Vetten

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Vetten

    las dit even op de site van de voedingswijzer
    dacht miss intresant voor hier

    Oliën en vetten

    Het aanbod in de winkel van margarines, halvarines en andere vetten en oliën is enorm. Daarbij kan onderscheid worden gemaakt naar smeersels voor op brood en vetten voor in de pan.

    Samenstelling

    Smeersels bestaan uit vet en water. Het vetgehalte van margarines, halvarines en andere smeersels staat op de verpakking. Het vetgehalte kan sterk uiteenlopen. Globaal geldt:

    margarine en boter bevatten ongeveer 80% vet
    halvarine bevat 40% vet, veel andere smeersels met een laag vetgehalte bevatten 35% vet.
    Een product moet minimaal 70% vet bevatten wil het geschikt zijn om in te bakken: producten met minder vet gaan spatten als ze in de pan worden verhit. Bak- en braadproducten bestaan dan ook hoofdzakelijk uit vet en eventueel wat water. Olie en frituurvet bestaan voor honderd procent uit vet.

    Type vetten

    Alle vetten en oliën bevatten zowel verzadigd vet als onverzadigd vet, maar de mate waarin loopt sterk uiteen. Op het etiket staat meestal hoeveel onverzadigd en verzadigd vet het product bevat. In het algemeen geldt dat boter, vast frituurvet, margarine in een papieren wikkel en bak- en braadvet in een papieren wikkel veel verzadigd vet bevatten. Zachte margarine (in een kuip), halvarine, vloeibaar frituurvet, vloeibaar bak- en braadvet en oliën bevatten weinig verzadigd vet. Met het oog op de gezondheid hebben producten met weinig verzadigd vet de voorkeur.

    Bij de bereiding van margarine, halvarine en bak- en braadproducten in de fabriek ontstaat transvet. Fabrikanten proberen het gehalte aan transvetzuren zo laag mogelijk te houden: hooguit één à twee procent van het product.

    Voedingswaarde

    Vetten zijn een belangrijke bron van vitamine A, D en E, oliën van vitamine E. Vitamine A en D worden toegevoegd aan halvarine, margarine (vast en vloeibaar) en bak- en braadvet (vast en vloeibaar). Boter bevat van nature vitamine A en D. Oliën en frituurvetten bevatten geen vitamine A en D.

    Vitamine E komt voor in alle broodsmeersels en bak- en braadproducten (inclusief olie).



    Functional foods
    Er zijn enkele margarines en halvarines waaraan zgn. plantensterolen of stanolen zijn toegevoegd. Deze stoffen belemmeren de opname van cholesterol in het lichaam en kunnen daarom een goede aanvulling zijn op het dieet bij een verhoogd cholesterolgehalte.



    Kunstvetten en vetvervangers

    In de huidige samenleving wordt de hoge energiewaarde van vet vaak gezien als nadeel. Daarom wordt steeds meer onderzoek gedaan om te kijken hoe vetten bewerkt kunnen worden zodat ze minder energie leveren. Dit leidt tot de komst van allerlei chemisch gemodificeerde vetten en vetvervangers. De vetvervanger Olestra (sucrosepolyester) bijvoorbeeld levert geen energie, omdat ditniet wordt opgenomen in de darm. Olestra is niet toegestaan in Europa. In sommige light-producten worden wei-eiwitproducten gebruikt als kunstvet, zoals Simplesse (1 kcal per gram). Salatrims (4-6 kcal per gram) is toegestaan in bakkerijproducten. Bij dit vet is de plek de vetzuren in het triglyceride-molecuul veranderd. Daardoor wordt het minder goed opgenomen in de darm.



    veel verzadigde vetten                                                                

    Hartig broodbeleg                                                                
    Volvette kaas, roomkaas                                                        
    Boterhamworst                                                                        
    Cervelaatworst                                                                          
    Salami                                                                                      
    Palingworst                                                                              
    Berliner, leverkaas                                                                    
    Paté                                                                                          
    Smeerworst                                                                              
    Leverworst                                                                              
    Gekookte worst                                                                        
                                                                                                   
    Zoet broodbeleg                                                                    
    Chocoladepasta                                                                      
    Hazelnootpasta                                                                        
    Chocoladehagel                                                                      
    Chocoladevlokken                                                                    
    Kokosbrood                                                                              
    Pindakaas                                                                                
                                                                                                   
    Vlees                                                                                      
    Speklapje, spekblokjes                                                            
    Rookworst                                                                                
    Saucijs, braadworst                                                                  
    Knakworst                                                                                
    Slavinken, blinde vinken                                                          
    Alle soorten gehakt                                                                  
    Schouderkarbonade                                                                
    Hamburger                                                                              
    Shoarmareepjes                                                                      
    Lamskarbonade                                                                      
                                                                                                   
    Melkproducten                                                                      
    Volle melk                                                                                
    Vla (vol)                                                                                    
    Yoghurt (vol)                                                                            
    Zuiveltoetjes (volle)                                                                  
                                                                                                   
    Koek en gebak                                                                      
    Roomboter koekje                                                                    
    Kokosmakroon                                                                        
    Sprits                                                                                        
    Roze koek                                                                                
    Stroopwafel, stroopkoek                                                          
    Jodekoek                                                                                
    Chocoladebiscuit                                                                    
    Speculaasje                                                                                
    Appelflap, appelcarré                                                              
    Boterkoek                                                                                
    Cake                                                                                        
    Mokkataart                                                                              
    Slagroomsoes                                                                          
    Slagroomtaart                                                                          
    Tompouce                                                                                
                                                                                                   
    Snoep en ijs                                                                            
    Chocolade melk en puur                                                          
    Repen (Bounty, Mars, Snickers)                                              
    Bonbons                                                                                  
    Mueslireep met chocolade                                                      
    Toffee                                                                                      
    Roomijs, schepijs                                                                      



    Zoutjes en noten
    Zoute koekjes
    Kaaskoekjes
    Kaasstengels
    Chips
    Pinda’s
    Cashewnoten
    Paranoten



    Snacks
    Frikadel
    Kroket
    Worstenbroodje
    Saucijzenbroodje
    Blokjes kaas
    Patatje mét

    Room
    Crème fraîche
    Slagroom


    Sausen
    Mayonaise
    Halvanaise
    Fritessaus 35%




    Weinig verzadigd vet



    Hartig broodbeleg
    20+ en 30+ kaas
    Magere smeerkaas
    Gekookte ham
    Kipfilet
    Rookvlees
    Rosbief
    Sandwichspread
    Vis uit blik (tonijn, makreel, sardines)
    Komkommer-, selderie-, eier- of vleessalade


    Zoet broodbeleg
    Jam
    Appelstroop
    Honing
    Vruchtenhagel
    Anijshagel


    Vlees
    Mager rundvlees (biefstuk, entrecôtes, rosbief, magere runderlappen, poelet, tartaar)
    Mager varkensvlees (fricandeau, hamlappen, ongepaneerde schnitzel, varkensoester, varkensfilet)
    Kip zonder vel, kipfilet
    Kalkoenfilet
    Vleesvervangers (zoals tahoe en tempé)




    Melkproducten
    Magere melk of karnemelk
    Magere vla
    Magere yoghurt
    Magere zuiveltoetjes

    Koek en gebak
    Eierkoek
    Biscuit, volkoren biscuit
    Kruidkoek
    Ontbijtkoek
    Café noir
    Lange vinger
    Schuimkoekje
    Bitterkoekje
    Tussendoorbiscuit (zoals Evergreen of Sultana)
    Koffiebroodje
    Berliner bol
    Puddingbroodje
    Vruchtenvlaai
    Kruimelvlaai


    Snoep en ijs
    Drop
    Lollie
    Marsh mallow, spekkie
    Pepermunt
    Winegums, tum-tum
    Zuurtje
    Sorbetijs
    Waterijsje

    Zoutjes en noten
    Japanse mix
    Popcorn
    Zoute sticks
    Tortilla chips
    Wokkels, Nibbits
    Studentenhaver
    Hazelnoten
    Walnoten
    Amandelen

    Snacks
    Loempia
    Huzarensalade
    Broodje bapao
    Toastje met zalm
    Olijven, rauwkost zoals wortel, komkommer, radijs, kerstomaatjes
    Minipizza, gegrild kippenvleugeltje

    Room
    Koffie room
    Zure room
    Kookroom

    Sausen
    Magere fritessausen
    Ketchup, curry
    Kerriesaus
    Tomatensaus voor pasta
    Saus uit een pakje



    Who's the Chef

  • #2
    Ah dat klopt niet man.

    Een koffiebroodje weining verzadigt vet?!
    En een berlinerbol ook
    Sponsored by:
    Inshapesupplements

    Comment


    • #3
      Lijkt me ook vreemd maar ik lust het toch niet..

      Greets...
      Growing is like sex you can never get enough...

      Pain is temporary...pride is forever...

      Comment


      • #4
        Originally posted by [b
        Citaat[/b] (corina @ Okt. 24 2005,09:47)]Ah dat klopt niet man.

        Een koffiebroodje weining verzadigt vet?!  
        En een berlinerbol ook  
        En bij sauzen mis ik pindasaus net als bij pinda's bestaat ook de pindasaus voor 50% uit vet.
        En mosterd is ook een lekkere dikmaker met eveneens 50% vet.
        En loempia's niet vet?
        Ik ken een chinees hier waar je de loempia eerst een dag in een druiprek moet laten staan
        Jay Cutler's One step closer nu te koop bij mij info per PM

        Comment


        • #5
          heb het gowoon 1 op 1 gekopieerd

          ik ga er wel vanuit dat er onderzoek naar is gedaan anders komt het niet op nederlands officieele voeding site mag ik toch wel hopen he
          Who's the Chef

          Comment


          • #6
            Daar mag je wel vanuit gaan ja..
            Heb je bij jouw voedingsschema deze ook gebruikt? Zal je best lekker eten..

            Greets...
            Growing is like sex you can never get enough...

            Pain is temporary...pride is forever...

            Comment


            • #7
              eten gaat ff niet erg makkelijk

              ben nu echt de heledag bezig met kauwen
              drink heeeel weel kwark met brinta om aan mijn 4000kcal te komen
              hoop dat het volgende week beter gaat
              Who's the Chef

              Comment


              • #8
                Niet forceren komt vanzelf weer goed!
                Succes tot die tijd..

                Greets...
                Growing is like sex you can never get enough...

                Pain is temporary...pride is forever...

                Comment


                • #9
                  Originally posted by [b
                  Citaat[/b] (ReyMysterio @ Okt. 24 2005,10:54)]En bij sauzen mis ik pindasaus net als bij pinda's bestaat ook de pindasaus voor 50% uit vet.
                  En mosterd is ook een lekkere dikmaker met eveneens 50% vet.
                  En loempia's niet vet?
                  Ik ken een chinees hier waar je de loempia eerst een dag in een druiprek moet laten staan
                  Het stuk gaat over de verhoudingen verzadigd/onverzadigd vet hè...

                  @ Been: kun je gerust vanuit gaan dat het wel redelijk klopt.
                  In de lijst met weinig verzadigde vetten staan uiteraard producten waar totaal wel veel vet in zit, maar als je dan toch persé iets wilt nemen kun je maar beter iig de verzadigde vetten beperken.
                  Best een handige lijst dus.

                  Comment


                  • #10
                    iig geval gefeliciteerd met je 4000 hit miss S


                    denk dat de mensen het lijstje idd verkeerd lezen
                    het is niet dat er in bepaalde dingen geen vet zit maar gewoon minder of meer verzadigd zoals je zegd ja
                    maar ach ik kijk er wel naar dus voor mij heeft het waarde
                    Who's the Chef

                    Comment


                    • #11
                      Thanks Been, had het zelf nog niet gezien...

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by [b
                        Citaat[/b] (ReyMysterio @ Okt. 24 2005,10:54)]
                        Originally posted by [b
                        Citaat[/b] (corina @ Okt. 24 2005,09:47)]Ah dat klopt niet man.

                        Een koffiebroodje weining verzadigt vet?!  
                        En een berlinerbol ook  
                        En bij sauzen mis ik pindasaus net als bij pinda's bestaat ook de pindasaus voor 50% uit vet.
                        En mosterd is ook een lekkere dikmaker met eveneens 50% vet.
                        En loempia's niet vet?
                        Ik ken een chinees hier waar je de loempia eerst een dag in een druiprek moet laten staan
                        Een loempia is inderdaad niet vet. Het gaat erom hoe hij bereid word. Ik zelf gooi hem altijd in de oven, dan zit er erg weinig vet in. De mosterdsaus van calve bevat 20gr vet waarvan ik geloof 1,5gr verzadigd.
                        Komt voornamelijk door het eigeel wat gebruikt word om deze saus te maken.
                        Grtz..



                        Pijn is niks meer dan een zwakte dat het lichaam verlaat.

                        Comment


                        • #13
                          En andere mosterds zijn maar 10gr vet per 100gr dus vind mosterd totaal niet vet waarvan ook maar heel weinig vetten vrzadigd zijn zoals harold zegt.
                          eat eat eat and look like a freak!

                          Comment

                          Sidebar top desktop

                          Collapse

                          Actieve discussies

                          Collapse

                          Working...
                          X