Review over stretchen vooraf het trainen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Review over stretchen vooraf het trainen

    Ik zag dat er nog geen topic was over het onderwerp 'stretchen voor het trainen'. Er is de laatste tijd veel discussie over het stretchen, is het goed of niet?

    Met deze topic probeer ik wat meer duidelijkheid hierover te geven. Het is een review van verschillende onderzoeken. (Het is een van mijn eerste review, heb er hiervoor een paar moeten schrijven voor school. Het zou dus kunnen dat er wat slordigheid foutjes in zitten)

    -------------------------------------------------------------------------------------------------
    Review - Stretchen voor het trainen
    Auteur: Tuinbankje
    Jaar: 2014

    Inleiding
    Voor veel sporters is het een ritueel, de spieren even stretchen voordat er getraind wordt. Dit doet men om blessures te voorkomen en om de trainingsprestaties te verbeteren. Maar de laatste tijd is er veel discussie over dit onderwerp.

    Wat is het effect van stretchen op de spieren en pezen?
    Flexibiliteit is een belangrijke factor als het gaat om lichamelijk bewegen. Als je verkorte spieren hebt, heb je een verkleinende bewegingsuitslag (Range of motion/ROM). Iemand met een verkleinde ROM zou eerder sport blessures krijgen omdat er constant rek op de spieren en pezen staat. Ook kunnen er eerder spierscheurtjes ontstaan. Verkorte spieren veroorzaken dus eerder blessures, maar te lange spieren ook. Als je een te grote ROM hebt, kan er instabiliteit en immobiliteit ontstaan. De spieren en pezen geven strekte aan gewrichten. Je kunt pezen zien als een elastiek rondom te gewrichten die alles in zijn plek houdt. Zodra deze pezen teveel uitgerekt worden, worden ze slapper en houden dus minder goed het gewricht in zijn plek. Echter komt het niet veel voor dat de ROM zo groot wordt (door middel van stretchen), dat de gewrichten hieronder te leiden hebben. Ook heeft stretchen een ontspannende werking op de spieren. Hier gaan we later verder op in.

    Resultaten
    3 studies met hoge kwaliteit hadden de zelfde uitkomst. Stretchen geeft een vermindering van spierpijn, en werkt ontspannend. Uit twee grote Australische onderzoeken onder 1.500 militairen blijkt dat er verschillende factoren zijn op de kans op blessures, maar dat stretchen daarop weinig invloed heeft.

    Discussie
    Uit een twee grote Australische onderzoeken is gebleken dat stretchen niet veel invloed heeft op het voorkomen van blessures. Er werden 1.500 militairen 12 week lang gevolgd tijdens hun trainingen. Bij het eerste onderzoek moesten de militairen hun benen voor 240 seconde stretchen (20 seconde per been). Hierbij werd er gekeken naar blessures in de been (Achilles tendon, lateral ankle sprains, stress fractures, periostitis en anterior tibial compartment syndrome). In de tweede studie moesten ze 160 seconde hun armen en benen stretchen (20 seconde per arm/been). Bij deze studie werd er gekeken naar het risico op spier- en peesblessures. In beide studies werd er geconcludeerd dat het stretchen weinig of zelfs geen invloed heeft op blessures.

    Gerard van der Poel is een bewegingswetenschapper die al twintig jaar zich verdiept in het stretchen. NOC*NSF gaf hem enkele jaren geleden de opdracht literatuuronderzoek te doen en zijn bevindingen vast te leggen. Hierbij kwam hij op een onderzoek onder turners. In dit onderzoek keken ze naar het effect van stretchen na de warming up, voordat ze gaan turnen. Hieruit is gebleken dat de sprongkracht en aanloopsnelheid aanzienlijk verminderde. Volgens van der Poel kwam dit doordat stretchen juist ontspannend werkt, en de positieve effecten van de warming up verloren gaan. Van stretchen word je leniger. ''Ook dat is van invloed op je sportprestaties'', benadrukt van der Poel. ''Lenigheid kun je ook omschrijven als een grote bewegingsuitslag. Het is geen garantie dat je bijvoorbeeld bij tennissen harder gaat slaan, maar lenigheid is wel een voorwaarde om ooit harder te kunnen slaan. Onvoldoende lenigheid kan je bij het bewegen behoorlijk in de problemen brengen. De meeste mensen compenseren hun gebrek aan lenigheid en dat levert dan weer vaak overbelastingsblessures op.''

    Conclusie
    Stretchen kan geen kwaad, zolang je het niet doet na je warming up. Als je stretcht na de warming up gaan de positieve effecten van de warming up verloren, en zullen de sport prestaties verminderen. Verder vergroot stretchen de ROM, dit kan wel blessure voorkomend werken. Ook werkt stretchen ontspannend. Het is dus perfect om het als een cooling down te gebruiken.

    Methode
    PICO vraag:
    P: Sporters
    I: Strechten vooraf het trainen
    C: Niet stretchen
    O: Blessure voorkomend.

    Werkt stretchen vooraf het trainen bij sporters meer blessure voorkomend dan vergelijking tot niet stretchen?

    Zoektermen:
    - Effects of stretching
    - Stretching before exercising

    Bronvermelding
    Effects of stretching before and after exercising on muscle soreness and risk of injury: systematic review
    Sport Stretch - Michael J. Alter - Google Boeken
    Effect van rekoefeningen op sportprestaties en blessures
    Effects of stretching before and after exercising on muscle soreness and risk of injury: systematic review
    http://www.geraldfoley.co.uk/Stretching%20before%20exercise.pdf
    Stretchen of niet? | Men's Health

  • #2
    Nice
    Become the best version of yourself - Elliot Hulse

    Comment


    • #3
      Doe ik nu sinds 4 weken ofzo altijd, niet altijd even uitgebreid maar doe het wel, en bevalt goed.

      Comment


      • #4
        Originally posted by Dexie View Post
        Doe ik nu sinds 4 weken ofzo altijd, niet altijd even uitgebreid maar doe het wel, en bevalt goed.
        Ja? Merk je ook verschil in bepaalde oefeningen ofzo? Ik heb het eigenlijk nooit echt serieus gedaan, maar ben het wel van plan om gewoon elke avond wat te stretchen.

        Comment


        • #5
          Ik zit met schouder problemen, en merk dat als ik van te voren stretch vrijer kan bewegen, meer mind muscle connection heb en dat alles klaar is om aan de slag te gaan zeg maar.

          ook bij legday vind ik het fijn, eerst hams/quads te stretchen en dan licht gewicht heel langzaam extensions/curls en paused bw squats.

          Comment


          • #6
            op zich een goed artikel. maar er wordt hier alleen over statisch stretchen verteld wat er niet duidelijk staat.

            dynamisch stretchen kun je veel beter tijdens/na de warming up doen, hierdoor vergroot je de bewgingsuitslag tijdens de training wel maar verlies je geen kracht en explosiviteit.

            Comment


            • #7
              Originally posted by Marcel1 View Post
              op zich een goed artikel. maar er wordt hier alleen over statisch stretchen verteld wat er niet duidelijk staat.

              dynamisch stretchen kun je veel beter tijdens/na de warming up doen, hierdoor vergroot je de bewgingsuitslag tijdens de training wel maar verlies je geen kracht en explosiviteit.
              Je hebt helemaal gelijk, had ik beter in de titel kunnen zetten. Misschien had ik even onderscheid moeten maken tussen statisch en dynamisch. Wel intressant onderwerp vind ik

              Comment


              • #8
                sorrie rainman

                even een uitgebreid onderwerp over stretchen

                Doelen van stretchen

                Men kan met verschillende doelen gaan stretchen. Sommigen om hun spieren te ontspannen, anderen om leniger te worden of lenigheid te onderhouden. Stretchen kan echter ook gebruikt worden om spieren op spanning te brengen, bijvoorbeeld voorafgaand aan een sportieve prestatie. Het feit dat stretchen voor twee tegenovergestelde doelen te gebruiken is, geeft al aan dat de techniek en de duur van het stretchen belangrijk zijn om het gewenste resultaat te behalen.

                Verschillende soorten manieren van stretchen

                Stretchen kan op een heleboel verschillende manieren. In dit artikel zal ik de kuiten als voorbeeld nemen. De bekendste manier is het tegen de muur leunen, terwijl het te stretchen been gestrekt naar achteren staat, sommige mensen veren tijdens het rekken wat op en neer. Toch is dit bij lange na niet de enige manier.

                Bij het stretchen onderscheiden we vier kenmerken:
                • Actief stretchen
                • Passief stretchen
                • Dynamisch rekken
                • Statisch rekken


                Actief stretchen

                Bij het actief stretchen maak je gebruik van je eigen spieren om een andere spier op rek te brengen. Dit zijn de zogenaamde antagonisten van een spier, die een tegenovergestelde functie hebben van de gestretchte spier. Het actief stretchen van de kuit kan door met een gestrekte knie je tenen zo ver mogelijk omhoog te bewegen. Op deze manier wordt de kuitspier op rek gebracht. Het voordeel van actief stretchen is dan je niet makkelijk per ongeluk de spier verrekt door een te grote rekprikkel. Het nadeel van actief stretchen is dat het soms aan kracht kan ontbreken om de spier op rek te brengen of dat er kramp optreedt in de spier die moet aanspannen. Actief stretchen is vooral aan te raden wanneer je een spier wilt ontspannen. Dit komt door de bouw van het zenuwstelsel. Wanneer de antagonist van de te rekken spier aangespannen wordt, krijgt de te rekken spier een prikkel om zich te ontspannen. Vooral bij kramp kan dit handig zijn, omdat je de spier dan ook niet gemakkelijk inscheurt door een te grote rekkracht. Actief rekken is ook raadzaam na een blessure zoals een spierscheur(tje). Vaak is de spier hierna erg kwetsbaar en verkort en met actief rekken kun je deze een voorzichtige prikkel geven. Hiermee komt de spier rustig weer op lengte en het stretchen draagt ook nog eens bij aan een sneller herstel.

                Passief stretchen

                Passief stretchen omvat alle vormen van stretchen die niet met actief stretchen bereikt worden. Het staan tegen de muur, waarbij gebruik wordt gemaakt van de zwaartekracht, is een goed voorbeeld van passief stretchen. Maar ook wanneer je met je armen je tenen naar je toe trekt, wordt gesproken van passief stretchen, omdat er dan geen gebruik wordt gemaakt van de antagonist van de te rekken spier. Met passief rekken kunnen er intensievere prikkels gegeven worden en het is ook langer vol te houden. Daarom kan passief stretchen ook goed gebruikt worden voor het leniger worden, maar ook voor ontspanning is passief stretchen erg nuttig. Van alleen het stretchen krijgt een spier namelijk al een ontspanningsprikkel.

                Dynamisch stretchen

                Bij dynamisch rekken wordt er niet in één stand gerekt, maar kan er bijvoorbeeld verend gestretcht worden, waardoor er een iets hogere piekbelasting is, maar de spier niet verrekt wordt. Dit is een goede methode om de spier op spanning te brengen voor een sportieve prestatie. Dynamisch stretchen is actief vaak erg lastig en kan dus beter passief gedaan worden.

                Statisch stretchen

                Bij statisch rekken wordt de spier op rek gebracht en daarna in principe niet meer bewogen (soms een klein beetje verder, omdat het rekgevoel verdwijnt). Statisch stretchen kan gebruikt worden om de spier te ontspannen, maar op den duur ook om leniger te worden.

                De duur van het stretchen

                Hoelang je stretcht is voornamelijk afhankelijk van het doel. Wil je je spier op spanning brengen? Dan is enkele seconden verend rekken voldoende. Wil je leniger worden? Dan zul je echt veel tijd aan het rekken moeten besteden. Om een spier effectief langer te kunnen krijgen moet deze zeker een paar uur per dag gerekt worden. Dit is eigenlijk alleen doenlijk wanneer de spier in de dagelijkse activiteiten constant gerekt wordt (bijvoorbeeld wanneer iemand die altijd op hakken liep ineens op platte schoenen gaat lopen). Op korte termijn kun je wel wat lengte winnen door de spier te rekken volgens de methode van Janda: Breng de spier in verlengde positie en zorg dat iemand of iets iedere beweging tegenhoudt. Span nu in die licht rekkende positie de spier aan gedurende 7-8 seconden en ontspan weer. Rek vervolgens voorzichtig verder tot je intensievere rek voelt (geen pijn!). Voor het ontspannen van een spier volstaat doorgaans 10-15 seconden statisch rekken.

                Overige tips en weetjes:

                • Spieren passen zich aan aan hun dagelijkse bezigheid. Iemand die altijd op hakken loopt zal snel verkorte kuitspieren krijgen.
                • Use it or loose it: verworven lenigheid is ook zo weer verdwenen als je het rekken niet bijhoudt.
                • Rek nooit koude spieren, dit levert snel blessures op.
                • Probeer geen lenigheid te verkrijgen die het lichaam niet kan, bedenk dat een beweging soms niet verder kan omdat het kapsel of de botten een blokkade vormen.
                • Rekken mag geen pijn geven.
                • Hou jezelf soepel en begin niet pas wanneer je stijf wordt.
                Remember the pain you feel today, will be the strenght you feel tomorrow!!!!!

                Comment


                • #9
                  Originally posted by brillant View Post
                  sorrie rainman

                  even een uitgebreid onderwerp over stretchen
                  Goed artikel waar heb je die gevonden?

                  Comment


                  • #10
                    control c control v > google:
                    De zin en onzin van stretchen | Sport: Sportieve activiteiten

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by NickP View Post
                      ahah slimme

                      Comment

                      Sidebar top desktop

                      Collapse

                      Actieve discussies

                      Collapse

                      Working...
                      X