Vertraagde hartslag door visolie verklaart weinig
1,6 slagen per minuut minder. Dat is het effect van de gezonde vetzuren uit vis op de hartslag, blijkt uit een onderzoek dat de universiteit van Harvard en het Wageningen Centre for Food Sciences (WCFS) gezamenlijk hebben uitgevoerd.
‘Vette vis heeft dus wel degelijk een effect op de hartslag’, zegt tweede auteur dr. Anouk Geelen. ‘Maar dat effect kan niet volledig verklaren waarom visolie zo goed is voor hart en bloedvaten.’
Het onderzoek, dat binnenkort in Circulation zal verschijnen, is een metastudie waarin de onderzoekers de gegevens van dertig trials opnieuw analyseerden. De effecten op de hartslag waren sterker naarmate de proefpersonen langer extra visvetzuren gebruikten. De gemeten vermindering van het aantal hartslagen kan de kans op hart- en vaatziekten verminderen met ongeveer vijf procent, hebben de onderzoekers berekend.
‘Dat is niet veel’, zegt Geelen. Mede-auteur dr. Peter Zock denkt daar iets anders over, en noemt het gevonden effect op de hartslag ‘klein maar belangrijk’. ‘Ik denk dat deze metastudie bewijst dat visvetzuren op de één of andere manier de electrofysiologie van het hart beïnvloeden. Dat is volgens mij een belangrijke bevinding. Er zouden groepen kunnen zijn waarvoor dat kleine effect wel degelijk belangrijk is.’
Veel onderzoekers zijn ervan overtuigd dat visolie beschermt tegen hart- en vaatziekten. Geelen: ‘In studies waarin de onderzoekers kijken naar de kans op sterfte bij patiënten die een hartinfarct gehad hebben, blijkt dat extra visvetzuren een beschermend effect hebben van veertig tot vijftig procent. We hebben trouwens maar een paar van zulke onderzoeken, en je kunt er een kritische kanttekening bij plaatsen. Het beschermende effect van visvetzuren wordt in ieder geval maar voor een klein gedeelte verklaard door de invloed op het aantal hartslagen.’
Hoe visvetzuren dan wel beschermen weet Geelen niet. ‘Visolie heeft een positief effect op vetten in het bloed, maar ook dat is klein. Het zou iets te maken kunnen hebben met de bloedstolling of de aanmaak van ontstekingseiwitten.’ / WK
Voor lijnzaadolie geldt zeker niet hetzelfde?
Greets...
1,6 slagen per minuut minder. Dat is het effect van de gezonde vetzuren uit vis op de hartslag, blijkt uit een onderzoek dat de universiteit van Harvard en het Wageningen Centre for Food Sciences (WCFS) gezamenlijk hebben uitgevoerd.
‘Vette vis heeft dus wel degelijk een effect op de hartslag’, zegt tweede auteur dr. Anouk Geelen. ‘Maar dat effect kan niet volledig verklaren waarom visolie zo goed is voor hart en bloedvaten.’
Het onderzoek, dat binnenkort in Circulation zal verschijnen, is een metastudie waarin de onderzoekers de gegevens van dertig trials opnieuw analyseerden. De effecten op de hartslag waren sterker naarmate de proefpersonen langer extra visvetzuren gebruikten. De gemeten vermindering van het aantal hartslagen kan de kans op hart- en vaatziekten verminderen met ongeveer vijf procent, hebben de onderzoekers berekend.
‘Dat is niet veel’, zegt Geelen. Mede-auteur dr. Peter Zock denkt daar iets anders over, en noemt het gevonden effect op de hartslag ‘klein maar belangrijk’. ‘Ik denk dat deze metastudie bewijst dat visvetzuren op de één of andere manier de electrofysiologie van het hart beïnvloeden. Dat is volgens mij een belangrijke bevinding. Er zouden groepen kunnen zijn waarvoor dat kleine effect wel degelijk belangrijk is.’
Veel onderzoekers zijn ervan overtuigd dat visolie beschermt tegen hart- en vaatziekten. Geelen: ‘In studies waarin de onderzoekers kijken naar de kans op sterfte bij patiënten die een hartinfarct gehad hebben, blijkt dat extra visvetzuren een beschermend effect hebben van veertig tot vijftig procent. We hebben trouwens maar een paar van zulke onderzoeken, en je kunt er een kritische kanttekening bij plaatsen. Het beschermende effect van visvetzuren wordt in ieder geval maar voor een klein gedeelte verklaard door de invloed op het aantal hartslagen.’
Hoe visvetzuren dan wel beschermen weet Geelen niet. ‘Visolie heeft een positief effect op vetten in het bloed, maar ook dat is klein. Het zou iets te maken kunnen hebben met de bloedstolling of de aanmaak van ontstekingseiwitten.’ / WK
Voor lijnzaadolie geldt zeker niet hetzelfde?
Greets...
Comment