Hof: OM moet oud-topambtenaar Demmink toch vervolgen

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Hof: OM moet oud-topambtenaar Demmink toch vervolgen

  Hof: OM moet oud-topambtenaar Demmink toch vervolgen

  door Shari Deira 21 jan 2014
  Het OM zag zelf geen reden om Demmink te vervolgen - Foto: ANP

  Het gerechtshof in Arnhem heeft dinsdag geoordeeld dat het Openbaar Ministerie (OM) oud-secretaris-generaal van justitie Joris Demmink moet vervolgen. Aanleiding hiervoor zijn de vermoedens van seksueel misbruik van minderjarige jongens.


  Een persvoorlichter van het gerechtshof in Arnhem bevestigt nieuws hierover aan elsevier.nl. Het hof vindt dat het 'beschikbare materiaal voldoende aanleiding geeft voor een redelijk vermoeden van schuld voor verkrachting'.


  Aangifte

  De uitspraak van het hof is verrassend omdat het OM zelf in december geen reden zag om Demmink te vervolgen. Tegen de oud-secretaris-generaal van justitie is aangifte gedaan voor het misbruik van minderjarigen in de jaren negentig.

  Twee Turkse mannen van destijds 13 en 14 jaar oud zeggen door Demmink te zijn misbruikt en zouden na hun aangiften in 2008 en 2010 zijn geïntimideerd.

  Demmink heeft altijd ontkend dat hij schuldig is aan misbruik en zegt ook dat hij niet in Turkije was op het moment dat het misbruik zou hebben plaatsgehad. Het OM gaf in december aan geen bewijs te hebben gevonden voor het tegendeel.


  Bewijs

  In een zogenoemde artikel 12-procedure hebben de mannen het gerechtshof gevraagd om het OM alsnog tot vervolging te dwingen. De advocaat van de Turkse mannen, Adèle van der Plas, reageert blij op het besluit van het OM. 'Na al die jaren worden we nu eindelijk serieus genomen. We hadden ook een overload aan bewijs.'
  In een reactie laat het OM weten dat de uitspraak van het hof 'een ander besluit' is dan het OM voor ogen had. 'Wij wilden dat de klacht zou worden afgewezen, want er is nooit bewijs gevonden dat hij daadwerkelijk in Turkije is geweest,' zegt een woordvoerder.

  Demmink was tot november 2012 de hoogste ambtenaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie.
  I know from teaching hundreds of seminars that the guys who say they have “awesome technique” are usually the biggest disasters—their ego just doesn’t let them see it.
  - Dave Tate

 • #2
  Niet te geloven toch?
  Onpartijdigheid is ver te zoeken,ons kent ons.
  DIVIDE ET IMPERA

  Comment


  • #3
   Originally posted by rainman View Post
   Niet te geloven toch?
   Onpartijdigheid is ver te zoeken,ons kent ons.
   En raad eens wie tot nu to de advocaatkosten mocht betalen:

   De Nederlandse Staat betaalde de afgelopen jaren de advocaatkosten van Demmink, omdat de topambtenaar vanwege zijn functie beschuldigd zou worden, zo was de redenering van Opstelten en zijn voorgangers. In november 2013 ging het om een bedrag van bijna 40.000 euro.

   bron: Staat stopt met betalen advocaatkosten Demmink | RTL Nieuws
   =================================================


   Opstelten betaalt advocaat Demmink niet meer   Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) betaalt de advocaat van zijn voormalige secretaris-generaal Joris Demmink niet langer. Dat schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer.


   Foto: ANP

   Demmink is nu als verdachte van een zedendelict onderworpen aan een strafrechtelijk onderzoek, aldus de bewindsman in antwoord op Kamervragen van de VVD (pdf).

   ''Bij deze stand van zaken is er reden om de vergoeding van de kosten van de strafrechtadvocaat te beëindigen.'' Een meerderheid in de Tweede Kamer wilde dit al.

   Opstelten wil ook de reeds gemaakte kosten terugvorderen als Demmink wordt veroordeeld. Mocht hij worden vrijgesproken, dan hoeft Demmink volgens de voor iedereen geldende regels niet te betalen en heeft hij recht op een vergoeding.

   Seksueel misbruik

   De civielrechtelijke procedure van de oud-topambtenaar tegen het AD wordt nog wel door het ministerie betaald, want die zaak ligt heel anders, aldus de minister.

   ''Deze is door betrokkene met mijn volledige instemming gestart. Het object van deze procedure is een op onderdelen zeer diffamerende publicatie die plaatsvond op een moment waarop betrokkene nog SG bij mijn ministerie was en die op heel andere feiten betrekking had.''

   Dinsdag werd bekend dat Joris Demmink door het Openbaar Ministerie (OM) moet worden vervolgd wegens vermeend seksueel misbruik.

   Demmink was tot 1 november 2012 de hoogste ambtenaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij wordt al jaren in verband gebracht met pedofilie, maar heeft de beschuldigingen zelf altijd ontkend.

   Overzicht procedures rond Joris Demmink
   I know from teaching hundreds of seminars that the guys who say they have “awesome technique” are usually the biggest disasters—their ego just doesn’t let them see it.
   - Dave Tate

   Comment


   • #4
    Gevangenisdirecteur meldt: Assistente Demmink moest jongens regelen

    20-03-2013
    Een persoonlijk assistente van Joris Demmink moest voor hem afspraken regelen met minderjarige jongens. Dat gebeurde toen Demmink directeur generaal buitenland op het Ministerie van Justitie was. De vrouw deed hierover haar beklag tijdens een dienstreis met ’topambtenaren, waaronder Rita Verdonk, naar Engeland. Eén van hen heeft onlangs het in de Demmink-zaak zeer actieve CDA-kamerlid Pieter Omtzigt in een mail geïnformeerd.
    Het betreft een voormalig gevangenisdirecteur die uit eigen waarneming meldt dat de assistente van Demmink ‘bijzonder geërgerd’ was over het feit dat zij voor haar baas afspraakjes had moeten regelen met ‘jonge, minderjarige mannen’. In zijn mail aan Omtzigt voegt hij daar aan toe: ‘Het staat mij bij dat het vooral om jonge mannen ging uit Thailand’. Het voorval speelde zich af in 1993 of daaromtrent. Tot zijn reisgenoten behoorden o.a. collega-gevangenisdirecteuren alsmede Rita Verdonk. Dat laatste blijkt uit een email van Omtzigt waarin ook de naam van de assistente wordt genoemd: mevrouw Storm van ’s-Gravesande.
    De laatste tijd was CDA-kamerlid Pieter Omtzigt zeer actief inzake de affaire Demmink. Hij bestookte de bewindslieden Opstelten en Timmermans met vragen en uitte zich in duidelijke taal op o.a. Twitter. In zijn mail aan Omtzigt vraagt de gevangenisdirecteur zich af wat voormalig minister Donner heeft bezield om een man te benoemen die ’kennelijk een risico vormt’. Ook zegt hij verbaasd te zijn over het feit dat ‘naar de vermeende pedofiele kontakten van deze ex SG geen officieel recherche-onderzoek is gedaan – er wordt om minder een formeel onderzoek ingesteld’.
    Eerst Donner en daarna Hirsch Ballin hebben Omtzigt onlangs gewaarschuwd zich van verdere acties inzake Demmink te onthouden. Kennelijk voelt Omtzigt zich ook geïntimideerd door Turkije. Afgelopen weekend meldde hij als Nederlandse volksvertegenwoordiger naar aanleiding van de Demmink-zaak in de gaten te worden gehouden door de Turkse geheime dienst.
    Erdogan bezoekt 21 maart a.s. Nederland met een pakket eisen o.a. over de opvoeding van Turkse kinderen in Nederland. Deze krachtige staatsman zou Nederland ook iets kunnen aanbieden, met name de lijst met data van bezoeken van Demmink aan Turkije. Tenzij onze regering niet over deze gegevens zou willen beschikken. Volgens het NRC hoofdredactioneel artikel 'Het Turkse ongenoegen' van 18 dezer heeft onze vice-premier een “prestigestrijd” uitgelokt door ondiplomatieke uitlatingen over de kwestie Yunus. Wat is daaraan verkeerd? Het is immers NRC zelf dat in hetzelfde artikel stelt “Erdogan heeft al vaker laten zien dat hij in het diplomatieke verkeer de confrontatie niet schuwt.” Het zou Asscher (en de PvdA) sieren als door zijn optreden Erdogan de verblijfsdata van Demmink beschikbaar zou stellen.
    DIVIDE ET IMPERA

    Comment


    • #5
     Tja, ik stem niet eens op de CDA maar Pieter Omtzigt heeft wel ballen. Die doet tenminste wat.
     I know from teaching hundreds of seminars that the guys who say they have “awesome technique” are usually the biggest disasters—their ego just doesn’t let them see it.
     - Dave Tate

     Comment


     • #6
      Klopt
      Er is zelfs een aparte anti-Demmink site he.
      Iedereen die hem de hand boven het hoofd heeft gehouden is medeplichtig en moet ook vervolgd worden!
      DIVIDE ET IMPERA

      Comment

      Sidebar top desktop

      Collapse

      Actieve discussies

      Collapse

      Working...
      X