op dit gebied verwijzen ze je door naar een een specialist.

      Een arts krijgt een opleiding bijv. jaren geleden. Wanneer hij zijn kennis jaren later in praktijk moet brengen zit hij of met verouderde kennis / of hij moet zijn zijn kennis up to date brengen. Vandaar dat de meeste artsen er niet zo happig op zijn, denk ik.

      Ach de hele AS scene is eigenlijk een grote proeftuin met gratis proefkonijnen, het zou goed zijn wanneer dit beter begeleid wordt zodat de artsen hier beter kennis van zouden nemen. Dit vervolgens weer teruggekoppelen naar de community via medische artikelen etc. zodat in het algemeen belang en in het belang van de atleten de kennis beter beschikbaar wordt (en wetenschappelijk onderbouwd).

      Comment


      • #4
        Er is 1 huisarts in Nederland die na een uitgebreid consult aas voorschrijft. Zal zijn naam niet noemen, maar hij begeleidt wel sportmensen. Alleen na een serieus consult.

        Grtz

        Comment


        • #5
          Klopt helemaal wat je zegt whoknows, de mijne gaat ook eerst bestuderen wat ik ga nemen omdat hij gewoon niet weet wat er allemaal is en wat het (kan) doen.
          Wel positief van deze man vind ik.

          Greets...
          Growing is like sex you can never get enough...

          Pain is temporary...pride is forever...

          Comment

          Sidebar top desktop

          Collapse

          Actieve discussies

          Collapse

          Working...
          X