koolhydraten/glycogeen en vetopslag

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • koolhydraten/glycogeen en vetopslag

    vaak lees ik in topics dingen als: als de glycogeen voorraden vol zijn, dan gaat je lichaam koolhydraten opslaan als vet.

    dit impliceert, dat je enkel koolhydraten om zou zetten naar vetzuren, als je glycogeen voorraden hun maximale grootte bereikt hebben, maar dit klopt niet. Ik ga proberen uit te leggen hoe dit systeem werkt. daarnaast zal ik prberen om wat pratische informatie mee te geven.
    ----------------------------------------

    Glyocgeen en vetopslag:
    Je lichaam kan maar op een bepaald tempo glycogeen aanvullen (glycogen synthesis rate). sochtends, voor de training* en na de training ligt dit tempo een stuk hoger.

    Je kan dus grotere hoeveelheden koolhydraten op deze momenten eten, zonder dat je de capaciteiten van je lichaam om koolhydraten op te slaan als glycogeen overschreid.

    zo voorkom je dat je een teveel krijgt aan koolhydraten op dat moment, en dus koolhydraten gaat opslaan als vetten. (dit opslaan van koolhydraten als vetten kan dus plaatsvinden, zonder dat de glycogeen voorraden vol zijn).

    Hoe leger de glycogeen voorraden zijn, hoe sneller de synthese van glycogeen, en hoe kleine de kans is op conversie naar vet. Hoe voller de glycogeen voorraden, hoe langzamer de synthese. en hoe groter de kans is dat het op dat moment teveel koolhydraten zijn zijn, en er conversie naar vet plaats zal vinden.
    ----------------------------

    als je algemene carb inname relatief laag is, en de inname redelijk verspreid is, zodat er op geen moment de toevoer van koolhydraten de synthese overschreid. zal conversie van glucose naar vet niet gebeuren.

    maar de vraag is of je dan wel genoeg glycogeen in je spieren kunt krijgen om op de juiste intensiteit te trainen (dat is onder andere een voorwaarde voor groei en behoud van spieren).

    mijn ervaring:
    Als ik vrij laag zit in mijn carbs/glycogeen zit. dan kun je maar weinig sets op volledige intensiteit trainen. je bent snel uitgeput, en de intensiteit neemt vrij rap af.

    daarnaast is zowieso ook de maximale prestatie die geleverd kan worden als je de training helemaal vers begint iets lager. op lage koolhydraten, heb ik moeite met 10x70-75 kilo op bankdrukken. zit ik helemaal nokvol, dan doe ik met moeite 10x80.

    conclusie:
    Ik kan dus langer een hogere intensiteit aan qua trainig. en dat heeft invloed op de uiteindelijke groei in spiermassa.
    -----------------------------

    Is de algemene carb inname hoog genoeg. dan kan ik op maximale intensiteit trainen. maar dan is de kans om teveel op sommige momenten te nemen groot, waardoor de inname van koolhydraten de synthese van glycogeen overschreidt. en de kans dat er wat glucose wordt opgeslagen als lichaamsvet neemt toe.

    Door de carbs op de juiste momenten te nemen. zorg je dat je wel in staat bent om relatief** hogere inname van koolhjydraten gedurende de dag te hebben. Met een minimale kans dat het teveel is op dat moment, en je lichaam vet gaat opslaan.
    -----------------------------------

    Je lichaam verwerkt de carbs van in de ochtend, en die van voor/na training sneller. maar dit betekent niet dat je je moet beperken tot deze momenten om koolhydraten in te nemen. want ook al is op deze momenten de synthese sneller, er is ook dan een grens aan de snelheid waarmee dit gebeurt.

    dus stel je wil 450g carbs per dag in een bulk eten (vrij veel). dan kun je niet zomaar bij je ontbijt 150, voor training 150, en na training 150. en de rest van de maaltijden geen carbs.

    die 150g op deze momenten is wellicht ondanks de snellere opname toch teveel. een betere aanpak zou dan bijvoorbeeld zijn: ontbijt 100g. maaltijd erna 50, maaltijd erna 50, pre workout 100, post workout 100, maaltijd erna 50.

    door een betere verspreiding, maar wel met pieken op de juiste momenten, kun je glycogeen vooraden maximaal houden, met een minimum aan vetopslag. (iemand die 300g carbs per dag eet, omdat hij minder goed carbs tollereert, zou 65 ontbijt, 35, 35, pre 65, post 65, 35 kunnen doen).

    iemand die cut, en maar 200g carbs per dag neemt, kan wel gerust ontbijt 66, 0, 0, pre 67, post 67, 0. of iets in die trand doen, want de kans dat zijn koolhydraat inname zijn glycogeen synthese overschreid is minimaal.
    ---------------------------------
    -----------------------------------
    ---------------------------------

    De rol van langzame en snelle koolhydraten:
    stel je eet 100g havermout, waarin 60g koolhydraten zitten. deze "complexe koolhydraten", zijn een soort van cluster van meerdere simpele koolhydraten/glucose. deze clusters worden dus in het lichaam afgebroken tot de meest simpele vorm aka glucose. uiteindelijk houd je dan ook 60g glucose over uit deze 60g koolhydraten.

    En als je 60g dextrose neemt (de meest simpele vorm van glucose). dan hoeft er niets meer afgebroken te worden door het lichaam, en kan het direct opnemen. hier zal 60g koolhydraten uit dextrose uiteindelijk ook 60g glucose opleveren. Inname van koolhydraten levert een exact gelijke hoeveelheid glucose.

    Buiten de micronutrienten die vaak zitten in complexe koolhydraten, en niet in de simpele koolhydraten, is een ander verschil tussen beiden de snelheid waarmee de glucose beschikbaar wordt voor het lichaam.

    De glucose in dextrose is heel snel beschikbaar en snel opneembaar. terwijl de koolhydraten uit de havermout eerst moeten worden afgebroken onder invloed van enzymen. dit inwerken van die enzymen kost tijd, en zorgt voor een meer gelijdelijke en langdurige afgifte van glucose.

    waarom is die langzame afgifte goed:
    zoals je kon lezen, kan je lichaam maar op een bepaald tempo glucose verwerken. stel je eet 200g witbrood (vrij snel). dan komt de glucose uit dit witbrood vrij snel beschikbaar. en binnen korte tijd krijgt je lichaam veel glucose tot zijn beschikking. de kans om capacitieten van je lichaam om glycogeen aan te maken te overschreden wordt groter, en kans op vetopslag is groter.

    langzame koolhydraten (icm veel vezels, een langzaam verteerbare proteine bron, en enkele grammen vetten). zorgen dat een complete maaltijd veel langzamer verteerd wordt. en de afgifte van glucose is veel langzamer/stabieler. waardoor de glycogeen synthese de aanvoer perfect bij kan houden, en vetopslag geminimaliseerd wordt.

    Voorbeeld maaltijd:
    500g groenten, 250g kipfilet, 100g ongekookt afgewogen zilvervlies rijst, 15 ml zonnebloem/olijfolie.

    Deze "soort" maaltijden zijn zowieso zeer voedaam door het hoge gehalte aan groenten. deze maaltijd bevat misschien wel 100g koolhydraten. maar omdat deze ook veel langer erover doet om te verteren, maakt de totale hoeveelheid in deze maaltijd minder uit, omdat de afgifte ook langzamer plaastvindt, en zo de synthese van glycogeen de afgifte van glucose kan bijhouden.

    wil je bijvoorbeeld een maaltijd eten, en kun je daarna een flink aantal uur niet meer eten (of train je savonds, en eet je laat een post workout maaltijd). dan is een dergelijke maaltijd gewenst/optimaal.

    een broodmaaltijd (zelfs volkoren brood heeft vrij hoge gi) of met veel minder groenten (laagste gi, en heel veel vezels), of met veel minder magere proteine bronnen. is normaal als je elke paar uur eet ok. maar als je langere tijd niet eet niet***.
    --------------------------------

    Waarom na de training snelle carbs?
    na de training is de snelheid waarmee je lichaam glucose kan verwerken hoger. dus is het mogelijk om ook koolhydraten te nemen die snelle glucose ter beschikking geven. zo kun je optimaal gebruik maken van de snellere glycogeen synthese. En op deze manier kunnen maximale glycogeen voorraden bereikt worden.

    een potentieel nadeel van snelle koolhydraten na de training ligt bij de hoeveelheid. neem je teveel snelle carbs, dan kun je nog steeds met de aanvoer de synthese snelheid overschreiden. En of dit gebeurt is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten die je voor of tijdens de training hebt gehad. en of deze snel of langzaam waren.
    ------------------------------

    EINDE







    *de koolhydraten die voor de training genomen worden, zullen tijdens de training al een deel van het glycogeen herstellen van wat er verbruikt wordt tijdens de training, en worden voor een deel pas na de training verwerkt om glycgeen aan te vullen.

    **met relatief hogere inname van koolhydraten wordt bedoeld dat iedereen voor zichzelf moet kijken hoe goed hij een bepaalde hoeveelheid koolhydraten verdraagt. de een merkt dat als hij boven de 250g gaat per dag dat het teveel is, de ander merkt dit pas bij 400 of 500g. De juiste timing kan deze grens van hoeveel jij tollereert verhogen.

    ***de grootte van een maaltijd speelt ook een grote rol in de snelheid van vertering. mensen die een zeer grote maaltijd nuttigen met voornamelijk complexe koolhydraten, magere proteinen, eventueel een bakje kwark en enkele grammen vet. eten een zeer langzaam verteerbare maaltijd, en kunnen op deze manier tot misschien wel 12 uur of langer gevoed blijven en hun lichaam een constante aanvoer van glucose en aminozuren geven. (omdat deze mega grote klomp voedsel onder ivnloed van enzymen veel langer duurt voordat deze verwerkt is).
    More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

  • #2
    mooi geschreven en verhelderend!!
    “If you really want to do something, you will find a way; if you don't, you will find a excuse.”

    Comment


    • #3
      Hey Dyno... heel helder verhaal... maar wat ik me nog afvroeg?
      Waarom verwerkt je lijf carbs voor de training sneller?
      Of bedoel je daarmee dat ze sneller verwerkt worden door het trainen, tijdens het trainen?
      Zeker als je een beetje onregelmatig traint kan je lijf toch niet 'weten' dat je over een uur gaat trainen en daarom maar vast snelle carbs verwerken lijkt me?
      Fear is the mind killer

      Comment


      • #4
        Leuk stukje, ikzelf deed de laatste periode in mijn bulk proberen alle carbs bij me ontbijt en soms zo'n 110-130g carbs voor en na me training te plannen en de rest van de dag nog wat boterhammen en me kwark.. Ik zou dit dus beter kunnen verdelen over de dag in plaats van mijn 800-1000kcal maaltijden aan eiwit, koolhydraten en wat vetten??

        Dyno heb je dit trouwens gebaseerd op kennis en onderzoeken uit een van je boeken of is dit jouw algemene kennis die je hebt opgedaan door je vele lezen, weerleggen en persoonlijke experimenten?
        Last edited by Iron Mind; 19-01-2011, 15:49.
        "Straight outta gym"

        Comment


        • #5
          Heel erg nuttig stukje, thanks!

          Maar, de grote vraag blijft:

          staat dit los van het aantal kcal dat je op een dag nuttigt?

          Comment


          • #6
            Mooi stuk, Dynobet.
            Heb het dus weer 2 keer gelezen en toch nog een vraagje.....De maaltijd die jij noemt, is ongeveer mijn avond maaltijd maar dan zónder de rijst.
            Dit omdat ik eigenlijk in de avonduren geen kh meer eet behalve uit groente e/o peulvruchten.
            's morgens 80 gram havermout en tussen de middag 5 (voor het trainen 6) stuks speltbrood, en als ik heb getraind nog een stuk roggebrood (met eiwitrijk voedsel als whey en eieren erbij) meer kh probeer ik niet te eten.
            Maar als ik jouw stukje zo lees, doe ik dat dus waarschijnlijk toch niet helemaal goed.
            "Bodybuilding is a long term commitment and you won’t get the results you want over night. "

            Comment


            • #7
              Originally posted by sf01 View Post
              Hey Dyno... heel helder verhaal... maar wat ik me nog afvroeg?
              Waarom verwerkt je lijf carbs voor de training sneller?
              Of bedoel je daarmee dat ze sneller verwerkt worden door het trainen, tijdens het trainen?
              Zeker als je een beetje onregelmatig traint kan je lijf toch niet 'weten' dat je over een uur gaat trainen en daarom maar vast snelle carbs verwerken lijkt me?
              staat bij * uitgelegd. tijdens jouw training vindt glycogeen herstel al plaats met behulp van de carbs voor en tijdens de training. afhankelijk van hoe snel jouw maaltijd verteerd wordt, kunnen de carbs die voor de training ingenomen zijn, nog na de training verder glucose afgeven. Vandaar dat de carbs voor de training ook sneller verwerkt worden. zowel tijdens als na de training.
              More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

              Comment


              • #8
                @dyno: hulde!
                "Just because you've always done it that way doesn't mean it's not incredibly stupid."

                Comment


                • #9
                  Originally posted by Waterpoloboy View Post
                  Leuk stukje, ikzelf deed de laatste periode in mijn bulk proberen alle carbs bij me ontbijt en soms zo'n 110-130g carbs voor en na me training te plannen en de rest van de dag nog wat boterhammen en me kwark.. Ik zou dit dus beter kunnen verdelen over de dag in plaats van mijn 800-1000kcal maaltijden aan eiwit, koolhydraten en wat vetten??

                  Dyno heb je dit trouwens gebaseerd op kennis en onderzoeken uit een van je boeken of is dit jouw algemene kennis die je hebt opgedaan door je vele lezen, weerleggen en persoonlijke experimenten?
                  ***de grootte van een maaltijd speelt ook een grote rol in de snelheid van vertering. mensen die een zeer grote maaltijd nuttigen met voornamelijk complexe koolhydraten, magere proteinen, eventueel een bakje kwark en enkele grammen vet. eten een zeer langzaam verteerbare maaltijd, en kunnen op deze manier tot misschien wel 12 uur of langer gevoed blijven en hun lichaam een constante aanvoer van glucose en aminozuren geven. (omdat deze mega grote klomp voedsel onder invloed van enzymen veel langer duurt voordat deze verwerkt is).
                  Ofwel het is afhankelijk van de maaltijd of dit wel of niet goed is. ik zou het vrij gelijkmatig verdelen over de dag met enkele pieken.

                  dit stukje is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, artikelen die ik gelezen heb van oa lyle mcdonald en martin berkhan, maar ook artikelen van andere schrijvers. daarnaast is het ook een stukje eigen ervaring etc.
                  More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by Viranelly View Post
                    Heel erg nuttig stukje, thanks!

                    Maar, de grote vraag blijft:

                    staat dit los van het aantal kcal dat je op een dag nuttigt?
                    kcal inname bepaalt of je aankomt in gewicht of afvalt. als je aankomt in gewicht, is de kans het grootst dat je aankomt in spiermassa en vetmassa. En door te trainen proberen we de hoeveelheid spiermassa tov vetmassa te vergroten die we aankomen.

                    als we afnemen in gewicht, is de kans groot dat je zowel in spiermassa als vetmassa afvalt. door te trainen proberen we de hoeveelheid vetmassa tov de spiermassa die we afvallen te vergroten.
                    -------------

                    als je probeert aan te komen, en je timed je voeding verkeerd (zodat kcal richting vetmassa gaan), of je neemt de verkeerde soorten koolhydraten op de verkeerde momenten. dan vergroot je het aandeel vetmassa dat je aankomt tov de hoeveelheid spiermassa.

                    dus kcal inname is belangrijk. maar de soorten voeding die die kcal zijn ook erg belangrijk. bovenstaande verheel is één reden. maar er zijn er nog veel meer.
                    More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by dynobet View Post
                      Ofwel het is afhankelijk van de maaltijd of dit wel of niet goed is. ik zou het vrij gelijkmatig verdelen over de dag met enkele pieken.

                      dit stukje is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, artikelen die ik gelezen heb van oa lyle mcdonald en martin berkhan, maar ook artikelen van andere schrijvers. daarnaast is het ook een stukje eigen ervaring etc.
                      Hmm ik at namelijk in de bulk vaak 0,5L yoghurt 150gram havermout, 250ml melk + whey en wat tonijn en dan knallen in de gym.. Ik zou dus beter wat minder havermout kunnen nemen en wat meer boterhammen 5 uur voor me training volgens dit..
                      "Straight outta gym"

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by Beaudien View Post
                        Mooi stuk, Dynobet.
                        Heb het dus weer 2 keer gelezen en toch nog een vraagje.....De maaltijd die jij noemt, is ongeveer mijn avond maaltijd maar dan zónder de rijst.
                        Dit omdat ik eigenlijk in de avonduren geen kh meer eet behalve uit groente e/o peulvruchten.
                        's morgens 80 gram havermout en tussen de middag 5 (voor het trainen 6) stuks speltbrood, en als ik heb getraind nog een stuk roggebrood (met eiwitrijk voedsel als whey en eieren erbij) meer kh probeer ik niet te eten.
                        Maar als ik jouw stukje zo lees, doe ik dat dus waarschijnlijk toch niet helemaal goed.
                        afhankelijk van jouw persoonlijke capaciteit om koolhydraten te verwerken (tolerantie van koolhydraten), en jouw totale dagelijkse inname (zie tekst).
                        het is dus moeilijk te zeggen of jij het "goed" doet. gelijkmatige verspreiding over de dag met pieken op de juiste momenten (ontbijt, voor training na training), lijkt me het beste.
                        More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

                        Comment


                        • #13
                          Originally posted by Waterpoloboy View Post
                          Hmm ik at namelijk in de bulk vaak 0,5L yoghurt 150gram havermout, 250ml melk + whey en wat tonijn en dan knallen in de gym.. Ik zou dus beter wat minder havermout kunnen nemen en wat meer boterhammen 5 uur voor me training volgens dit..
                          afhankelijk van je totale inname, en samenstelling van maaltijd. voordeel is, dat het voornamelijk langame carbs zijn, en dat deze carbs, tijdens en na de training kunnen helpen met glycogeen herstel. (en ik denk dat je dan post workout veel minder nodig hebt, als wanneer je een normale hoeveelheid zou nemen pre workout).

                          spreiding van carbs over de dag, met pieken op de juiste momenten zoals ik gaf in mijn voorbeeld, lijkt mij op dit moment de beste keuze.
                          More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by dynobet View Post
                            afhankelijk van je totale inname, en samenstelling van maaltijd. voordeel is, dat het voornamelijk langame carbs zijn, en dat deze carbs, tijdens en na de training kunnen helpen met glycogeen herstel. (en ik denk dat je dan post workout veel minder nodig hebt, als wanneer je een normale hoeveelheid zou nemen pre workout).

                            spreiding van carbs over de dag, met pieken op de juiste momenten zoals ik gaf in mijn voorbeeld, lijkt mij op dit moment de beste keuze.
                            Hmm mijn totale inname was 4000kcal toen met iets van 250g eiwit, 500g carbs en 110g vet,

                            spreiding zou dus wat beter zijn met een piek van ongeveer 100carbs voor en na denk ik dan en de rest gedurende de dag, aangezien jouw verhaaltje zegt dat doordat ik zoveel carbs laadde voor en na me training ik misschien wel mijn glycogeen vul snelheid overschrad en dit dus werd zou worden..
                            "Straight outta gym"

                            Comment


                            • #15
                              Originally posted by dynobet View Post
                              staat bij * uitgelegd. tijdens jouw training vindt glycogeen herstel al plaats met behulp van de carbs voor en tijdens de training. afhankelijk van hoe snel jouw maaltijd verteerd wordt, kunnen de carbs die voor de training ingenomen zijn, nog na de training verder glucose afgeven. Vandaar dat de carbs voor de training ook sneller verwerkt worden. zowel tijdens als na de training.
                              Excuus, had ik over heen gelezen. Helemaal duidelijk zo
                              Fear is the mind killer

                              Comment

                              Sidebar top desktop

                              Collapse

                              Actieve discussies

                              Collapse

                              Working...
                              X