Bolognese saus

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Bolognese saus

    Ik vul regelmatig mijn voorraad aan met dit recept, ligt redelijk laag in KH, beetje suikers in de tomatenpuree maar als je hier 5 porties uithaalt valt dit enorm mee.

    Nodig:
    1kg kippengehakt (rauw)
    2 uien
    3 paprikas (geel,groen,rood - elk 1)
    ofwel enkele tomaten of tomatenblokjes uit blik (+-800ml)
    2 potjes tomatenpuree van 70g/st
    kruiden
    olijfolie

    Bereiding:

    Snij de uien, paprikas en eventueel de tomaten FIJN.
    Hou de uien apart.
    Doe een beetje maar genoeg olijfolie in de kom en zet het vuur op 35%.
    Voeg de uien toe zodra de olijfolie voldoende verwarmd is.
    Minuutje of 4-5 op een laag vuurtje laten zodat de uien wat voorsprong hebben om zacht te worden.
    Voeg dan de paprika's toe en kruid je kom (ik gebruik groenten bouillon )
    Hier en daar es roeren en na een paar minuutjes beginnen het kippengehakt in de kom te voegen, gebruik een vork om het gehakt goed te pletten en mixen met de groenten.
    Het vuur mag nu gerust iets hoger, blijven roeren en pletten zodat het gehakt goed gaar wordt en niet aan elkaar kleeft in grote brokken. (anders SALMONELLA )
    Pas wanneer al het gehakt goed gaar is (en beter safe dan sorry dus altijd best iets langer laten braden) dan mag je de tomatenblokjes of zelf geplette tomaten toevoegen.
    Nu kun je spaghetti kruiden, pikante kruiden, tabasco enz.. naar smaak toevoegen en goed roeren.
    Als alles goed samen gemengd is voeg je de tomatenpuree toe en meng je nog wat meer.
    Hierna kan je het vuur afleggen en eventueel nog wat tijm en laurier toevoegen en alle smaken laten samenkomen gedurende een paar uur.

    Je kan dit eventueel ook maken met kippenblokjes van kipfilet als je inzit met het beetje vet van kippengehakt, wat wel meevalt.
    Verdeel dit in zoveel porties om aan je proteïne waarden te komen voor 1 portie, ikzelf reken 200gram rauw kippengehakt per portie wat dichtbij de 30gr eiwit zou moeten zitten.

    Intussen wat volkoren pasta koken en klaar is kees.

    Als er iemand suggesties geeft, laat maar horen, zou ook graag een alternatief vinden voor de tomatenpuree omdat het simpele koolhydraten zijn, maar ben geen genie in de keuken qua ingrediënten.



  • #2
    Net opnieuw gemaakt en eens de exacte voedingswaarden opgeteld:

    3 eetlepels olijfolie
    700gr paprika (2 rood, 2 geel, 2 groen)
    900gr tomaten (6 grote tomaten)
    375gr ui (3 grote uien)
    1600gr kippengehakt
    140gr tomatenpuree
    spaghetti kruiden, tabasco

    Voor 10 porties krijg je:
    34gr Eiwit
    11gr Koolhydraten (3gr vezels)
    12gr Vet

    Comment


    • #3
      Mmm klinkt lekker! Thuis maak ik het ongeveer hetzelfde. Voedingswaarden zijn lang niet slecht, en de smaak al helemaal niet.
      Laissez Faire

      Comment


      • #4
        Maak het zelf ook altijd zo, maar gebruik ipv tomatenblokjes altijd een pak gezeefde tomaten. Gebruik je ook oregano, tijm, peterselie, knoflook en basillicum als kruiden?
        Geniet, en drink met maten!

        Comment


        • #5
          Klinkt heerlijk! Ik ga m een keer uitproberen

          Zelf maak ik vaak een variatie op Jamie's bolognesesaus, hierbij het recept:

          4 wortels
          4 stengels bleekselderij
          2 uien
          2 blikken tomatenstukjes/blokjes
          500 gram gehakt (mager rundergehakt)
          2 teentjes knolflook
          olijfolie
          zeezout
          zwarte peper
          2 el oregano
          bosje bascilicum

          150 gram meergranen spagetti

          Bereiding:
          Hak de uien, knoflook, wortels en bleekselderij klein.
          Zet een grote pan op een matig vuur tot hoog vuur. Doe er twee scheuten olijfolie in, de uien en de oregano en roerbak totdat de uien goudbruin zijn. Doe dan de gehakte groenten in de pan en laat ongeveer 5 minuten meebakken, roer af en toe om. Roer het gehakt en de tomaten uit blik door. Vul beide blikken met wat water en giet dat in de pan. Roer er zout en peper door.
          Pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes en leg ze zolang in de koelkast. Hak de steeltjes fijn, doe ze in de pan en roer om. Laat het mengsel aan de kook komen. Zet het vuur lag en laat de saus met de deksel op de pan 1 uur zachtjes pruttelen, terwijl je af en toe roert.
          Haal de pan van het vuur. Scheur de grote basilicumblaadjes in stukken en roer door de saus.
          Bewaar een paar kleine blaadjes ter garnering. Voeg indien nodig wat zout en peper toe.

          Eet smakelijk!

          Comment


          • #6
            Ik smijt de gele en de rode paprika erin, de groene laat ik weg. De reden hiervoor is simpel: de groene is relatief bitter, en ik vind dat afbreuk doen aan de saus. Paprika's even goed fruiten (worden ze lekker zoet van), puntje sambal brandal erin (spicy!), pakje tomatensaus sofrito, basilicum, dragon, beetje peper eventueel wat zout. Toppertje. Zelf gebruik ik overigens gewoon origineel dood rund, ik vind de textuur van kipgehakt niet prettig, en kipblokjes in tomatensaus niet echt werelds.
            "Een zoektocht naar kennis moet los staan van het moreel van goed of kwaad, anders is die toch gedoemd niet volledig te zijn." - Genjuro

            sigpic

            "Rock is overpowered. Paper is fine" -Scissors-

            Comment


            • #7
              Ik vind groene paprika in bijvoorbeeld goulash of iets mexicaans wel lekker maar in pastasaus om die reden inderdaad ook niet.

              Verder klinkt het lekker, ik zal me er eens aan wagen.
              "Bodybuilding is a long term commitment and you won’t get the results you want over night. "

              Comment


              • #8
                Gebruik zelf altijd gewoon groene paprika's. Dat bittere overheerst wat mij betreft niet zo erg. Soms koop ik wel eens oranje papprika's. Die zijn zelfs zoeter dan de rode.
                Geniet, en drink met maten!

                Comment


                • #9
                  Hm weet iemand wat de voedingswaarde van kippengehakt ongeveer is?
                  Heb zelf 2 bronnen waarvan de ene 6g vet/100g en de andere zegt 16g vet/100g.

                  Comment

                  Sidebar top desktop

                  Collapse

                  Actieve discussies

                  Collapse

                  erotik film izle Rus escort gaziantep rus escort
                  Antalya Escort
                  sikis
                  gaziantep escort
                  gaziantep escort
                  İstanbul Escort
                  istanbul escort bayan
                  sisli escort beylikduzu escort bayan
                  antalya escort atakoy escort
                  umraniye escort bayan
                  Very sweethearts get banged by pretty pals Баба посидела анусом на крепком стояке fotos de vaginas sexis
                  Working...
                  X