Gezonde vetten

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Gezonde vetten

    Heb wat rond gelezen om mijn vetten te verhogen mag ik:

    Walnoten,amandelen,pinda's,pindakaas,eieren,vette vis:zalm,sardientjes,makreel
    olijfolie,lijnzaadolie nemen

    Toch een vraagje...........
    Gerookte heilbot of gerookte zalm mag dat of slechte keuzes?

    En mayonais?

  • #2
    allemaal gewoon prima.
    ''Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about dancing in the f*ing rain.'' - Greg Plitt.

    Comment


    • #3
      Allemaal goed, alleen heilbot zit opzich niet zoveel vet in, vrij magere vis.
      Mind is everything.

      Comment


      • #4
        Ja vooral mayo lijkt me een goede keus....

        Misschien wel goed om eens iets over vetten te schrijven;

        Je hebt verzadigde vetten en onverzadigde vetten.
        Beide zijn in principe goed voor je, mits je ze in de goede verhouding binnen krijgt. Probleem is dat bij de gemiddelde Nederlander de verhouding nogal slecht is (teveel verzadigd vet) dus pas daarmee op (hoewel de voeding van de gemiddelde bn natuurlijk veel beter is dan die van jan modaal).

        Verzadigde vetten zitten in dingen als vlees, kaas en kokos.
        Maar ook in allerlei nasty shit die je niet moet eten. Deze vetten zijn
        wel top om in te bakken omdat je ze kunt verhitten zonder dat er allerlei nasty shit vrij komt (kokosvet = mijn aanrader).

        Onverzadigde vetten kun je weer opdelen in 2 categorieën.
        Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten en enkelvoudig onverzadigde vetten.

        Enkelvoudig verzadigde vetzuren (omega 9) zitten bijvoorbeeld in pinda's, avocado en olijfolie en is (tot een bepaalde temperatuur) ook prima om in te bakken.

        Meervoudig onverzadigde vetten zijn de belangrijkste vetten en deze vetten doen allerlei goede dingen voor je. Ze zijn weer onder te verdelen in omega 3 en omega 6.
        Omega 3 zit bijvoorbeeld in die zalm van jou. En vette vis, tonijn, etc.
        Omega 6 zit bijvoorbeeld in zonnebloemolie (niet in bakken) of soja.

        Transvetten, gehard plantaardige vet, geharde onverzadigde vetten of hoe mooi ze het ook op de verpakking kunnen zetten zijn altijd slecht. Deze vetten waren ooit onverzadigde vetten maar deze zijn daarna 'fabrieksmatig' aangepast zodat ze efficiënter toepasbaar zijn in productie. Toegegeven, ze komen in kleine beetjes ook wel voor in de natuur zoals in kaas. Maar over het algemeen nasty shit. Hoogstwaarschijnlijk zit in de mayo die je bij de supermarkt haalt ook transvet. Maar aangezien wetgeving hier nogal achterloopt hoeven producenten dat niet op de verpakking te zetten, de schoften. Als je de mayo zelf maakt zit je zeker safe....

        Comment


        • #5
          Originally posted by Kurk View Post
          Ja vooral mayo lijkt me een goede keus....
          Mayo is niks ander dan eigeel, olie, azijn en mosterd. Ik zie het probleem niet mits gedoseerd
          Begeleiding nodig bij voeding en /of training?

          Comment


          • #6
            Originally posted by pescatore View Post
            Mayo is niks ander dan eigeel, olie, azijn en mosterd. Ik zie het probleem niet mits gedoseerd
            Lezen maat. Dat zou het moeten zijn ja.

            Comment


            • #7
              In calve mayonaise en zaanse hoeve zit zeker geen transvet. In andere merken waarschijnlijk ook niet. Kurk: je tekst is wellicht goed bedoelt, maar zitten veel inhoudelijke fouten in.
              More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

              Comment


              • #8
                Vergeet avocado niet

                Comment


                • #9
                  Hoe weet je dat je er in calve en zaanse geen zit?
                  Niet allesomvattend is 100% waar. Met opzet trouwens.
                  Inhoudelijke fout lijkt me sterk, ik hoor het graag.

                  Comment


                  • #10
                    Je geef aan dat omega 9 behoort tot de enkelvoudig onverzadigde vetzuren.
                    Er zijn echter zowel enkelvoudige als een meervoudig onverzadigde variant van omega 9.

                    Bron:
                    http://en.wikipedia.org/wiki/Polyunsaturated_fatty_acid
                    Verder geef je aan dat transvetten altijd slecht zijn. Dit is echter niet waar. Je hebt namelijk ook natuurlijke transvetten die zeer zeker niet slecht zijn. Ik heb ooit dit artikel over natuurlijke transvetten geschreven:

                    http://gezondheid-voeding.todio.nl/dieet-voeding/verschillende-soorten-transvetten-en-de-effecten-ervan-op-ons-cholesterol-557.html

                    Dat in calve en zaanse hoeve mayonaise geen transvetten zitten, weet ik doordat ik het de fabrikanten simpelweg gevraagd heb (omdat ik deze erg lekker vind en vaker neem).
                    More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

                    Comment


                    • #11
                      Fijn dit. Vooral dat je het de fabrikant gevraagd hebt, bespaart me weer de emails, nuttige info (ik heb alleen calve geprobeerd, -nog- geen antwoord trouwens).

                      Maar transvet in natuurlijke vorm zijn niet de geharde varianten; ik heb dat verschil wel proberen aan te geven maar het staat er inderdaad niet duidelijk.
                      De industriele transvetten zijn altijd slecht (en daarmee wil ik niet stellen dat alle deels geharde vetten altijd transvetten zijn).

                      Ik gaf overigens niet aan dat omega 9 alleen EOV zijn maar andersom. Dat is correct volgens mij? Ik had aan MOV moeten toevoegen dat ze ook een omega 9 tak hebben. Of 7. Maar de omega 9 die we binnenkrijgen als MOV is niet relevant tov de 9 in EOV. Mijn bedoeling was een kleine uitsplitsing te maken met betrekking tot voeding; de omega families heb ik alleen vermeld omdat deze tegenwoordig vaak genoemd worden. Ik denk dat het handig is dat als je hoort 'omega 3' dat je dan weet; zit in mijn zalm.

                      Ik denk dat er behoefte is aan een uitleg die iets verder gaat dan 'gewoon vis pinda's en avocado's bunkeren' maar ook weer niet een zwaar theoretisch stuk is.


                      ps.
                      'maar zitten veel inhoudelijke fouten in' vind ik erggg zwaar.

                      Comment


                      • #12
                        Ten opzichte van fabrieksmayo ben ik nog steeds skeptisch. Ik wil Dhr Calve heel graag geloven maar ik zou het toch fijn vinden als ik onderzoek van een onafhankelijke zou kunnen zien. Ik kan er geen vinden, iemand?

                        Comment

                        Sidebar top desktop

                        Collapse

                        Actieve discussies

                        Collapse

                        Working...
                        X