Activiteitsfactor bepalen voor voedingsschema

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Activiteitsfactor bepalen voor voedingsschema

    Zojuist heb ik via de Wegwijzer voor nieuwe leden de handige excel sheet gedownload. Nu is mijn vraag: Hoe bepaal je welke activiteitsfactor je hebt? En een vervolgvraag, hoe kun je de activiteitsfactor nauwkeurig(er) berekenen?

    In de rechterbovenhoek van het voedingsschema zie ik de Activiteitsfactor-tabel staan, maar de 5 gegeven mogelijkheden vind ik vaag en ondoorzichtig. Persoonlijk wil ik graag snappen waarom iets is, en van een beetje rekenwerk schrik ik niet. Ik heb immers gekozen voor een heus voeddingsschema en om vervolgens mijn BMR zomaar met een "willekeurig" gekozen factor te gaan verhogen gaat mij te boven.

    Op Wikipedia heb ik ook al het één en ander opgezocht over de Physical Activity Level zoals die in het Engels wordt genoemd, maar zowat elke bron zet zijn eigen factoren die van elk ander verschillen. Tijdens een speurtocht op dit forum vond ik helaas nog niets over de samenstelling van de activiteitsfactor. Wel heb ik een ander uiterste gezien waar men voorstelt om (allang je lichaamstype) het lichaamsgewicht te vermenigvuldigen met een factor (33) om zo je onderhoud te kunnen berekenen. Naar gelang het doel daar een precentage onder of boven te zitten en gaanderweg op basis van geboekte resultaten zo nodig te variëren. Deze methode doet me heel praktisch aan. Echter ik kies voor meer nauwkeurigheid, en wil daarom ook het obstakel van de activiteitsfactor de baas zijn.

    In een poging om de activiteitsfactor nauwkeuriger uit te rekenen ben ik benieuwd of anderen op dit forum dit werk al eens hebben gedaan en of ze mij kunnen helpen in het begrijpen van dat proces.

    Alvast bedankt

  • #2
    Dag Engerling, goed dat je je al goed inleest!
    Wat ze erover zeggen :
    1,2 Weinig of geen training, kantoorwerk
    1,375 Lichte training/sport 1-3 dagen per week
    1,55 Gemiddelde training/sport 3-5 dagen per week
    1,75 Zware training/sport 6-7 dagen per week --- x 1.725
    1,9 Zware dagelijkse training/sport plus lichamelijk werk of
    twee keer per dag trainen, marathon, voetbalkamp, wedstrijd, etc.

    Dat zijn de criteria die ze stellen bij de activiteitsfactor. Echter is dit ook maar een indicatie! Het blijft toch uitproberen. En beter over een langere periode van bv 4-5 weken. Aangezien je lichaam ook gewend moet geraken aan het nieuwe voedingspatroon. Ik zou zelf niet te snel aanpassingen doen. En ook of je net begint met krachttraining of niet heeft er ook invloed op.

    Mijn ervaring (voedingsschema aangepast + terug begonnen met krachttraining):
    na 1 week maar -0.2kg (wel cm's kwijt)
    na 2 weken geen gewichtsafname (kleine cm kwijt=meetfout?)
    na 3 weken geen gewichtsafname en geen cm's kwijt
    na 3 weken ineens 1.6kg eraf en 4cm kwijt.

    M.a.w. geeft het allesinds tijd! Bij mij kwam het ongeveer uit, maar dat is niet altijd het geval! Soms komt er wat tuning aan te pas. Als na een tijdje geen gewichtsverlies optreed (en steeds schema blijf eten zonder uitzondering) kan je wat spelen en indien verlagen. Maar sommige mensen moet ook verhogen. Het is een questie van uitproberen en geduld. En natuurlijk ook aan het voedingsschema houden
    The act of getting strong doesn't start in the gym. It starts in your head.

    Comment


    • #3
      Het probleem is dat je dagelijkse energiebehoefte niet precies te berekenen is. Er zijn teveel variabelen om het te kunnen berekenen. Vandaar dat iedereen een empirische benadering kiest en proefondervindelijk vaststelt was zijn/haar onderhoudsniveau is.
      Vergeet niet je lachspieren te trainen.

      Comment

      Sidebar top desktop

      Collapse

      Actieve discussies

      Collapse

      Working...
      X