vetten

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • vetten

    miss eens intresant om te weten te komen

    ik zat net even de inhoud van een pak koek te lezen en er stond op

    vetten
    waarvan:

    verzadigd
    enkelvoudig onverzadigd (of was het verzadigd ?? nu twijfel ik maar goed)
    meervoudig onverzadigd (of was het verzadigd ?? nu twijfel ik maar goed)

    wat is nou het verschil en wat houd het eigenlijk in?
    zou het verschil tussen enkelvoudig en meer voudig niet weten
    Who's the Chef

  • #2
    hier vast een stukje

    Onverzadigde vetzuren
    Onverzadigde vetten zijn minder stabiel dan verzadigde vetzuren omdat ze van nature ongebruikte koolstofverbindingen hebben (ze hebben als het ware nog een paar handjes vrij). Heeft een vetzuur molecuul slechts één dubbele bindingsmogelijkheid beschikbaar dan spreken we van een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Heeft een vetzuur molecuul méér ongebruikte bindingsmogelijkheden dan spreken we van een meervoudig onverzadigd vetzuur.

    Het lichaam heeft meervoudig onverzadigde vetzuren nodig voor de volgende processen:

    het omzetten van verzadigde vetten in bruikbare energie
    vormt een onderdeel van celmembranen - nodig voor de elasticiteit
    voor de vorming van onder andere prostaglandine (een hormoonachtige stof)
    Planten slaan hun energie op in de vorm van zowel onverzadigd als verzadigd vet. Koudgeperste plantaardige oliën zoals lijnzaad, zonnebloem, soja en saffloer olie bevatten meervoudig onverzadigde vetten. Door de vele bindingsmogelijkheden zijn meervoudig onverzadigde vetten altijd vloeibaarder dan enkelvoudig onverzadigde vetten. Zo is olijfolie, een enkelvoudig onverzadigde vetsoort dan ook aanmerkelijk dikker dan lijnzaad olie.

    Verhitting van meervoudig onverzadigde vetzuren veroorzaakt oxidatie waardoor er veel vrije radicalen worden gevormd. Deze vrije radicalen kunnen in het lichaam een kettingreactie veroorzaken en vele cellen beschadigen. Het wordt dan ook met klem afgeraden om te bakken of te braden in meervoudig onverzadigde vetzuren. Gebruik voor het bakken en braden van oorsprong verzadigde vetten (ossenwit, roomboter of kokosvet) of enkelvoudig onverzadigde olie (olijfolie) - en dit dan vooral niet te heet maken. Plantaardige margarine is in dit verband nooit een verstandige keuze.

    Onverzadigde vetzuren zitten in:

    vette vis (makreel, haring, sardientjes en aal maar géén lekkerbekjes)
    koudgeperste lijnzaadolie
    walnoten
    visolie capsules
    pindakaas
    sesampasta
    plantaardige olie (met uitzondering van kokosolie)
    zonnebloempitten
    teunisbloemolie
    Onverzadigde vetzuren (zowel enkelvoudige alsook meervoudige) helpen niet alleen bij de afbraak van verzadigde vetzuren maar ze houden ook de celwand elastisch en zijn gemakkelijker verteerbaar dan verzadigde vetzuren. In een vermageringsdieet is het daarom altijd verstandig om verzadigde vetzuren te vervangen door onverzadigde vetzuren.

    Een aantal vetzuren kan het lichaam niet zelf maken, dat zijn de zogenaamde essentiële vetzuren. Essentiële vetzuren zijn ook onverzadigde vetzuren.
    Who's the Chef

    Comment


    • #3
      Om het heel simpel te houden:
      Transvet = puur vergif
      Verzadigd vet = slecht
      Enkelvoudig onverzadigd vet = goed
      Meervoudig onverzadigd vet = hartstikke gezond!

      Comment


      • #4
        Dat verzadigd vet altijd slecht is ben ik het niet mee eens.

        Als voorbeeld kokosolie, dat is voor 98% verzadigd. Toch is het verschrikkelijk gezond. Vooral om in te bakken, omdat het verzadigd is is het heel erg stabiel bij hoge temperaturen.
        Ook bevat het heel veel laurinezuur (een voorwaardelijk essentieel vetzuur) wat in de darmen omgezet wordt in mono-laurinezuur. Dit heeft zeer krachtige antibacteriele en ontstekingsremmende eigenschappen.
        Ook is het een mct-vetzuur wat dus in principe niet opgeslagen wordt (levert ook nog eens 8.2 kcal. ipv de gebruikelijke 9)

        Uit onderzoek blijkt ook steeds duidelijker dat niet alle verzadigde vetzuren schadelijk zijn.

        Een aanrader om te lezen is “Feiten over vetten, Het complete basiswerk over de voedingswaarde van oliën, vetten en cholesterol.” van Mary G. Enig, Ph.D"

        En om beens' vraag te beantwoorden, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur heeft 1 dubbele binding tussen de c (koolstof) atomen. Een meervoudig onverzadigd vet heeft er 2 of meer.
        Shitty food will make you look like shit.

        http://www.pro-active-medicine.nl

        Comment


        • #5
          Was ook zoals er stond om het simpel te houden KIR...
          Verder heb je uiteraard helemaal gelijk.

          Comment


          • #6
            ben weer een stuk wijzer
            ik had er eigenlijk nooit echt bij steel gestaan

            thx kir en miss S
            Who's the Chef

            Comment


            • #7
              Mooi stuk, mss dat ik het samenvoeg voor een artikel op mijn website..

              Grtz
              VOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NL

              Comment


              • #8
                wist je dat uit onderzoek is gebleken dat kokos olie wel het hdl cholesterol afremt welke ervoor zorgt dat er minder snel plaque ontstaat. kokos olie verhoogt het cholesterol dus niet, maar verminderd wel de werking van het 'goede' cholesterol.

                Bron: Verzadigde vetten remmen effect goede cholesterol    [www.gezondheid.be]   
                VOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NL

                Comment


                • #9
                  als de werking van het 'goede' cholesterol wordt verminderd stijgt het 'slechte' neem lijkt me?
                  indirect zal het dus weldegelijk stijgen tenzij iemand anders zegt

                  Comment


                  • #10
                    Dat is niet zo. het 'slechte' cholesterol word vervoert door ldl naar plaatsen in het lichaam waar het zou moeten worden gebruikt. Het 'goede' cholesterol is hetzelfde alleen word het dan door hdl vervoert naar de lever, waarna het naar de darmen en gaat, en uiteindelijk word uitgescheiden dmv ontlasting.
                    VOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NL

                    Comment

                    Sidebar top desktop

                    Collapse

                    Actieve discussies

                    Collapse

                    Working...
                    X