Ikzelf zit nu al een tijdje te denken wat te doen met het wel mee of niet meetellen van voedingsvezels qua kcal.
Om even een voorbeeldje te schetsen hoe ik hierop kwam. Nou door de volgende situatie.
100g volkoren graanontbijt bevat:
352 kcal
12,4g eiwit
64,2 g carbs
2,1g vet
13,4 g voedingsvezels
100g tarwezemelen bevat:
256 kcal
15,2g eiwit
3,9g carbs
5g vet
46,9g voedingsvezels
Als je nu aan de hand van de macro's van het graanontbijt de kcal berekend zul je uitkomen op 325,3kcal. Dan kun je denken van hey waarom staat er dan 352kcal op de verpakking. Nou dat komt, omdat de fabrikant ook de kcal meerekent van de voedingsvezels. En het voorbeeld van de tarwezemelen kom je maar op 121,4kcal uit volgens de EKV en wordt er dus 2,9 kcal per 1g voedingsvezels gerekend op deze 2 verpakkingen.
Voedingsvezels bestaan uit onoplosbare en uit oplosbare vezels. De onoplosbare variant draagt bij aan een verbeterde stoelgang en ontlastingspatroon. De oplosbare variant kan wel opgenomen worden door je spijsverteringsstelsel en dient weer allerlei functies in je lichaam etc. etc..
Ik meen ergens gelezen te hebben dat men voedingsvezels kan verwaarlozen qua kcal inname, maar het lijkt mij dat een fabrikant deze kcal niet voor niets op de verpakking zet. Terwijl ik ook bronnen vind waarbij er 1,5-2 kcal per gram voedingsvezel gerekend worden.
En dus eigenlijk kan je deze extra kcal bij je carb inname optellen, aangezien voedingvezels soort van complexe koolhydraten zijn.
Het lijkt een subtiel verschil, maar ikzelf eet behoorlijk veel havermout, brinta etc. Een inname van 300-400g van deze producten is mij niet vreemd. Ik ga dus wel ruim over die 30-40g voedingsvezels per dag heen.
Ik vermoed dat ik niet de enige ben die zich mogelijk afvraagt wat nu een verstandige keuze is om te doen.
optie 1:
gewoon je kcal tellen en ervoor kiezen dat je macro's op papier niet kloppen en je rekent het overschot aan kcal dat je lijkt te hebben bij je carbinname
optie 2:
je kiest de kcal zonder de hoeveelheid voedingsvezels en verwaarloost hierbij de hoeveelheid kcal van/uit de voedingvezels. Hierbij zul je dus even je kcal van je verpakkingen van graanproducten opnieuw moeten berekenen.
Ik ben benieuwd naar jullie meningen, aangezien ik graag mijn voedingsschema finetune, Volgens mij heb ik hiervoor altijd gewerkt met het wel meerekenen van de hoeveelheid voedingsvezels qua kcal, echter vind ik bronnen op internet dat men deze hoeveelheid kcal van voedingsvezels dient te verwaarlozen. Ik meen me te herinneren dat Lyle McDonald dat ook aanraad, behalve als je een "ton" voedingsvezels zou eten, maar dat is mij te vaag.
Kortom pak je gewoon de kcal van de verpakking die waarschijnlijk de voedingsvezels meerekent of pak je je eigen hoeveelheid kcal die je berekend hebt aan de hand van de gegeven eiwitten, carbs en vetten op de verpakking?
Om even een voorbeeldje te schetsen hoe ik hierop kwam. Nou door de volgende situatie.
100g volkoren graanontbijt bevat:
352 kcal
12,4g eiwit
64,2 g carbs
2,1g vet
13,4 g voedingsvezels
100g tarwezemelen bevat:
256 kcal
15,2g eiwit
3,9g carbs
5g vet
46,9g voedingsvezels
Als je nu aan de hand van de macro's van het graanontbijt de kcal berekend zul je uitkomen op 325,3kcal. Dan kun je denken van hey waarom staat er dan 352kcal op de verpakking. Nou dat komt, omdat de fabrikant ook de kcal meerekent van de voedingsvezels. En het voorbeeld van de tarwezemelen kom je maar op 121,4kcal uit volgens de EKV en wordt er dus 2,9 kcal per 1g voedingsvezels gerekend op deze 2 verpakkingen.
Voedingsvezels bestaan uit onoplosbare en uit oplosbare vezels. De onoplosbare variant draagt bij aan een verbeterde stoelgang en ontlastingspatroon. De oplosbare variant kan wel opgenomen worden door je spijsverteringsstelsel en dient weer allerlei functies in je lichaam etc. etc..
Ik meen ergens gelezen te hebben dat men voedingsvezels kan verwaarlozen qua kcal inname, maar het lijkt mij dat een fabrikant deze kcal niet voor niets op de verpakking zet. Terwijl ik ook bronnen vind waarbij er 1,5-2 kcal per gram voedingsvezel gerekend worden.
En dus eigenlijk kan je deze extra kcal bij je carb inname optellen, aangezien voedingvezels soort van complexe koolhydraten zijn.
Het lijkt een subtiel verschil, maar ikzelf eet behoorlijk veel havermout, brinta etc. Een inname van 300-400g van deze producten is mij niet vreemd. Ik ga dus wel ruim over die 30-40g voedingsvezels per dag heen.
Ik vermoed dat ik niet de enige ben die zich mogelijk afvraagt wat nu een verstandige keuze is om te doen.
optie 1:
gewoon je kcal tellen en ervoor kiezen dat je macro's op papier niet kloppen en je rekent het overschot aan kcal dat je lijkt te hebben bij je carbinname
optie 2:
je kiest de kcal zonder de hoeveelheid voedingsvezels en verwaarloost hierbij de hoeveelheid kcal van/uit de voedingvezels. Hierbij zul je dus even je kcal van je verpakkingen van graanproducten opnieuw moeten berekenen.
Ik ben benieuwd naar jullie meningen, aangezien ik graag mijn voedingsschema finetune, Volgens mij heb ik hiervoor altijd gewerkt met het wel meerekenen van de hoeveelheid voedingsvezels qua kcal, echter vind ik bronnen op internet dat men deze hoeveelheid kcal van voedingsvezels dient te verwaarlozen. Ik meen me te herinneren dat Lyle McDonald dat ook aanraad, behalve als je een "ton" voedingsvezels zou eten, maar dat is mij te vaag.
Kortom pak je gewoon de kcal van de verpakking die waarschijnlijk de voedingsvezels meerekent of pak je je eigen hoeveelheid kcal die je berekend hebt aan de hand van de gegeven eiwitten, carbs en vetten op de verpakking?
Comment