Benodigdheden voor 5 porties:
1 kilo witte asperges
250g geschilde aardappel
5 hele eieren
100g yorkham (kleinsnijden)
wat fijngesneden peterselie
2 boullionblokjes (groenten, kip of rund).
zout en peper
bereidingstijd:
je bent in totaal ongeveer 20 minuten bezig.
doordat je eerst de boullion uit de schillen trekt, duurt het ongeveer een uurtje voor de soep op tafel staat.
hoe maak je deze soep:
1. schil de kilo asperges. zorg dat je geen plekje mist.
2. snijd de kontjes van de asperges af (1.5-2cm).
3. doe de boullionblokjes samen met alle schillen en kontjes in een pan met 1.5 liter water.
4. laat dit 30 minuten op laag vuurtje pruttelen.
5. haal schillen en kontjes eruit (of zeef de boullion).
6. snijd de 250g aardappel in 1 bij 1cm blokjes
7. doe alle asperges en de aardappelblokjes in de pan
8. laat dit 15 minuten koken
9. haal asperges uit het water
10. snijd alle asperges in schijfjes van 1.1.5cm.
11. doe de helft hiervan terug in de pan. andere helft houd je appart.
12. neem een pureerstaaf en pureer de aardappel/aspergestukken tot je een gladde soep hebt.
13. door het zetmeel in de aardappel zal de soep binden.
14. even proeven en eventueel beetje zout en peper toevoegen.
14. je soep is klaar.
1. neem nu aantal soepborden.
2. haal een ei 2x door de eiersnijder zodat je blokjes hebt en doe 1 ei in blokjes per bord.
3. verdeel de 100g fijngesneden yorkham over de borden.
4. verdeel de overgebleven asperge stukjes over de borden.
5. verdeel de soep over de borden.
6. zorg dat het ei, de ham en de asperges zichtbaar blijven. dus niet teveel soep erbij.
6. om het af te maken doe je een klein beetje zeer fijngeneden normale of platte peterselie on top.
variaties:
1. Als je kippenboullionblokjes neemt en ipv de ham wat hele fijne stukjes kip in de soep doet is dat ook erg lekker.
2. Een kleine scheut slagroom (10-15ml per bord, 30-50kcal extra) door de soep maakt hem voller qua textuur en iets voller van smaak.
3. Bij de kcal rijkere versie vervangen we de aardappel om de soep te binden voor een roux. Een roux is een mengsel van boter en meel. (voor deze roux doe je 50g roomboter in een pan. smelt boter en voeg beetje bij beetje meel toe tot je ook 50g meel hebt toegevoegd. deze roux is een plakkerig deegachtig mengsel wat je blijft roeren in je pan voor 5 minuten. voeg de boullion terwijl je roert aan de roux toe voor een gladde gebonden soep. Nu stukjes asperge toevoegen en pureren. klaar is de soep.
---------------------------------------------
de originele versie bevat per portie 160 kcal (e13, k22, v2)
Versie met roux bevat per portie 230 kcal (e13, k22, v10)
eet smakelijk.
1 kilo witte asperges
250g geschilde aardappel
5 hele eieren
100g yorkham (kleinsnijden)
wat fijngesneden peterselie
2 boullionblokjes (groenten, kip of rund).
zout en peper
bereidingstijd:
je bent in totaal ongeveer 20 minuten bezig.
doordat je eerst de boullion uit de schillen trekt, duurt het ongeveer een uurtje voor de soep op tafel staat.
hoe maak je deze soep:
1. schil de kilo asperges. zorg dat je geen plekje mist.
2. snijd de kontjes van de asperges af (1.5-2cm).
3. doe de boullionblokjes samen met alle schillen en kontjes in een pan met 1.5 liter water.
4. laat dit 30 minuten op laag vuurtje pruttelen.
5. haal schillen en kontjes eruit (of zeef de boullion).
6. snijd de 250g aardappel in 1 bij 1cm blokjes
7. doe alle asperges en de aardappelblokjes in de pan
8. laat dit 15 minuten koken
9. haal asperges uit het water
10. snijd alle asperges in schijfjes van 1.1.5cm.
11. doe de helft hiervan terug in de pan. andere helft houd je appart.
12. neem een pureerstaaf en pureer de aardappel/aspergestukken tot je een gladde soep hebt.
13. door het zetmeel in de aardappel zal de soep binden.
14. even proeven en eventueel beetje zout en peper toevoegen.
14. je soep is klaar.
1. neem nu aantal soepborden.
2. haal een ei 2x door de eiersnijder zodat je blokjes hebt en doe 1 ei in blokjes per bord.
3. verdeel de 100g fijngesneden yorkham over de borden.
4. verdeel de overgebleven asperge stukjes over de borden.
5. verdeel de soep over de borden.
6. zorg dat het ei, de ham en de asperges zichtbaar blijven. dus niet teveel soep erbij.
6. om het af te maken doe je een klein beetje zeer fijngeneden normale of platte peterselie on top.
variaties:
1. Als je kippenboullionblokjes neemt en ipv de ham wat hele fijne stukjes kip in de soep doet is dat ook erg lekker.
2. Een kleine scheut slagroom (10-15ml per bord, 30-50kcal extra) door de soep maakt hem voller qua textuur en iets voller van smaak.
3. Bij de kcal rijkere versie vervangen we de aardappel om de soep te binden voor een roux. Een roux is een mengsel van boter en meel. (voor deze roux doe je 50g roomboter in een pan. smelt boter en voeg beetje bij beetje meel toe tot je ook 50g meel hebt toegevoegd. deze roux is een plakkerig deegachtig mengsel wat je blijft roeren in je pan voor 5 minuten. voeg de boullion terwijl je roert aan de roux toe voor een gladde gebonden soep. Nu stukjes asperge toevoegen en pureren. klaar is de soep.
---------------------------------------------
de originele versie bevat per portie 160 kcal (e13, k22, v2)
Versie met roux bevat per portie 230 kcal (e13, k22, v10)
eet smakelijk.
Comment