Koolhydraten en vetten

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Koolhydraten en vetten

    Kan er iemand mij eens uitleggen wat de verschillen zijn of wat het eigenlijk betekent, slechte koolhydraten, snelle en langzame koolhydraten en complexe koolhydraten, en wat zijn goede vetten. Als het mogelijk is graag met een voorbeeld

    Moet deze weten omdat ik nu moet gaan cutten (zie bij algemeen) en graag een goed dieet zou willen opstellen, waardoor ik niks van spieren zal verliezen.Er moet ongeveer 6% vet af, is te doen maar heb nog nooit in mijn leven moeten dieten.
    stil growing

  • #2
    Het is heel simpel Snipke. Ik zal het even duidelijk proberen uit te leggen.

    Koolhydraten is een verzamelnaam voor:
    zetmeel, [brood. aardappelen, rijst, peulvruchten, deegwaren]
    melksuiker, [melk, karnemelk, yoghurt, kwark]
    vruchtensuiker,[fruit, vruchten(sappen)]
    suiker, [kristalsuiker, druivensuiker, honing, stroop]

    In principe kan je koolhydraten onder verdelen in enkel- en meervoudige koolhydraten.
    Om precies te zijn kan je koolhydraten onder verdelen in 3 groepen namelijk:
    Monosacchariden, Disacchariden en Polysacchariden maar die verdeling is gemaakt op basis van molecuul grote maar dat verhaal zal ik je besparen.

    Wat ze vaak met "slechte" koolhydraten bedoelen zijn suikers omdat ze je bloedsuikerspiegel nadelig beinvloeden.
    Deze koolhydraten zitten in frisdrank, suiker, koek, taart etc etc. Ze geven een kort gevoel van verzadiging.
    Het teveel aan eenvoudige koolhydraten wordt in vet omgezet en opgeslagen en dat is de rede dat wij het "slechte" koolhydraten noemen.

    Complexe koolhydraten zijn simpel gezegd meervoudige koolhydraten. Deze koolhydraten spelen de belangrijkste rol omdat ze geleidelijk in glucose worden omgezet en zorgen voor een gelijkmatige aanvoer van energie. Bij het verbruik van zetmeelhoudende koolhydraten samen met voedingsvezels of onverteerbare koolhydraten duurt het verzadigingsgevoel langer en wordt het hongergevoel beter op afstand gehouden.
    Deze koolhydraten vind je in pasta, zilvervliesrijst, volkoren producten, fruit, peulvruchten, groente etc.

    Hierbij wil ik wel even een kanttekening plaatsen omdat de veronderstelling dat enkelvoudige suikers sneller door het lichaam worden opgenomen dan meervoudige suikers  achterhaald schijnt te zijn.
    Bijvoorbeeld een tweevoudige suiker [tafelsuiker] langzamer door het lichaam wordt geabsorbeerd dan een complexe suiker [zilvervliesrijst].
    Het schijnt dat de indeling op basis van het aantal glucosemoleculen niets over de snelheid waarmee voedingssuikers worden geassimileerd zegt.

    Nu verder met je volgende vraag;'Wat zijn goede vetten'
    In principe kan je deze stelling aanhouden:
    Verzadigde vetten zijn "FOUT" Die herken je makkelijk omdat ze bij kamer temperatuur gestold zijn.
    Onverzadigde vetten zijn "GOED" Er zijn verschillende soorten onverzadigde vetzuren, zoals linolzuur en visvetzuren.
    Lijnzaad olie is een heel goed voorbeeld van "goede"vetzuren.

    Ik hoop dat je antwoord op je vragen hebt gekregen ik heb in ieder geval blaren op mijn vingers door het tikken

    Grtzzzzz Ax


    Aardbeien: (100 gr) 5 koolhydraten Vitamine C en vezel
    Ananas: (100 gram) 12 koolhydraten Vitamine B en C
    Andijvie: (100 gram) 1 koolhydraat
    Appel: (middelgroot) 14 koolhydraten
    Banaan: ( 1 stuk) 30 koolhydraten Vitamine B
    Bananenchips: (10 gram) 5 koolhydraten
    Beschuit: (1 stuk) 7 koolhydraten
    Boerenkool: (100 gram) 4 koolhydraten Kalk, caroteen, vitamine B en C
    Brood: (bruin, 1 snee) 15 koolhydraten Vezel, vitamine B en ijzer
    Brinta: (1 eetlepel) 5 koolhydraten Vezel, vitamine B en ijzer
    Havermout: ( 1 eetlepel) 3 koolhydraten Kalk, ijzer, vezel en vitamine B
    Knäckebröd (vezelrijk): 4 koolhydraten Vezel, ijzer en vitamine B
    Komkommer: (175 gram) 2 koolhydraten Water
    Krenten: ( 1 eetlepel) 8 koolhydraten IJzer en vezel
    Kropsla: (100 gram) 1 koolhydraat Caroteen
    Limonadesiroop: (1 eetl.) 10 koolhydraten
    Nutriolon Soya 2: (100 ml) 7.7 koolhydraten Mineralen, vitamine A,B, C, D E en K, foliumzuur
    Paksoi: (100 gram) 3 koolhydraten
    Paprika: (1 stuk) 4 koolhydraten Caroteen, vitamine B en C
    Sesamzaad: (100 gram) 18 koolhydraten Kalk, ijzer, vitamine B, vezel en linolzuur
    Tarwezemelen: (1 eetlepel) 1 koolhydraat Vezel
    Tomaat: (100 gram) 3 koolhydraten Caroteen
    Watermeloen: (325 gram) 10 koolhydraten Water
    Witlof: (1 struikje) 3 koolhydraten
    Wortel: (100 gram) 6 koolhydraten Caroteen
    IJsbergsla (45 gram) 1 koolhydraat



    DUM SPIRI SPERO

    WE LIVE IN A WORLD FULL OF LAZY MOTHER FUCKERS!!

    Comment


    • #3
      Lijkt mij wel een antwoord

      Greets...
      Growing is like sex you can never get enough...

      Pain is temporary...pride is forever...

      Comment

      Sidebar top desktop

      Collapse

      Actieve discussies

      Collapse

      Working...
      X