Ongeveer 20 procent van je lichaamsgewicht bestaat uit eiwit. Er zijn duizenden verschillende eiwitten, die allemaal een bijdrage leveren (niet alleen als bouwstof voor de spieren en als energiebron, maar is ook een bouwstof voor allerlei hormonen en enzymen). Eiwitten zijn opgebouwd uit vierentwintig aminozuren. Ons lichaam kan zelf elf van de vierentwintig aminozuren maken. De andere dertien (essentiële eiwitten) moeten via de voeding worden opgenomen. Dierlijke eiwitten hebben de voorkeur boven plantaardige eiwitten, omdat dierlijk eiwit over het algemeen meer essentiële aminozuren bevatten en ook in de juiste verhouding. Melkproducten leveren vrijwel alle aminozuren die we nodig hebben. In dierlijke eiwitbronnen zitten echter ook veel verzadigde vetzuren, de voorkeur gaat daarom uit naar karnemelk, magere vis en gevogelte. Plantaardige eiwitbronnen als rijst, tarwe, peulvruchten bevatten minder van deze essentiële aminozuren of niet in de juiste verhouding. Toch is het mogelijk om via plantaardig voedsel voldoende essentiële aminozuren binnen te krijgen. Sojabonen is waarschijnlijk de beste plantaardige eiwitbron. De combinatie rijst met bruinen bonen of pasta met tofu geeft de juiste verhouding van essentiële aminozuren. Wel moet er rekening mee gehouden worden dat er in dierlijke eiwitbronnen veel meer vitamine B en mineralen zoals ijzer en zink zitten.
Combinaties om een hoge eiwitwaarde te krijgen
Als bepaalde eiwit(rijke) producten worden gecombineerd kan een hoge eiwitwaarde worden bereikt.
Combinaties om een hoge eiwitwaarde te krijgen
Ei samen met tarwe(brood).
Aardappelen en melk.
Ei en melk.
Maïs en melk.
Tarwe (brood) met peulvruchten (witte en bruine bonen, kapucijnen).
Rijst met peulvruchten (witte en bruine bonen, kapucijnen).
Melkproduct (melk, yoghurt, kaas) samen met tarwe (brood).
Ei met peulvruchten.
Veel groenten samen met tarwebrood.
Combinaties om een hoge eiwitwaarde te krijgen
Als bepaalde eiwit(rijke) producten worden gecombineerd kan een hoge eiwitwaarde worden bereikt.
Combinaties om een hoge eiwitwaarde te krijgen
Ei samen met tarwe(brood).
Aardappelen en melk.
Ei en melk.
Maïs en melk.
Tarwe (brood) met peulvruchten (witte en bruine bonen, kapucijnen).
Rijst met peulvruchten (witte en bruine bonen, kapucijnen).
Melkproduct (melk, yoghurt, kaas) samen met tarwe (brood).
Ei met peulvruchten.
Veel groenten samen met tarwebrood.
Comment