Handig om te weten?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Handig om te weten?

    Vondt dit op internet maybe handig om te weten?

    Cysteine
    Cysteine voedt en stimuleert de oogspieren. Cysteine bevat zwavel, wat
    als antioxidant wordt beschouwd. Het beschermt het lichaam vermoedelijk
    ook tegen vervuilende stoffen. De exacte werking is nog niet bekend.
    Cysteine is geen essentieel aminozuur. Dit betekent dat het door het
    lichaam zelf gemaakt kan worden als het nodig is.

    Belangrijke bronnen van cysteine:
    Eieren, vlees, en zuivelproducten zijn belangrijke bronnen van cysteine
    (in de eiwitten).

    Eigenschappen van cysteine:
    - Kan beschermen tegen kopervergiftiging.
    - Kan beschermen tegen vrije radicalen (antioxidante werking).
    - Kan helpen bij herstel van schade door roken en alcohol.
    - Kan helpen bij de behandeling van artritis.
    - Kan helpen bij DNA-herstel.

    Voorzichtig:
    - Diabetespatiënten dienen geen cysteine supplementen te gebruiken,
    tenzij onder medische begeleiding. Bij een teveel aan cysteine kan uit
    cysteine door het lichaam pyrodruivezuur (pyruvaat) gemaakt worden. Uit
    pyrodruivezuur kan onder andere in de gluconeogenese glucose (suiker)
    worden gemaakt.
    - Hoge dosis cysteine kan nierstenen veroorzaken, een hoge dosis
    vitamine C kan dit voorkomen. Neem het liefst cysteine supplementen in
    combinatie met een drie keer zo'n hoge dosis vitamine C.

    Tyrosine


    Tyrosine is een niet essentieel aminozuur, dit betekent dat het lichaam
    dit zelf kan maken als het het nodig heeft.
    Tyrosine is betrokken bij belangrijke neurotransmitters in de hersenen
    en schijnt het energieniveau te verhogen en de gevolgen van stress te
    verlagen.

    Eigenschappen van tyrosine:
    - Helpt stress verminderen, bevordert de alertheid en verlicht gevolgen
    van stress en spanning.
    - Kan werken als antidepressivum.
    - Kan gebruikt worden tegen de emotionele klachten bij PMS.
    - Kan helpen bij de behandeling en ontwenning van cocaïneverslaving en
    andere verslavende middelen.

    Dosering:
    - Innemen met vruchtensap of water op een lege maag (niet samen met
    eiwitten zoals melk).
    - Sommige deskundige menen dat het effectiever is als het samen met
    vitamine B6 (tot 25 mg) ingenomen wordt.

    Voorzichtig:
    Neem geen extra tyrosine indien u last van migraine hebt of mao-remmers
    gebruikt.
    Mensen met hoge bloeddruk of huidkanker dienen geen extra tyrosine te
    nemen zonder toestemming van hun arts.

    Arginine


    Arginine is een van de belangrijkste en nuttigste aminozuren die een rol
    speelt bij het functioneren van spieren, groei en genezing door het
    afweersysteem te reguleren en ondersteunen. Het is ook belangrijk voor
    de mannelijke vruchtbaarheid.
    Voor volwassenen is arginine een niet essentieel aminozuur. Arginine kan
    door het lichaam zelf gemaakt worden in de ureum cyclus. Voor kinderen
    is het wel een essentieel aminozuur omdat kinderen veel meer arginine
    nodig hebben voor hun snelle groei dan volwassenen. De hoeveelheid
    arginine die uit de ureum cyclus gehaald kan worden is beperkt, daarom
    moet bij kinderen in hun dagelijkse voeding arginine aanwezig zijn.

    Belangrijke bronnen van arginine:
    Rauwe graanproducten, chocola en noten zijn belangrijke bronnen van
    arginine (in de eiwitten).

    Eigenschappen van arginine:
    - Vergroot de weerstand.
    - Belemmert de groei van diverse tumoren.
    - Bouwt spieren op en verbrandt vet door de schildklier te stimuleren
    tot grotere productie van groeihormoon.
    - Bevordert de genezing van brandwonden en andere wonden.
    - Helpt de lever beschermen en schadelijke stoffen onschadelijk maken.
    - Verbetert het zaad bij mannen met zwak zaad.
    - Arginine samen met lysine kan herpesaanvallen (blaasjes in de mond)
    beperken bij dragers van dit virus.

    Voorzichtig:
    - Voedingssupplementen niet innemen op de lege maag.
    - Een dosis tot 1,5 g lijkt veilig te zijn.
    - Neem niet te veel; dit kan psychische klachten,
    stofwisselingsstoornissen en diarree veroorzaken.
    - Een hoge dosis kan gevaarlijk zijn voor kinderen.

    Histidine


    Histidine is een van de onbekendere aminozuren. Zijn rol in ons lichaam
    is nog niet helemaal bekend. Men onderzoekt nog de mogelijke werking van
    histidinesupplementen.

    Eigenschappen van histidine:
    - Wordt gebruikt bij artitispatienten, die een ongewoon lage
    concentratie van dit aminozuur in hun bloed hebben.
    - Kan de activiteit van T-cellen uit ons immuunsysteem versterken, wat
    nuttig kan zijn bij de bestrijding van HIV/AIDS en auto-immuunziekten.

    Dosering:
    Maximaal 150 mg per dag, tenzij onder medische begeleiding.

    Lysine*


    Lysine is een essentieel aminozuur; het kan niet door het lichaam
    gemaakt worden en moet dus in de voeding aanwezig zijn. Het aminozuur is
    nodig voor groei, weefselherstel, de aanmaak van antilichamen, hormonen
    en enzymen.

    Belangrijke bronnen van lysine:
    Vis, melk, limabonen, vlees, kaas, gist en eieren en eiwitten in het
    algemeen zijn belangrijke bronnen van lysine.

    Eigenschappen van lysine:
    - Voorkomt herpes aanvallen (blaasjes in de mond), hoge doses schijnen
    herhalingsaanvallen te verminderen.
    - Kan de opbouw van spiermassa ondersteunen.
    - Kan vruchtbaarheidsproblemen helpen voorkomen.
    - Verbetert de concentratie.

    Dosering:
    - Tot 500 mg per dag wordt veilig geacht.
    - Sommige deskundige adviseren 1000 mg bij de maaltijd aan.
    - Het gebruikelijke advies is om aminozuren op een lege maag in te nemen
    met wat vruchtensap of water.
    - Neem lysine met een gelijke hoeveelheid arginine als u streeft naar
    een toename van de spiermassa.

    Voorzichtig:
    Niet geschikt voor kinderen.

    Glutamine


    Glutamine is een derivaat van glutamine zuur, dat geacht wordt te helpen
    bij drankzucht. De werkelijke voordelen van dit aminozuur zijn onbekend.
    Het advies is maximaal 1 gram per dag in te nemen tenzij onder doktors
    toezicht gebruikt.

    Eigenschappen van glutamine:
    - Wordt geacht de zucht naar alcohol te verminderen.
    - Kan de genezing van maagzweren versnellen.
    - Kan depressie aanvallen helpen bestrijden.
    - Kan de geest nieuwe energie geven.
    - Kan helpen bij preventie en behandeling van ontstekingen van de dikke
    darm.

    Voorzichtig:
    Een dosis tot 1 gram per dag wordt als veilig beschouwd, maar gebruik
    supplementen alleen onder medische begeleiding.

    Glycine


    Glycine wordt beschouwd als het eenvoudigste aminozuur met diverse
    eigenschappen die nog onderzocht worden.
    Dit aminozuur speelt een rol bij de productie van hormonen en helpt bij
    de opbouw van een sterk immuunsysteem. Glycine maakt energie in het
    lichaam vrij voor de opbouw van lichaamscellen.

    Belangrijke bronnen van glycine:
    Rund-, varkensvlees, wild, gevogelte, tarwekiemen, pinda's en sesamzaad
    (in de eiwitten).

    Eigenschappen van glutamine:
    - Kan helpen bij de behandeling van lage hypofyse functie.
    - Kan gebruikt worden bij de behandeling van spastische bewegingen,
    vooral bij patiënten met MS.
    - Kan helpen in de behandeling van progressieve spierdystrofie.
    - Wordt gebruikt tegen hypoglycaemie, omdat het de afgifte van glucagon
    stimuleert dat weer glycogeen mobiliseert dat als glucose in het bloed
    terecht komt, zie hiervoor bij het glycogeen metabolisme.

    Voorzichtig:
    - Geadviseerd wordt dit aminozuur niet als supplement te gebruiken,
    tenzij onder medische begeleiding.
    - Doses onder de 1 gram worden veilig geacht, verder onderzoek is nog
    gaande.

    Valine*


    Het aminozuur valine is een essentieel aminozuur, dit betekent dat het
    aanwezig moet zijn in de dagelijkse voeding.

    Leucine*


    Het aminozuur leucine is een essentieel aminozuur, dit betekent dat het
    aanwezig moet zijn in de dagelijkse voeding.

    Isoleucine*


    Het aminozuur isoleucine is een essentieel aminozuur, dit betekent dat
    het aanwezig moet zijn in de dagelijkse voeding.

    Methionine*


    Methionine is een zwavelhoudend aminozuur dat voor veel
    lichaamsprocessen belangrijk is. Het helpt mogelijk bij de preventie van
    aderverkalking door vetstoffen te verwijderen. Methionine voedt en
    stimuleert de oogspieren.

    Belangrijke bronnen van methionine:
    Eieren, melk, lever en vis zijn belangrijke bronnen van methionine (in
    de eiwitten).

    Eigenschappen van methionine:
    - Kan vetstoffen uit het bloed verwijderen en zo het risico op een
    hartaanval verlagen.
    - Kan helpen het zenuwstelsel reguleren.
    - Kan samen met choline en foliumzuur sommige tumorsoorten helpen
    voorkomen.
    - Nodig voor de biosynthese van taurine en cysteine.

    Voorzichtig:
    Supplementen worden niet aanbevolen, hoewel een arts het onder bepaalde
    omstandigheden kan voorstellen.

    Fenylalanine*


    Fenylalanine is een essentieel aminozuur dat nodig is voor diverse
    biochemische processen. Fenylalanine is onder andere nodig voor de
    aanmaak van neurotransmitters in de hersenen. Het schijnt de seksuele
    opwinding te verhogen en hormonen vrij te maken die de eetlust
    reguleren.

    Belangrijke bronnen van fenylalanine:
    Kaas, amandelen, pinda's, sesamzaad, sojabonen en eiwitten in het
    algemeen zijn goede bronnen van fenylalanine.

    Eigenschappen van fenylalanine:
    - Kan een aanval van depressie helpen verlichten.
    - Kan helpen verslavingsgedrag te beheersen.
    - Stimuleert de geestelijke alertheid.
    - Bevordert de seksuele opwinding.
    - Vermindert honger en de zucht naar voedsel.

    Dosering:
    Fenylalanine is meestal verkrijgbaar in doses van 500 mg. Innemen op de
    lege maag en niet samen met eiwit.

    Voorzichtig:
    - Neem geen fenylalanine als u huidkanker hebt.
    - Mensen met hoge bloeddruk dienen alleen extra fenylalanine te
    gebruiken onder begeleiding van hun arts.
    - Ongeschikt voor gebruik naast mao-remmers.
    - Ongeschikt voor zwangere vrouwen.

    Tryptofaan*


    Het essentiële aminozuur tryptofaan wordt samen met andere vitamine en
    mineralen door de hersenen gebruikt om serotonine aan te maken.
    Serotonine is een neurotransmitter wat de slaap reguleert en stimuleert.
    Ook wordt serotonine geacht de gevoeligheid voor pijn te verminderen.
    Tryptofaan was een van de eerste aminozuren die als supplement te koop
    was en wordt gebruikt als natuurlijk slaapmiddel.

    Belangrijke bronnen van tryptofaan:
    Kwark, melk, vlees, kalkoen, vis, bananen en eiwitbronnen zijn goede
    bronnen van tryptofaan.

    Eigenschappen van tryptofaan:
    - Kan de slaap bevorderen en een jetlag voorkomen. Om slaap te
    bevorderen, neem 500 mg, samen met vitamine B6, niacinamide en magnesium
    - ca. een uur voor het slapen gaan.
    - Vermindert de gevoeligheid voor pijn.
    - Vermindert de zucht naar alcohol.
    - Natuurlijk antidepressivum. Kan helpen angst en paniekaanvallen te
    verminderen. Om paniek aanvallen en depressies te voorkomen: tussen de
    maaltijden door met vruchtensap of water innemen (zonder eiwitten).

    Voorzichtig:
    Het middel kan in hoge dosering leverklachten veroorzaken. Hoewel de
    onderzoeksresultaten uiteenlopen, wordt het schadelijk geacht in zeer
    hoge doseringen, raadpleeg altijd uw arts.

    Flavonoïden

    Wat zijn flavonoïden?

    Flavonoïden vormen een grote familie van plantaardige stoffen. Ze
    bepalen in groenten en fruit de grote variatie in kleuren, van geel tot
    rood en donkerpaars. Flavonen (Latijnse flavus = geel) hebben hun naam
    te danken aan plantenstoffen, die gebruikt werden voor het geel verven
    van wol en katoen. Ze worden ook aangeduid als bioflavonoïden en vroeger
    als vitamine P. Tot nu toe zijn er ruim 4000 soorten flavonoïden
    beschreven. Aan de hand van hun chemische structuur kunnen ze worden
    onderscheiden in flavonen, flavonolen, catechinen, isoflavonen,
    flavononen en anthocyanen.

    Verwante bioactieve stoffen zijn onder meer carotenen, glucosinolaten,
    organosulfiden en terpenen.
    De consumptie van flavonoïden via de westerse voeding is vergeleken met
    Aziatische landen aan de lage kant, mede doordat ten gevolge van koken
    en bewerken het gehalte aan flavonoïden met 50 tot 90 procent daalt.
    Vandaar het advies tot het eten van meer (verse) groenten en fruit.
    Overigens bestaat er geen norm voor de minimale hoeveelheid flavonoïden
    die onze voeding zou moeten bevatten.

    In welke voedingsmiddelen komen flavonoïden en bioactieve stoffen voor?

    Flavonen: kruiden
    Isoflavonen: soja, peulvruchten
    Flavonolen: uien, thee, appelen, rode wijn, broccoli, boerenkool
    Catechinen: thee, rode wijn en fruit
    Anthocyanen: bessen(sap), rode wijn, blauwe druiven
    Carotenen: geelgroene groenten, wortelen, tomaten, sinaasappelen
    Glucosinolaten: spruitjes, koolsoorten, broccoli
    Organosulfiden: knoflook

    Wat is de werking van dit soort bioactieve stoffen?

    Daar wordt de laatste jaren veel onderzoek naar gedaan, maar lang niet
    alles is bekend. Van een aantal flavonoïden is bekend dat ze, evenals de
    vitaminen A, C en E, een anti-oxidatieve werking hebben: ze
    neutraliseren het schadelijk effect van agressieve zuurstofmoleculen
    (vrije zuurstofradicalen of oxidanten) op de cellen. De in veel
    onderzoeken vastgestelde beschermende werking van groenten en fruit
    tegen kanker en hart- en vaatziekten heeft mogelijk te maken met onder
    meer deze activiteit van flavonoïden en sommige andere bioactieve
    stoffen, zoals de carotenen.
    Verder kunnen ze inwerken op enzym- en hormoonsystemen en het
    afweerapparaat. Ze kunnen enzymprocessen in gunstige zin beïnvloeden die
    een rol spelen bij de celdeling (kanker), de bloedstolling
    (vaatproblemen), het cholesterolgehalte (hart- en vaatziekten) en de
    lichaamsafweer (kanker). Deze effecten zijn bij proefdieren aangetoond.
    Isoflavonen worden ook wel aangeduid als plantenhormonen of
    fyto-oestrogenen. Ze lijken qua chemische structuur op de menselijke
    hormonen. De belangrijkste hoofdgroepen van fyto-oestrogenen zijn de
    isoflavonen, de lignanen en de coumestanen. De westerse bevolking krijgt
    via de voeding weinig fyto-oestrogenen binnen, minder dan 1 milligram
    per dag. In Aziatische landen, waar veel soja wordt gegeten, ligt de
    inname op 50 tot 100 milligram per dag.
    Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat fyto-oestrogenen een gunstige
    invloed hebben op -het voorkómen van- borst-, darm- en prostaatkanker,
    hart- en vaatziekten en botontkalking. Fyto-oestrogenen binden zich aan
    cellen die zijn voorzien van 'aanlegsteigers' die passen bij hun
    chemische structuur (oestrogeenreceptoren).

    Kun je voedingssupplementen met isoflavonen zonder gevaar slikken?

    De gangbare doseringen van de meeste producten die thans op de markt
    zijn, wijken niet af van wat de gemiddelde Aziaat via zijn dagelijkse
    portie soja binnenkrijgt (50 tot 100 milligram). Daarvan zijn geen
    negatieve effecten bekend. Integendeel, in de Aziatische landen komt
    veel minder borst-, darm- en prostaatkanker voor dan in de westerse
    wereld. Wetenschappers vermoeden dat er een verband bestaat met het
    sojagebruik. In het algemeen verdient het aanbeveling -tenzij een arts
    anders voorschrijft- bij gebruik van voedingssupplementen met
    isoflavonen geen dosering te gebruiken die uitkomt boven de 100
    milligram. Uit onderzoek is namelijk niet bekend wat dit voor gevolgen
    kan hebben. In plaats van voedingssupplementen kan ook worden gekozen
    voor gebruik van sojaproducten. Die zijn echter zeer eiwitrijk waardoor
    de toch al hoge eiwitconsumptie in onze westerse voeding nog verder
    stijgt, tenzij ze dienen ter vervanging van andere eiwitbronnen, zoals
    vlees. In voedingssupplementen zitten alleen de bioactieve stoffen uit
    soja en zijn de eiwitten weggelaten.


    Bron: klik
    Wat ben ik een spetter

  • #2
    Goed artikel
    Geniet, en drink met maten!

    Comment


    • #3
      Thanks spetter
      een gladde aal blijft altijd glad.

      Comment


      • #4
        Mooi stuk kerel
        Who's the Chef

        Comment

        Sidebar top desktop

        Collapse

        Actieve discussies

        Collapse

        Working...
        X