Rekenen jullie voedingsvezels mee in jullie kcal?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Rekenen jullie voedingsvezels mee in jullie kcal?

    Ikzelf zit nu al een tijdje te denken wat te doen met het wel mee of niet meetellen van voedingsvezels qua kcal.

    Om even een voorbeeldje te schetsen hoe ik hierop kwam. Nou door de volgende situatie.

    100g volkoren graanontbijt bevat:

    352 kcal
    12,4g eiwit
    64,2 g carbs
    2,1g vet
    13,4 g voedingsvezels

    100g tarwezemelen bevat:

    256 kcal
    15,2g eiwit
    3,9g carbs
    5g vet
    46,9g voedingsvezels

    Als je nu aan de hand van de macro's van het graanontbijt de kcal berekend zul je uitkomen op 325,3kcal. Dan kun je denken van hey waarom staat er dan 352kcal op de verpakking. Nou dat komt, omdat de fabrikant ook de kcal meerekent van de voedingsvezels. En het voorbeeld van de tarwezemelen kom je maar op 121,4kcal uit volgens de EKV en wordt er dus 2,9 kcal per 1g voedingsvezels gerekend op deze 2 verpakkingen.

    Voedingsvezels bestaan uit onoplosbare en uit oplosbare vezels. De onoplosbare variant draagt bij aan een verbeterde stoelgang en ontlastingspatroon. De oplosbare variant kan wel opgenomen worden door je spijsverteringsstelsel en dient weer allerlei functies in je lichaam etc. etc..

    Ik meen ergens gelezen te hebben dat men voedingsvezels kan verwaarlozen qua kcal inname, maar het lijkt mij dat een fabrikant deze kcal niet voor niets op de verpakking zet. Terwijl ik ook bronnen vind waarbij er 1,5-2 kcal per gram voedingsvezel gerekend worden.

    En dus eigenlijk kan je deze extra kcal bij je carb inname optellen, aangezien voedingvezels soort van complexe koolhydraten zijn.

    Het lijkt een subtiel verschil, maar ikzelf eet behoorlijk veel havermout, brinta etc. Een inname van 300-400g van deze producten is mij niet vreemd. Ik ga dus wel ruim over die 30-40g voedingsvezels per dag heen.

    Ik vermoed dat ik niet de enige ben die zich mogelijk afvraagt wat nu een verstandige keuze is om te doen.

    optie 1:
    gewoon je kcal tellen en ervoor kiezen dat je macro's op papier niet kloppen en je rekent het overschot aan kcal dat je lijkt te hebben bij je carbinname

    optie 2:
    je kiest de kcal zonder de hoeveelheid voedingsvezels en verwaarloost hierbij de hoeveelheid kcal van/uit de voedingvezels. Hierbij zul je dus even je kcal van je verpakkingen van graanproducten opnieuw moeten berekenen.



    Ik ben benieuwd naar jullie meningen, aangezien ik graag mijn voedingsschema finetune, Volgens mij heb ik hiervoor altijd gewerkt met het wel meerekenen van de hoeveelheid voedingsvezels qua kcal, echter vind ik bronnen op internet dat men deze hoeveelheid kcal van voedingsvezels dient te verwaarlozen. Ik meen me te herinneren dat Lyle McDonald dat ook aanraad, behalve als je een "ton" voedingsvezels zou eten, maar dat is mij te vaag.


    Kortom pak je gewoon de kcal van de verpakking die waarschijnlijk de voedingsvezels meerekent of pak je je eigen hoeveelheid kcal die je berekend hebt aan de hand van de gegeven eiwitten, carbs en vetten op de verpakking?
    11
    Ja
    36.36%
    4
    Nee
    45.45%
    5
    Ik heb daar nog nooit over nagedacht
    18.18%
    2
    Last edited by Iron Mind; 01-09-2013, 09:38.
    "Straight outta gym"

  • #2
    Wat doet ons lichaam met die voedings vezels?

    Comment


    • #3
      Originally posted by knulletje01 View Post
      Wat doet ons lichaam met die voedings vezels?
      Wat bedoel je precies? Niet alle voedingsvezels leveren schijnbaar kcal op voor het lichaam als dat hetgeen is waar je op doelt?
      "Straight outta gym"

      Comment


      • #4
        Dat bedoel ik Iron mind.
        De voedings vezels bestaan uit 3 soorten of groepen, net hoe je t noemen wilt.
        1. Verteerbare voedings vezels, maar wel fermenteerbare vezes, leveren 4kcal per gram.
        2. Niet verteerbare voedings vezels, leveren 2Kcal per gram.
        3. Niet fermenteerbare voedingsvezels.

        De laatste heeft geen waarde omdat ze zo weer het lichaam verlaten.

        Comment


        • #5
          Herstel:
          Het wel fermenteerbare behoort bij nr 2 te staan... Sorry.

          Comment


          • #6
            Originally posted by knulletje01 View Post
            Herstel:
            Het wel fermenteerbare behoort bij nr 2 te staan... Sorry.
            Dit wordt het dan:

            De voedings vezels bestaan uit 3 soorten:
            1. Verteerbare voedings vezels leveren 4kcal per gram.
            2. Niet verteerbare, maar wel fermenteerbare voedings vezels, leveren 2Kcal per gram.
            3. Niet verteerbare en niet fermenteerbare voedingsvezels leveren 0kcal per gram, want deze kunnen niet verteerd worden.

            Reken jij ze wel of niet mee overigens?
            "Straight outta gym"

            Comment


            • #7
              Heb het net opgezocht,
              Daar het te kostbaar is om alle 3 de groepen in de voedigs vezels apaart te analiseren, heeft de europese uni besloten om de energie waarde vast te stellen op 200Kcal per 100gr...

              Bron Wikipedia..
              Gevonden onder, Waarde voedings vezels.

              Comment


              • #8
                Nee, ik reken alleen mn KEV uit. Met de waarde van de vezels doe ik niets.

                Comment


                • #9
                  ik doe ook kev en totaal bekijk ik ook wel

                  Comment


                  • #10
                    Nee, niet druk om maken

                    Comment


                    • #11
                      Het hangt denk van je mogelijke voedingsvezel inname af of de kcal "verwaarloosbaar" zijn of niet.

                      Ik zie zojuist dat ik een aantal producten nuttig waarbij de ene wel de vezels meerekent en de ander niet in mijn excel schema.

                      Ik heb bijv. tijdens een carb-load een vezel inname van 100g (zelfgemaakte pannenkoeken, brinta, havermout).

                      En op een normale "bulk" dag waar ik relatief veel havermout, brinta eet kom ik toch al gauw aan zo'n 50g vezels exclusief vezels uit groente en fruit.

                      Ik vermoed dat ik daarom misschien beter de kcal van de vezels mee zou kunnen rekenen of mijn inname van havermout, brinta beter zou kunnen aanpassen, maar ik ben nu eenmaal fan van whey met havermout, brinta plus het scheelt me weer rijst, pasta koken.

                      Aan de andere kant kan ik ook gewoon blijven doen wat ik hiervoor al deed, maar ik prefereer een consequentere methode van wel of niet meerekenen in mijn schema en daarom was/ben ik benieuwd naar de meningen van jullie.
                      Last edited by Iron Mind; 01-09-2013, 10:43.
                      "Straight outta gym"

                      Comment


                      • #12
                        Dan gewoon 2kcal/gram vezels rekenen.

                        Comment


                        • #13
                          Originally posted by aktito View Post
                          Dan gewoon 2kcal/gram vezels rekenen.
                          Ja, precies of ik pak gewoon de voedingswaarde van de kcal op de verpakking.. (zoals ik eigenlijk altijd al deed). Het mogelijke nadeel van deze methode is wel dat je dus een inconsequente methode hanteert wat betreft wel of niet meerekenen in je systeem.

                          Echter aan de andere kant. Als de fabrikant de kcal wel meerekent kun je er mogelijk vanuit gaan dat het om vooral verteerbare of fermenteerbare vezels gaat en als de kcal niet meegerekend worden dat het dan hoofdzakelijk om de niet-verteerbare variant gaat..

                          Bijv. de verpakking van volkoren tarwemeel rekent geen kcal voor de vezels die er in zitten. Terwijl de havermout, brinta en tarwezemelen dat wel doen.

                          Misschien een makkelijker, beter idee om gewoon de voedingswaarde qua kcal met KEV te pakken van de producten zelf, aangezien ik dat eigenlijk altijd al gedaan heb..

                          Ik vermoed dat als de fabrikant geen kcal telt voor de vezels dat het hoofdzakelijk de 0kcal variant bevat en worden er wel kcal voor geteld dat het hoofdzakelijk de andere variant bevat.
                          Last edited by Iron Mind; 01-09-2013, 11:19.
                          "Straight outta gym"

                          Comment


                          • #14
                            Je kcal verbranding per dag zal sowieso van dag tot dag verschillen. Pak je de fiets of de bus, trainen of niet trainen, feesten, werken, huishouden, in de tuin werken, of juist rusten, chillen, etc. Geen dag, geen week of wellicht zelfs maand is qua kcal verbranding exact gelijk en het is onmogelijk om alle factoren op een dergelijk gedetailleerd niveau mee te calculeren.

                            Ondanks dat je ervan uitgaat dat je gemiddelde kcal verbranding (in jouw geval) rond de 3500 ligt. Zal dit de ene dag 2900 zijn de andere 3000 dan opeens een dag 4000 etc. De ene week gemiddeld 3600 (wat actiever) de andere week gemiddeld 3300 bijvoorbeeld door minder cardio of een echt rustdagje met wat gamen en tv kijken.

                            Je probeert zo goed mogelijk te SCHATTEN wat je verbranding is en je voeding erop af te stemmen. En op basis van resultaat (wat meestal pas op langere termijn meetbaar/zichtbaar wordt) pas je de dingen wat aan. Metabolisme is een "levend" iets wat constant kan veranderen door allerlei factoren.
                            ---------------------------------------

                            Ook qua inname doen we een zo goed mogelijke schatting. Ik neem aan dat niemand op bodynet een geijkte keukenweegschaal heeft, dus wie zegt dat het gewicht dat je denkt te nemen ook daadwerkelijk het gewicht is dat je neemt? Er zijn keukenweegschalen die er altijd 5g naastzitten (absolute afwijking) of die een procentuele afwijking hebben.

                            Gewichten in verpakkingen mogen afwijken met 5-15g (afhankelijk van de zwaarte van de verpakking). Ook hier is een marge voor fouten. Jij kan denken dat jouw verpakking noten 250g is maar dit kunnen er ook 240g zijn. Of misschien zelfs 260g.
                            ------------------------------

                            Daarbij rekenen we bepaalde kcal waarden voor bepaalde producten (melk, een ei, een stuk vlees), die echter sterk kunnen verschillen. Soms heb je een hele doos met eieren rond de 55g. Soms heb je een ander merk met eieren uit een doos die allen 60 of zelfs 65g wegen. Tussen alle varianten halfvolle melk die ik heb bekeken varieert het aantal kcal van 44 kcal per 100ml tot 50 kcal per 100ml. Dat kon op 1 a anderhalve liter flink schelen.

                            Voor bepaalde stukken rund of gehakt worden bepaalde kcal en EKV waarden gerekend. Per stuk vlees kan het vet gehalte echter link verschillen. Soms heb je een stuk vlees met veel vet en soms met minder vet. De waarden op de verpakking blijft jaren hetzelfde maar de stukken vlees zullen van stuk tot stuk verschillen. En hoeveel van het vet eet je. Bij de entrecote heb je het bekende vetrandje. Deze wordt meegerekend bij het vetgehalte. Ikzelf eet echter nooit die dikke vetrand en tel entrecote qua kcal gewoon als biefstuk maar dan met 1-2g meer vet terwijl op de verpakking staat dat het veeeeel vetter is. Een ander verhaal is als je vlees met een hogere graad marmering hebt (intramusculair vet). Een hoge graad marmering betekent betere kwaliteit rundvlees, maar ook een hoger tot veel hoger vetgehalte (zie afbeelding).
                            -------------------------

                            Zo zie ik het vezel verhaal ook als één van de factoren waarom we niet altijd 100% exact kunnen zijn. waarom dit niet zo erg is ga ik proberen duidelijk te maken:

                            Stel we nemen een extreem (en sterk versimpeld) voorbeeld. Stel iemand rekent zijn behoefte uit op 1700 kcal. Hij wil graag wat in gewicht aankomen en mikt op 2100 kcal.

                            Hij rekent een snee brood als 100 kcal (ipv 75 die het brood bijvoorbeeld daadwerkelijk bevat).
                            Hij rekent een ei als 100 kcal (ipv de 83 die het bijvoorbeeld daadwerkelijk bevat)
                            Hij drinkt een liter melk en rekent 50 kcal per 100g (Ipv de 46 die het bijvoorbeeld daadwerkelijk bevat)

                            Hij eet 10 snee brood 6 eieren en een liter melk per dag. Deze persoon denkt dat dit 2100 kcal zijn.
                            Het zijn er in werkelijkheid echter eerder 1708 kcal. (392 kcal minder).

                            De praktijk zal vervolgens uitwijzen dat deze persoon met deze inname niet aankomt. Hij zal dus voeding moeten toevoegen (en denkt dat zijn daadwerkelijke behoefte hoger ligt als de 1700. Aangezien zijn gewicht stabiel blijft rond 2100 denkt hij nu dat zijn behoefte 2100 is). Hij voegt 2 eieren een snee brood en 200ml melk toe. Uiteindelijk... Denkt hij 2500 kcal binnen te krijgen en denkt hij dat zijn behoefte rond de 2100 ligt (+400) en zal zijn daadwerkelijke behoefte rond de 1700 liggen en krijgt hij via het verhogen ongeveer 2100 binnen (ook +400).

                            Hetzelfde geld als iemand zijn behoefte fout inschat. Dat boeit niet zoveel. Iemand schat zijn behoefte 500 kcal te hoog in. hij schat 3000 en het is 2500. Na twee a drie weken cutten op 2500 kcal valt hij niets af. Hij stelt zijn voeding bij omlaag en valt wel af. Hij heeft nu geleerd dat zijn behoefte anders is.
                            -------------------------------------------------

                            In mijn opinie zijn er drie optie's:
                            1. houd geen rekening met vezel inname. Vezels zijn in producten vrijwel altijd meegerekend als 2 kcal per gram. De kcal is hetgeen waarop je je concentreert en wat vaak doorslaggevend is.

                            2. Neem naast EKV ook vezelopname mee in je berekeningen en formules. Dus je hebt een kolom eiwitten, koolhydraten, vetten en voedingsvezels.

                            Voorbeeld brinta:
                            Kcal 345
                            E11 x 4 = 44
                            K65 x 4 = 260
                            V2.1 x 9 = 19
                            VV 10.5x 2 = 21
                            totaal 344 kcal (geen idee hoezo dit 1 lager uitkomt)

                            3. Wil je toch rekening houden ermee, maar heb je geen zin in optie 2. Tel vezels bij KH inname (2g vezel als 1g kh) Eiwitten en vetten neem je over van verpakking. de KH bereken je dan even zelf adhv overblijvende kcal.

                            Voorbeeld Brinta:
                            345 kcal per 100g
                            11g eiwit = 44 kcal.
                            2,1g vetten = 19 kcal

                            blijven er 282 kcal over. delen door 4 = 70.5
                            Ondanks dat op de verpakking staat 65g koolhydraten reken jij zelf 70.5.
                            De 10.5 voedingsvezel zijn dan gerekend als 5.5g koolhydraten.
                            -----------------------------

                            Oja ik denk dat optie 1 de beste is. Behalve als je om een bijzondere reden graag vezel inname wil tracken.
                            Attached Files
                            Last edited by dynobet; 02-09-2013, 12:34.
                            More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

                            Comment

                            Sidebar top desktop

                            Collapse

                            Actieve discussies

                            Collapse

                            Working...
                            X