Krachttraining met lichte gewichten net zo effectief als training met zware gewichten

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Krachttraining met lichte gewichten net zo effectief als training met zware gewichten

    Zo is krachttraining met lichte gewichten net zo effectief als training met zware gewichten



    Als je om wat voor reden dan ook alleen met lichte gewichten kunt trainen, dan kun je toch nog sterker worden en spiermassa opbouwen. Volgens onderzoekers van de University of Tokyo moet je dan wel langzamer met je gewichten gaan bewegen.

    Krachttraining is een medicijn dat helpt tegen zo ongeveer alles, maar niet iedereen kan krachttrainen op de reguliere manier. Twintig procent van 70 plussers krijgt bijvoorbeeld problemen met de gewrichten en spieren als ze trainen met hun maximaalgewicht, en artsen betwijfelen of voor mensen met cardiovasculaire aandoeningen de stijging van de bloeddruk en de hartslag bij reguliere krachttraining wel zo gezond is.


    Die problemen kun je oplossen als je niet traint met 80 procent van het gewicht waarmee je nog net 1 rep kunt maken, maar met 50 procent van dat gewicht. Maar dan zet die krachttraining minder zoden aan de dijk, aldus de leerboeken. Bodybuilders trainen niet voor niks op 80-85 procent van hun maximaalgewicht.

    Een alternatief waarmee de onderzoekers van de University of Tokyo wel eens proeven hebben gedaan is het trainen met extreem korte rustpauzes tussen de sets - van 30 seconden, bijvoorbeeld. Uit studies bleek dat dan krachttraining met 50 procent van het maximaalgewicht ineens weer wel resulteerde in een toename van de spierkracht en de spiermassa. [J Strength Cond Res. 2002 Feb;16(1):123-8.]

    Een ander alternatief is de superslow-methode, waarbij je 10 seconden uittrekt voor de concentrische beweging en 4 voor de eccentrische. Volgens studies kun je ook bij die methode met lichte gewichten massa en kracht opbouwen. [J Sports Med Phys Fitness. 2001 Jun;41(2):154-8.]

    Nog een ander alternatief is kaatsutraining - een vorm van krachttraining met lichte gewichten terwijl de bloedtoevoer naar de betreffende spiergroepen is afgekneld. De onderzoekers staan huiverig tegenover kaatsutraining. Het veilig trainen volgens de kaatsumethode vraagt kennis die je jezelf niet kunt eigen maken met een beetje surfen.

    Daarom bestudeerden de onderzoekers weer een andere methode, die ze "resistance exercise with relatively slow movement and tonic force generation" noemen. Dat houdt in dat je traint met 50 procent van je maximaalgewicht, maar zo langzaam beweegt dat je maar net 8 reps kunt maken. De onderzoekers kozen voor een uitvoering waarbij zowel de concentrische als de eccentrische beweging 3 seconden in beslag namen.

    De onderzoekers lieten 24 mannelijke studenten 12 weken lang, en drie keer per week, hun beenspieren trainen op een leg-extensionmachine. De studenten waren onderverdeeld in drie groepen, en elke groep trainde op een andere manier.

    De LST-groep was de experimentele groep. De studenten deden aan "resistance exercise with relatively slow movement and tonic force generation".

    De HN-groep was de eerste controlegroep. De studenten trainden op de reguliere manier. Ze maakten sets van 8 reps met een belasting van 80 procent van hun maximaalgewicht.

    De LN-groep was de tweede controlegroep. De studenten in die groep maakten sets van 8 reps op de reguliere manier, maar dan wel met een belasting van 50 procent van hun maximaalgewicht. Anders dan de andere twee groepen trainden de studenten in de LN-groep dus niet at failure.

    De onderzoekers ontdekten dat de LST-groep bijna net zoveel progressie boekte als de HN-groep. De maximaalkracht in de LST-groep na toe met 28 procent, in de HN- en de LN-groep met 32 en 16 procent. De toename van CSA van de beenspieren - zeg maar: de spiermassa - in LST- en HN-groepen was aan elkaar gelijk, terwijl die in de LN-groep gelijk was aan nul.
















    Tijdens de sets liep vooral in de spieren van de LST-groep de hoeveelheid zuurstof flink terug. Ondanks de geringe belasting steeg waarschijnlijk daardoor bij de LST-groep de concentratie melkzuur in het bloed evenveel als bij HN-groep.












    De onderzoekers vermoeden dat het opraken van de zuurstof in de spiercellen spiervergroting veroorzaakt. Het is niet de enige factor, maar wel een vrij belangrijke. Zuurstoftekort verhoogt de concentratie melkzuur in het bloed, en daarmee de aanmaak van anabole hormonen als groeihormoon en testosteron. Bovendien zorgt zuurstoftekort voor een tijdelijk verhoogde activiteit van vrije radicalen in de spiercel, waardoor de training bij wijze van supercompensatie resulteert in meer spieropbouw.

    "A low-intensity resistance exercise with slow movement and tonic force generation was effective for gaining muscular size and strength", concluderen de Japanners. "This exercise was not associated with the generation of large force, so it would be useful for introductory strength training and rehabilitation from orthopedic injuries."

    Bron:
    J Appl Physiol. 2006 Apr;100(4):1150-7.
    I know from teaching hundreds of seminars that the guys who say they have “awesome technique” are usually the biggest disasters—their ego just doesn’t let them see it.
    - Dave Tate

  • #2
    Ben geen 70+er en heb geen cardiovasculaire aandoeningen. Lekker heavy trainen dus.
    "Aan****testosteron****hangen geen risico's want islichaamseigen****stof" -****Dexie****2013 ( het srs jaar)****

    Comment


    • #3
      Als het niet anders kan dan moet het maar. Voorlopig ben ik niet van plan om langzaam te trainen, het lijkt mij oersaai om te doen.
      I know from teaching hundreds of seminars that the guys who say they have “awesome technique” are usually the biggest disasters—their ego just doesn’t let them see it.
      - Dave Tate

      Comment


      • #4
        Mentaliteit zal ook veel verschil maken. Veel mensen doe je er totaal geen plezier mee om zwaar te trainen, en dat gaat al snel ten koste van de uitvoering. Dan heb je sowieso sneller blessures

        Ik kan ook niet vinden waar het onderzoek op gedaan is? Niet iedere 70jarige is een doorgewinterde en gezonde sporter
        Passion is: pushing yourself when no one else is around

        Comment


        • #5
          4. You must go heavy (i.e., lift over 90% of your 1RM).

          Recently, it's been shown that lighter weights performed to failure can indeed provide a potent muscle hypertrophy stimulus, perhaps even greater than heavy weights (Mitchell et al. 2012).
          It's too early to tell as the studies have relied on beginner subjects, but at the very least the newer research shows that you can certainly build muscle without using heavy weights.
          Ever seen Kai Greene train his glutes? He uses light weight for high reps and focuses on feeling the glutes moving the loads. Jay Cutler doesn't go nearly as heavy as he did earlier in his career, but nevertheless he's more muscular due to a shift in focus on muscle contraction.
          Few bodybuilders go lower than 6 reps, and for lower body most stick to sets of 10-30 reps. For the most part, Andy Bolton, the first man to deadlift over 1,000 pounds, relies upon Dynamic Effort deadlifts to build his world class deadlifting strength.

          Stond vorige week op T-Nation,hier is de studie:

          Resistance exercise load does not determine training-mediated hypertrophic gains in young men

          Ik vond het wat onduidelijk, maar hier staat wat meer uitleg:

          Light Weights vs. Heavy?The Battle Wages On
          Every athlete, coach and trainer should have his own philosophy of training based on where he’s going. - Dave Tate

          Comment

          Sidebar top desktop

          Collapse

          Actieve discussies

          Collapse

          Working...
          X