Broodverbeteraar E920 L-cysteïne zou gemaakt zijn van mensen- en dierenharen. Eet smakelijk!
E920 L-cysteïne is een grondstof die gebruikt wordt als broodverbeteraar. Broodverbeteraars zijn hulpgrondstoffen die ervoor zorgen dat de structuur van het brood wordt verstevigd. Het probleem is dat de Nederlandse bakkers geen zicht hebben waar de broodverbeteraar vandaan komt. In veel gevallen blijkt de hulpstof afkomstig uit China waar het gebruikelijk is dat E-920 wordt gemaakt van haren van mens en dier.
E920
E-nummers worden gebruikt voor hulpmiddelen en vinden we terug in veel van de producten die we eten en drinken. Bekijk de complete lijst met E-nummers. Met name de E-nummers die we terugvinden in kleurstoffen zijn in opspraak geweest de afgelopen jaren. E920 wordt aan brood toegevoegd, bijvoorbeeld in de vorm van cysteïne. Door het toevoegen van cysteïne wordt het deeg soepeler en is het eenvoudig te bewerken. L-cysteïne wordt overigens niet uitsluitend gebruikt voor het bereiden van brood, maar ook voor andere bakproducten zoals gebak en pizzabodems.
Gemalen Mensenharen?
L-cysteïne die de Nederlandse bakkers gebruiken is meestal geïmporteerd uit China. Hier wordt het geproduceerd uit voornamelijk lange haren. Op dit moment is het nog niet mogelijk om L-cysteïne uit op een andere manier samen te stellen. Het is echter een misverstand dat L-cysteïne wordt gemaakt van gemalen mensenharen. In haren van mensen en dieren zitten eiwitten die worden gebruikt om er cysteïne uit te isoleren.
Keuringsdienst van Waarde
Het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde heeft ook aandacht besteed dan de broodverbeteraar E920 L-cysteïne. Het programma legde met een verborgen camera gesprekken vast tussen vertegenwoordigers van enkele grote Chinese fabrieken. De vertegenwoordigers gaven toe dat 80 procent van hun L-cysteïne uit mensenharen komt. Dit haar wordt bij plaatselijke kappers opgehaald en met behulp van chemische processen verwerkt tot L-cysteïne.
Gesponsorde Berichten
Nederlands Brood
De algemeen directeur van broodverbetermiddelen-producent Sonneveld Cees Hack zegt in een gesprek met de Volkskrant het volgende: “Het is onwaarschijnlijk dat het haar in Nederlands brood terechtkomt”. Volgens Hack werken de meeste Nederlandse broodbakkers met de plantaardige versie van het aminozuur.
E920 L-cysteïne is een grondstof die gebruikt wordt als broodverbeteraar. Broodverbeteraars zijn hulpgrondstoffen die ervoor zorgen dat de structuur van het brood wordt verstevigd. Het probleem is dat de Nederlandse bakkers geen zicht hebben waar de broodverbeteraar vandaan komt. In veel gevallen blijkt de hulpstof afkomstig uit China waar het gebruikelijk is dat E-920 wordt gemaakt van haren van mens en dier.
E920
E-nummers worden gebruikt voor hulpmiddelen en vinden we terug in veel van de producten die we eten en drinken. Bekijk de complete lijst met E-nummers. Met name de E-nummers die we terugvinden in kleurstoffen zijn in opspraak geweest de afgelopen jaren. E920 wordt aan brood toegevoegd, bijvoorbeeld in de vorm van cysteïne. Door het toevoegen van cysteïne wordt het deeg soepeler en is het eenvoudig te bewerken. L-cysteïne wordt overigens niet uitsluitend gebruikt voor het bereiden van brood, maar ook voor andere bakproducten zoals gebak en pizzabodems.
Gemalen Mensenharen?
L-cysteïne die de Nederlandse bakkers gebruiken is meestal geïmporteerd uit China. Hier wordt het geproduceerd uit voornamelijk lange haren. Op dit moment is het nog niet mogelijk om L-cysteïne uit op een andere manier samen te stellen. Het is echter een misverstand dat L-cysteïne wordt gemaakt van gemalen mensenharen. In haren van mensen en dieren zitten eiwitten die worden gebruikt om er cysteïne uit te isoleren.
Keuringsdienst van Waarde
Het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde heeft ook aandacht besteed dan de broodverbeteraar E920 L-cysteïne. Het programma legde met een verborgen camera gesprekken vast tussen vertegenwoordigers van enkele grote Chinese fabrieken. De vertegenwoordigers gaven toe dat 80 procent van hun L-cysteïne uit mensenharen komt. Dit haar wordt bij plaatselijke kappers opgehaald en met behulp van chemische processen verwerkt tot L-cysteïne.
Gesponsorde Berichten
Nederlands Brood
De algemeen directeur van broodverbetermiddelen-producent Sonneveld Cees Hack zegt in een gesprek met de Volkskrant het volgende: “Het is onwaarschijnlijk dat het haar in Nederlands brood terechtkomt”. Volgens Hack werken de meeste Nederlandse broodbakkers met de plantaardige versie van het aminozuur.
Comment