Melk de witte sloper…. of niet?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Melk de witte sloper…. of niet?

    In Nederland verschijnt op 28 mei de Nederlandse vertaling van het boek ´Got milked?´ van voedingsjournalist Alissa Hamilton. Het boek krijgt bij ons de aansprekende titel: ´Melk de witte sloper´. Het boek zou bij mensen de ogen openen en wetenschappelijke bewijzen aandragen dat melk schadelijk is voor de gezondheid. Jesse van der Velde is het daarmee eens en heeft op de achterkant van het boek een korte quote geschreven.





    De onderbouwing
    Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar gezondheidseffecten van melk en er zijn verschillende overzichtsartikelen verschenen die alle onderzoeken over één onderwerp hebben samengevoegd. Ze hebben met elkaar gemeen dat de uitkomsten telkens neutraal tot gunstig uitvallen voor melk[1-10]. Het is daarom onduidelijk welke onderbouwingen in het boek moeten staan om dit allemaal te ontkrachten en van tafel te vegen. Wat zou er zwaarder moeten wegen? Beschikt Alissa Hamilton over nieuwe informatie of is het een opsomming van bestaande argumenten die al vaker zijn weerlegt of genuanceerd? Daarover kan nog niet geoordeeld worden. Eén voorbeeld van een argument heeft Jesse van der Velde wel op zijn website geplaatst [11]. Is dat een steekhoudend argument?



    Een vaak terugkerend onderwerp is het effect van melk op de botgezondheid. Hebben Alissa Hamilton en Jesse van der Velde een punt met het bovenstaande argument?

    Uniek is het argument dat aangedragen wordt niet. Het is één van de vaste argumenten die gebruikt worden om aan te tonen dat melk drinken niet goed is voor de botten. Melk bevat inderdaad eiwitten die de calcium-uitscheiding via de urine stimuleren. Het meten van de calcium-uitscheiding via de urine is echter geen goede maat. Er speelt meer waar rekening mee gehouden moet worden om uitspraken te kunnen doen over melk en het effect op de botgezondheid:

    De calcium-uitscheiding is maar één deel van het verhaal. Het gaat uiteindelijk om de calciumbalans, waarbij de inname en opname van calcium een rol spelen. Studies laten niet zien dat het drinken van melk tot een negatieve calciumbalans leidt [12]. Het drinken van groene smoothies leidt tot verlies van water via de urine. Dat wil echter niet zeggen dat het drinken van groene smoothies tot uitdroging leidt.
    Studies laten niet zien dat melk het risico op botbreuken verhoogt en de botdichtheid verlaagt [6-8].
    Eiwitten van dierlijke oorsprong (zoals in melk) laten geen verschil zien in calcium-retentie met plantaardige eiwitten [13].
    De opname van calcium uit melk is ongeveer 30% [14], hoewel die van diverse factoren afhankelijk is. Bij een lage calcium-inname neemt dit percentage toe.
    Dat er meer osteoporose voorkomt in landen waar veel melk gedronken dan in landen waarin minder melk gedronken wordt is slechts een correlatie waar we eigenlijk niets mee kunnen. De vraag is of die correlatie altijd gevonden wordt en er geen andere verklaringen zijn. Is er binnen landen ook een correlatie tussen melkconsumptie en osteoporose? De mate van lichaamsbeweging speelt bijvoorbeeld ook een belangrijke rol .


    tot botbreuken?
    door Chi L. Chiu | 13/03/2014 | beweegarmoede, melk, osteoporose, Preventie, voeding, zuivel |

    Nederland kent ondanks een stevige melkconsumptie nog steeds veel osteoporose. Dit geldt overigens voor meer landen waar zuivel ruim voor handen is en het heeft geleid tot het idee, dat melkconsumptie botbreuken in de hand werkt. Het is daarom zaak om hier eens aandacht aan te besteden.

    Botbreuken alweer?
    We komen op het interweb overal weer dezelfde soort artikelen tegen van o.a. Jenaida van Wijk, Pillie Willie, Ralph Moorman, Jesse van der Velde en Marjolein Dubbers), waarbij melk als ongezond wordt afgeschilderd. Deze artikelen lijken allemaal klonen van elkaar met steeds weer dezelfde uitgekauwde en slecht onderbouwde argumenten. Een van de standpunten is dat zuivelconsumptie botbreuken in de hand werkt. Ook dr. Kris Verburgh deelt deze mening in zijn populaire boek ‘De Voedselzandloper‘. De argumentatie is tweeledig:

    Een onderzoek van de Harvard universiteit toont dit verband
    Melk bevat verzurend fosfor en er wordt calcium uit het skelet ontrokken om het te ontzuren

    1. Harvard klassieker
    Laten we starten met het fameuze Harvard Nurses Health onderzoek, waaruit zou moeten blijken dat zuivelconsumptie leidt tot 45 procent meer heupbreuken (2). Deze vinding stuit echter op een aantal tegenstrijdigheden in dezelfde publicatie, waarbij (dierlijk) eiwit en calcium van gelijke hoeveelheid, maar van andere bronnen, geen relatie laten zien met heupbreuken. Daarnaast verbazen de auteurs zich erover, dat de stijging zich wel voordoet bij heupbreuken, maar niet bij armbreuken. Dat zijn conflicterende bevindingen in dezelfde studie en de consistentie in vervolgstudies is dan ook ver te zoeken. Twee andere prospectieve onderzoeken laten namelijk helemaal geen relatie zien tussen zuivelinname en de kans op heupbreuken (1, 7). Het is opmerkelijk dat alle bloggers wel de Harvardstudie kunnen vinden, maar niet kritisch bespreken, terwijl ze de studies die hun standpunt ontkrachten onvermeld laten.

    2. Zuur-basenevenwicht
    Hoewel melk verzurend fosfor bevat, is melk gewoon basisch. Je drinkt niet een enkel nutriënt uit melk, maar het hele product en dat product bevat basisch calcium. Dat is zo dominant dat het melk licht basisch maakt. Het is ironisch hoe vaak holistisch ingestelde auteurs toch keer op keer een enkel nutriënt demoniseren. Het is misschien dan ook geruststellend om te weten dat het effect van zuivelconsumptie neutraal uitpakt of leidt tot toename van de botdichtheid (4, 8). Ook deze onderzoeken worden nooit gevonden door tegenstanders van melk. Het geeft toch te denken.

    Botbreuken zonder melk
    Dat er meer botbreuken lijken te zijn in landen waar de meeste melk wordt gedronken, wil nog niet zeggen dat de botbreuken ook het gevolg zijn van zuivelconsumptie. Daarom is het interessant om te kijken of er landen zijn waar botbreuken stijgende zijn of ook boven het gemiddelde liggen, terwijl er nauwelijks melkproducten geconsumeerd wordt. Die gebieden zijn er en nemen zelfs toe, vooral in Azië, waar ze traditioneel geen melk drinken (3, 5). Al die nieuwe gebieden hebben iets gemeen, namelijk een toename van welvaart (6). Deze welvaart gaat gepaard met beweegarmoede. De landen waar traditioneel meer melk gedronken wordt zijn de gebieden van Noord-West Europa. Die zijn ook van oudsher al welvarend. Beweegarmoede is in het licht van de rest van het bewijs, een veel logischere conclusie.
    Het is opvallend dat auteurs die hun standpunten wetenschappelijk zeggen te onderbouwen zoals Jesse van der Velde en Kris Verburgh, rondstrooien met literatuurreferenties alsof het snoepgoed is, maar juist deze onderzoeken over het hoofd zien. Nog opvallender is dat als ze erop aangesproken worden, niet thuis geven. Ook dat geeft te denken. Het hebben van een theorie (melk zorgt voor botbreuken) is fijn, maar het hebben van data (ook botbreuken zonder melk) is nog veel beter. Als de data in strijd is met de theorie, dan is de theorie verkeerd of incompleet. Terug naar de tekentafel jongens!

    Conclusie
    De veel gepapegaaide stelling dat melkconsumptie botbreuken in de hand werkt, is in strijd met de feiten. Sterker nog, er is geen enkel bewijs voor, alleen maar bewijs tegen. De link die gelegd wordt met botbreuken, pleit er alleen maar voor dat we af moeten van het idee, dat botkwaliteit alleen maar bepaald wordt door calcium of een ander voedingsmiddel. Het lichaam vormt zich naar functie. Dat betekent concreet dat het lichaam calcium of welke ander steunend voedingsmiddel gaat inzetten als er noodzaak toe is. Bewegen dus met die handel!

    En nu?
    Het artikel gaat niet over of melk veilig is voor iedereen of dat het goed is voor elk, maar we willen toch wat meegeven over deze logische vraagstelling. Op dit moment is het aannemelijk dat als jouw voorouders (opa en oma) ook melk dronken , dat het waarschijnlijk ook bij jou past. Als dat in jouw geval niet is of je wilt geen melk drinken, dan is dat uitstekend, maar dan zul je wel op zoek moeten naar andere calciumbronnen en dat betekent in de praktijk meer groente eten, dan de gemiddelde Nederlander eet. Als je niet weet hoe dat moet, laat je dan goed informeren door een dietist, een vitaliteitscoacch of personal trainer met lifestyle vaardigheden.
    Last edited by rain; 30-04-2015, 18:53.
    DIVIDE ET IMPERA

  • #2
    Grappig ik had hier 2 dagen geleden nog een discussie over in de Googlelogen sekte-chat (waarin ik de rang: kolonel vervul trouwens (ja dit betekend 2 sterren op m'n stringer)), dit was ongeveer de conclusie (althans: mijn conclusie)


    Melkdrinker


    Niet melkdrinker

    Ik zweer het je melk is het beste dat je kunt consumeren. Tevens ongeveer het enige voedingsmiddel waar je praktisch op kunt overleven zonder andere voedingsmiddelen nodig te hebben.
    Melk masterrace!



    Not drinking a gallon of milk a day keeps the gains away

    Comment


    • #3
      GO M.U.D. > GOMAD Akito
      Begeleiding nodig bij voeding en /of training?

      Comment


      • #4
        Toeval bestaat niet Lt Dan.

        Hoeveel van zulke leerzame artikelen moet je plaatsen voor je de mysterieuze#area51#Roswell#illuminatie-app mag joinen?
        Wat was de uitslag?
        1)Volle melk, 2)halfvolle melk,3)magere melk zeker?

        Voor de ultimate survival is volle melk het beste ,by far.
        Last edited by rain; 30-04-2015, 19:46.
        DIVIDE ET IMPERA

        Comment


        • #5
          Aangezien je onder begeleiding bent had ik verw8 dat je op zn minst een trial periode zou krijgen om te joinen hehe

          Comment


          • #6
            Nee, was het maar waar.
            Je komt nog eerder bij de vrijmetselarij dan de googlelogen sekte.
            Don't ask them, they ask you!
            Pesc heeft een beetje medelijden met mij en geeft stiekem wat hints zodat het lijkt of ik op hetzelfde level zit.

            Vanmorgen pm'de hij'melk'.
            Meer niet, maar dat was omdat zij het er net over hadden gehad en het dan een spontane post lijkt van mij.
            Last edited by rain; 30-04-2015, 19:53.
            DIVIDE ET IMPERA

            Comment


            • #7
              hahahahahhaahah ik hoop binnekort ook een melk te krijgen of op zn minst "brood"
              Last edited by kedamn; 30-04-2015, 19:53.

              Comment


              • #8
                Haha zou wel mooi zijn. Rain is overigens een rogue client hè . Die pakt je advies en bouwt het vervolgens om. Ach ja als het werkt.
                Begeleiding nodig bij voeding en /of training?

                Comment


                • #9
                  man man man gelijk bannen die handel :P

                  Comment


                  • #10
                    Ach..,
                    Nog een kilo of 5 afvallen (vooral vvm) en ik pas in ieder geval qua fysiek bij de googlelogen club.

                    Nog een groot voordeel: xxl is vaak uitverkocht, maar voor een s'je hoeft de club geen moeite te doen.
                    Die zijn er nog volop.

                    Nu weer on topic svp.
                    DIVIDE ET IMPERA

                    Comment


                    • #11
                      Aye!
                      "Aan****testosteron****hangen geen risico's want islichaamseigen****stof" -****Dexie****2013 ( het srs jaar)****

                      Comment


                      • #12
                        Melk de witte sloper, het TV debat
                        DOOR CHIVO OP 2 JUNI, 2015 - 16:07
                        Gisteren hebben we het verhaal over melk mogen optekenen uit de mond van de Alissa Hamilton, voedingsjournalist en auteur van het nieuw verschenen boek 'Melk, de Witte Sloper'. Zij beweert dat melk ongezond is. Heeft zij een punt?

                        Als je wilt slopen dan zul je met iets echt bruikbaars moeten komen.
                        RTL late night
                        In de uitzending van RTL late night stond Alissa Hamilton tegenover Astrid Postma-Smeets, voedingsjournalist in dienst van het Voedingscentrum, die het boek als subjectief en negatief bestempelt. Onder leiding van presentator Humberto Tan, probeert men duidelijkheid te krijgen over de gezondheidseffecten van de melkconsumptie. Daarbij werd hoofdzakelijk over drie punten gedebatteerd.
                        Het Zweedse onderzoek
                        Hamilton opent de aanval op melk door te refereren naar een onderzoek (Michaëlsson K 2014) uit Zweden waarin 100.000 Zweedse mannen en vrouwen zijn gevolgd. Volgens haar kwamen daar duidelijke aanwijzingen uit dat melk leidt tot vervroegde sterfte. Het zou mogelijk het gevolg zijn van galactose in melk, die direct ingespoten bij muizen een reactie opwekt van het immuunsysteem. Het probleem is dat het onderzoek observationeel is, zoals Postma-Smeets ook oppert en daarom geen hard bewijs kan leveren. Maar er zijn nog veel meer problemen, want zelfs in de categorie observationele onderzoeken is dit wel een hele zwakke broeder, waarin slechts eenmaal de consumptie is opgevraagd (1997) en 15 jaar later conclusies zijn getrokken. Alsof voedingspatronen in 15 jaar niet veranderen. We weten daarom helemaal niet of de mensen die vroegtijdig stierven ook nog steeds melk dronken. Daarnaast is het interessant om te weten dat men in de categorie waarin men de meeste melk dronk, ook 500 kcal per dag meer consumeerden. Dat is lastig, omdat ze wel dezelfde BMI hadden als de mensen die nauwelijks tot geen melk drinken. Het zegt iets over de onnauwkeurigheid waarmee de gegevens verzameld zijn. De verklaring over galactose is ook interessant, aangezien dit ook voorkomt in yoghurt en karnemelk. De mensen die dat consumeerden leefden juist langer. Bij elkaar geeft het alleen maar aan dat het onderzoek waar Hamilton mee opent aan alle kanten rammelt en dus niet als bewijs opgevoerd kan worden.
                        Prostaatkanker
                        Walter Willett, de rockster onder de voedingsepidemiologen van de Harvard universiteit, pleit al jaren tegen de consumptie van melk. Hij stelt dat dit het risico op prostaatkanker verhoogt en Hamilton voert dit argument dan ook op om vervolgens door te stomen naar lactose-intolerantie, waarin ze stelt dat 60 procent van de bevolking lactose intolerant is, waarop Postma-Smeets aangeeft dat het in Nederland slechts 5 procent is. Of je voorouders melk dronken lijkt dus uit te maken, zoals de evolutietheorie lijkt te voorspellen. Het prostaatkankeronderwerp wordt niet meer verder besproken, maar een onderzoek (Schuurman AG 1999) onder Nederlanders laat zien dat het effect zeer zwak is, veel zwakker dan de Amerikaanse uitkomsten en dat zou aansluiten op het idee dat Nederlanders beter geschikt zijn voor het drinken van melk.
                        Caseïne
                        Presentator Humberto Tan geeft aan dat het allemaal heel verwarrend is en haalt een passage aan uit het boek aan van William Cortvriendt, Hoe word je 100? Tan zegt dat er verwezen wordt naar een muizenonderzoek waarin de muizen die ongelimiteerd het melkeiwit caseïne gevoed kregen, last kregen van orgaanschade en kanker. Wij kennen het boek niet, maar we kennen ook geen onderzoek waarin dit is getest. We vermoeden dat het gaat om experimenten op ratten en op niet muizen (Madhaven TV 1968)*. Daarin werden ratten gevoed met 5 of met 20 procent caseïne. De hoog eiwitgroep met de meeste caseïne had inderdaad meer gezondheidsklachten. Dat komt waarschijnlijk niet door de caseïne, maar omdat er van de laag-eiwitgroep slechts 12 ratten na een jaar nog leefden, terwijl ze in de hoog eiwitgroep alle 30 nog in leven waren. Zover we weten kun je niet ziek worden als je dood bent, ongeacht de hoeveelheid caseïne. De conclusie is dus onterecht getrokken.


                        De ratten op veel caseine (HP diet) ontwikkelden veel meer ziekten omdat ratten op een LP dieet vroegtijdig stierven (Madhaven 1968)
                        Overwegingen
                        Het debat liep veel evenwichtiger dan we in eerste instantie hadden verwacht en Hamilton nuanceert haar stellingen stevig. Haar standpunt dat er geen bewijs is voor de noodzaak van melk is veel sterker dan de argumenten die ze heeft tegen de nadelige effecten van melk. De subtitel 'De witte sloper' lijkt dan ook vooral gekozen uit effectbejag en de toevoeging van een ongenuanceerd voorwoord door Jesse van der Velde, sterkt dat alleen maar. Hamilton stelt voor dat zuivel verschoven wordt naar het vak van eiwitrijke producten, zodat het minder prominent is, maar gaat voorbij aan het gegeven dat de Schijf van 5 gericht is op het eetgedrag van de Nederlandse bevolking die nauwelijks lactose-intolerant is. Het is zoals Postma stelt ook de meest toegankelijke bron van calcium. Het voorstel van Hamilton is daarmee een oplossing zonder probleem. De opmerking van Postma, dat zuivel mogelijk beschermt tegen darmkanker is weliswaar correct, maar eveneens een conclusie getrokken uit observationeel onderzoek. Dat is meten met twee maten.


                        De uitzending van RTL Late night over melk
                        Conclusie
                        Het TV debat tussen Alissa Hamilton en het Voedingscentrum is weinig spectaculair verlopen. Beide partijen zijn het er over eens dat er weinig gezondheidsvoordelen zijn aan melkconsumptie, waarmee Hamilton in theorie gelijk heeft, maar geen praktische oplossingen aandraagt. De argumenten tegen melkconsumptie van Hamilton zijn echter buitengewoon zwak en mogelijk alleen van toepassing voor mensen die lactose-intolerant zijn. Het enige wat echt gesloopt werd in het debat was daarom de subtitel van het boek.

                        VOETNOTEN DETAILS
                        Opmerkingen
                        * Als iemand weet naar welk onderzoek verwezen wordt in het boek 'Hoe word je 100 jaar?', dan vernemen we dat graag.

                        Als je voedingsadvies wilt geven op basis van feiten dan kun je de opleidingen Functioneel VoedenVitaliteitscoach volgen
                        Belangen Geen conflicterende belangen
                        Copyright Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, worden opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
                        Bronnen De inhoud van dit artikel is gebaseerd op informatie uit de opleiding Functioneel Voeden en de opleiding Vitaliteitscoach

                        Madhavan TV (1968), Gopalan C. The effect of dietary protein on carcinogenesis of aflatoxin. Arch Pathol. 1968 Feb;85(2):133-7.
                        Michaëlsson K (2014), Wolk A, Langenskiöld S, Basu S, Lemming EW, Melhus H, Byberg L. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. BMJ 2014;349
                        RLT Late Night (2015) Uitzending op 1 juni 2015 op RTL 5.
                        Schuurman AG (1999), van den Brandt PA, Dorant E, Goldbohm RA. Animal products, calcium and protein and prostate cancer risk in the Netherlands Cohort Study. British Journal of Cancer (1999) 80, 1107–1113.
                        DIVIDE ET IMPERA

                        Comment


                        • #13
                          http://www.biomedcentral.com/content...-2783-5-15.pdf
                          Melk is in ieder geval wel een goede sportdrank
                          (mits iemand natuurlijk niet lactose intolerant is)
                          Last edited by R2D2; 02-06-2015, 18:41.
                          Purist
                          Verzuren zonder kuren
                          ...ilse weet alles...

                          Comment


                          • #14
                            Melk is goed voor elk

                            Comment

                            Sidebar top desktop

                            Collapse

                            Actieve discussies

                            Collapse

                            Working...
                            X