Voorstadia van prostaatkanker komen in het Oosten even vaak voor als in het Westen. Bij westerse mannen evolueert dit voorstadium veel vaker naar echte ######. Het grote verschil laat zich echter niet genetisch verklaren, want zodra bijvoorbeeld Chinezen in het Westen wonen, neemt hun risico van prostaatkanker snel toe. Vanaf de tweede generatie is hun risico zelfs identiek aan dat van westerlingen. Professor De Sy:'Wij beschikken vandaag over voldoende wetenschappelijke bewijzen waaruit blijkt dat dit verschil in frequentie in hoofdzaak samenhangt met verschillende voedingsgewoonten. Net als borstkanker, een andere hormoongevoelige ######, komt prostaatkanker minder voor in China en Japan. Oosterlingen eten veel meer fruit, groenten, sojabonen en vezels en veel minder verzadigde vetten.'
Sojabonen bevatten 'isoflavonen', stoffen die op de prostaat inwerken en de degeneratie van prostaatcellen afremmen. Recent ondekten Amerikaanse vorsers dat equol, een kleine molecule die vrijkomt in de dunne darm bij de vertering van sojabonen, de werking van dihydrotestosteron (DHT) blokkeert en tegelijkertijd de werking van oestrogeen verandert. Equol bindt DHT, zodat dit hormoon de androgeenreceptoren in de prostaat niet kan bezetten. Gevolg is dat de groei van de prostaat wordt afgeremd en het risico van prostaatkanker vermindert. Vrij testosteron wordt daarentegen ongemoeid gelaten. Experimenten waarbij equol werd ingespoten bij ratten, toonden een reductie van het prostaatvolume, zonder dat de concentratie van vrij testosteron veranderde.
Het is niet echter zo simpel, want om voor de prostaat voldoende isoflavonen binnen te krijgen moet je al 1.5 liter sojamelk per dag drinken.... wat je nog nodig hebt, zijn bepaalde bacillen in je darmen, die enkel Oosterlingen hebben...
Het is beter om de isoflavonen in te nemen in de vorm van tabletten die de actieve substanties bevatten, SAMEN met twee andere stoffen, vitamine E en selenium, waarvan de beschermende effecten voldoende aangetoond zijn.
Vitamine E:
Begin jaren '90 startten wetenschappers een grootschalig onderzoek waaraan 30.000 mannelijke rokers deelnamen, met de bedoeling om na te gaan of een extra dosis vitamine E het risico op longkanker zou verminderen. In 1998 kwam een zeer verrassend resultaat uit de bus: in de groep rokers die extra vitamine E kreeg, verminderde de aanwezigheid van prostaatkanker met een derde!!!! Andere studies bevestigen dit resultaat.
Selenium:
Selenium halen we uit de voeding, vis is de rijkste voedingsbron. Diverse onderzoekers wijzen er op dat een tekort aan selenium een risicofactor is voor prostaatkanker. In een Amerikaanse studie werd het seleniumgehalte van 181 mannen met gevorderde prostaatkanker vergeleken met het seleniumgehalte van 181 mannen zonder de ziekte. Rekening houdend met andere bekende risicofactoren, zoals de aanwezigheid van prostaatkanker in de familie, bleek de groep met de hoogste seleniumconcentratie ruim de helft minder risico te lopen op prostaatkanker, in vergelijking met de mannen met de laagste concentratie. Uit ander onderzoek blijkt dat mannen die dagelijks selenium innemen, hun kans op prostaatkanker duidelijk vermindert.
nuttige info: isoflavonentabletten verkrijgbaar onder de naam Prevalon.
hopelijk duidelijk en verhelderend
greetz
Sojabonen bevatten 'isoflavonen', stoffen die op de prostaat inwerken en de degeneratie van prostaatcellen afremmen. Recent ondekten Amerikaanse vorsers dat equol, een kleine molecule die vrijkomt in de dunne darm bij de vertering van sojabonen, de werking van dihydrotestosteron (DHT) blokkeert en tegelijkertijd de werking van oestrogeen verandert. Equol bindt DHT, zodat dit hormoon de androgeenreceptoren in de prostaat niet kan bezetten. Gevolg is dat de groei van de prostaat wordt afgeremd en het risico van prostaatkanker vermindert. Vrij testosteron wordt daarentegen ongemoeid gelaten. Experimenten waarbij equol werd ingespoten bij ratten, toonden een reductie van het prostaatvolume, zonder dat de concentratie van vrij testosteron veranderde.
Het is niet echter zo simpel, want om voor de prostaat voldoende isoflavonen binnen te krijgen moet je al 1.5 liter sojamelk per dag drinken.... wat je nog nodig hebt, zijn bepaalde bacillen in je darmen, die enkel Oosterlingen hebben...
Het is beter om de isoflavonen in te nemen in de vorm van tabletten die de actieve substanties bevatten, SAMEN met twee andere stoffen, vitamine E en selenium, waarvan de beschermende effecten voldoende aangetoond zijn.
Vitamine E:
Begin jaren '90 startten wetenschappers een grootschalig onderzoek waaraan 30.000 mannelijke rokers deelnamen, met de bedoeling om na te gaan of een extra dosis vitamine E het risico op longkanker zou verminderen. In 1998 kwam een zeer verrassend resultaat uit de bus: in de groep rokers die extra vitamine E kreeg, verminderde de aanwezigheid van prostaatkanker met een derde!!!! Andere studies bevestigen dit resultaat.
Selenium:
Selenium halen we uit de voeding, vis is de rijkste voedingsbron. Diverse onderzoekers wijzen er op dat een tekort aan selenium een risicofactor is voor prostaatkanker. In een Amerikaanse studie werd het seleniumgehalte van 181 mannen met gevorderde prostaatkanker vergeleken met het seleniumgehalte van 181 mannen zonder de ziekte. Rekening houdend met andere bekende risicofactoren, zoals de aanwezigheid van prostaatkanker in de familie, bleek de groep met de hoogste seleniumconcentratie ruim de helft minder risico te lopen op prostaatkanker, in vergelijking met de mannen met de laagste concentratie. Uit ander onderzoek blijkt dat mannen die dagelijks selenium innemen, hun kans op prostaatkanker duidelijk vermindert.
nuttige info: isoflavonentabletten verkrijgbaar onder de naam Prevalon.
hopelijk duidelijk en verhelderend
greetz
Comment