Freedivingslogje

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Freedivingslogje

    Om maar direct met de deur in huis te vallen: Het is misschien niet het meest geschikte forum, maar ik heb al gezien dat het freediverswereldje vele malen kleiner is dan de bodybuilders/powerliftwereldje, dus ga ik mijn logje gewoon hier bijhouden.

    Wat freediven precies is? in dit topic heb ik het min of meer uitgelegd.

    Mijn doelen? In eerste instantie weer 50 meter kunnen afleggen met vinnen, zoals ik tijdens mijn vakantie in Egypte deed. In de loop der tijd wil ik dit uitbreiden naar 80 meter (dus 40 meter diepte) Hoe ik er nu voor sta, zou ik niet weten, maar morgenochtend ga ik eens naar het zwembad, om het uit te testen. Verder heb ik toenet mijn droge static apnea (dus hoe lang je je adem kunt inhouden op het land, onder optimale omstandigheden) getest, en hierbij kwam ik uit op 2:10.


    Met dit PR ga ik werken om adhv diverse tabellen mijn CO2 en O2 tolerantie te verhogen, waardoor ik in principe dus door kan blijven pushen met een hogere CO2 en lagere O2 waarde dan normale mensen in hun bloed hebben. Ook hierbij geldt dat het, net als bij krachttraining, net de laatste beetjes zijn, waarbij je door je pijngrens heen gaat, om progressie te veroorzaken.

    Die tabellen zien er als volgt uit:

    CO² Tables
    CO² is the common trigger for the urge to breathe. CO² Tables are meant to increase your tolerance to high CO² Levels, you do this by decreasing resting periods before a breath hold. The breath holds in a CO² table are usually 50% of your personal record.

    Het voorbeeld gaat uit van een 3 minuten static apnea

    An example of a CO² Table:
    1. ventilate 2:30 static 1:30
    2. ventilate 2:15 static 1:30
    3. ventilate 2:00 static 1:30
    4. ventilate 1:45 static 1:30
    5. ventilate 1:30 static 1:30
    6. ventilate 1:15 static 1:30
    7. ventilate 1:00 static 1:30
    8. ventilate 1:00 static 1:30
    total duration 25:15

    O² Tables
    O² Tables are meant to increase your tolerance to low O² Levels, you do this by increasing breath holds while keeping the resting periods the same. The last breath hold in an O² table is usually up to 80% of your personal record.

    An example of an O² Table:
    1.ventilate 2:00 static 1:00
    2.ventilate 2:00 static 1:15
    3.ventilate 2:00 static 1:30
    4.ventilate 2:00 static 1:45
    5.ventilate 2:00 static 2:00
    6.ventilate 2:00 static 2:15
    7.ventilate 2:00 static 2:30
    8.ventilate 2:00 static 2:30
    total duration 30:45

    Dit doe je dan 2x pw, en de training houdt niets meer in dan lui op je bed liggen, en luisteren naar een timer tot je weer mag ademen. Het is namelijk de kunst om zo rustig mogelijk te blijven, hoe zwaar het ook is.

    Verder is het nog de bedoeling om zwembadtraining te doen voor de techniek. Nu heb ik helaas nog geen gigantische monovin waar ik mee kan oefenen, dus voorlopig moet ik het nog eventjes doen met een gewoon setje vinnen. Maar ook hier is het de kunst om door het water te glijden, en een maximale afstands/energieverhouding te krijgen. Totdat ik precies weet wat ik moet trainen - hence, als het al zoveel uitmaakt - doe ik gewoon zo lang mogelijke stukken zwemmen, met telkens 4-5 minuten rust. Ook dit wil ik 1 á 2x pw doen.

    Verder moet ik mezelf nog bekend(er) maken met noodsituaties onder water. Nu is dat met scubaduiken niet zo'n ramp, omdat iedereen toch de mogelijkheid heeft een ander persoon van lucht te voorzien, maar op 7-10 meter diepte, terwijl je zelf ook nog maar weinig lucht hebt, gelden andere regels.

    Tot slot moet ik nog mijn adem oefenen, maar door een reeks scubaduiken in het verleden kan ik gemakkelijk ervoor zorgen het 'dode' volume te minimaliseren.


    Nu alleen nog kijken hoe ik dit ga mengen met krachttraining, want ik merk dat ik daar onderhand een beetje uitgeblust in begin te raken.
    Één bodybuilder kan meer eieren eten dan tien kippen kunnen leggen.

  • #2
    Succes pik. Potentieel heel interessant logje.
    "Een zoektocht naar kennis moet los staan van het moreel van goed of kwaad, anders is die toch gedoemd niet volledig te zijn." - Genjuro

    sigpic

    "Rock is overpowered. Paper is fine" -Scissors-

    Comment


    • #3
      Succes man, interessant. Misschien niet helemaal relevant voor die sport, maar: Zijn er ook onderzoeken wat zulke training met je hormonen e.d. doet? Van KT is ongeveer alles al onderzocht, misschien dat jij er meer vanaf weet en is het ook wel positief bij het trainen?
      In college, a guy from another country told me that he had been "juicing" for a few years. He was a very poor thrower and it made me wonder just how bad he would be if he were "clean."

      If I can drink water, sleep more, and eat normal and still defeat you while you're juicing hard, you probably don't have the aptitude. Sorry. Blame your genes. Dan John.

      Comment


      • #4
        Bij duiken is het vooral de water- en electrolytenbalans die je in de gaten moet houden: Door de hoge druk van het water (3 atmosfeer op 20 meter) produceer je ineens een stuk meer urine, waar, om de osmotische waarde van het lichaam constant te houden, een redelijke hoeveelheid aan electrolyten zit. Als je vervolgens uit het water komt, ga je al vrij snel uitdrogingsverschijnselen tonen, en je moet niet gek opkijken als je ineens 1 á 2 liter water moet drinken om alles weer aan te vullen. Verder zul je ook een ORS door je water moeten gooien, als je verder erg laag in het zout zit. Alleen hoef je je daar niet zo druk om te maken onder normale omstandigheden, in Nederland.

        That said, dit geldt vooral scubaduiken, waarbij de onderwatertijd makkelijk een uur kan zijn. Verder kan ik nog wel een aantal verhalen af gaan steken, maar voor zover ik weet hebben ze allemaal betrekking op de biofysica onder invloed van druk. Het enige hormoon dat dat naar mijn weten (tijdelijk) afwijkingen gaat vertonen, is ADH. En natuurlijk cortisol als je flink gestressed bent. Alleen leer je al van begins af aan om zo relaxed mogelijk te blijven, zodat je zuurstof uitspaart.

        Verder krijg je inderdaad zát wetenschappelijke studies te lezen, bijvoorbeeld over decompressieziekte: Door de hogere druk kan er meer stikstof in je bloed oplossen. Als je dan te snel stijgt (oftewel een decompressiestop overslaat) dan kan de extra opgeloste stikstof niet tijdig door de longen worden afgevoerd, en krijg je gasvorming in je bloed. Dat is zo'n beetje doodsoorzaak nr 1 onder scubaduikers.

        Maargoed, bovenstaande punten zijn alleen van toepassing als je gedurende langere termijn onder water blijft. Op één ademteug kun je niet dusdanig lang onder blijven dat dat problemen op gaat leveren.
        Één bodybuilder kan meer eieren eten dan tien kippen kunnen leggen.

        Comment


        • #5
          Boeiende materie inderdaad. Welk diploma duiken heb je?
          "Een zoektocht naar kennis moet los staan van het moreel van goed of kwaad, anders is die toch gedoemd niet volledig te zijn." - Genjuro

          sigpic

          "Rock is overpowered. Paper is fine" -Scissors-

          Comment


          • #6
            Atm slechts PADI openwater, maar ik heb nooit de passie gehad om verder te gaan. persluchtflessen zijn me te lomp, en alleen het koraal in Egypte maakte het nog boeiend om een basiscertificaat te halen. Hier in Nederland vind ik het simpelweg teveel gedoe voor die paar visjes wat je ziet. Vandaar ook dat ik ga freediven. Naast de grotere uitdaging ben je ook meer één met de omgeving, en heb je minder gesleep met een bepakking van 40+kg. (Hoewel dat laatste natuurlijk mee zou moeten vallen door het trainen)

            Een dezer dagen ga ik de boeken van mijn ma eens doorwerken. Die is 3 sters, en heeft geloof ik nog wat instructeurscertificaten. Daar is vast wel wat interesants in te vinden wat ik vast nog wel kan toepassen met freediven. Het voorgaande heb ik althans ook indirect uit de boeken gehaald.
            Één bodybuilder kan meer eieren eten dan tien kippen kunnen leggen.

            Comment


            • #7
              Nou, de 50 meter waren easy, ik ben blijkbaar minder achteruit gegaan dan ik dacht. Kan er natuurlijk ook aan liggen dat het 50 horizontale meters waren, en ik dus geen last had van een variërende opwaartse kracht, als gevolg van compressie van de longen op grotere dieptes.

              Daarna nog eventjes met mijn ma naar de lokale duikshop gegaan om de fles te vullen, en wat inlichtingen in te winnen over waar ik het beste zwembadtraining kan krijgen. Helaas is Aarschot het dichtste bij, wat nog altijd een 80 kilometer is. Nu nog kijken of ik mijn ma kan prikkelen om zélf ook eraan te beginnen, maar dat zal vermoedelijk niet zo moeilijk zijn.
              Één bodybuilder kan meer eieren eten dan tien kippen kunnen leggen.

              Comment


              • #8
                Heb zelf ook open-water. En die bepakking weegt onder water bijna niks joh. Daarnaast is het gewoon relaxt een uurtje onder water koekeloeren. Niettemin is freediven wel vet.
                "Een zoektocht naar kennis moet los staan van het moreel van goed of kwaad, anders is die toch gedoemd niet volledig te zijn." - Genjuro

                sigpic

                "Rock is overpowered. Paper is fine" -Scissors-

                Comment


                • #9
                  Zeker een log om bij te gaan houden.
                  Kwam net uit op 1 minuut en 45 seconden adem inhouden.Vind ik toch al redelijk.Het is toch zo :hoe beter de conditie,des te langer je je adem kan inhouden?

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by levensgenieter View Post
                    Zeker een log om bij te gaan houden.
                    Kwam net uit op 1 minuut en 45 seconden adem inhouden.Vind ik toch al redelijk.Het is toch zo :hoe beter de conditie,des te langer je je adem kan inhouden?
                    heb net ook geprobeerd kwam op 1 min 30 sec uit.

                    OT: vind leuk om te lezen en zal je log bijhouden
                    Calisthenics / Street workout

                    Comment


                    • #11
                      Conditie is zeker belangrijk, maar het is nog belangrijker om compléét tot rust te komen. Een goede conditie zorgt ervoor dat je cardiovasculair systeem een maximale hoeveelheid zuurstof aan kan leveren, maar om lang je adem in te houden, moet je lichaam een minimale hoeveelheid zuurstof gebruiken terwijl er toch mentale stress is.

                      Tijdens een dergelijke cursus krijg je namelijk ook diverse technieken aangeleerd over hoe je meer lucht in je longen kunt krijgen (packing) en hoe je je gedachten kunt minimaliseren tijdens apnea. Ook als je gaat 'schokken' door een hoge CO2 waarde in je bloed. Het is niet ongewoon dat je aan het eind van een dergelijke cursus je apneatijd verdubbelt.

                      En general. Het is inderdaad zo dat het onder water allemaal wel mee valt, maar met een dergelijke bepakking (vind ik) althans dat je toch de flexibilteit van enkel het hele lichaam mist. Ligt er misschien ook aan dat ik nog niet de ervaring heb opgedaan dmv 100+ duiken oid. En natuurlijk een kwestie van smaak, want in egypte vind ik 'gewoon' duiken ook geweldig met alles wat er te zien valt.
                      Één bodybuilder kan meer eieren eten dan tien kippen kunnen leggen.

                      Comment


                      • #12
                        Nog een klein stukje van CO2 geript van wikipedia:

                        Cellen produceren koolstofdioxide als afvalproduct van de stofwisseling; extra inspanning levert extra koolzuur, dat via het bloed wordt afgevoerd. Koolzuur verlaagt de pH, die door het lichaam nauwkeurig tussen 7,35 en 7,45 wordt gehouden. Dreigt de pH te ver te dalen dan grijpt het ademhalingscentrum in de hersenen in door het versnellen en verdiepen van de ademhaling. Hoewel koolstofdioxide in de atmosfeer voorkomt is het in hogere concentraties ongiftig. In de omgeving van het Nyosmeer kwamen op 26 augustus 1986 meer dan 1700 mensen om toen uit het meer een grote hoeveelheid CO2 vrij kwam. Op 16 augustus 2008 moesten in Mönchengladbach 107 mensen worden opgenomen omdat uit een brandblusinstallatie 25.000 m3 CO2[2] was vrijgekomen en een woonwijk was binnengestroomd[3]. Koolstofdioxide is zwaarder dan lucht en kan zich ophopen in grotten en (wijn) kelders. Een voorbeeld is de zogenaamde 'Hondsgrot' bij Napels, waar de bodem bedekt is met een 'deken' van kooldioxide. Mensen overleven maar honden stikken direct, doordat ze zich met hun kop dichter bij de grond bevinden. De mogelijkheid van ontsnapping van grote hoeveelheiden koolstofdioxide is één van de belangrijkste punten van bezorgdheid bij ondergrondse opslag.

                        Koolstofdioxide heeft de volgende effecten op mensen, gemeten naar volumepercentage in lucht:
                        0,039 % Koolstofdioxidegehalte in de atmosfeer op zeeniveau.
                        0,15 % Binnenlucht
                        0,3 % MIC-waarde
                        0,5 % MAC-waarde
                        1 % Slecht geventileerde drukke (werk) ruimte. Sufheid bij langere blootstelling.
                        1,5 % Versnellen en verdiepen van de ademhaling.
                        2 % Licht narcotisch effect, toename van bloeddruk en polssnelheid, afname van het gehoor.
                        4-5 % Koolstofdioxidegehalte in uitgeademde lucht. Veroorzaakt naast bovengenoemde effecten ook duizeligheid, verwarring en een gevoel van ademnood bij langere blootstelling. Uiteindelijk raakt men bewusteloos. Vanaf een concentratie van 5% kunnen ook paniekaanvallen voorkomen[4], door de invloed van kooldioxide op de amygdala.


                        Nu citeer ik eventjes een stukje uit het boek 'theorie sportduiken' van de Nelos:

                        Apneu en hyperventilatie:
                        De ademhaling kan binnen zekere grenzen willekeurig worden stopgezet of opgevoerd: apneu bij vrije duik en hyperventileren.
                        Wanneer na een normale uitademing niet wordt ingeademd, duurt het ongeveer 40 seconden voor de drang om terug in te ademen sterk genoeg is om de ademhaling te hervatten. Deze drang wordt veroorzaakt door een oplopende artiële ppCO2 (en niet de ppO2!) Als de ppCO2 boven de 0,066 bar stijgt, is de drang om in te ademen niet meer tegen te houden.

                        Wanneer bewust sneller (en dieper) geademd wordt (hyperventilatie) voor een apneu, daalt de ppCO2 in de longblaasjes van de normale 0,053 bar naar 0,02 bar, waardoor een gradiënt vanuit het veneuze bloed naar de longblaasjes ontstaat. Hierdoor verlaat veel CO2 het ploed en daalt de arteriële pp CO2 dus. Het duurt zo veel langer vóór de drang om te ademen optreedt. Op deze manier kan de duur van een apneu aanzienlijk verlengd worden. Zoals we later zullen zien, schuilt hierin ook een gevaar: de zuurstof in het arteriële bloed zakt tijdens de apneu, en wanneer de zuurstofconcentratie onder zijn kritische drempel zakt alvorens de ppCO2 hoog genoeg is geworden om de ademhaling terug te starten, treedt bewustzijnsverlies met alle gevolgen van dien op.

                        PS: Hyperventilatie zorgt niet voor een extra hoeveelheid zuurstof in het bloed. Dit heeft ermee te maken dat de verzadiging bij een normale ademhaling al 97% is.


                        Als ik het goed begrijp, is er dus een verschil te merken tussen een ademnood als gevolg van een hoge CO2 waarde in het bloed, of door een lage O2 waarde:

                        Bij een hoge CO2 waarde is men nog volledig bij bewustzijn, maar gaat het middenrif schokken, en na een tijdje is de reflex niet meer te onderdrukken.

                        Bij een lage O2 waarde ontstaat er in mindere mate een reflex, maar deze beperkende factor kenmerkt zich vooral door bewustzijnsvermindering. Echter moet ik hier nog het eea over lezen, en vooral hoe ik deze beperkende factoren op kan rekken, naast het terugbrengen van mijn verbranding als ik onder water ben.



                        Ik had hier graag nog wat aan toegevoegd, maar ineens besef ik dat ik moet gaan, dus to be continued...
                        Één bodybuilder kan meer eieren eten dan tien kippen kunnen leggen.

                        Comment

                        Sidebar top desktop

                        Collapse

                        Actieve discussies

                        Collapse

                        porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn
                        erotik film izle Rus escort gaziantep rus escort
                        Antalya Escort
                        sikis
                        gaziantep escort
                        gaziantep escort
                        İstanbul Escort
                        istanbul escort bayan
                        sisli escort beylikduzu escort bayan
                        antalya escort atakoy escort
                        umraniye escort bayan
                        Very sweethearts get banged by pretty pals Баба посидела анусом на крепком стояке fotos de vaginas sexis
                        Working...
                        X