Welke vetten zijn het beste voor je lichaam om te groeien?
Wat neem jij voor voeding?
Neem je alleen Onverzadigd of ook verzadigde vetten?
verzadigd vet
Verzadigde vetten verhogen het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Verzadigd vet komt veel voor in dierlijke producten:
Ook in sommige plantaardige vetten komen veel verzadigde vetten voor, zoals cacaoboter, palmolie en kokosvet.
onverzadigd vet
Onverzadigd vet komt veel voor in plantaardige producten:
Transvet
Transvet ontstaat door chemische bewerking van (onverzadigde) vetten in de fabriek. Het zit vaak verborgen in koek, gebak en snacks. Maar ook natuurlijke producten bevatten transvet. Melk, roomboter, kaas, rundvlees en schapenvlees bevatten kleine hoeveelheden.
Men dacht altijd dat dit natuurlijke transvet niet schadelijk was. Maar onderzoek toont aan dat ook dit natuurlijke transvet een negatief effect heeft op de cholesterolgehaltes in het bloed. Transvet uit melk en vlees verhoogt het slechte LDL-cholesterol en verlaagt het goede HDL-cholesterol. Het onderzoek is mede gefinancierd door de Hartstichting.
Transvetten zijn nog ongunstiger dan verzadigde vetten. Zij verhogen het LDL-cholesterolgehalte en verlagen bovendien het gunstige HDL-cholesterol.
Vervanging van verzadigde vetten en transvetten door onverzadigde vetten heeft een gunstig effect op het cholesterolgehalte in het bloed.
Uw lichaam heeft vet nodig. Elke dag. Waarom?
Eten en drinken leveren energie. Dit geldt ook voor vet. Vergelijk het aantal calorieën per gram:
Per gram vet krijgt u dus veel meer calorieën binnen dan van de andere voedingsstoffen.
Vet als reserve
Het is niet mogelijk om elke dag precies alle voedingsstoffen binnen te te krijgen die uw lichaam nodig heeft. Dat is ook niet erg.
Als u op een dag teveel eet, slaat het lichaam de extra energie op als vet in vetweefsel. De volgende dag spreekt uw lichaam deze reserve weer aan als u bijvoorbeeld gaat hardlopen. Een kleine reservebron komt dus wel eens van pas, maar teveel vetopslag is schadelijk.
Vet als bouwstof
Elke cel heeft vetten nodig. Vetten zijn een belangrijk onderdeel van hersenen, zenuwen en hormonen. Voedingsmiddelen die vet bevatten zijn vaak ook een bron van vitamines A, D, E en K. Deze vitamines lossen alleen in vet op en niet in water.
Vet beschermt
Vet is een vorm van isolatie. Het beschermt het lichaam tegen kou en het beschermt organen en zenuwcellen tegen beschadiging.
Vet is dus nodig, maar wel soort vet
Wat neem jij voor voeding?
Neem je alleen Onverzadigd of ook verzadigde vetten?
verzadigd vet
Verzadigde vetten verhogen het slechte LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Verzadigd vet komt veel voor in dierlijke producten:
- roomboter en margarine in een wikkel
- volvette kaas en volle melkproducten
- (vet) vlees
- chocolade, koek, gebak en snacks
Ook in sommige plantaardige vetten komen veel verzadigde vetten voor, zoals cacaoboter, palmolie en kokosvet.
onverzadigd vet
Onverzadigd vet komt veel voor in plantaardige producten:
- plantaardige olie, zoals olijf-, soja- of zonnebloemolie
- vloeibare bak- en braadproducten
- noten
- vette vis, zoals zalm, haring of makreel
Transvet
Transvet ontstaat door chemische bewerking van (onverzadigde) vetten in de fabriek. Het zit vaak verborgen in koek, gebak en snacks. Maar ook natuurlijke producten bevatten transvet. Melk, roomboter, kaas, rundvlees en schapenvlees bevatten kleine hoeveelheden.
Men dacht altijd dat dit natuurlijke transvet niet schadelijk was. Maar onderzoek toont aan dat ook dit natuurlijke transvet een negatief effect heeft op de cholesterolgehaltes in het bloed. Transvet uit melk en vlees verhoogt het slechte LDL-cholesterol en verlaagt het goede HDL-cholesterol. Het onderzoek is mede gefinancierd door de Hartstichting.
Transvetten zijn nog ongunstiger dan verzadigde vetten. Zij verhogen het LDL-cholesterolgehalte en verlagen bovendien het gunstige HDL-cholesterol.
Vervanging van verzadigde vetten en transvetten door onverzadigde vetten heeft een gunstig effect op het cholesterolgehalte in het bloed.
Uw lichaam heeft vet nodig. Elke dag. Waarom?
Eten en drinken leveren energie. Dit geldt ook voor vet. Vergelijk het aantal calorieën per gram:
- vet: 9
- koolhydraten: 4
- eiwitten: 4
- alcohol: 7
Per gram vet krijgt u dus veel meer calorieën binnen dan van de andere voedingsstoffen.
Vet als reserve
Het is niet mogelijk om elke dag precies alle voedingsstoffen binnen te te krijgen die uw lichaam nodig heeft. Dat is ook niet erg.
Als u op een dag teveel eet, slaat het lichaam de extra energie op als vet in vetweefsel. De volgende dag spreekt uw lichaam deze reserve weer aan als u bijvoorbeeld gaat hardlopen. Een kleine reservebron komt dus wel eens van pas, maar teveel vetopslag is schadelijk.
Vet als bouwstof
Elke cel heeft vetten nodig. Vetten zijn een belangrijk onderdeel van hersenen, zenuwen en hormonen. Voedingsmiddelen die vet bevatten zijn vaak ook een bron van vitamines A, D, E en K. Deze vitamines lossen alleen in vet op en niet in water.
Vet beschermt
Vet is een vorm van isolatie. Het beschermt het lichaam tegen kou en het beschermt organen en zenuwcellen tegen beschadiging.
Vet is dus nodig, maar wel soort vet
Comment