Ik ging eens zoeken op kokosolie, want ik wilde meer weten over of dit een gezond alternatief is voor bak-en braadproducten, zoals vloeibare margarine en olijfolie.
Het voedingscentrum zegt echter dat dit een product is wat bestaat uit veel verzadigde vetzuren en je ermee uit moet kijken. Anderen claimen dat dit een gezond product is, zoals in onderstaand artikel wordt beschreven. Ik benieuwd of jullie dit product (zouden) gebruiken. Het is overigens ook een alternatief bij lactose-intolerantie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kokosolie of: kokosvet is een smakelijk en 100% natuurlijk product dat door steeds meer mensen in Nederland en Vlaanderen wordt ontdekt en gebruikt. Kokosolie, een van oorsprong tropische olie, heeft lange tijd met een negatief imago te kampen gehad. In de zestiger jaren manipuleerden tegenstanders van verzadigde vetten onderzoeksgegevens zodat zij hun chemisch geraffineerde, goedkoop geproduceerde plantaardige oliën konden promoten als zijnde ‘gezond’.
De sinds december 2012 aangescherpte EU-regelgeving omtrent gezondheidsclaims verbiedt ons om specifiek op de effecten van kokosolie op diverse ziektebeelden of aandoeningen in te gaan. Je kunt namelijk op deze website, behalve informatie over kokosolie te lezen, ook kokosolie bestellen.Het voedingscentrum zegt echter dat dit een product is wat bestaat uit veel verzadigde vetzuren en je ermee uit moet kijken. Anderen claimen dat dit een gezond product is, zoals in onderstaand artikel wordt beschreven. Ik benieuwd of jullie dit product (zouden) gebruiken. Het is overigens ook een alternatief bij lactose-intolerantie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kokosolie of: kokosvet is een smakelijk en 100% natuurlijk product dat door steeds meer mensen in Nederland en Vlaanderen wordt ontdekt en gebruikt. Kokosolie, een van oorsprong tropische olie, heeft lange tijd met een negatief imago te kampen gehad. In de zestiger jaren manipuleerden tegenstanders van verzadigde vetten onderzoeksgegevens zodat zij hun chemisch geraffineerde, goedkoop geproduceerde plantaardige oliën konden promoten als zijnde ‘gezond’.
Daarom, en omdat er slechts 222 toegestane gezondheidsclaims zijn waar kokosolie geen deel van uitmaakt, zul je hier geen medische termen of onderzoeken tegenkomen.
Ondanks dat wij het niet mogen zeggen of schrijven, betekent dit natuurlijk niet dat er geen onderzoek over kokosolie zou zijn. Integendeel! Er bestaat zeer veel onderzoek. Ben je hierin geïnteresseerd, dan kun je om deze onderzoeken vragen via het contactformulier.
Dit heeft voor veel gezondheidsproblemen gezorgd. Vloeibare plantaardige oliën bevatten namelijk relatief veel zogeheten ‘omega-6 vetzuren’. Wetenschappers hebben een te hoge inname van dit soort vetzuren gelinkt aan serieuze gezondheidsrisico’s.
Een gebalanceerd voedingspatroon levert zowel meervoudig onverzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren. Daarbij is belangrijk dat een omega-6/omega-3-verhouding van ongeveer 1:1 wordt aangehouden.
De onderzoeken van een Amerikaanse arts genaamd Ancel Keys speelden in de jaren ’60 een grote rol in de vorming van de publieke opinie ten aanzien van vetten. In deze onderzoeken ‘bewees’ Keys zogenaamd dat verzadigde vetten tot een verhoogd cholesterol zouden leiden wat niet goed voor de gezondheid zou zijn. Later onderzoek toonde echter aan dat Keys in zijn bekende / beruchte 7 Landen Studie veel landen had weggelaten. Had hij die landen wel in zijn onderzoek meegenomen, dan zou hij nooit een relatie tussen verzadigde vetten en een verslechterde gezondheid hebben kunnen ‘aantonen’. Bovendien gebruikte Keys in een van zijn onderzoeken gehard (gehydrogeneerd) kokosvet bij dieren. Gehard vet zorgt voor tekorten aan essentiële vetzuren en staat er inmiddels om bekend voor zeer veel gezondheidsklachten te zorgen.
Het Voedingscentrum houdt dit dogma tot op de dag van vandaag hardnekkig vol, ondanks hun slogan ‘Eerlijk over eten’.De laatste jaren wordt uit wetenschappelijk onderzoek echter steeds duidelijker dat veel van de ongezonde eigenschappen die men aan kokosolie dacht te kunnen toeschrijven de plank volledig misslaan.- Kokosolie: 50% laurinezuur
Een molecuulmodel van laurinezuur
Kokosolie bestaat voor ongeveer 50% uit het verzadigd vetzuur laurinezuur. Laurinezuur is een verzadigd vetzuur met de chemische notatie C12:0. Het behoort tot de middellange keten vetzuren. In het Engels heet dat een MCFA (medium chain fatty acid) of MCSFA (medium chain saturated fatty acid). Laurinezuur wordt in het lichaam omgezet in een molecuul genaamd monolaurine.
Moedermelk bestaat voor zo’n 30% uit laurinezuur.
Andere middellange keten vetzuren die in kokosolie zitten zijn caprylzuur (acht koolstofatomen, C8:0), caprinezuur (tien koolstofatomen, C10:0).
Bron: kokos-olie.
Comment