Betekent geen spierpijn, spieren herstelt?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Originally posted by Hooligan View Post
    Originally posted by talalelh15 View Post
    ah op die manier.

    Waarom jij minder spierpijn hebt is omdat je spieren vaker opdezelfde manier traint en je spieren er dus gewend aan raken. Dit zegt echter verder niks over spiergroei. Alhoewel ik twijfel over de aanpak van 5 dagen per week fb.


    Dat is niet waar zoals Inferno hierboven ook al aangeeft !
    Spierpijn = aanleg + training

    Maatje van me traint nu 4 jaar, in die 4 jaar nog maar 2 x spierpijn gehad en dat beide keren in de borst , hij heeft verder wel het snelle vermoeien van de spiergroepen dus het is niet zo dat hij sneller hersteld maar hij heeft geen spierpijn !
    Ho, wacht even. Dezelfde oefening is niet gelijk aan dezelfde manier. Talal heeft dus wel gelijk. Als je continu dezelfde oefening uitvoert met hetzelfde aantal reps en hetzelfde gewicht dan schiet het natuurlijk niet op. Doe je echter dezelfde oefening en doe je er elke week 2.5kg bij dan ben je niet continu op op dezelfde manier bezig. Wel dezelfde oefening maar telkens met een ander gewicht.

    EDIT: Ik zie dat die drankorgel al het een en ander heeft uitgelegd hierboven.
    I know from teaching hundreds of seminars that the guys who say they have “awesome technique” are usually the biggest disasters—their ego just doesn’t let them see it.
    - Dave Tate

    Comment


    • #17
      als je vaak van oefeningen wisselt heb je vrij vaak spierpijn.


      Wat is spierpijn

      Simpel gezegd is spierpijn pijn in de spieren. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben. Zo is het mogelijk dat er een infectie of andere ziekte aanwezig is. De meest voorkomende oorzaak is toch wel (over)belasting van de spieren. Hiermee krijg je te maken wanneer je bijvoorbeeld sport of op een andere manier je spieren zwaarder belast dan dat ze gewend zijn.
      Onderscheid wordt er gemaakt tussen vroege spierpijn en verlate spierpijn.

      Vroege spierpijn

      Vroege spierpijn is de spierpijn die je voelt tijdens de inspanning zelf. Zo kan je tijdens of vlak na het sporten een branderig gevoel ervaren in je spieren. Deze pijn wordt veroorzaakt door melkzuur. Melkzuur is een afvalstof die ontstaat bij anaerobe verbranding van glucose (een suiker). Wanneer er meer melkzuur vrij komt dan dat er wordt afgevoerd, ga je over de zogehete ‘melkzuurdrempel’. Het melkzuur hoopt zich dan op in de spier en er is dan sprake van 'verzuring van de spier'. Wanneer de vrije zenuwuiteinden dan in aanraking komen met het melkzuur, raken deze geprikkeld. Deze prikkeling ervaar je als de branderige pijn.

      Vroege spierpijn komt vooral voor bij intensieve inspanning. De melkzuurdrempel ligt namelijk bij een inspanning van drie kwartier tot een uur lang. Hoe meer iemand is getraind, hoe hoger de melkzuurdrempel is. Zo kan een getraind persoon intensiever en/ of langer de inspanning uitvoeren dan een ongetraind persoon.

      Verlate spierpijn

      Verlate spierpijn is de spierpijn die je ervaart na 24-48 uur. Deze wordt veroorzaakt door de minuscuul kleine scheurtjes in de spiervezels (myofibrillen). De spieren doen dan pijn en voelen slapjes aan.
      Deze scheurtjes worden veroorzaakt doordat de belasting groter is dan dat de spiervezels aankunnen.

      Is (verlate) spierpijn verkeerd?

      Veel mensen denken dat spierpijn verkeerd is. Dit komt voornamelijk omdat pijn doorgaands een slecht teken is. Pijn betekent dat er iets mis is. Als men daarna hoort dat het komt door kleine scheurtjes in de spieren, is hun vermoeden bevestigd. Spierpijn is slecht. Echter in tegenstelling tot wat velen denken is spierpijn juist een natuurlijk proces om de mens sterker te maken. Voor de duidelijkheid: bij spierpijn is er geen sprake van spierscheuring, maar van kleine haarscheurtjes in de spiervezels.

      Na een training/ inspanning gaat je lichaam de beschadigde spiervezels herstellen. In het lichaam is er sprake van ‘supercompensatie’. Supercompensatie houdt in dat het lichaam zich altijd hersteld boven het oorspronkelijke niveau. Niet alleen de beschadigde vezels worden hersteld, maar als voorbereiding op een volgende zware belasting worden er extra vezels bij gemaakt. Ook wordt de samenwerking tussen de verschillende spiervezels verbeterd. Deze samenwerking wordt ook wel de ‘intramusculaire coördinatie’ genoemd. Verder vormen er zich meer haarvaatjes rondom de spier, waardoor er een efficiëntere uitwisseling plaats kan vinden, van onder anderen zuurstof en andere voedingsstoffen, tussen het bloed en de spiervezels. Het aantal mitochondria in de spiervezels neemt toe. In de mitochondria vindt de aërobe verbranding van voedingsstoffen plaats. Ook wordt er voor gezorgd dat er meer brandstof in de vezels kan worden opgeslagen. Dit alles zorgt er voor dat de spier langer en/ of intensiever een bepaalde inspanning aan zal kunnen. ‘Vroege spierpijn’ zal de volgende keer dan ook minder snel optreden.

      Verschil tussen spierpijn en spierscheuring

      Veel mensen verwarren spierpijn met spierscheuring (spierruptuur). Zoals hierboven uitgelegd is spierpijn het gevolg van kleine haarscheurtjes in de spiervezels. Bij spierscheuring is er sprake van gehele of gedeeltelijke scheuring van de spier, wat inhoudt dat er spiervezels volledig zijn doorgescheurd. Je kunt dit voorkomen door een goede warming up uit te voeren voor een inspanning.

      Er zijn drie gradaties bij spierruptuur/ spierscheuring:
      • Verrekking van de spiervezels zonder dat er een merkbaar defect in de spier is te voelen. Minder dan 10% van de spiervezels zijn gescheurd.
      • Spierruptuur waarbij meer dan 10% van de spiervezels zijn gescheurd. Meestal is deze ruptuur in de spier te voelen.
      • Spierruptuur waarbij 100% van de spiervezels zijn gescheurd. Er is geen contact meer tussen de beide spieruiteinden. Deze scheuring is goed voelbaar en normale spierfunctie is vrijwel uitgesloten.


      Een spierruptuur zal je dan ook meteen voelen. Vaak wordt er ook gesproken over ‘zweepslag’. Dit omdat je op het moment van de scheuring een acute pijnsteek voelt wat lijkt op een zweepslag. Een spierruptuur kun je voelen als een holte in de spier of een extreme zwelling net boven en/of onder de aangedane plek.

      Spierpijn voorkomen

      Spierpijn helemaal voorkomen is niet altijd mogelijk; denk aan intensieve inspanning. Door de volgende regels te handhaven kun je het wel beperken en houd je spierpijn veilig. Bij het niet goed opvolgen van deze regels, kan een spierruptuur het gevolg zijn.

      Een goede warming up.
      Door een warming up uit te voeren bereid je je spieren (en de rest van je lichaam) alvast voor op de inspanning die gaat komen. Je hersenfuncties passen zich aan en gaan van rust naar inspanning. De hartfrequentie verhoogt en de doorbloeding wordt alvast gestimuleerd. De spieren worden soepel gemaakt en de temperatuur wordt hoger. De hogere temperatuur heeft als gevolg dat de dikheid van het bloed minder wordt, zodat het bloed sneller kan lopen. Ook gaan er meer longblaasjes open, waardoor je luchtwegen wijder worden. De zuurstofopname in het bloed verhoogt ook. Dit alles zorgt er dus voor dat je lichaam zich geleidelijk kan aanpassen en de stofwisseling beter verloopt.

      Cooling down
      Ook de cooling down is zeer belangrijk. Na het sporten of andere vorm van inspanning, moet je lichaam weer overschakelen van inspanning naar rust. Door de inspanning geleidelijk af te bouwen door middel van een cooling down, wordt er gezorgd voor een goede afvoer van afvalstoffen in de spieren. Je helpt je spieren geleidelijk weer te ontspannen en heb je dus minder last van stijve, gespannen en vermoeide spieren.

      Overdrijf niet.
      Het is belangrijk dat je een training volgt (of andere belasting uitvoert) die geschikt is voor jouw niveau. Wanneer je gelijk op hoog niveau een inspanning uitoefent, kun je je spieren overbelasten, met negatieve gevolgen van dien. Zoals uitgelegd raken je spiervezels lichtelijk beschadigd, wanneer je je grens probeert te verleggen. Hoe groter de stappen die je neemt, hoe meer vezels beschadigen en hoe meer spierpijn je dus zal hebben.

      Geef je spieren de tijd om te herstellen.
      Na een training of andere vorm van belasting moeten je spieren rusten. Verbruikte voedingsstoffen en voorraden moeten weer aangevuld worden en de spiervezels moeten zich herstellen van de mogelijk opgelopen schade. Het herstellen van de spieren kost tijd. Neem je die tijd niet, dan kun je je vezels verder beschadigen. Dit kan uitlopen op een spierruptuur.
      Daarnaast is het ook zo, dat wanneer je je spieren niet de tijd geeft om te herstellen, dat supercompensatie niet op kan treden. In het geval van het verbeteren van je conditie en/ of spierkracht is het dus echt aan te raden om de vereiste rust te nemen.

      Wat te doen tegen spierpijn

      Rust maar beweeg
      Om de spieren de kans te geven goed te herstellen is het verstandig ze 48 uur te laten rusten. Dit hangt natuurlijk af van de intensiviteit van de uitgevoerde inspanning. Hoe intensiever de inspanning, hoe langer de vereiste rusttijd. Dit houdt niet in dat je de hele dag stil moet blijven zitten. Het is juist aan te raden om wel in beweging te blijven. Dit stimuleert je bloedsomloop waardoor de benodigde voedingsstoffen sneller de spieren kunnen bereiken. Ook houdt het je spieren soepel waardoor je minder last hebt van de spierpijn en het verstijven van de spieren. Heb je na 48 uur nog steeds last van spierpijn, dan zul je iets langer moeten wachten voor je diezelfde inspanning kan uitvoeren.

      (Sport)Massage
      Massage (mits de juiste technieken) kan spierpijn verminderen. Zo zijn er verschillende soorten massages zoals een herstelmassage. Herstelmassage wordt meestal rond 20-30 minuten na de inspanning verricht. Deze is vooral gebasseerd op het afvoeren van de afvalstoffen en de spanning in de spieren te verminderen. Masseer nooit wanneer er sprake is van een verrekking of ruptuur. Voor professionele hulp kunt je terecht bij een sportmasseur.

      Stretchen
      Stretchen verminderd niet de spierpijn, maar kan deze wel verlichten. Het weerhoudt de spieren van verstijven, waardoor je minder pijn ervaart. Denk maar aan een wondje in je mondhoek, of op een ander bewegend stuk huid zoals bij je knokkel of de achterkant van je hiel. Wanneer je de wond stil houdt en opeens weer wilt gaan bewegen, doet dit erg pijn. Dit komt omdat het in zijn korte stand wilde genezen. Wanneer je de wond in beweging houdt, blijft deze soepel en zal deze in zijn grote stand genezen. Dit voorkomt dat je steeds je wond weer opentrekt. Hetzelfde is het geval bij spierpijn. Zoals eerder in dit artikel uitgelegd, zitten er kleine scheurtjes in je spiervezels.

      Warmtebad of sauna
      Door de warmte wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en dus de stofwisseling en zuurstofopname verbeterd. Afvalstoffen worden afgevoerd. Ook doet warmte spieren ontspannen.
      Remember the pain you feel today, will be the strenght you feel tomorrow!!!!!

      Comment


      • #18
        Sorry niet genoeg gelezen / opgelet

        Ik dacht dat het erom ging dat je dezelfde oefeningen etc niet kon pakken

        Zonder verhoging van volume of intensiteit zal het inderdaad weinig nut hebben

        EDIT: @ Brillant : je eerste zin, is dus wel BS ! SPierpijn heeft niet te maken met het veranderen van oefeningen het is wel zo dat je bij de eerste x van een bepaalde oefening de dag erna heel veel spierpijn hebt maar dat was ook zo na de 1ste training
        Last edited by Hooligan; 04-10-2012, 14:53.

        Comment


        • #19
          Originally posted by inferno_0666 View Post
          Gewenning aan een oefening is een mythe. Spieren trekken samen wanneer het nodig is en weten echt niet welke oefening wordt uitgevoerd. Als je de spieren wilt prikkelen dan kun je bijvoorbeeld het gewicht verhogen.

          Dus je zou ALTIJD dezelfde oefeningen kunnen doen?
          If you do what you always did, you will get what you always got !

          Comment


          • #20
            Ik persoonlijk voel het aan mijn explosiviteit. Zowel in de gym als op het voetbalveld. Als ik merk dat ik vermoeid raak schrap ik meestal een training.

            Je moet alleen oppassen dat je vermoeidheid van je dagelijkse bezigheden en vermoeidheid van teveel training door elkaar haalt. Sommige dagen ben je nu eenmaal energieker dan andere.

            Ik denk dat het een kwestie van aanvoelen is dus en naar je lichaam leren luisteren. Heeft mij best een tijdje gekost door de jaren heen voor we dezelfde taal spraken
            Begeleiding nodig bij voeding en /of training?

            Comment


            • #21
              Ik persoonlijk voel het aan mijn explosiviteit. Zowel in de gym als op het voetbalveld. Als ik merk dat ik vermoeid raak schrap ik meestal een training.

              Je moet alleen oppassen dat je vermoeidheid van je dagelijkse bezigheden en vermoeidheid van teveel training niet door elkaar haalt. Sommige dagen ben je nu eenmaal energieker dan andere.

              Ik denk dat het een kwestie van aanvoelen is dus en naar je lichaam leren luisteren. Heeft mij best een tijdje gekost door de jaren heen voor we dezelfde taal spraken

              Spierpijn op zich speelt hier geen rol bij, tenzij het erg aanwezig is nauurlijk...
              Begeleiding nodig bij voeding en /of training?

              Comment


              • #22
                Originally posted by richard21 View Post
                Dus je zou ALTIJD dezelfde oefeningen kunnen doen?
                zolang je blijft periodiseren...ja.
                Beter dan elke 4-6 weken heel je schema omver te gooien. Meestal ben je na 6-8 weken pas op het punt van opbouw dat je eindelijk echte gains kunt maken. Beetje kut om dan weer overnieuw te moeten beginnen.

                Comment


                • #23
                  Originally posted by Falstyr View Post
                  zolang je blijft periodiseren...ja.
                  Beter dan elke 4-6 weken heel je schema omver te gooien. Meestal ben je na 6-8 weken pas op het punt van opbouw dat je eindelijk echte gains kunt maken. Beetje kut om dan weer overnieuw te moeten beginnen.
                  Zou je dit mss kunnen toelichten in een concreet voorbeeld? Waarom en hoe dat werkt, het verbaasd me namelijk...
                  Begeleiding nodig bij voeding en /of training?

                  Comment


                  • #24
                    Originally posted by Falstyr View Post
                    zolang je blijft periodiseren...ja.
                    Beter dan elke 4-6 weken heel je schema omver te gooien. Meestal ben je na 6-8 weken pas op het punt van opbouw dat je eindelijk echte gains kunt maken. Beetje kut om dan weer overnieuw te moeten beginnen.
                    eeh bron?
                    Want dit is wat juist niet word geadviseerd in de bodybuilding wereld.

                    Comment


                    • #25
                      Originally posted by Falstyr View Post
                      zolang je blijft periodiseren...ja.
                      Beter dan elke 4-6 weken heel je schema omver te gooien. Meestal ben je na 6-8 weken pas op het punt van opbouw dat je eindelijk echte gains kunt maken. Beetje kut om dan weer overnieuw te moeten beginnen.

                      Ik wist dat om de 4-6 weken een TOTAAL nieuw schema gebruiken onzin is! Maar wat bedoel jij dan met periodiseren? Alleen sets en reps (aangezien de oefeningen dus blijven staan) ?
                      If you do what you always did, you will get what you always got !

                      Comment


                      • #26
                        Denk dat fal probeert te zeggen dat je soort van opbouwt naar maximimale intensiteit. Na 6-8 weken kom je op dat punt, door kleine aanpassingen kan je over dat punt heen komen om vervolgens weer meer progessie te maken. Verander je van schema na die 6-8 weken kan je weer helemaal opnieuw opbouwen.

                        Comment


                        • #27
                          Originally posted by gaba View Post
                          eeh bron?
                          Want dit is wat juist niet word geadviseerd in de bodybuilding wereld.
                          Westside barbell
                          starting strenght

                          Enz, maar dit zijn powerbuilding schema's.

                          Waarom zou je wisselen van schema om de 6-8 weken als je nog progressie maakt? Dat is toch gewoon idioot.

                          Als je deload, en/of periodiseert dan hoef je helemaalniet te wisselen.
                          lucky short-armed-spine-bending bastard

                          ~~~You wanna be strong, let a cute girl spot you~~~

                          Comment


                          • #28
                            Originally posted by axel1994 View Post
                            Westside barbell
                            starting strenght

                            Enz, maar dit zijn powerbuilding schema's.

                            Waarom zou je wisselen van schema om de 6-8 weken als je nog progressie maakt? Dat is toch gewoon idioot.

                            Als je deload, en/of periodiseert dan hoef je helemaalniet te wisselen.

                            Ff voor de duidelijkheid.. met 'progressie' bedoel jij toch dat je elke week gewicht op je werksets kan toevoegen?
                            If you do what you always did, you will get what you always got !

                            Comment


                            • #29
                              Originally posted by richard21 View Post
                              Ff voor de duidelijkheid.. met 'progressie' bedoel jij toch dat je elke week gewicht op je werksets kan toevoegen?
                              onder andere.

                              Spiermassa is moeilijk te meten over een periode van 6 weken. Omdat het veel afhankelijk is van voeding, rust, ... . Als je constant wisselt kom je niet te weten wat voor jou het beste werkt.

                              Progressie kwa spiermassa neemt af met de tijd (dichter bij je eigen max).
                              Als je constant wisselt, hoe vergelijk je dan? Voor een beginner gaat dit nog maar daarna?

                              Merk je qua spiermassa gebrekken dan kan je je schema aanpassen.
                              Als je constant wisselt, hoe weet je dan wat werkt voor jou. 6 weken is zoals ik zei niet veel. Misschien verspilt je wel enkele maanden door zo te wisselen en slechte schema's (voor jou) te gebruiken. Terwijl je net zo goed gewoon kleine aanpassingen kunt doen.

                              Als je nu hetzelfde gewicht gebruikt als 6 weken geleden maak je geen progressie.
                              lucky short-armed-spine-bending bastard

                              ~~~You wanna be strong, let a cute girl spot you~~~

                              Comment


                              • #30
                                Originally posted by axel1994 View Post
                                onder andere.

                                Spiermassa is moeilijk te meten over een periode van 6 weken. Omdat het veel afhankelijk is van voeding, rust, ... . Als je constant wisselt kom je niet te weten wat voor jou het beste werkt.

                                Progressie kwa spiermassa neemt af met de tijd (dichter bij je eigen max).
                                Als je constant wisselt, hoe vergelijk je dan? Voor een beginner gaat dit nog maar daarna?

                                Merk je qua spiermassa gebrekken dan kan je je schema aanpassen.
                                Als je constant wisselt, hoe weet je dan wat werkt voor jou. 6 weken is zoals ik zei niet veel. Misschien verspilt je wel enkele maanden door zo te wisselen en slechte schema's (voor jou) te gebruiken. Terwijl je net zo goed gewoon kleine aanpassingen kunt doen.

                                Als je nu hetzelfde gewicht gebruikt als 6 weken geleden maak je geen progressie.

                                dus gewicht of reps kunnen toevoegen met de weken op dezelfde oefeningen is eigenlijk de 'graadmeter' voor wanneer je iets moet vervangen ?
                                If you do what you always did, you will get what you always got !

                                Comment

                                Sidebar top desktop

                                Collapse

                                Actieve discussies

                                Collapse

                                Working...
                                X