Adviezen ter verbetering energieopname met de voeding
Waarom een energie verrijkt dieet?
Een energie verrijkt dieet is ervoor bedoelt om te zorgen dat u aankomt of om te voorkomen dat het gewicht verder daalt.
Wat is energie?
Energie zit in ons eten. Het is de brandstof voor het lichaam. Energie voor de mens kan vergeleken worden met benzine voor een auto.
Bij ziekte is meer energie nodig. De motor van het lichaam loopt als het ware harder. Vaak is er bij ziekte minder of geen eetlust. Hierdoor valt men makkelijker af.
Waar zit energie in?
Onze voeding levert eiwitten, vetten en koolhydraten (suikers). De vetten en koolhydraten worden vooral gebruikt als energiebron. Eiwitten zijn belangrijk voor het onderhoud van weefsels zoals bijvoorbeeld spieropbouw.
In een energie verrijkt dieet zijn vooral vermeerdering van eiwitten, vetten en suikers van belang.
Eiwitten zitten bijvoorbeeld in melkproducten (bv. kwark, vla, kaas), vlees en vleeswaren. Vetten zitten o.a in boter, margarine, (slag)room), volle melkproducten en kaas.
Koolhydraten ook wel suikers genoemd zitten in suiker, vla, ijs, koekjes maar ook in fruit, sappen, aardappelen en brood.
Om aan te komen moet u proberen wat meer van deze voedingsmiddelen te eten.
Pas wel op met teveel vet eten: dit verzadigd teveel waardoor de eetlust kan verminderen.
Tips bij slechte eetlust
Liefst gebruik maken van 3 hoofdmaaltijden en 3x tussenmaaltijden of tussendoortjes; enkele voorbeelden:
-een beschuitje , cracker, cracotte of rijstwafel met beleg
-een rolletje vleeswaren/kaas met een glaasje sap
-een plakje ontbijtkoek met boter
-een schaaltje vruchtencocktail of fruitsalade
-een krentenbol of eierkoek
-een toastje met beleg
-een voedingsbiscuit: zoals Liga, Evergreen (in allerlei smaken)
Koffie en thee en water leveren echter niet veel energie. Deze dranken liefst gebruiken na een energie bevattende drank zoals hieronder vermeld:
Energierijke sappen zijn:
Bijv. druivensap, dubbeldrank, multi-vitamine sap.
Verdere energierijke melkdranken zijn :
yoghurtdranken, chocolade melk, anijsmelk, volle melk, karnemelk met toevoeging van siroop, Roosvicee, suiker etc of een milkshake bereid van volle melk, ijs en fruit.
Energierijke toetjes zijn:
vanillevla, chocoladevla, luchtige vla, roomvla, vruchtenkwark, vruchtenyoghurt, volle yoghurt, biogarde- yoghurt, ijs, puddinkjes, kindertoetjes (Danoontje bijvoorbeeld)
Eventueel vruchten op sap, vers fruit, banaan, vruchtenmoes, scheutje siroop of ongeklopte room toevoegen.
· Broodmaaltijden
Brood liefst ruim beleggen, bijvoorbeeld dubbel belegd en dik besmeren met margarine of boter.
Gebruik liever geen halvarine, maar (dieet) margarine of roomboter; (dieet)halvarine
bevat de helft aan vet.
Notenpasta zoals pindakaas, smeerlever worst, sandwich spread, een gekookt eitje of vis uit blik zijn wellicht lekkere broodbeleg ideeën.
Indien u liever zoet beleg op brood gebruikt, kies bijv. voor pindakaas of appelstroop; deze soorten bevatten meer voedingsstoffen.
Ook kan een rolletje kaas of vleeswaren uit het vuistje gebruikt worden.
Gebruik liever 48+ kaas dan 20/30+ soorten en iets vettere vleeswaren (worstsoorten, paté, etc) in plaats van magere vleeswaren.
Indien u in plaats van brood pap eet, voeg dan een klontje boter en suiker aan de pap toe om deze energierijker te maken.
- klontje boter toevoegen aan pap, aardappelpuree, stamppot of door groente
- ongeklopte room eventueel toevoegen aan soep, pap, vla of yoghurt
- geklopte slagroom op de chocolademelk of koffie
- vindt u suiker te zoet dan kan ook voedingssuiker aangeschaft worden, bv Fantomalt of Dextro
vezels (voldoende fruit en groenten gebruiken, bruin brood, eventueel pruimenmoes) en drink voldoende (minimaal 1,5 ltr.per dag). De stoelgang verbetert ook door beweging
Gezonde voeding met de Schijf van vijf
Om er voor te zorgen dat u gezond (wordt) blijft is het van belang alle voedingsstoffen binnen te krijgen door een gezonde voeding te kiezen. Gezond eten, gevarieerd eten en de juiste hoeveelheden gebruiken is hierbij belangrijk. Door de Schijf van Vijf te gebruiken kunt u de voeding zo gezond, gevarieerd en veilig mogelijk houden. De schijf van vijf bestaat uit vijf schijven. De producten die met elkaar overeenkomen zijn in de zelfde schijf geplaatst. Het is van belang dat u elke dag uit al deze schijven een keuze maakt. (Zie folder schijf van vijf)
Om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die we nodig hebben is het belangrijk om de volgende hoeveelheden binnen te krijgen.
(NB de kleine hoeveelheden gelden voor vrouwen, de grotere hoeveelheden voor mannen. Houd de hoeveelheden aan die de diëtist met u besproken heeft op het voorbeeld dagmenu)
**) Het gaat hier om het gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld vleeswaren en bereid vlees samen
Wat is een gezond gewicht en hoe kan een gezond gewicht bepaald worden?
Een gezond lichaamsgewicht is van een aantal factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van uw hoeveelheid vet, spieren en botten, lengte en leeftijd.
Eén methode om een gezond gewicht te bepalen noemen we de BMI-test (Body Mass Index). Deze test geeft aan of de verhouding tussen uw gewicht en lengte goed/gezond is.
De BMI berekening is als volgt:
Huidige gewicht
________________________ = BMI
Lengte x lengte
· BMI lager dan 18,5 Uw gewicht is te laag
· BMI tussen de 18,5 – 25 Uw gewicht is gezond
· BMI tussen de 25 – 30 Uw gewicht is te hoog, u heeft meer kans op hart- en
vaatziekten en ander risicofactoren
· BMI boven de 30 Uw gewicht is veel te hoog, de kans op hart- en
vaatziekten en andere risicofactoren is erg groot
Beweging en leefstijl
Naast voeding speelt ook beweging een rol bij de energiehuishouding.
Door regelmatige lichaamsbeweging blijft de hoeveelheid spiermassa op peil en wordt de eetlust beter gereguleerd.
Door beweging wordt het energieverbruik tijdens de training maar ook erna in het lichaam hoger. Er zal dan ook meer energie moeten worden opgenomen om op gewicht te blijven
Waarom een energie verrijkt dieet?
Een energie verrijkt dieet is ervoor bedoelt om te zorgen dat u aankomt of om te voorkomen dat het gewicht verder daalt.
Wat is energie?
Energie zit in ons eten. Het is de brandstof voor het lichaam. Energie voor de mens kan vergeleken worden met benzine voor een auto.
Bij ziekte is meer energie nodig. De motor van het lichaam loopt als het ware harder. Vaak is er bij ziekte minder of geen eetlust. Hierdoor valt men makkelijker af.
Waar zit energie in?
Onze voeding levert eiwitten, vetten en koolhydraten (suikers). De vetten en koolhydraten worden vooral gebruikt als energiebron. Eiwitten zijn belangrijk voor het onderhoud van weefsels zoals bijvoorbeeld spieropbouw.
In een energie verrijkt dieet zijn vooral vermeerdering van eiwitten, vetten en suikers van belang.
Eiwitten zitten bijvoorbeeld in melkproducten (bv. kwark, vla, kaas), vlees en vleeswaren. Vetten zitten o.a in boter, margarine, (slag)room), volle melkproducten en kaas.
Koolhydraten ook wel suikers genoemd zitten in suiker, vla, ijs, koekjes maar ook in fruit, sappen, aardappelen en brood.
Om aan te komen moet u proberen wat meer van deze voedingsmiddelen te eten.
Pas wel op met teveel vet eten: dit verzadigd teveel waardoor de eetlust kan verminderen.
Tips bij slechte eetlust
- eet regelmatig en breng veel variatie aan in uw voeding
- vergelijk uw inname van voeding met de aanbevolen hoeveelheden in de schijf van vijf
- neem kleine porties, meerdere eetmomenten per dag
Liefst gebruik maken van 3 hoofdmaaltijden en 3x tussenmaaltijden of tussendoortjes; enkele voorbeelden:
-een beschuitje , cracker, cracotte of rijstwafel met beleg
-een rolletje vleeswaren/kaas met een glaasje sap
-een plakje ontbijtkoek met boter
-een schaaltje vla, yoghurt met suiker, vruchtenyoghurt/kwark
-fruit (minstens 1-2x per dag) of sappen-een schaaltje vruchtencocktail of fruitsalade
-een krentenbol of eierkoek
-een toastje met beleg
-een voedingsbiscuit: zoals Liga, Evergreen (in allerlei smaken)
- eet op die momenten waarop u zich het beste voelt
- eet rustig en kauw goed
- zorg voor een goede nachtrust, eventueel rusten voor het eten
- rauwkost, volkerenproducten, bouillon en soep liever niet;
- gebruik maken van energierijke producten
Koffie en thee en water leveren echter niet veel energie. Deze dranken liefst gebruiken na een energie bevattende drank zoals hieronder vermeld:
Energierijke sappen zijn:
Bijv. druivensap, dubbeldrank, multi-vitamine sap.
Verdere energierijke melkdranken zijn :
yoghurtdranken, chocolade melk, anijsmelk, volle melk, karnemelk met toevoeging van siroop, Roosvicee, suiker etc of een milkshake bereid van volle melk, ijs en fruit.
Energierijke toetjes zijn:
vanillevla, chocoladevla, luchtige vla, roomvla, vruchtenkwark, vruchtenyoghurt, volle yoghurt, biogarde- yoghurt, ijs, puddinkjes, kindertoetjes (Danoontje bijvoorbeeld)
Eventueel vruchten op sap, vers fruit, banaan, vruchtenmoes, scheutje siroop of ongeklopte room toevoegen.
· Broodmaaltijden
Brood liefst ruim beleggen, bijvoorbeeld dubbel belegd en dik besmeren met margarine of boter.
Gebruik liever geen halvarine, maar (dieet) margarine of roomboter; (dieet)halvarine
bevat de helft aan vet.
Notenpasta zoals pindakaas, smeerlever worst, sandwich spread, een gekookt eitje of vis uit blik zijn wellicht lekkere broodbeleg ideeën.
Indien u liever zoet beleg op brood gebruikt, kies bijv. voor pindakaas of appelstroop; deze soorten bevatten meer voedingsstoffen.
Ook kan een rolletje kaas of vleeswaren uit het vuistje gebruikt worden.
Gebruik liever 48+ kaas dan 20/30+ soorten en iets vettere vleeswaren (worstsoorten, paté, etc) in plaats van magere vleeswaren.
Indien u in plaats van brood pap eet, voeg dan een klontje boter en suiker aan de pap toe om deze energierijker te maken.
- kies voor volle melkproducten
- voeg extra vetten toe
- klontje boter toevoegen aan pap, aardappelpuree, stamppot of door groente
- ongeklopte room eventueel toevoegen aan soep, pap, vla of yoghurt
- geklopte slagroom op de chocolademelk of koffie
- Gebruik extra suiker
- vindt u suiker te zoet dan kan ook voedingssuiker aangeschaft worden, bv Fantomalt of Dextro
- gebruik van energierijke dranken
- regelmatig gewicht controleren ca 1x per week
- zorg voor een regelmatige stoelgang
vezels (voldoende fruit en groenten gebruiken, bruin brood, eventueel pruimenmoes) en drink voldoende (minimaal 1,5 ltr.per dag). De stoelgang verbetert ook door beweging
- bij misselijkheid de volgende tips:
- Vaak kleine beetjes eten helpt beter om een vol gevoel en misselijkheid te
- Gebruik van koolzuur houdende dranken zijn af te raden.
- Gebruik van frisse producten zoals fruit, sappen, fruitcocktail, compote, vruchtenmoes, stukjes appel, een tomaatje
- Wissel verder koude en warme en zoete en hartige gerechten af.
- Overheersende etensgeuren (bv kool, spruitjes kunnen misselijkheid opwekken.
- In een goed geventileerde ruimte verblijven tijdens het eten
- Producten waar aversie tegen bestaat vermijden.
- Bij aversie tegen vlees kan een vis of eigerecht of koude varianten goede vervanging zijn
Gezonde voeding met de Schijf van vijf
Om er voor te zorgen dat u gezond (wordt) blijft is het van belang alle voedingsstoffen binnen te krijgen door een gezonde voeding te kiezen. Gezond eten, gevarieerd eten en de juiste hoeveelheden gebruiken is hierbij belangrijk. Door de Schijf van Vijf te gebruiken kunt u de voeding zo gezond, gevarieerd en veilig mogelijk houden. De schijf van vijf bestaat uit vijf schijven. De producten die met elkaar overeenkomen zijn in de zelfde schijf geplaatst. Het is van belang dat u elke dag uit al deze schijven een keuze maakt. (Zie folder schijf van vijf)
Om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die we nodig hebben is het belangrijk om de volgende hoeveelheden binnen te krijgen.
(NB de kleine hoeveelheden gelden voor vrouwen, de grotere hoeveelheden voor mannen. Houd de hoeveelheden aan die de diëtist met u besproken heeft op het voorbeeld dagmenu)
**) Het gaat hier om het gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld vleeswaren en bereid vlees samen
Wat is een gezond gewicht en hoe kan een gezond gewicht bepaald worden?
Een gezond lichaamsgewicht is van een aantal factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van uw hoeveelheid vet, spieren en botten, lengte en leeftijd.
Eén methode om een gezond gewicht te bepalen noemen we de BMI-test (Body Mass Index). Deze test geeft aan of de verhouding tussen uw gewicht en lengte goed/gezond is.
De BMI berekening is als volgt:
Huidige gewicht
________________________ = BMI
Lengte x lengte
· BMI lager dan 18,5 Uw gewicht is te laag
· BMI tussen de 18,5 – 25 Uw gewicht is gezond
· BMI tussen de 25 – 30 Uw gewicht is te hoog, u heeft meer kans op hart- en
vaatziekten en ander risicofactoren
· BMI boven de 30 Uw gewicht is veel te hoog, de kans op hart- en
vaatziekten en andere risicofactoren is erg groot
Beweging en leefstijl
Naast voeding speelt ook beweging een rol bij de energiehuishouding.
Door regelmatige lichaamsbeweging blijft de hoeveelheid spiermassa op peil en wordt de eetlust beter gereguleerd.
Door beweging wordt het energieverbruik tijdens de training maar ook erna in het lichaam hoger. Er zal dan ook meer energie moeten worden opgenomen om op gewicht te blijven
Comment