Feiten omtrent creatine

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Feiten omtrent creatine

  Wat is creatine?Hoe werkt creatine?Hoe veilig is creatine?

  Omdat creatine nog niet zo lang op de markt gebracht is, en er dus relatief weinig onderzoek naar is gedaan, is het moeilijk om te bepalen of er op de lange termijn effecten optreden die nadelig zijn voor de gezondheid. Hoewel, tot nu toe, alle onderzoeken er op wijzen dat er geen schadelijke bijwerkingen zijn aan het gebruik van creatine, op lange en korte termijn. Er is dus geen bewijs dat creatine slecht voor de gezondheid is.  Is een oplaadfase noodzakelijk?
  Het is niet noodzakelijk om een oplaadfase te doen wanneer je begint met het gebruiken van creatine maar het kan je wel helpen om sneller resultaat te boeken. Om maximaal profijt te hebben van de voordelige effecten van creatine moeten je spiercellen verzadigd zijn aan creatine. Ze moeten dus vol zitten. Wanneer je iedere dag 5 gram creatine neemt, duurt het gemiddeld 30 dagen voordat je spiercellen verzadigd zijn aan creatine. Ik zeg gemiddeld omdat dit afhankelijk is van de hoeveelheid spiermassa van een persoon. Als je meer dan 5 gram per dag neemt, dus bijvoorbeeld 20 gram, zullen je spiercellen dus sneller verzadigd zijn waardoor je sneller de voordelige effecten zult merken. Je spiercellen blijven echter niet verzadigd, dus moet je de creatinevoorraden in je spiercellen aanvullen. Deze voorraden in je spieren kan je onderhouden met een dagelijkse inname van 3-5 gram creatine.

  Is het noodzakelijk om een X aantal weken/maanden geen creatine te nemen?
  Het is niet nodig maar het kan wel helpen. Je lichaam heeft streeft namelijk naar een equilibrium. Een bepaalde verhouding, per persoon anders, waarin de hoeveelheden van bepaalde stoffen tegenover elkaar dezelfde verhouding hebben. Dit kan in je voordeel maar ook in je nadeel zijn en is per persoon anders. Het lichaam van persoon A kan bijvoorbeeld 10 gram creatine per dag hebben terwijl het lichaam van persoon B maar 8 gram kan hebben.

  Wanneer je creatine voor een korte tijdsduur (4-8 weken) neemt, kan de hoeveelheid creatinefosfaat die je lichaam op kan slaan, verhogen. Zo kan persoon A dagelijks bijvoorbeeld niet meer 10, maar 12 gram creatinefosfaat opslaan. Zoals ik al zei, dit is bij iedereen anders. Bij sommige personen is er geen terugval, bij sommigen wel. Na een tijdje spelen er bepaalde processen in het lichaam waardoor de opslagruimte misschien wel weer teruggaat naar de natuurlijke waardes, of zelfs daar onder. Wanneer je met het innemen van creatine stopt, zullen deze waardes weer teruggaan naar hun natuurlijke 'stand'.

  Op welk moment kan ik het beste mijn creatine innemen?
  Hier is veel over gediscussieerd maar ik ben van mening dat je het beste na je training creatine kan nemen. Waarom?
  - Uit onderzoek blijkt dat insuline bijdraagt aan het transporteren van creatine naar onze spiercellen. Als je een slimme bodybuilder bent dan eet je na je training voedsel waardoor je insuline stijgt. Dit is dan het moment om je creatine in te nemen.
  -Onderzoek bewijst dat het lichaam beter nutrienten op neemt na intensieve inspanning, dus training.
  -Na een training zijn je creatinefosfaatvoorraden laag. Inname van creatine vult dit weer aan.

  Krijg ik meer energie wanneer ik creatine voor een training inneem?
  Nee. Zoals ik al uit heb gelegd werkt creatine pas wanneer je spiercellen verzadigd zijn met creatine. Dit duurt een paar dagen, naargelang de hoeveelheid creatine die je dagelijks neemt. Als je spiercellen al verzadigd zijn met creatine dan maakt het dus geen verschil als je vantevoren creatine inneemt omdat je spieren die creatine niet meer op kunnen nemen. Overigens gebruikt je lichaam het creatinefosfaat dat in de cellen zit en niet de creatine die je net hebt ingenomen. Het duurt namelijk een tijdje voordat je lichaam de creatine op heeft geslagen.
  BP:1x130 SQ:1x200 DL:1x225 @85kg

Actieve discussies

Collapse

Working...
X