Honing nog altijd de beste geraf. suiker vervanger!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Honing nog altijd de beste geraf. suiker vervanger!

    Ps. Ik ben momenteel verslaafd aan kwark met 1 eetlepel honing & 1 eetlepel pindakaas (o.b.v 200 g kwark). De gezonde variant van mac flurry m&m! Ik hou niet zo van kwark en dit is dus een prima alternatief!!!


    De gezondheidsvoordelen van honing en stuifmeel


    Honing:
    Honing begint als nectar dat door bijen verzameld wordt, vliegend van bloem tot bloem. De nectar wordt door de bij opgeslagen in haar 'honingzak'. Als de bij terugkeert in de korf helpt een 'ontvangbij' haar deze nectar te ontladen.

    Door middel van een langdurig en arbeidsintensief proces (kolfje naar de hand van de nijvere bijen) wordt vocht onttrokken uit elke druppel nectar. Als het vochtgehalte precies goed is wordt de cel in de honingraat afgesloten en kan de nectar rijpen tot honing. Om een pond honing te maken moeten de bijen ca 75.000 ladingen nectar binnen halen.


    Alle oude beschavingen schreven honing voor voor de heling van wonden. Gedurende de eerste wereldoorlog was honing een onmisbaar verzorging voor wonden. Oude beschavingen gebruikten honing ook als laxeermiddel, hoestonderdrukkend middel, verzachting voor een zere keel en als zalf bij zere ogen. Helaas is het gebruik van honing als medicijn in onbruik geraakt door de opkomst van antibiotica.

    Honing is rijk aan voedingsstoffen. Het bevat zeker 80 verschillende stoffen die belangrijk zijn voor de menselijke voeding. Honing is licht verteerbaar en komt langzaam in de bloedstroom terecht. Dit in tegenstelling tot geraffineerde suiker dat zo snel in de bloedstroom komt dat de alvleesklier tot directe actie gedwongen wordt (insulineproductie). Dit geeft de bekende suiker'kick' en helaas ook de onvermijdelijke dip nadien.

    Men heeft de neiging honing te vermijden vanwege de calorieën. Een gemiddelde teelepel honing bevat echter naar 25 calorieën die, in tegenstelling tot geraffineerde suiker, snel en efficiënt in energie worden omgezet.

    Dr. Susan Percival van de University of Florida, Department of Food Science and Human Nutrition heeft geconcludeerd dat honing (en speciaal de rauwe honing) de volgende voedingsstoffen bevat: Vitamine A, Betacarotene, B-Complex vitamines (compleet), Vitamines C,D,E,K, Magnesium, Zwavel, Fosfor, IJzer, Calcium, Chloor, Kalium, Jodium, Natrium, Koper, Mangaan, Zink, Riboflavine, Thiamine, Panthotheenzuur, en levende enzymen. Er zijn nog andere stoffen in honing die niet kunnen worden geïdentificeerd.

    Dr. Paavo O. Airola stelt het volgende in zijn boek "Health Secrets from Europe":

    "Honing is perfect voedsel. Het bevat grote hoeveelheden vitaminen en mineralen. Het is bijzonder rijk aan vitaminen B en C. Het bevat bijna alle vitaminen en B-complex, dat nodig is in het systeem voor de vertering en verwerking van suiker. Honing is ook rijk aan mineralen zoals calcium, kalium, kiezel etc. Sommige soorten bevatten zelfs wel tot 300 milligram vitamine C per 100 gram honing."

    Dr. Peter Molan, MBE, Associate Professor in Biochemie aan de Universiteit van Waikato, in Nieuw Zeeland heeft gedurende 17 jaar onderzoek gedaan naar de medicinale en genezende werking van honing. Zijn conclusie is dat honing een zekere genezende werking heeft die voornamelijk toegeschreven kan worden aan de antibacteriële component waterstofperoxide dat voorkomt in alle soorten honing ongeacht waar deze vandaan komt.

    Studies door Dr. May R. Berenbaum, een entomoloog van de Universiteit van Illinois, laten zien dat honing verrassende hoeveelheden antioxidanten bevat die vergiftigingen bestrijden in het bloed, schadelijke infecties kunnen voorkomen en waarvan zelfs bewezen is dat zij hartkwalen en kanker bestrijden. Volgens Dr. Heidrun Gross, Ph.D., onderzoeker aan de Universiteit van California-Davis, die onderzoek heeft gedaan naar de positieve werking van honing op de gezondheid, zijn vier theelepels honing per dag zeer gunstig voor de gezondheid.

    Volgens Royden Brown in zijn boek "Bee Hive Product Bible" laten uitgebreide studies uit Bulgarije zien dat "...honing bactericide, anti-allergene, ontstekingsremmende en slijmoplossende eigenschappen heeft die het lichaam voorziet van immuniteit en het de capaciteit geeft de aangevallen cellen te regenereren."

    Bijen stuifmeel:
    Stuifmeel is het mannelijke deel van de plant dat nodig is voor de bestuiving. Er zijn twee soorten stuifmeel: Stuifmeel dat zich door de lucht verplaatst (anemophile) en stuifmeel dat van beestjes (meestal insecten) afhankelijk is voor zijn verspreiding (entomophile). Entomophiel stuifmeel, oftewel bijen-stuifmeel, wordt door de bijen aan hun lichaam meegenomen als ze nectar verzamelen en zo bestuiven ze de bloemen terwijl ze van plant naar plant gaan. Anemophile of luchtgedragen stuifmeel is de boosdoener in het hooikoortsseizoen niet het bijen-stuifmeel.

    Bijen-stuifmeel werkt zelfs als antistof tegen luchtgedragen stuifmeel en zeer effectief ingezet worden tegen hooikoorts en stuifmeel-allergieën. Als de honingbij haar rondjes vliegt om nectar te verzamelen, verzamelt ze ook stuifmeel in speciaal voor dit doel aanwezige zakjes op haar achterpoten. Ze neemt dit stuifmeel mee als voedsel voor haar volk. De bijenkolonie voedt zich met een combinatie van stuifmeel en honing. Chemische analyses uit onderzoekslaboratoria over de gehele wereld laten zien dat bijen-stuifmeel een compleet voedsel is.

    Bijen-stuifmeel is niet overal ter wereld gelijk van samenstelling. Met name de hoeveelheden van de vitaminen en mineralen verschillen afhankelijk van de locatie en de bron. Bijen-stuifmeel bevat de volgende voedingsstoffen: Alle essentiële aminozuren, mineralen, inclusief fosfor, kalium, magnesium, calcium, koper, mangaan, ijzer en zink, een aantal sporenelementen, alle B vitamines, inclusief B-12 (een van de weinige vegetarische bronnen van B-12), foliumzuur, panthotheenzuur, rutine, lecithine, RNA, DNA en enzymen. Het bevat ook antioxidanten, inclusief flavanoiden, beta-carotene, vitamine C en E, en lycopene. Onderzoek heeft aangetoond dat bijen-stuifmeel een stof bevat die de ontwikkeling van veel schadelijke bacteriën, inclusief de E. coli bacterie, stopt.

    Klinische studies laten zien dat bijen-stuifmeel een regulerende werking heeft op de darmen, genoeg zelfs om de meest hardnekkige verstopping op te lossen. Studies laten ook zien dat bijen-stuifmeel rijk is aan enzymen en co-enzymen. Enzymen zijn nodig in het lichaam voor spijsverterings- en immuniteitsfuncties. De enzymen in bijen-stuifmeel zijn in het bijzonder belangrijk voor de balans in de biochemie van het metabolisme.

    Deze balancerende en regulerende functie kan wel eens de belangrijkste factor zijn van het vermogen van bijen-stuifmeel om te ondersteunen bij gewichtsproblemen. Bijen-stuifmeel bestaat voor ongeveer 25% uit complete eiwitten die minstens 18 aminozuren, meer dan 12 vitaminen, 28 mineralen, 11 enzymen en co-enzymen, 14 goede vetzuren en 11 koolhydraten bevatten. Daarbij bevat bijen-stuifmeel niet veel calorieën (ca. 300 per 100 gr.)

    Het bevat lecithine dat helpt bij het oplossen en verwijderen van vetten uit het lichaam. Hierdoor daalt het LDL ('slecht cholesterol')en stijgt het HDL ('goed cholesterol"). Bijen-stuifmeel stimuleren het metabolisme en dringen de eetlust terug vanwege het gehalte aan phenylalanine, een essentieel aminozuur. Het is ook een van de meest potente antioxidanten en heeft een hoog gehalte aan polyphenol, een super-bioflavonoïde.

    In 1992 gaf Dr. R. Chandra van de John Hopkins Universiteit gemiddelde hoeveelheden bijen-stuifmeel aan een groep bejaarde patiënten en vond een duidelijke stijging in hun immuniteit en zag een afname in hun infectierisico's. Hij toonde aan dat er een direct verband bestaat tussen gehalte aan ijzer, zink, vitamine B6 en betacaroteen en een sterk immuunsysteem (overigens allemaal componenten van bijen-stuifmeel).

    De British Royal Society of Naturalists heeft jarenlang onderzoek gedaan naar het effect op de gezondheid van bijen-stuifmeel. Zij stellen:"De voedingstests gedaan op een groep van honderden muizen laten zien dat bijen-stuifmeel een compleet voedsel is. Het was mogelijk ettelijke generaties muizen geboren te laten worden en te laten leven zonder het minste teken van ongemak en stress terwijl ze uitsluitend gevoerd werden met bijen-stuifmeel."

    Dr. Carlson Wade stelt in zijn boek "About Pollen" , "Bijen-stuifmeel bevat een gonadotropine hormoon dat vrijwel identiek is aan het hormoon dat de hypofyse produceert en een belangrijke rol speelt bij de vorming van cellen die gerelateerd zijn aan voortplantingsprocessen. Zaadcellen en eicellen bijvoorbeeld. Doordat dit hormoon energie en uithoudingsvermogen geeft is het zeer behulpzaam bij onvruchtbaarheid en impotentie. Vooral in combinatie met honing en 'royal jelly' (de honing die alleen door de koningin van de bijen gegeten wordt).

    De genezende, verjongende en ziektebestrijdende eigenschappen van dit totaal-voedingsmiddel zijn bijna te mooi om waar te zijn, toch is alles onderzocht en volledig gedocumenteerd. Veroudering, spijsverteringsproblemen, prostaataandoeningen, zere keel, acne, vermoeidheid, seksuele problemen, allergieën en een heel arsenaal aan andere ziektes en problemen zijn succesvol behandeld met bijen-stuifmeel. " Wie heeft het nog over Viagra?


    Dallas Clouatre, Ph.D. is een onderzoeker en schrijver. In zijn boek "Flower Pollen for Prostate Health", beschrijft hij dat consumptie van bijen-stuifmeel door mannen met prostaatproblemen resulteert in een significante verbetering en verlichting van de symptomen. In het bijzonder noemt hij "minder nachtelijk urineren, verbeterde lediging van de blaas en verminderd ongemak van de prostaat." Een Zweeds onderzoek uitgevoerd door Dr. Gosta Leander laat ook zien dat bijen-stuifmeel in belangrijke mate kan bijdragen aan de verbetering van de ontsteking en vergroting van de prostaat.

    Wetenschappelijk verkregen bewijs uit de hele wereld en duizenden jaren van anecdotisch 'bewijs' laten zien dat bijenproducten over een zeer groot scala hun voordelen hebben voor de gezondheid. Dit geldt voor bijengif-therapie, honing, stuifmeel, royal jelly en propalis.

    Bijvoorbeeld:

    stimulering van een lang leven, bestrijden van verouderingsverschijnselen.

    Stimuleren van het immuunsysteem en afweer tegen bacteriën en virussen.
    regulatie en weer in balans brengen van de hormoonhuishouding
    Verhoogd inzet en fysieke kracht
    Kan helpen bij gewichtsregulatie.
    verminderd de hunkering naar voedsel (snaaizin) of nicotine
    stimuleert het geheugen en de mentale functies.
    bestrijdt chronische vermoeidheid.
    beschermt tegen hooikoorts en bepaalde allergieën.
    helpt bij spanningen en angst
    verhoogd energie en uithoudingsvermogen (veel atleten nemen bijen-stuifmeel!!)
    bestrijdt verkoudheid en ontstekingen van de luchtwegen.
    bevordert een gladde gezonde huid met een goede kleur.
    verbeterd de seksuele functies, verbeterd de vruchtbaarheid en kan zelfs impotentie helpen bestrijden.
    Kan helpen bij het weer aangroeien van botten.
    Bouwt weefsel en spieren.
    Kan de bloedvetten en cholesterol verminderen.
    Kan de hoge bloeddruk verminderen.
    Verjongend bij ouderen, zieken en zwakken.
    Kan helpen bij problemen rond de menopauze.

    Kan helpen bij problemen van hormonale aard.
    Beschermd de lever.
    beschermd het lichaam gedurende zwangerschap en menopauze.

    corrigeert hormonale disbalans.
    vermindert of beschermt tegen ziektes van de kransslagaders.
    voorkomt en behandelt blaasontstekingen.
    bevordert wondgenezing.
    vermindert ontstekingen.
    behandelt leverziektes.
    beschermt tegen kanker.
    vermindert rheuma (arthritis )
    vermindert depressies.
    vermindert de symptomen van diabetes mellitus.
    voorkomt astma aanvallen.
    ondersteund het anabole systeem (opbouw en herstel van weefsels)
    helpt zwake of vermoeide ogen.
    voorkomt arteriosclerose (aderverkalking)
    behandelt ondervoeding.
    behandelt mononucleose (infectie met het Eppstein-Barr-virus)
    verbetert de gestelijke allertheid.
    voorkomt en behandelt maagzweren.
    vermindert de symtomen bij eczeem.
    verzacht de symptomen van Impetigo (krentenbaard)
    Kan het hemoglobine verhogen en behandelt of voorkomt bloedarmoede veroorzaakt door slechte voeding.

    Bron: Sunflower Organics and HoneyBeePollen.com


  • #2
    Kwark met pindakaas?

    Dat klinkt lekker!

    Comment


    • #3
      Voor mij is dat nu een lekkere (gezonde) snack, wel de pindakaas zonder troep en met nootjes

      Comment


      • #4
        Pindakaas en kwark, yuck!
        Make it happen, shock everyone!

        Comment


        • #5
          Originally posted by Katlyn View Post
          De gezondheidsvoordelen van honing en stuifmeel

          Bron: Sunflower Organics and HoneyBeePollen.com
          Ten eerste is de bron natuurlijk gekleurd. daarnaast: Honing heeft vast wel bepaalde goede eigenschappen voor de gezondheid. maar daarnaast bevat honing veel fructose. iets wat niet zo goed is voor de algemene gezondheid. maar met name ook op BB gebied. zie dit filmpje, pas ergens halverwege wordt het echt interessant: http://forum.bodynet.nl/dagelijkse-v...d-obesity.html

          rode wijn heeft ook vele voordelen voor de gezondheid. maar de alcohol die erin zit, brengt bepaalde nadelen met zich mee. ik denk dat het bij honing eenzelfde verhaal is.

          Als je het lekker vindt, moet je het doen, maar ik denk persoonlijk dat gewoon je bakje magere kwark zo eten. en daarnaast nog een handje noten erbij eten beter is.
          More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

          Comment


          • #6
            Ik twijfelde ook wel een beetje aan de bron, maar los daarvan heb ik altijd begrepen dat honing juist langzamer word ongenomen (vergeleken met andere snelle khs) en niet voor dramatische insulinepieken zorgt!

            feit is wel dat honing een multivitamine is, geraffineerde suikers roven juist vitamines :P

            Het zal misschien beter zijn om gewoon lekker zo kwark op te eten, maar ik krijg het dan niet weg!

            Comment


            • #7
              Goed wat ik nu heb gelezen.. veel fructose is niet goed voor je (fruit bevat max. 6 g fructose per 100 g) en honing bestaat voor 40% fructose uit fructose (= ongeveer 30-35 g fructose per 100 g).. Fructose word inderdaad langzamer opgenomen, maar onnatuurlijke hoeveelheden (zoals je bijv. met diksap binnen krijgt) is weer niet zo goed.

              Naar mijn idee kan 1 eetlepel honing in deze context niet echt kwaad, wel overmatige consumptie ervan.

              ps. filmpje moet ik nog bekijken..

              Comment


              • #8
                Ps. er stond laatst nog een artikel erover in muscle & fitness.. dit ging over honing & de gunstige eigenschappen ervan als je dit voor de training zou eten (stikstofoxide).

                Even weer terug lezen.

                Comment


                • #9
                  fructose wordt langzaam opgenomen, omdat het alleen door de lever verwerkt kan worden, en dus een langer "pad" heeft af te leggen.

                  glucose kan lever en spierglycogeen aanvullen en gebruikt worden door zowat alle cellen in ons lichaam. fructose kan alleen leverglycogeen aanvullen.

                  eet je dus savonds nadat je de hele dag normaal hebt gegeten of misschien wel gebulked, je honing --> lever glycogeen is al vol --> fructose wordt omgezet tot vetzuren en deze worden opgeslagen.

                  sochtends als je opstaat en wellicht 10-12 uur niet hebt gegeten, zijn glycogeen voorraden (waaronder leverglycogeen) deels geleegd. fructose vult leverglycogeen aan. andere koolhydraten vullen de rest van leverglycogeen + spierglycogeen aan, en leveren energie aan andere cellen die glucose nodig hebben. vandaar ook vaak het advies om fruit als je het eet sochtends te eten.

                  doordat fructose wel een koolhydraat is, maar geen vergelijkbare insuline respons creeert, raakt je systeem in de war, en stimuleert fructose het het hongergevoel.

                  daarnaast creeer je verhoogde bloeddruk, toename van visceraal vet (wat weer in relatie staat met hart en bloedvaat aandoeningen), en insuline resistentie. ofwel hoge inname van fructose zorgt voor de ontwikkeling van het "metabolic syndrome".

                  fruit is de enigste uitzondering. waarom fruit een uitzondering is, wordt ook uitgelegd in het filmpje.

                  ps: normale witte suiker (50%), bruine suiker (50%), honing (40%), HCFS (55%), bevatten allemaal grote hoeveelheden fructose.

                  het is misschien niet nodig om helemaal geen suiker/fructose meer binnen te krijgen. bij je ontbijt, en na een training enkele grammen fructose nemen kan zelfs een voordeel hebben.
                  ------------------------

                  probeer anders eens: 125g volle kwark, 125ml volle melk, 15g coockies and cream casseine poeder van body en fit. (heb ik net zelf op, alleen dan 2x zo groot), en was echt heerlijk. (28g eiwitten, 16g vet, 8-9g carbs). (als je in de overtuiging bent dat verzadigde vetten niet goed zijn, kun je ook magere kwark nemen, en dan los wat nootjes erbij eten).
                  More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

                  Comment


                  • #10
                    Thanks voor je complete uitleg, daar heb ik wat aan ±'

                    Comment

                    Sidebar top desktop

                    Collapse

                    Actieve discussies

                    Collapse

                    Working...
                    X