Als dit je eerste bezoek aan Bodynet.nl is, kijk dan even hier. Registreer
je eerst voordat je kunt reageren. Om berichten te lezen klik je op een forum hieronder.
Dit was al een tijdje bekend. Het had destijds alleen betrekking op Betacaroteen in supplementvorm. Ik weet niet of ze het in dit artikel op ALLE antioxidanten gooien. Overigens, in het onderzoek zeggen ze dat ze het getest hebben op rokende mannen. Niet op gezonde individuen over een langere periode.
Klinkt logisch. Anti-oxidanten en voedingstoffen uit gezonde voeding bevorderen de groei van cellen in je lichaam, dus ook de groei van kankercellen. Als je kankercellen in je lichaam hebt en je voorziet ze van allerlei voedingsstoffen waaronder anti-oxidanten, ontstaan er dus steeds meer.
Het lijkt dus haast zo dat als je kanker hebt, moet je vooral gaan roken/drinken/enzenz, dan gaan de kankercellen vanzelf weer kapot vanwege de schade die je jezelf toebrengt. Allerlei andere cellen ook trouwens.
Het lijkt dus haast zo dat als je kanker hebt, moet je vooral gaan roken/drinken/enzenz, dan gaan de kankercellen vanzelf weer kapot vanwege de schade die je jezelf toebrengt. Allerlei andere cellen ook trouwens.
Mechanisme van kanker bevorderen: bevorderen van energievoorziening door vetzuuroxidatie. Dat is iets wat op zich zeker wel wenselijk is voor ons, en het helpt ook alleen eventueel bestaande kankercellen die niet gewoon door het immuunsysteem omzeep geholpen worden te overleven...ik vind dit zeker geen reden om van de anti-oxidanten af te blijven!!
Pers praat pers na over antioxidanten 20/08/09 - ‘Antioxidanten helpen kanker groeien', kopt de Volkskrant (20 augustus 2009). Het bericht eindigt evenwel met: ‘Onduidelijk is nog welke implicaties de laboratoriumvondst heeft voor kankerpatiënten'. Het bericht suggereert tussen kop en staart dat antioxidanten kankercellen helpen overleven en stelt dat hiermee ‘de optimistische boodschap dat antioxidanten beschermen tegen kanker, definitief verlaten lijkt'.
Helemaal fout. Wat men in het onderzoek feitelijk gevonden heeft, is in gekweekte tumorcellen een mechanisme van twee antioxidatieve stoffen, N-acetyl-L-cysteïne en Trolox (een kunstmatige van vitamine E afgeleide wateroplosbare stof), hoe deze twee stoffen de oxidatie van vetten bevorderen door vrije radicalen weg te vangen die juist de oxidatie verhinderen. De gekweekte cellen bleven daardoor langer in leven. [Letters in Nature; doi:10.1038/nature08268]
Dit is interessant fundamenteel wetenschappelijk onderzoek dat een piepklein steentje bijdraagt aan de inzichten over de stofwisseling van de tumorcel. Maar daar is alles mee gezegd. Het zegt niets over antioxidanten in zijn algemeenheid, zoals over de gangbare [vetoplosbare] vitamine E, vitamine C, bètacaroteen, selenium, etc. Het zegt al helemaal niets over antioxidantrijke groenten en fruit en voedingssupplementen met antioxidanten. Aangezien het om gekweekte cellen ging, zegt het ook niets over het gedrag van de tumorcel in het menselijk lichaam, die in gemeenschap leeft met gezonde lichaamscellen die voor hun goed functioneren afhankelijk zijn van antioxidanten. Het zegt ook niets over preventie bij gezonde mensen en hoe zich te beschermen tegen kanker met antioxidanten en antioxidantrijke voeding.
Door dit papagaaiengedrag van de pers wordt een geheel verkeerde en onjuiste voorstelling van zaken gegeven die gezonde producten, zoals groente, fruit en voedingssupplementen met antioxidanten in een verkeerd daglicht stellen.
Aanvulling 1: aankondiging van NOVA (TV-Ned 2; 20 augustus 2009)
'Antioxidanten bevorderen kanker. Ze komen van nature voor in groente en fruit en zouden preventief werken tegen kanker: antioxidanten. Er is een hele voedings- en supplementenindustrie omheen ontstaan. Maar onderzoekers van de Universiteit van Harvard zeggen nu dat antioxidanten kanker niet voorkomen, maar juist bevorderen.'
Aanvulling 2: aankondiging van de Trosnieuwsshow (Radio 1; 22 augustus 2009):
‘Antioxidanten kunnen kanker bevorderen'
21-08-2009 16:35:32
Antioxidanten gelden al jaren als grote wonderdoeners. Groente, fruit en tot veler plezier ook wijn en chocola zijn bronnen van deze antioxidanten. Door de fantastische werking zijn ze vooral in cosmetica en als voedingssuplement erg populair. En dat is niet gek, want ze zouden je lichaam beschermen tegen zaken als hart- en vaatziekten, veroudering en bovenal kanker. Maar juist dat laatste is nu omstreden. Wetenschappers van de universiteit van Harvard hebben aangetoond dat in grote hoeveelheden antioxidanten juist kankerverwekkend zijn. Hoe zit dat? We vragen het hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit Martijn Katan.
Finding effective techniques to get assignment done is essential when academic deadlines are approaching. You may greatly lower stress and enhance the...
Parasites in the muscles can cause symptoms like muscle pain, weakness, swelling, fever, and fatigue. In some cases, you may also experience joint stiffness,...
Shuconaandrod expert coaching provides guidance to help you reach your personal and professional objectives. Whether you're looking to enhance your skills,...
Breng je keuken tot leven met opvallend 3D-fotobehang dat diepte en karakter toevoegt. Kies uit moderne patronen, natuurlijke elementen of abstracte ontwerpen...
Precise research, critical thinking, and outstanding writing abilities are necessary for success in MBA education. An MBA Assignment Writing Service provides...
Managing glaucoma doesn’t have to be expensive. At HealthMedsRX, you can find affordable and effective solutions like Bimatoprost eye drops to help reduce...
Comment