Zo gezond is bier
Over wijn hoor je wel vaker dat het zo gezond is. Bier daarentegen lijkt eerder een ongezond product. Maar is bier wel echt ongezond?
.slideshowtools { position: absolute; margin-left: 2px; margin-top: -42px; background: black; color: white; width: 361px; border: 1px solid white; filter: alpha(opacity=75); -moz-opacity: 0.75; width: 359px; height: 19px; background: url('/images/layout/slideshow_bg.jpg'); text-align: center; padding-top: 4px; } .slideshowtools A { color: white; text-decoration: none; }
Zo gezond is bier
Over wijn hoor je wel vaker dat het zo gezond is. Bier daarentegen lijkt eerder een ongezond product. Maar is bier wel echt ongezond?
We mogen natuurlijk niet vergeten dat bier een genotmiddel is waaraan je verslaafd kan geraken. Matigheid is daarom aan te raden. Maar af en toe een pintje kan geen kwaad, want bier bevat ook gezonde eigenschappen. Mout
De gedroogde, gekiemde gerstkorrels die brouwers gebruiken tijdens het productieproces van bier bevatten veel polyfenolen. Dit zijn krachtige antioxidanten die onze cellen en weefsels extra beschermen tegen de kwalijke invloeden van binnen- en buitenaf. Vooral donkere bieren met geconcentreerde mout zouden vol polyfenolen zitten, en zo een extra positief effect hebben op hart- en bloedvaten.
Hop
Ook hop heeft heel wat goeds in huis: al sinds de middeleeuwen worden er eetlustopwekkende en kalmerende eigenschappen toegeschreven aan hop. Ook levert hop fyto-oestrogenen (de plantaardige varianten van oestrogeen) die de botten extra beschermen. Zo zou bier beschermen tegen osteoporose. Het hoge gehalte aan silicium in bier zou ook de verdunning van de botten vertragen en de vorming van nieuw bot stimuleren.
Gist
De gistcellen die men tijdens het brouwproces toevoegt aan bier maken tijdens hun groei vitaminen B aan. Hoe meer het bier verder gefilterd en geklaard wordt, hoe meer vitamine B er verloren gaat. Wie met mate bier drinkt, zorgt voor een aanvulling van de dagelijkse behoefte aan deze vitaminen. Vooral B11 (foliumzuur), B12 en B6 zijn belangrijk voor de regulatie van het gehalte aan homocysteïne in het bloed. Als de concentratie van dit aminozuur in de bloedbaan toeneemt, stijgt ook het risico op hart- en vaatziekten. Bier zou hier dus tegen beschermen. Dat geldt echter alleen voor matig gebruik. “Bij overmatig gebruik wordt geen reserve aan deze vitamines aangelegd”, zegt diëtist Patrick Mullie. “Integendeel: hoe meer bier je drinkt, hoe groter je behoefte aan B-vitaminen.”
We mogen natuurlijk niet vergeten dat bier een genotmiddel is waaraan je verslaafd kan geraken. Matigheid is daarom aan te raden. Maar af en toe een pintje kan geen kwaad, want bier bevat ook gezonde eigenschappen. Mout
De gedroogde, gekiemde gerstkorrels die brouwers gebruiken tijdens het productieproces van bier bevatten veel polyfenolen. Dit zijn krachtige antioxidanten die onze cellen en weefsels extra beschermen tegen de kwalijke invloeden van binnen- en buitenaf. Vooral donkere bieren met geconcentreerde mout zouden vol polyfenolen zitten, en zo een extra positief effect hebben op hart- en bloedvaten.
Hop
Ook hop heeft heel wat goeds in huis: al sinds de middeleeuwen worden er eetlustopwekkende en kalmerende eigenschappen toegeschreven aan hop. Ook levert hop fyto-oestrogenen (de plantaardige varianten van oestrogeen) die de botten extra beschermen. Zo zou bier beschermen tegen osteoporose. Het hoge gehalte aan silicium in bier zou ook de verdunning van de botten vertragen en de vorming van nieuw bot stimuleren.
Gist
De gistcellen die men tijdens het brouwproces toevoegt aan bier maken tijdens hun groei vitaminen B aan. Hoe meer het bier verder gefilterd en geklaard wordt, hoe meer vitamine B er verloren gaat. Wie met mate bier drinkt, zorgt voor een aanvulling van de dagelijkse behoefte aan deze vitaminen. Vooral B11 (foliumzuur), B12 en B6 zijn belangrijk voor de regulatie van het gehalte aan homocysteïne in het bloed. Als de concentratie van dit aminozuur in de bloedbaan toeneemt, stijgt ook het risico op hart- en vaatziekten. Bier zou hier dus tegen beschermen. Dat geldt echter alleen voor matig gebruik. “Bij overmatig gebruik wordt geen reserve aan deze vitamines aangelegd”, zegt diëtist Patrick Mullie. “Integendeel: hoe meer bier je drinkt, hoe groter je behoefte aan B-vitaminen.”
Door: Liselotte Ampe
Bron: Bodytalk - 27-10-2009
Over wijn hoor je wel vaker dat het zo gezond is. Bier daarentegen lijkt eerder een ongezond product. Maar is bier wel echt ongezond?
.slideshowtools { position: absolute; margin-left: 2px; margin-top: -42px; background: black; color: white; width: 361px; border: 1px solid white; filter: alpha(opacity=75); -moz-opacity: 0.75; width: 359px; height: 19px; background: url('/images/layout/slideshow_bg.jpg'); text-align: center; padding-top: 4px; } .slideshowtools A { color: white; text-decoration: none; }
Zo gezond is bier
Over wijn hoor je wel vaker dat het zo gezond is. Bier daarentegen lijkt eerder een ongezond product. Maar is bier wel echt ongezond?
We mogen natuurlijk niet vergeten dat bier een genotmiddel is waaraan je verslaafd kan geraken. Matigheid is daarom aan te raden. Maar af en toe een pintje kan geen kwaad, want bier bevat ook gezonde eigenschappen. Mout
De gedroogde, gekiemde gerstkorrels die brouwers gebruiken tijdens het productieproces van bier bevatten veel polyfenolen. Dit zijn krachtige antioxidanten die onze cellen en weefsels extra beschermen tegen de kwalijke invloeden van binnen- en buitenaf. Vooral donkere bieren met geconcentreerde mout zouden vol polyfenolen zitten, en zo een extra positief effect hebben op hart- en bloedvaten.
Hop
Ook hop heeft heel wat goeds in huis: al sinds de middeleeuwen worden er eetlustopwekkende en kalmerende eigenschappen toegeschreven aan hop. Ook levert hop fyto-oestrogenen (de plantaardige varianten van oestrogeen) die de botten extra beschermen. Zo zou bier beschermen tegen osteoporose. Het hoge gehalte aan silicium in bier zou ook de verdunning van de botten vertragen en de vorming van nieuw bot stimuleren.
Gist
De gistcellen die men tijdens het brouwproces toevoegt aan bier maken tijdens hun groei vitaminen B aan. Hoe meer het bier verder gefilterd en geklaard wordt, hoe meer vitamine B er verloren gaat. Wie met mate bier drinkt, zorgt voor een aanvulling van de dagelijkse behoefte aan deze vitaminen. Vooral B11 (foliumzuur), B12 en B6 zijn belangrijk voor de regulatie van het gehalte aan homocysteïne in het bloed. Als de concentratie van dit aminozuur in de bloedbaan toeneemt, stijgt ook het risico op hart- en vaatziekten. Bier zou hier dus tegen beschermen. Dat geldt echter alleen voor matig gebruik. “Bij overmatig gebruik wordt geen reserve aan deze vitamines aangelegd”, zegt diëtist Patrick Mullie. “Integendeel: hoe meer bier je drinkt, hoe groter je behoefte aan B-vitaminen.”
We mogen natuurlijk niet vergeten dat bier een genotmiddel is waaraan je verslaafd kan geraken. Matigheid is daarom aan te raden. Maar af en toe een pintje kan geen kwaad, want bier bevat ook gezonde eigenschappen. Mout
De gedroogde, gekiemde gerstkorrels die brouwers gebruiken tijdens het productieproces van bier bevatten veel polyfenolen. Dit zijn krachtige antioxidanten die onze cellen en weefsels extra beschermen tegen de kwalijke invloeden van binnen- en buitenaf. Vooral donkere bieren met geconcentreerde mout zouden vol polyfenolen zitten, en zo een extra positief effect hebben op hart- en bloedvaten.
Hop
Ook hop heeft heel wat goeds in huis: al sinds de middeleeuwen worden er eetlustopwekkende en kalmerende eigenschappen toegeschreven aan hop. Ook levert hop fyto-oestrogenen (de plantaardige varianten van oestrogeen) die de botten extra beschermen. Zo zou bier beschermen tegen osteoporose. Het hoge gehalte aan silicium in bier zou ook de verdunning van de botten vertragen en de vorming van nieuw bot stimuleren.
Gist
De gistcellen die men tijdens het brouwproces toevoegt aan bier maken tijdens hun groei vitaminen B aan. Hoe meer het bier verder gefilterd en geklaard wordt, hoe meer vitamine B er verloren gaat. Wie met mate bier drinkt, zorgt voor een aanvulling van de dagelijkse behoefte aan deze vitaminen. Vooral B11 (foliumzuur), B12 en B6 zijn belangrijk voor de regulatie van het gehalte aan homocysteïne in het bloed. Als de concentratie van dit aminozuur in de bloedbaan toeneemt, stijgt ook het risico op hart- en vaatziekten. Bier zou hier dus tegen beschermen. Dat geldt echter alleen voor matig gebruik. “Bij overmatig gebruik wordt geen reserve aan deze vitamines aangelegd”, zegt diëtist Patrick Mullie. “Integendeel: hoe meer bier je drinkt, hoe groter je behoefte aan B-vitaminen.”
Door: Liselotte Ampe
Bron: Bodytalk - 27-10-2009
Comment