las dit even op de site van de voedingswijzer
dacht miss intresant voor hier
Oliën en vetten
Het aanbod in de winkel van margarines, halvarines en andere vetten en oliën is enorm. Daarbij kan onderscheid worden gemaakt naar smeersels voor op brood en vetten voor in de pan.
Samenstelling
Smeersels bestaan uit vet en water. Het vetgehalte van margarines, halvarines en andere smeersels staat op de verpakking. Het vetgehalte kan sterk uiteenlopen. Globaal geldt:
margarine en boter bevatten ongeveer 80% vet
halvarine bevat 40% vet, veel andere smeersels met een laag vetgehalte bevatten 35% vet.
Een product moet minimaal 70% vet bevatten wil het geschikt zijn om in te bakken: producten met minder vet gaan spatten als ze in de pan worden verhit. Bak- en braadproducten bestaan dan ook hoofdzakelijk uit vet en eventueel wat water. Olie en frituurvet bestaan voor honderd procent uit vet.
Type vetten
Alle vetten en oliën bevatten zowel verzadigd vet als onverzadigd vet, maar de mate waarin loopt sterk uiteen. Op het etiket staat meestal hoeveel onverzadigd en verzadigd vet het product bevat. In het algemeen geldt dat boter, vast frituurvet, margarine in een papieren wikkel en bak- en braadvet in een papieren wikkel veel verzadigd vet bevatten. Zachte margarine (in een kuip), halvarine, vloeibaar frituurvet, vloeibaar bak- en braadvet en oliën bevatten weinig verzadigd vet. Met het oog op de gezondheid hebben producten met weinig verzadigd vet de voorkeur.
Bij de bereiding van margarine, halvarine en bak- en braadproducten in de fabriek ontstaat transvet. Fabrikanten proberen het gehalte aan transvetzuren zo laag mogelijk te houden: hooguit één à twee procent van het product.
Voedingswaarde
Vetten zijn een belangrijke bron van vitamine A, D en E, oliën van vitamine E. Vitamine A en D worden toegevoegd aan halvarine, margarine (vast en vloeibaar) en bak- en braadvet (vast en vloeibaar). Boter bevat van nature vitamine A en D. Oliën en frituurvetten bevatten geen vitamine A en D.
Vitamine E komt voor in alle broodsmeersels en bak- en braadproducten (inclusief olie).
Functional foods
Er zijn enkele margarines en halvarines waaraan zgn. plantensterolen of stanolen zijn toegevoegd. Deze stoffen belemmeren de opname van cholesterol in het lichaam en kunnen daarom een goede aanvulling zijn op het dieet bij een verhoogd cholesterolgehalte.
Kunstvetten en vetvervangers
In de huidige samenleving wordt de hoge energiewaarde van vet vaak gezien als nadeel. Daarom wordt steeds meer onderzoek gedaan om te kijken hoe vetten bewerkt kunnen worden zodat ze minder energie leveren. Dit leidt tot de komst van allerlei chemisch gemodificeerde vetten en vetvervangers. De vetvervanger Olestra (sucrosepolyester) bijvoorbeeld levert geen energie, omdat ditniet wordt opgenomen in de darm. Olestra is niet toegestaan in Europa. In sommige light-producten worden wei-eiwitproducten gebruikt als kunstvet, zoals Simplesse (1 kcal per gram). Salatrims (4-6 kcal per gram) is toegestaan in bakkerijproducten. Bij dit vet is de plek de vetzuren in het triglyceride-molecuul veranderd. Daardoor wordt het minder goed opgenomen in de darm.
veel verzadigde vetten
Hartig broodbeleg
Volvette kaas, roomkaas
Boterhamworst
Cervelaatworst
Salami
Palingworst
Berliner, leverkaas
Paté
Smeerworst
Leverworst
Gekookte worst
Zoet broodbeleg
Chocoladepasta
Hazelnootpasta
Chocoladehagel
Chocoladevlokken
Kokosbrood
Pindakaas
Vlees
Speklapje, spekblokjes
Rookworst
Saucijs, braadworst
Knakworst
Slavinken, blinde vinken
Alle soorten gehakt
Schouderkarbonade
Hamburger
Shoarmareepjes
Lamskarbonade
Melkproducten
Volle melk
Vla (vol)
Yoghurt (vol)
Zuiveltoetjes (volle)
Koek en gebak
Roomboter koekje
Kokosmakroon
Sprits
Roze koek
Stroopwafel, stroopkoek
Jodekoek
Chocoladebiscuit
Speculaasje
Appelflap, appelcarré
Boterkoek
Cake
Mokkataart
Slagroomsoes
Slagroomtaart
Tompouce
Snoep en ijs
Chocolade melk en puur
Repen (Bounty, Mars, Snickers)
Bonbons
Mueslireep met chocolade
Toffee
Roomijs, schepijs
Zoutjes en noten
Zoute koekjes
Kaaskoekjes
Kaasstengels
Chips
Pinda’s
Cashewnoten
Paranoten
Snacks
Frikadel
Kroket
Worstenbroodje
Saucijzenbroodje
Blokjes kaas
Patatje mét
Room
Crème fraîche
Slagroom
Sausen
Mayonaise
Halvanaise
Fritessaus 35%
Weinig verzadigd vet
Hartig broodbeleg
20+ en 30+ kaas
Magere smeerkaas
Gekookte ham
Kipfilet
Rookvlees
Rosbief
Sandwichspread
Vis uit blik (tonijn, makreel, sardines)
Komkommer-, selderie-, eier- of vleessalade
Zoet broodbeleg
Jam
Appelstroop
Honing
Vruchtenhagel
Anijshagel
Vlees
Mager rundvlees (biefstuk, entrecôtes, rosbief, magere runderlappen, poelet, tartaar)
Mager varkensvlees (fricandeau, hamlappen, ongepaneerde schnitzel, varkensoester, varkensfilet)
Kip zonder vel, kipfilet
Kalkoenfilet
Vleesvervangers (zoals tahoe en tempé)
Melkproducten
Magere melk of karnemelk
Magere vla
Magere yoghurt
Magere zuiveltoetjes
Koek en gebak
Eierkoek
Biscuit, volkoren biscuit
Kruidkoek
Ontbijtkoek
Café noir
Lange vinger
Schuimkoekje
Bitterkoekje
Tussendoorbiscuit (zoals Evergreen of Sultana)
Koffiebroodje
Berliner bol
Puddingbroodje
Vruchtenvlaai
Kruimelvlaai
Snoep en ijs
Drop
Lollie
Marsh mallow, spekkie
Pepermunt
Winegums, tum-tum
Zuurtje
Sorbetijs
Waterijsje
Zoutjes en noten
Japanse mix
Popcorn
Zoute sticks
Tortilla chips
Wokkels, Nibbits
Studentenhaver
Hazelnoten
Walnoten
Amandelen
Snacks
Loempia
Huzarensalade
Broodje bapao
Toastje met zalm
Olijven, rauwkost zoals wortel, komkommer, radijs, kerstomaatjes
Minipizza, gegrild kippenvleugeltje
Room
Koffie room
Zure room
Kookroom
Sausen
Magere fritessausen
Ketchup, curry
Kerriesaus
Tomatensaus voor pasta
Saus uit een pakje
dacht miss intresant voor hier
Oliën en vetten
Het aanbod in de winkel van margarines, halvarines en andere vetten en oliën is enorm. Daarbij kan onderscheid worden gemaakt naar smeersels voor op brood en vetten voor in de pan.
Samenstelling
Smeersels bestaan uit vet en water. Het vetgehalte van margarines, halvarines en andere smeersels staat op de verpakking. Het vetgehalte kan sterk uiteenlopen. Globaal geldt:
margarine en boter bevatten ongeveer 80% vet
halvarine bevat 40% vet, veel andere smeersels met een laag vetgehalte bevatten 35% vet.
Een product moet minimaal 70% vet bevatten wil het geschikt zijn om in te bakken: producten met minder vet gaan spatten als ze in de pan worden verhit. Bak- en braadproducten bestaan dan ook hoofdzakelijk uit vet en eventueel wat water. Olie en frituurvet bestaan voor honderd procent uit vet.
Type vetten
Alle vetten en oliën bevatten zowel verzadigd vet als onverzadigd vet, maar de mate waarin loopt sterk uiteen. Op het etiket staat meestal hoeveel onverzadigd en verzadigd vet het product bevat. In het algemeen geldt dat boter, vast frituurvet, margarine in een papieren wikkel en bak- en braadvet in een papieren wikkel veel verzadigd vet bevatten. Zachte margarine (in een kuip), halvarine, vloeibaar frituurvet, vloeibaar bak- en braadvet en oliën bevatten weinig verzadigd vet. Met het oog op de gezondheid hebben producten met weinig verzadigd vet de voorkeur.
Bij de bereiding van margarine, halvarine en bak- en braadproducten in de fabriek ontstaat transvet. Fabrikanten proberen het gehalte aan transvetzuren zo laag mogelijk te houden: hooguit één à twee procent van het product.
Voedingswaarde
Vetten zijn een belangrijke bron van vitamine A, D en E, oliën van vitamine E. Vitamine A en D worden toegevoegd aan halvarine, margarine (vast en vloeibaar) en bak- en braadvet (vast en vloeibaar). Boter bevat van nature vitamine A en D. Oliën en frituurvetten bevatten geen vitamine A en D.
Vitamine E komt voor in alle broodsmeersels en bak- en braadproducten (inclusief olie).
Functional foods
Er zijn enkele margarines en halvarines waaraan zgn. plantensterolen of stanolen zijn toegevoegd. Deze stoffen belemmeren de opname van cholesterol in het lichaam en kunnen daarom een goede aanvulling zijn op het dieet bij een verhoogd cholesterolgehalte.
Kunstvetten en vetvervangers
In de huidige samenleving wordt de hoge energiewaarde van vet vaak gezien als nadeel. Daarom wordt steeds meer onderzoek gedaan om te kijken hoe vetten bewerkt kunnen worden zodat ze minder energie leveren. Dit leidt tot de komst van allerlei chemisch gemodificeerde vetten en vetvervangers. De vetvervanger Olestra (sucrosepolyester) bijvoorbeeld levert geen energie, omdat ditniet wordt opgenomen in de darm. Olestra is niet toegestaan in Europa. In sommige light-producten worden wei-eiwitproducten gebruikt als kunstvet, zoals Simplesse (1 kcal per gram). Salatrims (4-6 kcal per gram) is toegestaan in bakkerijproducten. Bij dit vet is de plek de vetzuren in het triglyceride-molecuul veranderd. Daardoor wordt het minder goed opgenomen in de darm.
veel verzadigde vetten
Hartig broodbeleg
Volvette kaas, roomkaas
Boterhamworst
Cervelaatworst
Salami
Palingworst
Berliner, leverkaas
Paté
Smeerworst
Leverworst
Gekookte worst
Zoet broodbeleg
Chocoladepasta
Hazelnootpasta
Chocoladehagel
Chocoladevlokken
Kokosbrood
Pindakaas
Vlees
Speklapje, spekblokjes
Rookworst
Saucijs, braadworst
Knakworst
Slavinken, blinde vinken
Alle soorten gehakt
Schouderkarbonade
Hamburger
Shoarmareepjes
Lamskarbonade
Melkproducten
Volle melk
Vla (vol)
Yoghurt (vol)
Zuiveltoetjes (volle)
Koek en gebak
Roomboter koekje
Kokosmakroon
Sprits
Roze koek
Stroopwafel, stroopkoek
Jodekoek
Chocoladebiscuit
Speculaasje
Appelflap, appelcarré
Boterkoek
Cake
Mokkataart
Slagroomsoes
Slagroomtaart
Tompouce
Snoep en ijs
Chocolade melk en puur
Repen (Bounty, Mars, Snickers)
Bonbons
Mueslireep met chocolade
Toffee
Roomijs, schepijs
Zoutjes en noten
Zoute koekjes
Kaaskoekjes
Kaasstengels
Chips
Pinda’s
Cashewnoten
Paranoten
Snacks
Frikadel
Kroket
Worstenbroodje
Saucijzenbroodje
Blokjes kaas
Patatje mét
Room
Crème fraîche
Slagroom
Sausen
Mayonaise
Halvanaise
Fritessaus 35%
Weinig verzadigd vet
Hartig broodbeleg
20+ en 30+ kaas
Magere smeerkaas
Gekookte ham
Kipfilet
Rookvlees
Rosbief
Sandwichspread
Vis uit blik (tonijn, makreel, sardines)
Komkommer-, selderie-, eier- of vleessalade
Zoet broodbeleg
Jam
Appelstroop
Honing
Vruchtenhagel
Anijshagel
Vlees
Mager rundvlees (biefstuk, entrecôtes, rosbief, magere runderlappen, poelet, tartaar)
Mager varkensvlees (fricandeau, hamlappen, ongepaneerde schnitzel, varkensoester, varkensfilet)
Kip zonder vel, kipfilet
Kalkoenfilet
Vleesvervangers (zoals tahoe en tempé)
Melkproducten
Magere melk of karnemelk
Magere vla
Magere yoghurt
Magere zuiveltoetjes
Koek en gebak
Eierkoek
Biscuit, volkoren biscuit
Kruidkoek
Ontbijtkoek
Café noir
Lange vinger
Schuimkoekje
Bitterkoekje
Tussendoorbiscuit (zoals Evergreen of Sultana)
Koffiebroodje
Berliner bol
Puddingbroodje
Vruchtenvlaai
Kruimelvlaai
Snoep en ijs
Drop
Lollie
Marsh mallow, spekkie
Pepermunt
Winegums, tum-tum
Zuurtje
Sorbetijs
Waterijsje
Zoutjes en noten
Japanse mix
Popcorn
Zoute sticks
Tortilla chips
Wokkels, Nibbits
Studentenhaver
Hazelnoten
Walnoten
Amandelen
Snacks
Loempia
Huzarensalade
Broodje bapao
Toastje met zalm
Olijven, rauwkost zoals wortel, komkommer, radijs, kerstomaatjes
Minipizza, gegrild kippenvleugeltje
Room
Koffie room
Zure room
Kookroom
Sausen
Magere fritessausen
Ketchup, curry
Kerriesaus
Tomatensaus voor pasta
Saus uit een pakje
Comment