Als dit je eerste bezoek aan Bodynet.nl is, kijk dan even hier. Registreer
je eerst voordat je kunt reageren. Om berichten te lezen klik je op een forum hieronder.
Ja, gewoon opwarmen met licht gewicht en veel herhalingen (2x 20-25) voor de desbetreffende spiergroep, daarna je training doen. Als je klaar bent met de training, armen zwaaien, beetje fietsen, ff hardlopen (klein stukje, ontspannen) en een sauna na de training doet ook wonderen.
Met golven laait de discussie iedere keer op over de zin en onzin van rekoefeningen. Ook via sport.nl komen regelmatig vragen binnen over dit thema. De waarde van rekken wordt gekenmerkt door verkeerde interpretaties en tegengestelde meningen, zowel onder leken als deskundigen. Dit wordt in de hand gewerkt doordat in kranten en populaire bladen de bevindingen uit onderzoeksrapporten zeer vaak foutief worden vertaald. Ondanks de beperkte bewijslast wordt rekken al jarenlang gepropageerd als een integraal onderdeel van sport- en fitheidsprogramma's. Argumenten hiervoor zijn:
Rekken vermindert het blessurerisico
Rekken vermindert de pijn en spierspanning, als gevolg van spierstijfheid
Rekken bevordert de sportprestatie
Een recent verschenen rapport, afkomstig van de Stichting Consument en Veiligheid, bevat de laatste feiten uit de wetenschap en standpunten van experts. Ook een overzichtsartikel van een toonaangevend sportmedisch tijdschrift (The Physician and Sportsmedicine; is verwerkt in onderstaand overzicht.
Rekken effectief?
In allerlei situaties zijn spieren getest en onderzocht om de effecten van rekoefeningen ('stretching') aan te tonen. Er bestaat overeenstemming met betrekking tot de werking:
Rekken bewerkstelligt, op een directe manier, een afname van spierstijfheid door een lengteverandering.
Rekken veroorzaakt, op een indirecte wijze door remming van spierreflexen en elastische veranderingen als gevolg van verminderde spiervezelverbindingen, een toename van de gewrichtsuitslagen.
Warming-up en Cooling-down
Geadviseerd wordt om voor het rekken altijd een warming-up te doen. Hierdoor worden de spieren opgewarmd en het gunstige effect van het rekken op de bewegingsuitslagen in de betreffende gewrichten vergroot. Warming-up heeft overigens wel een bewezen preventief effect t.a.v. acute endogene (=van binnen uit ontstane) sportblessures! Dit laatstgenoemde effect is afhankelijk van de soort sportactiviteit, de leeftijd en de getraindheid van de sporter. Aangenomen wordt dat een passieve warming-up (massage; douche) minder effect geeft dan een actieve warming-up (zelf de motor van binnenuit opwarmen). Dus Stretch plus Heat! . Belangrijk om op te merken: het effect van een goed uitgevoerde warming-up houdt ongeveer 30 minuten aan! Van cooling-down (incl. rekoefeningen) is het blessurepreventief effect nooit goed onderzocht. Een correct uitgevoerde cooling-down vermindert wel de kans en omvang van spierpijn na een sportinspanning.
Rekken vergroot de stress-tolerantie van een spier, d.w.z. meer kracht kan worden geleverd voordat spierpijn ontstaat.
Er zijn geen overtuigende bewijzen in de wetenschap gevonden t.a.v. de preventieve werking op sportongevallen en sportblessures. Indien de balans opgemaakt wordt, is de conclusie:
Rekken voorkomt geen acute sportblessures
Rekken voorkomt waarschijnlijk wel bepaalde overbelastingletsels
Rekken is waarschijnlijk effectief in het revalidatieproces (= tertiaire preventie)
Maar hier hoort uitdrukkelijk bij vermeld te worden dat de onderzoekingen behoorlijk van elkaar verschilden m.b.t. de onderzochte groep (dieren of mensen), de rekmethode (verend of niet), de te rekken spiergroep (hamstrings; kuiten), de duur van (10-60 sec.) en het aantal stretches en de omstandigheden (toepassing bij warmte of koude).
Methodologisch
De verwarring rond de waarde van rekken wordt in de hand gewerkt doordat alle studies bepaalde beperkingen en compromissen bevatten, waardoor de toepasbaarheid twijfelachtig is. Omdat er zoveel verschillende interpretaties zijn, worden er verschillende adviezen de ether ingeslingerd. Bijna alle wetenschappelijke studies en protocollen die met elkaar worden vergeleken, kijken naar het effect van rekken op de eindparameter gewrichtsuitslagen (en niet op spierpijn, sportblessures of prestatievermogen). Het werkelijke effect van rekkingsoefeningen op sportprestatie of blessures is uiterst moeilijk aan te tonen. Dit vraagt namelijk, methodologisch gezien, zeer ingewikkeld onderzoek over meerdere jaren, waarin grote groepen sporters gedurende een lange periode een gestandaardiseerd rekprogramma volgen. Tot dusverre is zo'n verhelderende (en enorm dure) studie nog nergens in de wereld uitgevoerd. Op de keper beschouwd zijn de wetenschappelijke resultaten omtrent de waarde van rekoefeningen vaker negatief dan positief. Maar dit komt doorgaans door een niet optimale onderzoeksopzet. Wetenschappelijke bevindingen zijn dus niet overtuigend en wijzen niet onomstotelijk in de richting van een onnuttig of averechts effect.
Zelf denk ik dat rekken heel belangrijk is voor de gesteldheid van de spier. Als je op de juiste manier rekt dan is de spier gewend te rekken en strekken en is de spier soepel is de spier soepel en warm zal het beter in staat zijn een goede prestatie te leveren.
grt
als trainen een gewoonte is komt de rest vanzelf..
Kwork is een uniek platform voor freelancers en opdrachtgevers dat nieuwe mogelijkheden biedt voor werken op afstand en dienstverlening. In tegenstelling...
White labeling has become a popular trend in the fleet management industry, allowing companies to rebrand products from other manufacturers and sell them...
If you’re like me and constantly trying to figure out the best ways to build backlinks, https://linkbuilder.com/ is an excellent resource. I appreciate...
Comment