Consumentenbond: Energy drinks

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Consumentenbond: Energy drinks

    Zoals beloofd zou ik elke maand onderzoekje posten. Dit is mn 2de:


    Calorieën en suikers per drankje
    In de sportenergiedranken zitten de meeste suikers. Dit zijn meestal mengsels van verschillende mono- en disachariden, zoals sacharose (kristalsuiker) en glucose (dextrose). De Red Bull-achtige energydrinks bevatten alle rond de 115 kcal per blikje, uitgezonderd Red Bull sugar free, dat slechts 7,5 kcal bevat. Ter vergelijking, een boterham met kaas levert circa 150 kcal.


    Tanderosie

    Bij een zuurgraad onder pH 5,5, kan tanderosie optreden. Erosie ontstaat doordat zuren de mineralen waaruit tanden zijn opgebouwd, zoals calcium, fosfaat en fluor, in oplossing brengen. Niet alleen de zuurgraad (pH), maar ook het type zuur en de concentraties calcium, fosfaat en fluor spelen een rol. Als er al veel calcium in een drank zit, zoals in melk en yoghurt, dan kan er minder calcium uit het glazuur oplossen. Een maat voor de hoeveelheid calcium en fosfaat die een drank kan opnemen is de onderverzadiging.
    Het is moeilijk om aan te geven in welke mate de drankjes gaatjes veroorzaken, oftewel welke de sterkst eroderende werking op uw tanden heeft. In welke mate de drank daadwerkelijk invloed heeft is niet alleen afhankelijk van de onderverzadiging maar hangt af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld of u het drankje met een rietje drinkt en hoe lang de drank aan uw tanden wordt blootgesteld. Ter indicatie hebben we cola en melk ook toegevoegd.



    Naast verschillende Red Bull achtige dranken testen we ook een aantal sportenergiedranken. Producenten van dranken zoals Dextro Energy claimen dat ze u directe energie geven voor betere concentratie en prestatie.
    Energiedrankjes

    Werkt zo’n flesje Red Bull nou ook? Op de etiketten valt van alles te lezen. Red Bull claimt dat hun drank de alertheid verbetert en het prestatievermogen vergroot. Een andere energiedrank Highway geeft energie om langer door te kunnen gaan.
    Sportenergiedrankjes

    Welke sporter heeft baat bij een energiedrank? Een topsporter of ook de amateur? Op het etiket van Extran staat bijvoorbeeld dat je met hun drankje in topvorm bent. Hoe zou het met uw vorm zijn zonder deze drank?
    Zuren

    Bijna alle energiedranken bevatten veel suikers die kunnen leiden tot cariës. Daarnaast kunnen de aanwezige zuren tanderosie veroorzaken. Kunt u uw kinderen gerust wekelijks een paar van die drankjes geven, zonder dat de tandarts u aanmoedigt om uw kind beter te laten poetsen?
    Suikers

    Fabrikanten van energiedrankjes voegen suikers in de vorm van glucose toe aan de drank. Glucose is de exclusieve brandstof voor onze hersenen. Ons lichaam houdt de hoeveelheid glucose in het bloed constant. Door de invloed van insuline geeft een glucosehoudende drank slechts kort een piek in de hoeveelheid glucose in het bloed. De rest wordt omgezet in…vet! Uit onderzoek komt naar voren dat extra glucose niet direct leidt tot verhoogde mentale prestaties. Daarnaast levert glucose energie voor de spieren.

    Glucuronolacton

    Glucuronolacton, in de vorm van glucuronzuur, draagt bij aan de ontgifting van het lichaam, zodat stoffen zoals nicotine, hormonen en bestrijdingsmiddelen uitgescheiden kunnen worden. Aangezien er geen directe relatie is tussen het uitscheiden van deze stoffen en het energiemetabolisme of het centrale zenuwstelsel, lijkt het onwaarschijnlijk dat u fysiek of mentaal meer energie krijgt door er een (hoge) dosis van in te nemen. Ons lichaam maakt glucuronzuur naar behoefte aan uit glucose.

    Taurine

    Ons lichaam maakt zelf taurine aan. Deze stof heeft meerdere functies, onder andere als zogenaamde neurotransmitters in onze hersenen. Een neurotransmitter speelt een belangrijke rol in de doorvoer van informatie. Taurine zou het effect van cafeïne kunnen versterken, alhoewel de aanwijzingen hiervoor beperkt zijn. Energiedrankjes fabrikant Red Bull claimt dat vanwege stress en lichamelijke inspanning het taurineniveau in het lichaam afneemt. Standaard herbergt het een voorraad van circa 70 gram. De vraag is alleen bij welke daling daadwerkelijk prestatievermindering waarneembaar is, en wat de dosis van 1 gram, de hoeveelheid in een blikje Red Bull, dan voor zin heeft.
    Overdosis?

    Het is onbekend of de combinatie van hoge concentraties glucuronolacton, taurine en cafeïne, zoals ze in energiedranken voorkomen, een gevaar opleveren voor uw gezondheid. Het in excessieve mate gebruiken van energiedrankjes in combinatie met lichamelijke inspanning, alcohol en of drugs heeft in het verleden enkele keren geresulteerd in ongelukken. Hieronder waren zelfs een aantal ongelukken met een dodelijke afloop.
    Over het algemeen heeft cafeïne weinig negatieve gevolgen. Personen die grote hoeveelheden cafeïne tot zich nemen, over een langere periode, zouden wel lichamelijk als geestelijke verslavingachtige afhankelijkheid kunnen ontwikkelen. Een paar voorbeelden zijn rusteloosheid en slapeloosheid. Ook verhoogt cafeïne de bloeddruk. Het drinken van te veel cafeïnehoudende dranken binnen een beperkte hoeveelheid tijd kan ook effecten hebben die als vervelend worden ervaren. Bij een forse inname in relatief korte tijd zou de grens op ongeveer 300 gram liggen.
    De kans op gezondheidsschade voor gemiddelde tot zware drinkers van energiedrankjes (tot 350 milliliter per persoon per dag) vanwege de toevoeging van taurine zou gering zijn. Dat stelt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), waarmee ze eerdere uitgesproken twijfel over de negatieve gevolgen van taurine op de hersenen wegneemt. De autoriteit geeft ook aan dat de veiligheidsmarge voor glucuronolacton voldoende is. In een eerder stadium twijfelde de EFSA nog aan de invloed van deze stof op de werking van de nieren. De eerder genoemde ongelukken schrijft de EFSA vooral toe aan de hoge dosis cafeïne in combinatie met alcohol, drugs of inspanning
    You can not become LEGenDArY without Legday

  • #2
    Red bull light? Wat is nou het nut van een energiedrankje als er zo goed als geen energy inzit.

    Comment


    • #3
      Jammer genoeg is het een lange lap tekst die bar weinig informatie verschaft. Ze geven alleen enkele nadelen. Ze hintten wel naar de voordelen, maar geven daar geen tekst en uitleg bij helaas.

      Kortom; Levert Red Bull nou (veel) energie op?

      Levert Red Bull Light net zoveel energie op?

      Is het slecht voor je algemene gezondheid?

      Is het slecht om meer dan x(x) blikjes per dag te drinken?

      Ikzelf ben best wel verslaafd aan de zo genoemde energie drankjes. Een blikje of 2/3 op een schooldag is geen uitzondering, eerder een regel. Ik neem altijd de light versie van Bullit, maar nog vraag ik me af of dit wel echt "Light" is. De kcal waarde is wel laag, maar wat zegt dat over de rest?

      Verder heb ik nooit Red Bull o.i.d. gebruikt om 'even wakker te worden', althans, het heeft me nooit geholpen, net als een kop koffie. Ik geloof dat 1 blikje of kopje koffie nauwelijks effect heeft (Bij mij althans).

      Ook geloof ik nooit dat het uiteindelijk goed voor je is. Als ik een avond op stap ga en alleen maar Red Bull drink om 'nuchter' te blijven, beleef ik vaak een zwaardere nacht/ochtend als dat ik een biertje of 15 achterover tik, dan praat ik niet over slapeloosheid/wakker liggen, maar gewoon over de hoofdpijn/kater.

      Kortom, ik geloof dat je Red Bull gewoon moet zien als een 'fris'drank, waarbij je buitensporig gebruik moet vermijden.

      Comment


      • #4
        Originally posted by Jeppa
        Verder heb ik nooit Red Bull o.i.d. gebruikt om 'even wakker te worden', althans, het heeft me nooit geholpen, net als een kop koffie. Ik geloof dat 1 blikje of kopje koffie nauwelijks effect heeft (Bij mij althans).
        Is ook niet zo gek als je al tijden 2-3 blikjes red bull per dag drinkt. Lichaam ontwikkelt behoorlijk snel tolerantie voor de meeste stimulantia.

        Ben het overigens met je eens dat er nauwelijks informatie wordt verschaft. En dat is jammer.
        "Een zoektocht naar kennis moet los staan van het moreel van goed of kwaad, anders is die toch gedoemd niet volledig te zijn." - Genjuro

        sigpic

        "Rock is overpowered. Paper is fine" -Scissors-

        Comment


        • #5
          Ben het helemaal met jullie eens. Vind het slecht onderzoek.
          Maar ik post gewoon wat ik tegenkom he....post niet onderzoeken waar ik het alleen mee eens ben


          Originally posted by Pink View Post
          Red bull light? Wat is nou het nut van een energiedrankje als er zo goed als geen energy inzit.

          Omdat er wel net zoveel caffeine inzit
          You can not become LEGenDArY without Legday

          Comment


          • #6
            Originally posted by Pink View Post
            Red bull light? Wat is nou het nut van een energiedrankje als er zo goed als geen energy inzit.
            Red Bull Light is voor ADHD personen die even energie te kort komen. No way dat je dat soort figuren een volle dosis energie wilt geven :P

            Comment


            • #7
              Snap niet helemaal wat die onderverzadiging(waarden) nu precies in kaart moet stellen.
              He who keeps silent consents.

              Comment


              • #8
                het gaat om de cafeine en de suikers voor je energie in energie boosters.. de light variant heeft echter geen tot amper suikers en leverd alleen de dosis van 2-3 koppen koffie. zonder de suikers.

                overige info.. highway = speedway geworden

                Comment


                • #9
                  Had laatst een blik MONSTER gehad, rook naar zoete kauwgom.

                  Nam één slokje en had het gevoel dat m'n tanden eruit vielen en dat ik van binnen aan het verbranden was.

                  Wat een teringzooi is dat zeg, 6 redbull in 1 o.i.d.

                  Comment

                  Sidebar top desktop

                  Collapse

                  Actieve discussies

                  Collapse

                  porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn
                  erotik film izle Rus escort gaziantep rus escort
                  Antalya Escort
                  sikis
                  gaziantep escort
                  gaziantep escort
                  İstanbul Escort
                  istanbul escort bayan
                  sisli escort beylikduzu escort bayan
                  antalya escort atakoy escort
                  umraniye escort bayan
                  Very sweethearts get banged by pretty pals Баба посидела анусом на крепком стояке fotos de vaginas sexis
                  Working...
                  X