""Wageningse onderzoekers die voor de Nederlandse voedingsindustrie de beschikbare literatuur op een rijtje hebben gezet hebben ontdekt dat alfa-falinoleenzuur misschien de kans op prostaatkanker verhoogt. Maar helemaal zeker van hun zaak zijn ze niet.
Alfa-linoleenzuur [structuurformule hieronder] is een omega-3-vetzuur dat je, anders dan de visvetzuren DHA en EPA, ook via planten kunt binnenkrijgen. Het zit in lijnzaadolie, maar niet in lijnzaad. In het lichaam verandert alfa-linoleenzuur in beperkte mate in EPA en DHA.
In epidemiologische studies is al meerdere keren een verband opgedoken tussen een hoge inname van alfa-linoleenzuur en prostaatkanker. In 1993 publiceerde de groep van Walter Willett bijvoorbeeld een onderzoek onder 50.000 gezonde Amerikaanse artsen. Daarvan bleken er in een periode van twee jaar 126 prostaatkanker in een gevorderd stadium te hebben. Toen de onderzoekers keken naar de dieetgegevens van de mannen, bleek dat een hoge inname van dierlijk vet de kans op kanker verhoogde. De inname van alfa-linoleenzuur deed dat ook. [J Natl Cancer Inst. 1993 Oct 6; 85(19): 1571-9.]
Later vonden ook andere onderzoekers dat mannen die veel alfa-linoleenzuur binnenkregen twee tot drie keer meer kans op kanker hadden dan mannen met een lage inname. [J Natl Cancer Inst. 1994 Feb 16;86(4):281-6.] [Cancer Causes Control. 2000 Sep; 11(8): 679-85.] De mannen in de studies kregen hun alfa-linoleenzuur vooral uit vlees. Van rood vlees weten we al jarenlang dat het de kans op sommige soorten kanker verhoogt. Misschien is het gevonden verband dus een schijnverband.""
Alfa-linoleenzuur [structuurformule hieronder] is een omega-3-vetzuur dat je, anders dan de visvetzuren DHA en EPA, ook via planten kunt binnenkrijgen. Het zit in lijnzaadolie, maar niet in lijnzaad. In het lichaam verandert alfa-linoleenzuur in beperkte mate in EPA en DHA.
In epidemiologische studies is al meerdere keren een verband opgedoken tussen een hoge inname van alfa-linoleenzuur en prostaatkanker. In 1993 publiceerde de groep van Walter Willett bijvoorbeeld een onderzoek onder 50.000 gezonde Amerikaanse artsen. Daarvan bleken er in een periode van twee jaar 126 prostaatkanker in een gevorderd stadium te hebben. Toen de onderzoekers keken naar de dieetgegevens van de mannen, bleek dat een hoge inname van dierlijk vet de kans op kanker verhoogde. De inname van alfa-linoleenzuur deed dat ook. [J Natl Cancer Inst. 1993 Oct 6; 85(19): 1571-9.]
Later vonden ook andere onderzoekers dat mannen die veel alfa-linoleenzuur binnenkregen twee tot drie keer meer kans op kanker hadden dan mannen met een lage inname. [J Natl Cancer Inst. 1994 Feb 16;86(4):281-6.] [Cancer Causes Control. 2000 Sep; 11(8): 679-85.] De mannen in de studies kregen hun alfa-linoleenzuur vooral uit vlees. Van rood vlees weten we al jarenlang dat het de kans op sommige soorten kanker verhoogt. Misschien is het gevonden verband dus een schijnverband.""
Comment