De optimale testosteron-suppletie bij de man

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • De optimale testosteron-suppletie bij de man

    Frank H. Comhaire
    Hypo-androgenisme

    Hypo-androgenisme wordt klassiek ingedeeld in een hyper-gonadotrope en een hypogonadotrope vorm. Steeds is de testosteronproductie ontoereikend, hetzij als gevolg van een testiculaire pathologie hetzij van een hypothalaam-hypofysaire insufficiëntie. De best bekende voorbeelden zijn respectievelijk het syndroom van Klinefelter en het Kallmann syndroom.
    Sinds enkele decennia gaat veel aandacht naar een syndroom veroorzaakt door relatief hypo-androgenisme, namelijk dat van de oudere man. Het woord "andropauze" (male climacteric) suggereert dat de testosteronsecretie stopt, vergelijkbaar met de uitval van de ovariële oestrogeensecretie bij de menopauze. Bij de gezonde, ouder wordende man is van echte uitval evenwel geen sprake. Eerder noteert men een geleidelijke afname van de concentratie van het vrij testosteron. Het letterwoord PADAM of PEDAM (Partial of Progressive Androgen (Endocrine) Deficiency of the Aging Male) verdient de voorkeur om dit fenomeen te beschrijven.
    Omdat overtuigend is aangetoond dat het relatieve androgeentekort, met tegelijk verhoogde oestrogeen:androgeen ratio in bloed, niet gunstig is voor o.a. de cardiovasculaire, cerebrale, en osteo-musculaire toestand, wordt door velen overwogen androgeen-suppletie aan te bieden aan ouder wordende mannen met PADAM.
    Optimale androgeen-suppletie

    De optimale androgeen-suppletie moet pogen de hormonale situatie van de jonge man na te bootsen, en beoogt de volgende doelstelling:
    1. herstel van een "normale" testosteron concentratie in het bloed (waarde tijdens de voormiddag hoger dan 375 ng/dL, streefwaarde 500-600 ng/dL).
    2. herstel van normale dag-nacht schommelingen (hoger in de vroege morgen en voormiddag, lager in de namiddag, de avond en het begin van de nacht)
    3. normale verhouding tussen 5-alfa-dihydrotestosteron (DHT) en testosteron (ongeveer 15%), en tussen oestradiol en testosteron (ongeveer 0.5%).
    4. geen eerste doorgang (first passage) van steroidhormonen doorheen de lever
    5. geen locale hinder of irritatie ter hoogte van de aanbrengplaats bij uitwendige toediening
    6. discretie
    7. geen hormonale afval naar het milieu
    8. betaalbaarheid

    Wat biedt de markt?

    Sinds geruime tijd zijn testosteron-esters voor intra-musculaire toediening ter beschikking (Testoviron depot, Sustanon). Deze producten gelden als de referentie- preparaten. Ze hebben evenwel enkele belangrijke nadelen, met name het niet respecteren van de dag-nacht schommelingen en de zeer veranderlijke concentratie van testosteron in bloed. Immers, in de eerste uren na de injectie van bijv. 250 mg testoviron depot wordt soms een extreem hoge bloed concentratie van testosteron aangetroffen (tot 32 000 ng/dL), en deze concentratie blijft te hoog gedurende 3 à 5 dagen (meestal tussen 1200 en 3000 ng/dL). Na een tiental dagen daalt de concentratie stilaan tot beneden de fysiologische grens.
    Als gevolg van de tijdelijk hyper-androgeenaemie treden neveneffecten op, waaronder verhoging van het haematocriet gehalte en verlaging van het HDL-cholesterol. Patiënten rapporteren ook belangrijke schommelingen in hun psychische en fysieke toestand in de loop van de periode tussen twee inspuitingen.
    Testosteron-derivaten voor orale toediening, zoals het Mesterolon (Proviron) en het Testosteron Undecanoaat (Andriol, Undestor) hebben een relatief zwak androgeen effect en vergen een hoge dagelijkse dosis (200 - 240 mg). Het Mesterolon vertoont een "first passage" door de lever, waardoor de concentratie van het DHT te hoog uitvalt, een ongunstige invloed op het lipiden profiel en de stollingsfactoren optreedt, en een risico bestaat voor leverbeschadiging. Het Testosteron Undecanoaat wordt grotendeels via de chyle afgevoerd uit de darm, en vertoont dus geen "first passage" fenomeen. Toch is de omzetting tot DHT versterkt, met onfysiologische DHT:T ratio in bloed (meestal >50%).
    Testosteron huidpleisters leveren het testosteron transcutaan (Androderm) af, zonder eerste doorgang door de lever, en met redelijk respect voor de dag-nacht schommelingen. De huidige pleisters zijn evenwel weinig discreet, kunnen locale irritatie veroorzaken, en belasten het milieu vermits niet meer dan 20% van het testosteron uit de pleister wordt opgenomen. Scrotale pleisters (Testoderm) worden vaak minder goed geaccepteerd, en veroorzaken een verhoogde DHT:T ratio.
    Nieuwe preparaten zijn momenteel in ontwikkeling en zullen binnen afzienbare tijd ter beschikking komen om aan de niet-voldane vraag naar een optimale suppletie te voldoen.
    Effecten van optimale testosteron suppletie

    De gunstige effecten van optimale testosteron suppletie zijn slechts in kortdurende studies aangetoond, en langdurige follow-up van grotere groepen mannen ontbreekt. Men weet het volgende:
    • de spiermassa (lean body mass) neemt toe, ten koste van de vetmassa,
    • de beenderstevigheid (bone density) stijgt
    • de cholesterolwaarde verlaagt
    • de verhouding van HDL cholesterol over totaal cholesterol verandert niet
    • het oestradiol gehalte vermindert
    • de geheugencapaciteit verbetert en het concentratievermogen stijgt
    • slaap- en gemoedsstoornisen verbeteren
    • depressieve klachten verminderen.

    Alles bijeen wijzen deze tendensen in de richting van een betere levenskwaliteit en, mogelijk, en verminderd risico van coronair lijden. Misschien vermindert de neiging tot cerebrale aantasting, zowel als gevolg van cerebro-vasculaire insufficiëntie als door evolutie naar seniele dementie.
    ... en wat met de prostaat?

    Toen oestrogeen substitutie werd ingevoerd voor de gemenopauzeerde vrouw rees onmiddellijk bezorgdheid omtrent een mogelijke toename van het risico van borst- en baarmoeder kanker. Deze ongerustheid is ondertussen, na enkele tientallen jaren van zorgvuldige follow-up, gereduceerd tot zijn reële dimensie.
    Evenzo wordt thans door sommigen geopperd dat de toediening van mannelijk hormoon aan oudere mannen aanleiding zal geven tot een toename van de prevalentie van prostaatkanker. Deze veronderstelling gaat uit van de wetenschap dat het uitschakelen van androgenen tijdelijk de evolutie van de gemetastaseerde prostaatkanker kan afremmen of stilleggen. De extrapolatie dat exogeen toegediende androgenen "dus" prostaatkanker in de hand zouden werken is echter fout.
    Vooreerst blijkt langdurige substitutie therapie van mannen met hypoandrogenisme geen aanleiding te geven tot prostaatkanker, ondanks het feit dat behandeling met behulp van testosteron-esters of van testosteron-undecanoaat geenszins als de ideale suppletie kan worden aanzien.
    Uit eigen waarnemingen blijkt dat optimale testosterontoediening gedurende één jaar aanleiding geeft tot een afname van de PSA waarde in het bloed (met gemiddeld 30%), en geen invloed heeft op het prostaatvolume en het mictiepatroon.
    Bij "oude" ratten blijkt exogene testosteron-toediening een ander effect te sorteren op de weefselconcentratie van testosteron in de prostaat dan verhoging van de endogene testosteron-productie. Vermoedelijk staat dit in verband met de veneuse anatomie van het bekken (plexus van Santorini).
    Langdurig opvolg onderzoek zal echter noodzakelijk zijn om een definitieve uitspraak te kunnen doen, doch niets lijkt te wijzen op een verhoogd risico voor prostaatkanker. De toediening van mannelijk hormoon aan mannen met een aanwezige prostaatkanker is evenwel uit den boze.
    Besluit

    Optimale testosteronsuppletie zal binnen afzienbare tijd ter beschikking komen, en zou de kwaliteit van het leven van de oudere man met PADAM gunstig kunnen beïnvloeden. Talrijke aspecten dienen nog te worden onderzocht in langdurige cohorte studies, doch een gematigd optimisme lijkt zeker verantwoord.


    Bron:http://www.infertiliteit.net
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    We like it
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  • #2
    Mooi verhaal.
    "Een zoektocht naar kennis moet los staan van het moreel van goed of kwaad, anders is die toch gedoemd niet volledig te zijn." - Genjuro

    sigpic

    "Rock is overpowered. Paper is fine" -Scissors-

    Comment


    • #3
      haha ga dit verhaaltje ff uitbreiden.

      Jones TH (ed): Advances in the Management of Testosterone Deficiency.
      Front Horm Res. Basel, Karger, 2009, vol 37, pp 133–149

      U. Srinivas-Shankar  Frederick C.W. Wu
      Department of Endocrinology, University of Manchester, Manchester Royal Infirmary, Manchester, UK

      Testosterone and Aging
      It is well known that total testosterone (TT) levels decrease with age in men from 40 years onwards. The age related decline in free testosterone (FT) and bioavailable testosterone (BT) is greater than TT due to an increase in SHBG with age. Although testosterone levels decrease with age, this decrease in TT is not invariable as a pro-portion of elderly men have levels in the range of normal young men. The fall in TT with age is exacerbated by comorbidity and chronic use of medication (steroids, opi-oid analgesia)

      Association of Low Testosterone with Frailty
      Hypogonadism and physical frailty are multifactorial syndromes and share common aetiologies (fig. 1). Many chronic conditions including, obesity, type 2 diabetes, chronic obstructive pulmonary disease (COPD), liver disease and rheumatoid arthritis are asso-ciated with low levels of testosterone and frailty.

      Some symptoms and signs associated with low testosterone levels are similar to the manifestations of frailty. Loss of muscle mass and strength, lethargy or exhaustion is common to both the conditions. Persistently low testosterone levels are associated with chronic diseases (rheuma-toid arthritis, diabetes, cancer, chronic obstructive pulmonary disease, acquired immunodeficiency syndrome (AIDS)).

      There is a decrease in endogenous secretion of TT by a much as 30–50% in men with AIDS [9] and a high prevalence of hypogo-nadism has been shown with COPD [10]. Furthermore, the treatment of several chronic conditions with drugs including steroid, chemotherapeutic agents and opi-oids might be associated with low testosterone levels.
      Low testosterone levels have been shown to be associated with decreased physical function and increased risk of 6-month mortality [11].

      Bron heb ik niet, ik weet niet meer waar ik dit vandaan heb geplukt........alle credit's dus naar de schrijver van dit boek:

      Jones TH
      Advances in the Management of Testosterone Deficiency.
      ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
      We like it
      ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

      Comment


      • #4
        Laat dit aub geen voorbode/ excuus zijn om overmatig Testosteron tot je te nemen.

        Met Abuse zitten risico's aan vastgeplakt en mis je de voordelen.
        ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
        We like it
        ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

        Comment


        • #5
          Kutzooi, weer geen excuus om te blijven prikken

          Comment


          • #6
            dit is echt BOEIENDE INFO MAN! ... THANX BRO!


            Nieuwe preparaten zijn momenteel in ontwikkeling en zullen binnen afzienbare tijd ter beschikking komen om aan de niet-voldane vraag naar een optimale suppletie te voldoen.



            pfff zou wel ziek zijn, test e van 500mg via een zegeltje die je op je tong legt bijv .. dan is kuren opeens ECHT kinderspel...
            Last edited by sickno; 24-01-2009, 20:36.
            HERSTEL FASE , PIEP? zooi

            Comment


            • #7
              Originally posted by zwaan View Post
              Kutzooi, weer geen excuus om te blijven prikken
              Hahahahaha.
              "Een zoektocht naar kennis moet los staan van het moreel van goed of kwaad, anders is die toch gedoemd niet volledig te zijn." - Genjuro

              sigpic

              "Rock is overpowered. Paper is fine" -Scissors-

              Comment


              • #8
                Originally posted by sickno View Post
                dit is echt BOEIENDE INFO MAN! ... THANX BRO!
                Welcome m8 hopelijk heb je er wat aan

                ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
                We like it
                ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

                Comment


                • #9
                  top...

                  Mooi stukkie maat....

                  Comment

                  Sidebar top desktop

                  Collapse

                  Actieve discussies

                  Collapse

                  Working...
                  X