© afp.We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van nitraatrijke groente, zoals bladgroente, geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Ook de combinatie met vis is geen enkel probleem meer.
Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Nitraat is op zich ongevaarlijk, maar kan in het lichaam worden omgezet in een stof die mogelijk kankerverwekkend is. Bij het eten van groenten als spinazie en sla, maar ook bietjes en bleekselderij, is dat risico te verwaarlozen.
De telegraaf meld dit erover.
Elke dag andijvie eten mag nu toch
door Esther WemmersDEN HAAG - Het al ruim tien jaar ingebakken voedingsadvies om niet te vaak nitraatrijke groente te eten wordt per direct opgeheven. Ook de jarenlange aanbeveling van het Voedingscentrum om de combinatie van nitraatrijke groente met vis te mijden, geldt niet langer.
Om de oren slaan
„Uit recent onderzoek blijkt dat de kans op gezondheidsproblemen te verwaarlozen is, waardoor we hebben besloten het advies in te trekken”, zegt Stephan Peters, specialist in voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. „Daarbij zijn we al blij als mensen überhaupt meer groente eten, dus willen we consumenten ook niet steeds om de oren slaan met allerlei voorzorgsadviezen.”
Sinds 2002 adviseerde de Haagse voedingsautoriteit consumenten om maximaal twee keer per week bladgroente als spinazie, sla, bietjes, andijvie en bleekselderij op hun bord te leggen. Dit omdat nitraat door het lichaam kan worden omgezet in mogelijk kankerverwekkende stoffen.
Advies voor sporters
De duizenden diëtisten en voedingsdeskundigen die werken naar de richtlijnen van het Voedingscentrum, zullen hun folders en websites moeten gaan aanpassen nu het advies is achterhaald. Wel wordt sporters aangeraden niet dagelijks gebruik te maken van nitraatrijke (sport)supplementen als bietensap of bietensapconcentraat.
„Deze drankjes zouden tot verbeterde sportprestaties leiden. Dat is echter nog onvoldoende onderzocht. Wel zou de hoge dosis nitraat in zulke supplementen boven op de dagelijkse hoeveelheid nitraat schadelijk kunnen zijn”, aldus Peters.
Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Nitraat is op zich ongevaarlijk, maar kan in het lichaam worden omgezet in een stof die mogelijk kankerverwekkend is. Bij het eten van groenten als spinazie en sla, maar ook bietjes en bleekselderij, is dat risico te verwaarlozen.
De telegraaf meld dit erover.
Elke dag andijvie eten mag nu toch
door Esther WemmersDEN HAAG - Het al ruim tien jaar ingebakken voedingsadvies om niet te vaak nitraatrijke groente te eten wordt per direct opgeheven. Ook de jarenlange aanbeveling van het Voedingscentrum om de combinatie van nitraatrijke groente met vis te mijden, geldt niet langer.
Om de oren slaan
„Uit recent onderzoek blijkt dat de kans op gezondheidsproblemen te verwaarlozen is, waardoor we hebben besloten het advies in te trekken”, zegt Stephan Peters, specialist in voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. „Daarbij zijn we al blij als mensen überhaupt meer groente eten, dus willen we consumenten ook niet steeds om de oren slaan met allerlei voorzorgsadviezen.”
Sinds 2002 adviseerde de Haagse voedingsautoriteit consumenten om maximaal twee keer per week bladgroente als spinazie, sla, bietjes, andijvie en bleekselderij op hun bord te leggen. Dit omdat nitraat door het lichaam kan worden omgezet in mogelijk kankerverwekkende stoffen.
Advies voor sporters
De duizenden diëtisten en voedingsdeskundigen die werken naar de richtlijnen van het Voedingscentrum, zullen hun folders en websites moeten gaan aanpassen nu het advies is achterhaald. Wel wordt sporters aangeraden niet dagelijks gebruik te maken van nitraatrijke (sport)supplementen als bietensap of bietensapconcentraat.
„Deze drankjes zouden tot verbeterde sportprestaties leiden. Dat is echter nog onvoldoende onderzocht. Wel zou de hoge dosis nitraat in zulke supplementen boven op de dagelijkse hoeveelheid nitraat schadelijk kunnen zijn”, aldus Peters.
Comment