Voeding voor duursportvrouw

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Voeding voor duursportvrouw

    Hallo Allemaal,

    Ik ben een 21 jarige vrouw en weeg 58-60 kilo, afhankelijk van de dag.
    Sinds een jaar ben ik fanatiek aan het sporten. Vorig jaar had ik enorm overgewicht en ben 23 kilo met gezonde voeding en sporten ( langzaam opgebouwd naar 3 uur spinnen en 1,5 uur zwemmen per week, daarna enkele maanden krachttraining in de fitness erbij) kwijtgeraakt. Ik heb in die tijd regelmatig op het forum hier gelezen (en voedingsforum) en zag dat er vaak hele goede voedingsadviezen kwamen en heb daardoor ook mijn levenstijl makkelijk kunnen vasthouden.

    In de loop van de tijd werden mijn interesses mbt sport duidelijker. Ik houd heel erg veel van duursport en ben hier ook mee verder gegaan. Op het moment zit ik 6 uur per week op de fiets en lig 1 uur in het zwembad (totaal 7 uur; allemaal extensieve duurtraining). Vanaf volgende week wordt het 3 uur roeien, 3-6 uur fietsen, 1 uur krachttraining als ondersteuning voor het roeien en 1 uur zwemmen (totaal 8-11 uur).

    De laatste tijd had ik allerlei vage klachten en ben ik vaak moe. Ik had heel lang een laag HB, dit heb ik opgelost (nu 8.4) met regelmatig rosbief eten, bloedwijn drinken en ijzerpillen uit Duitsland (de huisarts schrijft het alleen voor als je onder de ondergrens terecht komt die eigenlijk veel te laag vastgesteld is). Mijn prestaties gaan (gevoelsmatig) achteruit en ik begin te denken dat het aan mijn eetpatroon ligt. Mijn eetpatroon is meestal hetzelfde, alleen de avondmaaltijd is elke dag anders (wel altijd minstens 300 gram groenten) en op de dagen dat ik fiets (6 uur verspreid over twee dagen) eet ik een reepje ontbijtkoek, een eierkoek en een pakje chocomel extra.

    Vandaag heb ik gegeten:

    Ontbijt:
    - bruine boterham met tahin en banaan
    - bruine boterham met appelstroop
    - kiwi en appel

    Lunch:
    -Hele bak kwark met lijnzaad en muesli
    -bakje frambozen

    Tussendoor:
    -3 tomaten
    -220 gram gemengde groenten
    -40 gram volkoren pasta
    -paar plakjes kaas

    Avondeten:
    - 40 gram rijst
    - 300 gram snijbonen
    - 2 drumsticks
    - glaasje bloedwijn
    - glas versgeperst sinaasappelsap

    's Avonds:
    - Bakje all bran met halfvolle melk
    - 5 zoute dropjes

    totaal: 2273 kcal
    EW 147/ KH 256/ V 62

    Met 60 kilo (x 8 gram) zou ik 480 gram koolhydraten per dag moeten eten.
    Met 60 kilo (x 1,5 gram) zou ik 90 gram eiwitten per dag moeten eten.

    Hier wringt de schoen. Ik eet sinds december vorig jaar altijd magere kwark bij de lunch met lijnzaad en muesli (voor de vezels en gezonde vetten). Om meer koolhydraten binnen te krijgen en minder eiwitten zou die magere kwark eruit moeten en zou ik mijn 'planning' moeten aanpassen.

    De belangrijkste obstakels op een rijtje:
    - 's morgens mag ik geen koffie/thee/melkproducten ivm met ijzerpillen. (eventueel kan ik deze op een ander moment van de dag gaan nemen)
    -Ik zoek een vezelrijk alternatief voor de lunch ivm de ijzerpillen
    - Brood meenemen als lunch zie ik erg tegenop. Ik houd niet van platgedrukte, kleffe en soms droge bende. Misschien moet ik mij niet aanstellen? (ander beleg kiezen en/of een andere manier van vervoeren kan misschien helpen)



    Mijn vraag:
    Mijn eetschema moet aangepast. De magere kwark moet eruit en er moet een alternatief voor komen. Liefst een handzame (makkelijk mee te nemen) lunch met veel vezels en goede koolhydraten. En anders moet ik met maaltijden schuiven (lunchen met brood) en ontbijten met iets anders (veel koolhydraten+vezels). Wat raden jullie mij aan?

  • #2
    Zou nog is een dubbelcheck doen wat betreft je voeding. Muesli is echt niet zo super als dat je zou denken. Houd er verder rekening mee dat je voldoende vitamines binnen krijgt, dat is belangrijk om je fit te voelen en dus ook niet die vermoeidheids klachten met je mee te dragen. Verder, krijg je ook genoeg rust? Dus voldoende slaap etc. Weet ook niet wat voor werk je doet naast het sporten? Speelt namelijk ook mee. Als je bijvoorbeeld zwaar werkt hebt en daarnaast ook nog is sport zul je meer moeten gaan eten om aan behoefte te komen.
    Owner of the Iron Playground.

    Comment


    • #3
      Stickies lezen betreft voeding

      Kwark moet eruit ?

      Raze it up
      <------ BB Gun doet auw!

      Comment


      • #4
        Misschien een optie om jezelf eens voor te stellen in het daarvoor bestemde topic?

        Verder kloppen je verhoudingen betreft E-K-V niet, ik kom eerder uit op omennabij 140 E (waarvan 100 bruikbare) / 300 K / 45 V.
        Bruikbare eiwitten haal je dus uit zuivel, vis en vlees, noten en bonen, rest is verwaarloosbaar.

        Voor duursport zou je misschien verhoudingsgewijs op niet-trainingsdagen kunnen gaan zitten op: 30% E/ 40% K/ 30% V.
        En op trainingsdagen : 20% E/ 60% K/ 20% V.

        Misschien dat iemand anders een andere mening beoordeeld is, dan hoor ik het graag.

        Fruit zou ik op niet trainingsdagen weglaten en vervangen voor complexe Kh en Multvitaminepreparaten, het fruit zou je dan voor en na je trainingen kunnen nuttigen. (je reepje ontbijtkoek en eierkoek mag je daardoor lekker weglaten)

        Je melk met all bran vervangen door de kwark uit de lunch( zonder mueslie ).
        Je lunch invullen met volkoren brood, tenzij je er niet op gaat zitten en je echte volkoren neemt, raken ze doorgaans niet geplet of klef ( dat laatste ligt er natuurlijk aan wat voor beleg). en anders, inderdaad, niet zeuren maar eten.

        Ik weet niet wat je doorgaans doet qua werk enzo, maar je eet wel heel erg weinig op de trainingsdagen, je zegt 3 uur op zo'n dag intensief te fietsen/roeien en daar hangt een Kcal-kaartje aan van zo'n 900/1000 kcal en dan vul je dat niet met een reepje ontbijtkoek en eierkoek met een pakje chocomel.
        1 keer minder eten is niet erg, 2 keer ook niet maar een aantal maanden op deze wijze kan je energielevel behoorlijk veel kwaad aanrichten.

        Echt, je moet eten op die dagen.....als je behoefte op gewone dagen zo'n 2200 kcal zijn dan moet je op de dagen dat je traint op 3200 kcal zitten, vergis je eigen daar niet in, voor een vrouw is dat veel eten.

        voor de rest, maak een gepast en goed schema voor jezelf en kom dan weer met vragen.

        voedingschema:

        succes
        Last edited by GeneralIx; 26-02-2010, 15:40.
        .........SQ 1x250 / 3x230, DL 1x265, BP 1x170........
        There is no failure except in no longer trying

        Comment


        • #5
          Originally posted by okidoki71 View Post

          Voor duursport zou je misschien verhoudingsgewijs op niet-trainingsdagen kunnen gaan zitten op: 30% E/ 40% K/ 30% V.
          En op trainingsdagen : 20% E/ 60% K/ 20% V.
          Kap eens met die idiote procenten voor voeding verdeling. Die shit is achterhaald en werkt voor geen meter. Hetzelfde geld voor haar als voor iedereen. Enige verschil is dat je met duursport meer koolhydraten moet eten en automatisch ook meer kcal verbruikt. Tenminste als je vaak duursport doet.

          Comment


          • #6
            Meer koolhydraten eten.
            Als dit niet helpt, een paar weken het wat rustiger aandoen.
            Als dit niet helpt, je laten testen op cytomegalovirus en klierkoorts en van die shizzle.
            "We must all suffer from one of two pains: the pain of discipline or the pain of regret."

            Comment


            • #7
              Even die start post gelezen nu. En ja je bent moe en niet alleen vanwege ijzer gebrek e.d. Je eet ook te weinig koolhydraten voor duursport en te weinig kcal. Mensen die aan duursport doen verbruiken enorm veel kcal aan koolhydraten als ze bezig zijn. Dus gooi je koolhydraten op sportdagen inderdaad maar eens flink omhoog richting het dubbele wat je nu hebt.

              Vezel rijke aanvulling zijn groenten, brinta of havermout degene met extra ijzer aanvulling, volkoren pasta's met een zelf gemaakt sausje en niet die tomaten puree saus uit blik. Je mag dus lekker en veel gaan eten qua koolhydraten. Zorg wel dat je het merendeel van de kh's binnen hebt voor je de duur training gaat doen...ook al houdt dit in dat je 2 volle borden spaghetti als ontbijt moet nemen omdat je 2-3 uur later duur training gaat doen :P

              Aangezien je geen pro duursporter bent kun je ook alle kcal van van de week bij elkaar optellen. Dus 2200 op rust dagen, 3200 op sportdagen...het totaal deel je door 7 en weet je wat je elke dag moet eten gemiddeld. Zo houdt je een constante hoeveelheid koolhydraten in je zodat je niet per se zwaar hoeft te ontbijten.

              Comment


              • #8
                Ten eerste moet ik falstyr gelijk geven, en kun je beter even de reply van okidoki negeren. Ik denk verder ook dat jouw analyse die je zelf hebt gemaakt niet correct is.

                Ik quote even je eigen redenering:
                Met 60 kilo (x 8 gram) zou ik 480 gram koolhydraten per dag moeten eten.
                Met 60 kilo (x 1,5 gram) zou ik 90 gram eiwitten per dag moeten eten.

                koolhydraten:480x4 = 1920
                eiwit:90x4 = 360
                vet:60x9 = 540
                totaal: 2820 kcal.

                Als we ervan uitgaan dat dit zou kloppen,
                dan eet je dus te weinig kcal.
                ---------------------------------------------

                Wat ik denk dat je zou moeten doen is:
                Laat de kwark in je schema, je krijgt naar mijn mening met kwark net voldoende eiwitten binnen. Eet meer rijst/aardappelen/pasta/brood.
                (40g rijst, 40g pasta?... dan denk ik waar hebben we het over, ik eet rond de 200g rijst bij me avondeten. Ongekookt gewogen, en dan gekookt)

                Maak eens een gedegen voedingsschema,
                met exacte hoeveelheden in grammen,
                met exacte voedingswaarden die je hiermee binnenkrijgt.
                als je dit maakt, dan kunnen we je pas echt verderhelpen.
                More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

                Comment


                • #9
                  okidoki's reply in het algemeen was goed, maar niet dat stuk met percentages.

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by Falstyr View Post
                    okidoki's reply in het algemeen was goed, maar niet dat stuk met percentages.

                    I know.... ik ben zelf ook niet echt van procentjes maar het betrof hier om duursport en toen zijn de procentjes er ondoordacht bijgekomen, maar uitberekend op haar kcal behoefte toch niet verkeerd weergegeven.....

                    Volgende keer maar geen procentjes gebruiken maar grammetjes
                    .........SQ 1x250 / 3x230, DL 1x265, BP 1x170........
                    There is no failure except in no longer trying

                    Comment


                    • #11
                      Heel erg bedank voor al jullie adviezen, fijn dat jullie met mij meedenken.
                      Ik ben even aan de slag gegaan. Aangezien ik nog de nodige voedingsmiddelen thuis heb liggen en deze ook op moeten zitten er nog eierkoeken, ontbijtkoeken, muesli (geen cruesli, maar muesli van Biorganic, van die droge vlokken met rozijntjes) en chocomellen in. Dit is mijn schema voor de aankomende week. Daarna ga ik het weer aanpassen. In ieder geval de koeken eruit en volwaardig voedsel erin. Ik dacht aan een zelfgemaakte pastasalade bij het tussendoortje 's morgens met wat groenten en 's middags een bonensalade (?).

                      Ontbijt:
                      200 ml bietensap
                      250 ml Halfvolle melk
                      50 gram boekweitvlokken
                      100 gram banaan

                      Tussendoor:
                      150 gram appel
                      75 gram eierkoek
                      200 ml chocomelk

                      Lunch:
                      200 ml sinaasappelsap
                      100 gram rosbief
                      140 gram bruine boterhammen (4 stuks)
                      20 gram kipfilet
                      20 gram pindakaas met nootjes

                      Tussendoor
                      150 gram appel
                      40 gram Hapklaar (minder suiker)

                      Avondeten:
                      120 gram kip
                      400 gram courgette/aubergine
                      60 gram zilvervliesrijst

                      Tussendoor, voor het slapen:
                      450 gram magere kwark (c1000)
                      25 gram lijnzaad
                      40 gram muesli

                      Ik kom uit op: 2915 kcal
                      verhouding in %: EW22/KH58/V20
                      In grammen: EW 159,4/ KH 415,8/ V 70,2

                      Ik heb Falstyr zijn methode aangehouden. Alle dagen bij elkaar opgeteld en gedeeld door 7. Als ik elke dag 2900 kcal ongeveer eet zou het wel beter moeten gaan lijkt me... Het probleem, helaas, is dat ik tussen 7-8 uur van huis weg fiets naar school (Woerden-Amsterdam) en niet met 2 volle borden pasta in mijn maag kan fietsen op de vroege morgen. Of ik moet midden in de nacht opstaan om te eten maar ik ben geen moslim in de ramadan. Mijn roeitrainingen zijn ook vroeg in de morgen, voor het schoolgaan. Ik probeer het te spreiden over de dag.

                      Ik wil het fruit niet uit mijn schema schrappen omdat ik (nog steeds) het vage idee heb dat er waardevolle vitaminen en vezels inzitten die ik liever niet vervang met supplementen. Misschien ben ik wel naif...

                      Comment


                      • #12
                        Ja je bent naief. Varieer met groenten voor je vitaminen en vezels.
                        Pasta en bonen salade klinkt goed.

                        Comment


                        • #13
                          waarom zo weinig eiwitten bij je ontbijt? Ook bij je ontbijt dien je ongeveer 20 tot 40 gram eiwitten op z'n minst te nemen! Je lichaam heeft een hele nacht gevast dus je spiermassa heeft direct proteine nodig. Ik zou s'morgens wat (gekookte) eieren nemen, wat kipfilet of een proteine shake. De melk alleen trekt het niet. Ook bij elk tussendoortje moet je wat eiwit nemen. Een appel en een hapklaar zijn voornamelijk koolhydraten en die gaan de kar echt niet trekken. Voeg daar ook iets van een shake of eieiren of wat kipfilet aan toe. Een blikje tonijn op water is misschien nog wel de beste uitkomst.
                          Geniet, en drink met maten!

                          Comment


                          • #14
                            @ de sterkste ophaler, ik denk eerlijk gezegd dat ik beter geen eiwitten kan gaan toevoegen. Dat zou betekenen dat ik koolhydraten voor eitwitten moet gaan ruilen (ik wil niet veel verder omhoog in kcal) terwijl ik juist die koolhydraten hard nodig heb. Je weet dat het hier gaat om een duursport voedingsschema en geen krachtsport schema? Daar liggen de verhoudingen net iets anders.

                            En indien ik het volgens jou helemaal bij het verkeerde eind heb, kan natuurlijk ook, sta ik open voor je mening en zou ik graag wat argumenten horen om meer eiwitten toe te voegen.

                            Comment

                            Sidebar top desktop

                            Collapse

                            Actieve discussies

                            Collapse

                            porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn
                            erotik film izle Rus escort gaziantep rus escort
                            Antalya Escort
                            sikis
                            gaziantep escort
                            gaziantep escort
                            İstanbul Escort
                            istanbul escort bayan
                            sisli escort beylikduzu escort bayan
                            antalya escort atakoy escort
                            umraniye escort bayan
                            Very sweethearts get banged by pretty pals Баба посидела анусом на крепком стояке fotos de vaginas sexis
                            Working...
                            X