MELK EN COTTAGE CHEESE VERLAGEN MOGELIJK HET RISICO OP DIKKE DARMKANKER EN TOTALE COLORECTALE KANKER (DARM- EN ENDELDARMKANKER), MAAR DIT EFFECT IS NIET GEVONDEN VAN YOGHURT. KAAS ZOU HET RISICO KUNNEN VERHOGEN.
Bron: Melk en cottage cheese verlagen risico op darmkanker en colorectale kanker, maar yoghurt en kaas doen dit niet
Ik heb een systematisch overzicht gemaakt van alle zgn. "prospective studies" (ook wel "cohort studies" genoemd) (1). Dit zijn studies waarbij een grote groep mensen (soms wel meerdere honderdduizenden per studie) een lijst invullen met hun eetgewoonten. Vervolgens wordt in de daaropvolgende jaren gekeken bij hoeveel mensen zich bepaalde ziektes ontwikkelen. Prospective studies zijn de vorm van klinisch onderzoek met de wetenschappelijk meest-betrouwbare opzet (2) aangezien zgn. "randomized studies" (3) praktisch niet uitvoerbaar zijn.
DOEL: Een recensie schrijven over alle "prospective studies" die informatie hebben gepubliceerd over:
a) totale zuivel,
b) eieren,
c) of specifieke zuivel producten,
in relatie tot totale colorectorale (dikke darm + endeldarm) kanker, dikke darmkanker, en endeldarmkanker.
GEBRUIKTE BRON: Ik heb de Pubmed database afgezocht (van Januari 1966 t/m 14 December 2007) voor relevante studies waarbij ik elk van de volgende zoektermen heb gebruikt: dairy, milk, yoghurt, cream, egg, eggs, cheese, butter, margarine, diet, en dietary gecombineerd met het woord cancer. Alleen prospective studies gepubliceerd in de Engelse taal zijn gebruikt.
RESULTATEN: Gegevens van 25 cohorts voldeden aan de criteria:
1) Het risico op totale kanker.
-Tien studies (11 cohorts) verstrekten informatie over totale zuivel in relatie tot het risico op colorectale kanker. Ondanks het feit dat de meeste "Relative Risks" < 1 waren, werd een significant beschermend effect slechts in 2 studies gevonden. Er is geen bewijs gevonden dat vetten uit zuivel het risico op colorectale kanker verhogen in 4 studies.
-Een analyse van 10 studies + 9 extra studies verstrekten informatie over melkconsumptie in relatie tot het risico op colorectale kanker. Geen enkele studie vond een significant of niet-significant verhoogd risico op deze kanker. Gegevens van studies die een onderscheid maakten tussen dikke darm- en endeldarmkanker zijn als volgt: De analyse van 10 studies + 4 v.d. 5 studies vonden een beschermend effect tegen dikke darmkanker. De analyse van 10 studies vond een significant beschermende werking tegen endeldarmkanker, maar de overige 3 studies vonden dit niet.
-Een analyse van 9 studies + 6 extra studies verstrekten informatie over kaas in relatie tot het risico op colorectale kanker. De analyse van 9 studies vond een licht verhoogd risico op colorectale kanker wat sterker was voor dikke darmkanker dan voor endeldarmkanker. Twee van de overige 5 studies vonden ook een verhoogd risico op dikke darmkanker. Maar voor cottage cheese vonden zowel de analyse van 9 studies als de overige 2 studies een verlaagd risico op colorectale kanker.
-Een analyse van 8 studies + 3 extra studies verstrekten informatie over yoghurt in relatie tot het risico op colorectale kanker. Geen van de studies vond een significant- of niet-significant effect.
-Gegevens over boter en room in relatie tot het risico op colorectale kanker zijn beperkt (Een analyse van 10 studies voor boter/ een analyse van 10 studies + 1 extra studie voor room). De analyse van 10 studies vond geen significant effect van beide producten.
-Vier studies verstrekten informatie over eieren in relatie tot het risico op colorectale kanker. Ondanks het feit dat de beschikbare Relative Risk > 1 waren, vond geen enkele studie een significant effect.
2) Het risico op colorectale kanker in een vergevorderd stadium.
Geen enkele prospective studie verstrekte tot nu toe informatie over zuivel, zuivelproducten of eieren in relatie tot het risico op dikke darmkanker en/of endeldarmkanker in een vergevorderd stadium, of het risico op metastasen.
3) Overlijden aan darmkanker of endeldarmkanker.
-Een studie verstrekte informatie over zuivel produkten (gedefinieerd als melk + ijs) in relatie tot het overlijden aan colorectale kanker. Deze studie vond een niet-significant verlaagd risico.
-Drie studies verstrekten informatie over melk in relatie tot het overlijden aan colorectale kanker. Geen van de studies vond een significant effect.
-Twee studies verstrekten informatie over kaas in relatie tot het overlijden aan colorectale kanker. Een van de studies vond een verhoogd risico op overlijden aan endeldarmkanker voor vrouwen.
-Een studie verstrekte informatie over yoghurt in relatie tot het overlijden aan colorectale kanker. Deze studie vond een verlaagd risico op overlijden aan endeldarmkanker voor mannen.
-Drie studies verstrekten informatie over eieren in relatie tot het overlijden aan colorectale kanker. Twee van de studies vonden een trend tot een verhoogd risico op overlijden aan colorectale kanker. De overige studie vond een verhoogd risico op overlijden aan dikke darmkanker voor mannen.
CONCLUSIE: Prospective studies suggereren dat zuivel het risico op colorectale kanker zou kunnen verlagen. Een waarschijnlijk beschermend effect van melk tegen het risico op endeldarmkanker - en nog consistenter - tegen het risico op dikke darmkanker is gevonden. Kaas zou het risico op dikke darmkanker kunnen verhogen, terwijl er consistent bewijs is dat cottage cheese het risico op colorectale kanker verlaagt. Studies vonden consistent geen relatie tussen yoghurt en het risico op colorecale kanker. Gepubliceerde gegevens over de relatie tussen boter, room of eieren en het risico op colorectale kanker zijn te beperkt om tot een conclusie te komen.
Er is weinig bekend over het overlijden aan colorectale kanker. Het zou kunnen dat eieren dit risico verhogen.
NOOT VAN DE AUTEUR: Deze conclusie komt grotendeels overeen met de uitkomst van het verslag van het WCRF (oktober 2007):
"Het WCRF vond een waarschijnlijk beschermend effect van melk tegen colorectale kanker, en een beperkte hoeveelheid bewijs die suggereert dat kaas een oorzaak is van colorectale kanker. Voor eieren is het bewijs te beperkt in hoeveelheid, consistentheid, of kwaliteit om tot een conclusie te komen." (4)
Het WCRF gaf echter geen informatie over cottage cheese, yoghurt, boter en room, en ook niet over het risico om te overlijden aan colorectale kanker..
Referenties:
1) SUNY Downstate EBM Tutorial
2) SUNY Downstate EBM Tutorial
3) SUNY Downstate EBM Tutorial
4) Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective - online
Bron: Melk en cottage cheese verlagen risico op darmkanker en colorectale kanker, maar yoghurt en kaas doen dit niet
Ik heb een systematisch overzicht gemaakt van alle zgn. "prospective studies" (ook wel "cohort studies" genoemd) (1). Dit zijn studies waarbij een grote groep mensen (soms wel meerdere honderdduizenden per studie) een lijst invullen met hun eetgewoonten. Vervolgens wordt in de daaropvolgende jaren gekeken bij hoeveel mensen zich bepaalde ziektes ontwikkelen. Prospective studies zijn de vorm van klinisch onderzoek met de wetenschappelijk meest-betrouwbare opzet (2) aangezien zgn. "randomized studies" (3) praktisch niet uitvoerbaar zijn.
DOEL: Een recensie schrijven over alle "prospective studies" die informatie hebben gepubliceerd over:
a) totale zuivel,
b) eieren,
c) of specifieke zuivel producten,
in relatie tot totale colorectorale (dikke darm + endeldarm) kanker, dikke darmkanker, en endeldarmkanker.
GEBRUIKTE BRON: Ik heb de Pubmed database afgezocht (van Januari 1966 t/m 14 December 2007) voor relevante studies waarbij ik elk van de volgende zoektermen heb gebruikt: dairy, milk, yoghurt, cream, egg, eggs, cheese, butter, margarine, diet, en dietary gecombineerd met het woord cancer. Alleen prospective studies gepubliceerd in de Engelse taal zijn gebruikt.
RESULTATEN: Gegevens van 25 cohorts voldeden aan de criteria:
1) Het risico op totale kanker.
-Tien studies (11 cohorts) verstrekten informatie over totale zuivel in relatie tot het risico op colorectale kanker. Ondanks het feit dat de meeste "Relative Risks" < 1 waren, werd een significant beschermend effect slechts in 2 studies gevonden. Er is geen bewijs gevonden dat vetten uit zuivel het risico op colorectale kanker verhogen in 4 studies.
-Een analyse van 10 studies + 9 extra studies verstrekten informatie over melkconsumptie in relatie tot het risico op colorectale kanker. Geen enkele studie vond een significant of niet-significant verhoogd risico op deze kanker. Gegevens van studies die een onderscheid maakten tussen dikke darm- en endeldarmkanker zijn als volgt: De analyse van 10 studies + 4 v.d. 5 studies vonden een beschermend effect tegen dikke darmkanker. De analyse van 10 studies vond een significant beschermende werking tegen endeldarmkanker, maar de overige 3 studies vonden dit niet.
-Een analyse van 9 studies + 6 extra studies verstrekten informatie over kaas in relatie tot het risico op colorectale kanker. De analyse van 9 studies vond een licht verhoogd risico op colorectale kanker wat sterker was voor dikke darmkanker dan voor endeldarmkanker. Twee van de overige 5 studies vonden ook een verhoogd risico op dikke darmkanker. Maar voor cottage cheese vonden zowel de analyse van 9 studies als de overige 2 studies een verlaagd risico op colorectale kanker.
-Een analyse van 8 studies + 3 extra studies verstrekten informatie over yoghurt in relatie tot het risico op colorectale kanker. Geen van de studies vond een significant- of niet-significant effect.
-Gegevens over boter en room in relatie tot het risico op colorectale kanker zijn beperkt (Een analyse van 10 studies voor boter/ een analyse van 10 studies + 1 extra studie voor room). De analyse van 10 studies vond geen significant effect van beide producten.
-Vier studies verstrekten informatie over eieren in relatie tot het risico op colorectale kanker. Ondanks het feit dat de beschikbare Relative Risk > 1 waren, vond geen enkele studie een significant effect.
2) Het risico op colorectale kanker in een vergevorderd stadium.
Geen enkele prospective studie verstrekte tot nu toe informatie over zuivel, zuivelproducten of eieren in relatie tot het risico op dikke darmkanker en/of endeldarmkanker in een vergevorderd stadium, of het risico op metastasen.
3) Overlijden aan darmkanker of endeldarmkanker.
-Een studie verstrekte informatie over zuivel produkten (gedefinieerd als melk + ijs) in relatie tot het overlijden aan colorectale kanker. Deze studie vond een niet-significant verlaagd risico.
-Drie studies verstrekten informatie over melk in relatie tot het overlijden aan colorectale kanker. Geen van de studies vond een significant effect.
-Twee studies verstrekten informatie over kaas in relatie tot het overlijden aan colorectale kanker. Een van de studies vond een verhoogd risico op overlijden aan endeldarmkanker voor vrouwen.
-Een studie verstrekte informatie over yoghurt in relatie tot het overlijden aan colorectale kanker. Deze studie vond een verlaagd risico op overlijden aan endeldarmkanker voor mannen.
-Drie studies verstrekten informatie over eieren in relatie tot het overlijden aan colorectale kanker. Twee van de studies vonden een trend tot een verhoogd risico op overlijden aan colorectale kanker. De overige studie vond een verhoogd risico op overlijden aan dikke darmkanker voor mannen.
CONCLUSIE: Prospective studies suggereren dat zuivel het risico op colorectale kanker zou kunnen verlagen. Een waarschijnlijk beschermend effect van melk tegen het risico op endeldarmkanker - en nog consistenter - tegen het risico op dikke darmkanker is gevonden. Kaas zou het risico op dikke darmkanker kunnen verhogen, terwijl er consistent bewijs is dat cottage cheese het risico op colorectale kanker verlaagt. Studies vonden consistent geen relatie tussen yoghurt en het risico op colorecale kanker. Gepubliceerde gegevens over de relatie tussen boter, room of eieren en het risico op colorectale kanker zijn te beperkt om tot een conclusie te komen.
Er is weinig bekend over het overlijden aan colorectale kanker. Het zou kunnen dat eieren dit risico verhogen.
NOOT VAN DE AUTEUR: Deze conclusie komt grotendeels overeen met de uitkomst van het verslag van het WCRF (oktober 2007):
"Het WCRF vond een waarschijnlijk beschermend effect van melk tegen colorectale kanker, en een beperkte hoeveelheid bewijs die suggereert dat kaas een oorzaak is van colorectale kanker. Voor eieren is het bewijs te beperkt in hoeveelheid, consistentheid, of kwaliteit om tot een conclusie te komen." (4)
Het WCRF gaf echter geen informatie over cottage cheese, yoghurt, boter en room, en ook niet over het risico om te overlijden aan colorectale kanker..
Referenties:
1) SUNY Downstate EBM Tutorial
2) SUNY Downstate EBM Tutorial
3) SUNY Downstate EBM Tutorial
4) Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective - online
Comment