Gvt: mijn bevindingen.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Gvt: mijn bevindingen.

    Voor de geïnteresseerden:

    De afgelopen 5 weken heb ik German Volume Training gevolgd en zal nu proberen mijn bevindingen hier duidelijk op te schrijven.

    Nog even kort wat GVT inhoudt: je pakt 1 oefening per spiergroep, doet 10 sets van 10 reps van die oefening. Daarnaast kies je nog 1 nevenoefening voor die spiergroep, waar je maar 3 sets doet van 10-12 reps.

    voor meer info:Google.


    Mijn gebruikte schema van afgelopen tijd:

    dag 1: borst en rug.
    chinnen (10x10)
    incline bankdrukken (10x10)
    dumbell rows (3x10)
    incline dumbell flyes (3x10)


    dag: 2 benen
    squat (10x10)
    lying leg curl (10x10)
    leg extensions (3x15-20)
    romanian deadlift (3x10)

    dag 3 rust

    dag 4 armen
    weighted triceps dips tussen 2 bankjes(10x10)
    biceps barbell curl(10x10)
    liggende triceps extensions(3x10)
    incline hammer curl (3x10)

    dag 5
    kuiten
    buik
    (korte training, telkens wat anders)

    en weer opnieuw.

    dag 1 ... enz.

    dag 3 en 5 ook wel eens omwisselen, soms ook die training overgeslagen.


    Voorbereidingen: de voorbereiding is zeker belangrijk. Als eerste is het zaak een goed schema op te stellen. wat wil je bereiken, wat wil je aanpakken? ben je bereid bepaalde oefenigen eruit te laten?
    Naast een goed schema, zijn ook de te gebruiken gewichten niet onbelangrijk. Het is namelijk erg frustrerend om tijdens je eerste GVT sessie erachter te komen dat er teveel gewicht op de stang zit, zodat je de 10 keer 10 reps bij lange na niet haalt. Ook psychologisch niet echt lekker, omdat je de volgende training een stap terug moet doen.
    Zeker zo frustrerend is het als je te weinig gewicht gebruikt en je je eerste training gelijk alle 10 sets met 10 reps weet te volbrengen. Dat is een onbevredigend gevoel. De eerste paar sets zou je de 10 wel moeten halen, daarna wat minder. Dan zit je goed.
    (in diverse artikelen staat dat je je 20 RM moet gebruiken voor de 10x10. persoonlijk vind ik dat veel te licht. met een 12-14 RM zit je denk ik beter in de buurt.)

    Besteed dus de week VOORDAT je begint met GVT aan het bepalen van de juiste gewichten. Heb zelf geen hele trainingen gedaan, maar puur uitvinden wat het juiste gewicht is. gelijk een soort rustweek dus: je doet wel wat, maar het volume is zeer laag, zodat je uitgerust de GVT cyclus kan beginnen.

    benodigdheden tijdens trainingen: Pen, papier en stopwatch bij de hand houden is geen overbodige luxe. Pen en papier om bij te houden welke sets je de 10 reps haalt en welke niet. Want na een set of 7 weet je echt niet meer of je nou al aan je 8e of aan je 6e set bezig was.
    Stopwatch is ook aan te raden om je rust strak in de gaten te houden. Niet te lang, maar ook zeker niet te kort rusten.(ik hield 90 seconden aan tussen de sets. tussen de oefeningen wat langer.) Het houd de training lekker strak en in een lekker tempo.
    Een fles water is ook geen overbodige luxe overigens, maar dat geldt ook voor andere trainingen.
    Het is wel belangrijk om je behaalde reps en sets per training bij te houden. Zo kan je je vooruitgang bijhouden en eventuele stilstand of achteruitgang waarnemen. Dit houd je gemotiveerd en scherp. (elke training wil je een paar reps meer maken..)

    Training: Het is even wennen, maar als je er eenmaal in zit, is het heerlijk om te doen. 10 sets van dezelfde oefening is toch wel even wat anders dan 10 sets met verschillende oefeningen.
    Het voorgeschreven tempo is ook even lastig om onder de knie te krijgen.(4 seconden laten zakken, 0 seconden rust onderin, 2 seconden omhoog) Ik heb ook een beetje mijn vraagtekens bij dat tempo. Ik vraag me af of het wel zoveel meerwaarde heeft. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je bijvoorbeeld bij chinnen jezelf bijna naar beneden laat donderen bij de negatieve fase, maar of dat naar beneden gaan nou per se 4 seconden moet duren…? heb overigens wel geprobeerd om bij elke oefening dit tempo aan te houden, maar dit lukte niet altijd even goed. Zolang je de negatieve fase maar niet verwaarloosd en iets langer laat duren dan de positieve fase, zit je volgens mij wel goed.


    Vooruitgang: het werkt zeer motiverend om bijna elke keer vooruitgang te zien in het totaal aantal reps van een oefening (en uiteindelijk ook in het te gebruiken gewicht). Misschien haal je de ene keer al bij de 3e set de 10 reps niet meer (ipv bij de 5e set van de vorige training van die spiergroep), maar als je dan achteraf het totale aantal reps gaat bekijken van die oefening, kom je toch hoger uit. Dat werkt motiverend.
    Als je eindelijk met veel moeite de 10x10 haalt bij een oefening (of bijna 10x10), voelt dat als een soort kleine overwinning. Dat is dan ook het teken om wat extra gewicht toe te voegen bij die oefening.


    In diverse artikelen werd beschreven dat je na set 6 of 7 ineens weer meer reps kon doen. Ik heb dat ook ervaren. Even een voorbeeld:
    Bij de triceps dip: 5x10 reps, 2x7, 1x8, 1x9,1x10
    Eerst daal je in reps, maar dan gaat het ineens weer soepeler en makkelijker lijkt het. Heel vreemd. Dit had ik overigens niet altijd, maar het is wel diverse keren voorgekomen. Niet altijd vertaalde dat zich in spectaculair meer reps, maar soms ook in gewoonweg iets soepeler/makkelijker halen van de reps.

    Herstel/ groei: na de eerste paar trainingen erg veel spierpijn gehad. Maar ik heb me vooral verbaasd over hoe snel het lichaam zich daar aan aanpast. Al na enkele trainingen werd de spierpijn veel minder hevig en hield minder lang aan.
    In cm ben ik ook wel iets vooruit gegaan. Hier en daar wat mm gepakt. (precieze meting volgt nog). Gewicht is ook iets toegenomen. Een prima resultaat denk ik, ondanks een week ziekte tussendoor (en nu wederom ziek).
    Ben er van overtuigd dat dit schema werkt en zal zeker weer eens een GVT schema gaan volgen.

    Voeding: Een belangrijk onderdeel.Kan hier kort over zijn. Zorg dat je genoeg eet. Kreeg de dagen na de eerste trainingen echt honger als een paard. Pas dus je voeding aan, zorg ervoor dat je lichaam de brandstof binnen krijgt die het nodig heeft om te herstellen en te groeien.

    Rust: het punt waar het bij mij fout ging. Niet zozeer de tijd tussen de trainingen, maar de nachtrust. GVT vraagt veel van je herstelvermogen. Ook al was mijn voeding in orde, toch was dat niet genoeg. Een goed nachtrust heb ik gewoon nodig, anders gaat het fout. Dat blijkt ook wel. 2 keer tijdens deze cyclus ziek. Dat mag gewoon niet gebeuren. : :
    Denk ook dat ik meer uit dit schema had kunnen halen als mijn slaap op orde geweest zou zijn. 6 uurtjes is gewoon niet voldoende voor mij. In combinatie met een zwaar schema en een fulltime baan vertaalt zich dat bij mij in vergrootte vatbaarheid voor griepjes e.d.

    Mijn GVT valkuil: dingen die je vooruitgang in de weg kunnen staan moet je altijd proberen te voorkomen. Dit geldt natuurlijk altijd, maar soms kan het niet anders.
    Slaap, en voeding zijn uitermate belangrijk voor je herstel en groei, zeker als je GVT doet.
    Mijn valkuil was gebrek aan slaap. Dit is zeker een les voor me.


    Mijn conclusie: GVT is voor mij een uitstekende manier om vooruitgang te boeken. Psychologisch ook heel lekker omdat je eigenlijk wel elke week progressie ziet in het aantal herhalingen.
    Zeker aan te raden als je eens een paar weken wat anders wilt.
    Het vergt wel aardig wat van je herstelvermogen, maar dat is zeker goed te doen mits je voeding en slaap in orde zijn.
    Ook aan te bevelen voor mensen die verslaafd zijn aan “pomp”. (want reken maar dat je biceps in de fik staat na 10 sets barbell curls).


    GVT is voor mij voor herhaling vatbaar en met de ervaring die ik nu heb opgedaan, ben ik er van overtuigd dat ik een volgende keer meer winst kan halen uit GVT.



    Hieronder nog even wat grafiekjes over de afgelopen GVT periode:


    verloop van de triceps dip en biceps barbell curl:



    waar de daling in het aantal reps zit, is het gewicht verhoogd. logisch dus dat daar minder reps gemaakt werden dan de vorige keer.




    verloop van het chinnen. chinnen deed ik geen 10x10 omdat ik daar gewoon niet de kracht voor heb. ben begonnen met 10x5 reps en laatste training heb ik geprobeerd om 10x6 reps te doen.

    Bezoek ook eens het forum.

  • #2
    Heel interessante post!

    Heb zelf nooit op die manier getraind en moet ook zeggen dat het me niks lijkt maar als ik jouw bevindingen lees is het wel de moeite waard om een keer te proberen.

    Greets...
    Growing is like sex you can never get enough...

    Pain is temporary...pride is forever...

    Comment


    • #3
      goede post heb het met interesse gelezen. ik ben me aan het verdiepen in een bepaald powerlift schema. als ik die heb afgehandeld zal ik ook wel een revieuw van me bevindingen posten. Dit is en nuttig en leuk om te lezen.grts

      Comment


      • #4
        Hele goede post

        Interessant om te lezen. Misschien ga ik het zelf ook nog wel eens uitproberen.
        Shitty food will make you look like shit.

        http://www.pro-active-medicine.nl

        Comment


        • #5
          Originally posted by [b
          Citaat[/b] ]Heb zelf nooit op die manier getraind en moet ook zeggen dat het me niks lijkt maar als ik jouw bevindingen lees is het wel de moeite waard om een keer te proberen.
          zo'n schema duurt ook maar een week of 4 of 5. dus als je het niks vindt, is het ook zo weer voorbij.



          Originally posted by [b
          Citaat[/b] ] ik ben me aan het verdiepen in een bepaald powerlift schema. als ik die heb afgehandeld zal ik ook wel een revieuw van me bevindingen posten. Dit is en nuttig en leuk om te lezen.grts
          moet je zeker doen! vind het namelijk zelf ook interessant om uitgebreidde meningen te lezen over bepaalde schema's die de normale sterveling volgt.
          Op het internet zijn natuurlijk wel artikelen te vinden (vaak in het engels) over trainingsmethoden, maar die zijn ook vaak geschreven door bekende gasten uit de sport.
          Dat is natuurlijk wel leuk, maar ik ben meer benieuwd hoe de normale sterveling zulke methodes/schema's ervaart.
          Dus moet je zeker doen!



          Bezoek ook eens het forum.

          Comment


          • #6
            nette post kerel

            ik denk het ook is te proberen

            als ik het goed begrijp doe je 10 sets van 10
            an alle 10 dan met je max gewicht wat je kan??

            neem aan dat opwarmen niet bij die 10 zitten?
            Who's the Chef

            Comment


            • #7
              je kiest een gewicht waar je ongeveer 12-14 reps mee kan doen (officieel moet het je 20RM zijn, maar dat vond ik echt te licht).

              dan elke set 10 reps proberen te halen. 10 sets lang.
              de eerste paar sets zou je misschien ook wel 12 reps kunnen halen of meer, maar dat doe je dus niet. gewoon stoppen nade 10e rep.
              als je het gewicht goed hebt gekozen (en dat heb je want je hebt voordat je aan GVT begon uitgebreid uitgeprobeerd wat je 12-14RM is ) dan zal je na een aantal sets moeite gaan krijgen om de 10 reps te halen en zelfs falen bij de 9e of 8e (of misschien nog wel lager) rep. dat is niet erg, want daar ligt juist de uitdaging: elke week kan je een aantal reps meer maken met dat gewicht.
              je gaat door totdat je de 10x10 kan vol maken. dan voeg je de volgende training een beetje gewicht toe en begin je weer opnieuw.

              en opwarmen zit idd niet inbegrepen bij die 10 sets.
              Bezoek ook eens het forum.

              Comment


              • #8
                Als het perfect loopt doe je dan dus totaal 100 reps met hetzelfde gewicht.  

                Boeiende post iig, denk dat het niet helemaal mijn manier van trainen is maar voor de afwisseling wellicht niet onaardig.
                Hoe dan ook leuk om te lezen hoe het jou bevallen is.  



                Comment


                • #9
                  heel interessant om te lezen, ik ga het zeker een keer proberen
                  Sponsored by:
                  Inshapesupplements

                  Comment


                  • #10
                    IK heb een tijd geleden ook zo getraind met 10x10 heeft eens een artikel in sport en fitness van gestaan, het zou ideaal zijn voor massa op te bouwen en werd vroeger gebruikt door duitse powerlifters.

                    Ik dacht te herinneren dat het enkel gebruikt werd voor rug,borst, schouders en benen maar niet voor bi en triceps.
                    Ik had het gevoel dat ik na een paar trainingen minder gewicht aan kon, tenslotte is ook elke trainingsdag niet hetzelfde, de ene dag voel je je al beter dan de andere dag.

                    Maar voor de afwisseling is het zeker aan te raden

                    Grtz
                    stil growing

                    Comment


                    • #11
                      Lijkt mij niks want heb mn eigen stijl van trainen maar kan me wel voorstellen dat het vor andere mensen wel eens leuk is om te proberen.

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by [b
                        Citaat[/b] (Moob @ Nov. 13 2005,18:02)]je kiest een gewicht waar je ongeveer 12-14 reps mee kan doen (officieel moet het je 20RM zijn, maar dat vond ik echt te licht).

                        dan elke set 10 reps  proberen te halen. 10 sets lang.
                        de eerste paar sets zou je misschien ook wel 12 reps kunnen halen of meer, maar dat doe je dus niet. gewoon stoppen nade 10e rep.
                        als je het gewicht goed hebt gekozen (en dat heb je want je hebt voordat je aan GVT begon uitgebreid uitgeprobeerd wat je 12-14RM is  ) dan zal je na een aantal sets moeite gaan krijgen om de 10 reps te halen en zelfs falen bij de 9e of 8e (of misschien nog wel lager) rep. dat is niet erg, want daar ligt juist de uitdaging: elke week kan je een aantal reps meer maken met dat gewicht.
                        je gaat door totdat je de 10x10 kan vol maken. dan voeg je de volgende training een beetje gewicht toe en begin je weer opnieuw.

                        en opwarmen zit idd niet inbegrepen bij die 10 sets.
                        ik heb hem door thx
                        kga is proberen
                        is het alleen niet zo dat je wel erg snel klaar ben met trainen?
                        zit er nog een stukje teorie achter de oefeningen die je kiest?
                        en doe je iedere week de zelfde oef of wissel je dat juist af per week?



                        @snip wat waren jou bevindingen
                        enige gains voor je gevoel?
                        Who's the Chef

                        Comment


                        • #13
                          Zoals ik al zei been, ik had na een paar weken het gevoel dat ik precies slapper werd, ik geef een voorbeeld, de ene week kon ik incline bankdrukken 10 sets van 10hh met 80kilo, de week erop haalde ik soms mijn 10sets van 10hh niet.

                          Grtz
                          stil growing

                          Comment


                          • #14
                            ik doelde met gains meer op spier groei en pomp
                            Who's the Chef

                            Comment


                            • #15
                              je krijgt er zeker een serieuse pomp van, zeker als je benen en biceps doet. Ben er wel iets sterker van geworden moet ik zeggen

                              Grtz
                              stil growing

                              Comment

                              Sidebar top desktop

                              Collapse

                              Actieve discussies

                              Collapse

                              Working...
                              X