Ik wil mijn goede vetten wat verhogen in mijn schema. Dit wil ik doen door het eten van eieren. Ik weet dat er mensen zijn die elke dag eieren eten (deed ik zelf vroeger ook). Maar is dit wel ok?
Eieren
Collapse
X
-
Wat info over een Ei
Voedingswaarde van eieren
Klein, maar vergis je niet! Al weegt het gemiddelde ei niet veel meer dan 60 gram, het is een echt bundeltje kracht. Onder de fijne eierschaal zitten vrijwel alle voedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft.
Een kippenei van 60 gram bevat:
Energie 346 KJ/83 kcal
Eiwit 8 gram
Vetten 6 gram
Koolhydraten 0 gram
Natrium 75 milligram
Kalium 79 milligram
Calcium 30 milligram
Fosfor 107 milligram
IJzer 1,08 milligram
Vitamine A 0,12 milligram
Vitamine B1 0,06 milligram
Vitamine B2 0,18 milligram
Vitamine B6 0,10 milligram
Bron: NEVO tabel 2001
Voedingstoffen
Voedingsstoffen zijn bestanddelen van de voeding. De mens heeft ze nodig om het lichaam op te bouwen en in stand te houden, om in de energiebehoefte te voorzien en om de lichaamsfuncties optimaal in stand te houden. Er worden twee groepen voedingsstoffen onderscheiden:
energieleverende basisvoedingsstoffen
essentiële voedingsstoffen (nutriënten)
Energieleverende stoffen
Voor het regelen van de lichaamstemperatuur, voor de hersenactiviteit, het hart, de longen, de lever en de nieren, voor de stofwisseling en de spierbewegingen heeft het lichaam energie nodig. Deze energie wordt geleverd door de energieleverende of basisvoedingsstoffen. Hoe meer energieleverende voedingsstoffen er in een voedingsmiddel zitten, hoe hoger het energiegehalte. Dit energiegehalte wordt aangegeven in kilojoule of kilocalorieën.
Voorts leveren de energieleverende voedingsstoffen de bouwstenen die nodig zijn voor de opbouw van de lichaamseigen substantie. Er worden drie energieleverende voedingsstoffen onderscheiden:
eiwitten
vetten
koolhydraten
Eiwit
Eiwitten of proteïnen zijn de belangrijkste bouwstenen van menselijke cellen. De organen, huid en botten, spieren en pezen bestaan voor een groot deel uit proteïnen. Ook bloedlichaampjes, enzymen, hormonen en afweerstoffen bevatten hoofdzakelijk eiwit. Het menselijk organisme bouwt dagelijks 300 à 400 gram lichaamseigen proteïne af. Om dit verlies aan te vullen is er aanvoer van eiwit via de voeding noodzakelijk. De verschillende onderdelen van deze voedingseiwitten worden bij de spijsvertering van elkaar gescheiden en opnieuw tot lichaamseigen eiwit samengesteld. Het lichaam kan niet alle proteïnen even goed verwerken. De bruikbaarheid van een voedingseiwit wordt uitgedrukt in de biologische valentie. Deze geeft aan hoeveel gram lichaamseigen proteïne uit 100 gram voedingsproteïne kan worden gevormd. Over het algemeen hebben dierlijke voedingsmiddelen een hogere biologische valentie dan plantaardige voedingsmiddelen.
Vet
Vetten leveren met 9,1 kilocalorieën per gram het lichaam een groot deel van de benodigde energie. Daar ze lang in de maag blijven, hebben ze een zeer grote verzadigingswaarde. Overtollig vet wordt door het lichaam opgeslagen en bij behoefte aan energie weer afgebouwd. Het lichaam verbrandt opgeslagen vet echter zeer langzaam. Het is daarom niet direct beschikbaar als het lichaam het nodig heeft. Naast hun functie als leverancier van energie dienen vetten ook als bestanddeel van celmembranen en drager van in vet oplosbare vitamines.
Koolhydraten
In tegenstelling tot vetten kunnen koolhydraten als energieleveranciers indien nodig op korte termijn worden verbrand. Het lichaam kan echter niet meer dan de dagelijkse behoefte aan koolhydraten opslaan. In geringe hoeveelheden worden koolhydraten ook gebruikt als celbouwstoffen.
Essentiële voedingsstoffen (nutriënten)
In tegenstelling tot de energieleverende basisvoedingsstoffen leveren de essentiële voedingsstoffen het lichaam geen energie. In plaats daarvan sturen zij de lichaamsfuncties en de stofwisseling. Deze stoffen worden essentieel, dus onmisbaar genoemd omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Ze moeten met de voeding worden opgenomen. Er worden twee groepen essentiële voedingsstoffen onderscheiden:
vitamines
mineralen
voedingsstoffen
energieleverende basisvoedingsstoffen essentiële voedingsstoffen
eiwit vet koolhydraten
vitamines mineralen
in water oplosbare vitamines in vet oplosbare vitamines
macro-elementen spoorelementen
Vitamines
Er zijn 13 verschillende vitamines, die in twee groepen worden onderverdeeld:
Tot de in vet oplosbare vitamines horen de vitamines A, D, E en K.
Tot de in water oplosbare vitamines horen de vitamines C, B1, B2, B6, en B12; alsmede nicotinezuur, pantotheenzuur, folinezuur en biotine.
Mineralen
Mineralen zijn anorganische voedingsstoffen die in twee groepen worden onderverdeeld:
Tot de macro-elementen horen bijvoorbeeld natrium, kalium, calcium, magnesium, chloride, fosfor en zwavel. Zij worden door het lichaam in relatief grote hoeveelheden opgenomen.
Spoorelementen zijn bijvoorbeeld ijzer, jodium en selenium. Zij zijn slechts in geringe hoeveelheden in het lichaam aanwezig. In totaal bestaan er meer dan 20 spoorelementen.
Voedingsstoffen gehalte van het ei
Het ei bevat alle voedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft, behalve vitamine C. Het grootste deel van de voedingstoffen, vooral vetten en vitamines, bevindt zich in de dooier.
Hoofdvoedingsstoffen
Het ei bevat de volgende hoofdvoedingsstoffen:
Eiwit
Een ei (58 g) bevat circa 6,7 gram eiwit. Eieren hebben bovendien de hoogste biologische valentie van alle voedingsmiddelen. Uit 100 gram voedingseiwit van een kippenei vormt het lichaam 94 gram lichaamseigen eiwit.
Vet
Een ei (58 g) bevat circa 6,2 gram vet. Meer dan 2/3 hiervan bestaat uit onverzadigde vetzuren. Deze helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Essentiële voedingsstoffen
In een ei zijn de volgende essentiële voedingsstoffen in grotere hoeveelheden aanwezig:
Vitamines
Een ei (58 g) bevat:
circa 0,4 mg vitamine E. Deze vitamine stabiliseert de celmembranen en beschermt het organisme tegen schadelijke oxidaties.
circa 0,18 mg vitamine B2, circa 0,07 mg vitamine B1 en circa 0,06 mg vitamine B6. De vitamines van de B-groep vervullen essentiële functies bij de energiehuishouding.
circa 0,1 mg vitamine A. Deze vitamine is van belang voor het zichtvermogen, voor de groei en de voortplanting en tevens bij de vorming en instandhouding van de slijmhuiden.
Mineralen
Een ei (58 g) bevat:
circa 115 mg fosfor en circa 30 mg calcium. Deze elementen spelen een wezenlijke rol bij de opbouw van botten en tanden.
circa 75 mg kalium. Dit element is noodzakelijk voor het functioneren van de zenuwen, voor de spierbeweging en het in stand houden van de weefselspanning. Bovendien ondersteunt het de functie van verschillende enzymen.
circa 84 mg natrium. Naast vele regulerende functies in het lichaam heeft dit element ook het vermogen water te binden.
circa 1,2 mg ijzer. Dit spoorelement is noodzakelijk bij het transport van zuurstof in het bloed en voor de werkzaamheid van verschillende enzymen. Vooral bij vrouwen komt ijzergebrek regelmatig voor.
Cholesterol
Functie van cholesterol
Cholesterol is een op vet gelijkende stof in het bloed die door het lichaam circuleert. Cholesterol is onder andere nodig bij de bouw van cellen en bij de vorming van galzuren en hormonen.
Cholesterolvoorziening van het lichaam
Het organisme maakt zelf voldoende cholesterol aan, ongeveer 1000 tot 1500 mg per dag. De mens is dus niet aangewezen op toevoer van deze stof door middel van de voeding. Opname van cholesterol is voor de gezonde mens echter niet schadelijk. Het cholesterolgehalte in het bloed wordt namelijk door een reguleringsmechanisme van het lichaam zelf gestuurd.
Effecten van de toevoer van cholesterol
Anders dan de meeste mensen denken heeft cholesterol bij gezonde mensen nauwelijks enige invloed op het cholesterolgehalte in het bloed.
Overigens...
Verzadigde vetzuren kunnen invloed hebben op het cholesterolgehalte in het bloed.
Kippeneieren en cholesterol
Van het eten van kippeneieren alleen krijg je nog geen verhoogde cholesterolspiegel. Mensen die uitgebalanceerd en vetarm eten kunnen de 314 mg cholesterol die een ei bevat zonder meer verwerken.
In een oogopslag
Er zijn twee groepen voedingsstoffen: energieleverende basisvoedingsstoffen en essentiële voedingsstoffen.
Tot de energieleverende voedingsstoffen behoren eiwitten, vetten en koolhydraten. Zij leveren energie en bouwstenen voor de opbouw van het lichaam.
Vitamines en mineralen behoren tot de essentiële voedingsstoffen. Zij sturen de lichaamsfuncties en de stofwisseling.
Er zijn 13 verschillende vitamines.
De groep mineralen wordt ingedeeld in de rijkelijk voorhanden zijnde macro-elementen en de gering geconcentreerde spoorelementen.
Een ei bevat alle voedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft, behalve vitamine C.
De meeste voedingsstoffen, met name vet en vitamine, zitten in de dooier.
Een ei bevat bijzonder veel vet en biologisch hoogwaardig eiwit.
Een ei bevat in grotere hoeveelheden de vitamines E, B1, B2 en B6 en A, evenals de mineralen fosfor, calcium, kalium, natrium en ijzer.
Cholesterol is een op vet gelijkende stof die door het lichaam zelf wordt aangemaakt.
Bron ei-info.nl
Grrtz..Pijn is niks meer dan een zwakte dat het lichaam verlaat.
Comment
-
Ik lees verhalen over mensen die er 6 compleet eten tot 18 zonder dooier..
In de dooier zit een enzym avidine dat de opname van het geheel bevordert. Ik weet alleen niet of de stof nog aanwezig is na het koken van het ei.
Ik ga eens even google...
Grtz..Pijn is niks meer dan een zwakte dat het lichaam verlaat.
Comment
-
Originally posted by [bCitaat[/b] (Curiosio @ Mrt. 12 2005,08:46)]Zolang je niet meer dan 2 hele eieren eet en verder alleen de eiwitten kan het zeker geen kwaad.
Eet er zelf op het moment 8 per dag.
Greets...
@harold
zo das een mooi stukkie
eieren zijn dus eigenlijk kleine lichaams bommen als ik het zo lees.
Who's the Chef
Comment
-
Nutritional contribution of eggs to American diets.
Song WO, Kerver JM.
Food and Nutrition Database Research Center, Department of Food Science and Human Nutrition, Michigan State University,
East Lansing 48824-1224, USA. [email protected]
OBJECTIVES: The main purposes of this study were (1) to assess the nutritional significance of eggs in the American diet and
(2) to estimate the degree of association between egg consumption and serum cholesterol concentration. METHODS: Data from
the most recent National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES III, 1988-94) were utilized to compare the
nutritional quality indicators of diets that contained eggs (USDA food grouping system) with those that did not. Nutrient intake
(from 24-hour dietary recall), egg intake (from food frequency questionnaire), sociodemographic data and blood cholesterol
levels of subjects who met inclusion criteria (n = 27,37 were grouped according to the occurrence and frequency of egg
consumption and were analyzed using SUDAAN. RESULTS: Daily nutrient intake of egg consumers (EC) was significantly
greater than that of nonconsumers (NC) for all nutrients studied (except dietary fiber and vitamin B6). Eggs contributed < 10% of
daily intake of energy and vitamin B6, 10% to 20% of folate and total, saturated and polyunsaturated fat, and 20% to 30% of
vitamins A, E and B12 in EC. Compared to EC, NC had higher rates of inadequate intake (defined by Estimated Average
Requirements (EAR) or < 70% Recommended Dietary Allowance (RDA)) for vitamin B12 (10% vs. 21%), vitamin A (16% vs.
21%), vitamin E (14% vs. 22%) and vitamin C (15% vs. 20%). After adjusting for demographic (age, gender and ethnicity) and
lifestyle variables (smoking and physical activity), dietary cholesterol was not related to serum cholesterol concentration. People
who reported eating > or = 4 eggs/wk had a significantly lower mean serum cholesterol concentration than those who reported
eating < or = 1 egg/wk (193 mg/dL vs. 197 mg/dL, p < 0.01). More frequent egg consumption was negatively associated with
serum cholesterol concentration (beta = -6.45, p < 0.01).
CONCLUSIONS: In this cross-sectional and population-based study,
egg consumption made important nutritional contributions to the American diet and was not associated with high serum
cholesterol concentrations.
PMID: 11023007 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Comment
-
Ha melkman, dat onderzoek had ik ook in mijn favorieten staan!
Update on nutrition, D. McNamara, Egg Nutrition Center, Washington DC, VS
In de VS is men er in geslaagd om de negatieve verhalen omtrent cholesterol om te buigen in positief nieuws over de voedingswaarde van eieren. De nieuwste onderzoeksresultaten laten zien dat bij een consumptie van één ei per dag de verhouding tussen goed en slecht cholesterol niet wijzigt. De Amerikaanse Heart Association heeft nieuwe richtlijnen uitgegeven waarin staat dat één ei per dag is toegestaan (an egg a day is ok!. Daarnaast kan met de nieuwe inzichten van Amerikaans onderzoek gezegd worden dat een ei een functional food op zich is; niet alleen vanwege de aanwezige vitamines en mineralen, maar ook door de aanwezigheid van belangrijke stoffen als luteïne en choline.
Choline is van belang voor het functioneren van zenuwcellen, als bron voor acetylcholine. Choline speelt daarnaast een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen, het geheugen en voorkomt Alzheimer.Een ei bevat 215 mg choline (vooral in de dooier). Twee eieren voorzien in de aanbevolen dagelijkse behoefte.
Studies bij knaagdieren laten zien dat extra choline opname op jonge leeftijd de kans op latere geheugenaandoeningen doet verminderen. Van belang is de opname tijdens het embryonale stadium en direct na de geboorte via de moedermelk. Voor de mens betekent dit dat vooral voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven eieren belangrijk zijn in relatie tot de hersenontwikkeling van de baby.
Luteïne en zeaxanthine spelen een rol bij het voorkómen van spierverslappingen in het oog.Eieren zijn rijk aan beide stoffen. Daarnaast laten resultaten van de Amerikaanse Beaver Dam Eye Study zien dat een hogere eierconsumptie gepaard gaat met een verlaagd risico op een hartaanval. Het risico op een hartaanval is 60% lager bij een hoge eierconsumptie, vergeleken met de laagste eierconsumptie. Hier speelt vooral luteïne een rol bij.
Een ei kan nu met recht een uitstekend voedingsmiddel genoemd worden vanwege de voedingswaarde, de lage prijs, gemak en bovendien is een ei puur natuur, dé 'functional food van de natuur zelf'.
bron: http://www.ei-info.nl/Onderzoek_VS_ei.htm
Eieren bevatten veel cholesterol
Slechts een kwart van de cholesterol in ons bloed halen we uit de voeding, de rest wordt door het lichaam, of liever door de lever, aangemaakt. Bovendien is cholesterol niet per se ongezond. Als bouwstof is het belangrijk voor ons zenuwweefsel en voor bepaalde hormonen.
Te veel cholesterol in je bloed vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Het eten van voedsel met veel verzadigde vetten verhoogt het cholesterolgehalte. Het vet in een kippenei is meer dan de helft enkelvoudig of meervoudig onverzadigd, en deze typen leiden niet tot hart- en vaatziekten.
Eierdooiers bevatten inderdaad veel cholesterol (200 mg), maar die komt op rekening van de HDL-cholesterol (High Density Lipoproteïn-cholesterol), de zogenaamde 'goede cholesterol'.
Bovendien nemen de darmen cholesterol op uit het voedsel al naargelang de hoeveelheid die al in het bloed aanwezig is. Dus: eieren zijn helemaal niet zo slecht voor onze cholesterol als wel eens wordt beweerd. Zelfs mensen met een verhoogd cholesterolgehalte mogen geregeld een eitje eten. Maar: Mensen met veel triglyceriden in hun bloed (een ander soort vetachtigen, naast cholesterol) moeten extra op hun cholesterol letten.
En: Dat hardgekookte eieren minder cholesterol bevatten, is een fabeltje.
bron: http://www.gva.be/dossiers/-p/pasen/eieren.asp
Het komt op het volgende neer: over het cholesterol in een ei hoef je je in principe niet zo druk te maken. Een ei bevat echter ook aardig wat vet. Nu is dit wel overwegend goed vet, maar als je veel eieren eet kan je vetinname dus ongewenst hoog worden. De meeste bb zitten toch niet boven de 25-30 en.% vet.
Uit andere onderzoeken blijkt 2 eieren per dag goed te kunnen. Ik vind dit zelf ook een goede richtlijn. Eiwitten kan je in principe onbeperkt eten.
Een ei kan je het beste koken. Bij bakken beschadig je de structuur van het eigeel.
@harold: avidine zit alleen in rauw eiwit, na verhitten gaat dit stofje kapot.Shitty food will make you look like shit.
http://www.pro-active-medicine.nl
Comment
Sidebar top desktop
Collapse
Actieve discussies
Collapse
-
door GraceAmeliaQuantitative research is used in the dissertation writing process by presenting a hypothesis and using instrumentation such as surveys and questionnaires...
-
Kanaal: Algemeen
12 uur geleden -
-
door GraceAmeliaThe capacity of an individual to express consent is influenced by several factors. Cognitive abilities, emotional state, cultural background, and external...
-
Kanaal: Algemeen
1 day ago -
-
door arielwilsonAcademic research work requires critical thinking, systematic analysis and well-structured writing as is the case with a PhD program. Public and PhD thesis...
-
Kanaal: Algemeen
3 dagen geleden -
-
door davidsoyIt is not always easy to write a dissertation, however with the right assistance, everything turns out fine. British dissertation help is useful to guidance...
-
Kanaal: Algemeen
1 day ago -
-
Antwoord op Naruto's logdoor Naruto rulezzTraining C
Zercher squat:
- 120kg 0x
- 60kg 5x (pin zercher squat)
Safety bar back extension:
- 30kg 8x...-
Kanaal: Trainingslogjes
1 day ago -
-
door akashsingh<a href="https://yourhikes.com/forums/topic/unlock-your-intuition-a-comprehensive-guide-to-tarot-reading-courses/">https://yourhikes.com/forums/topic/unlock-your-intuition-a-comprehensive-guide-to-tarot-reading-courses/</a>...
-
Kanaal: Het Nieuws
1 day ago -
-
door flotillaiotGary B Flom a seasoned leader in the automotive industry, is playing a pivotal role in revolutionizing the transportation sector in Saudi Arabia and the...3 dagen geleden
-
Antwoord op Naruto's logdoor Naruto rulezzSinds afgelopen woensdag ochtend wat last van m'n schouders (voorkant). Begon rechts, dacht gewoon verkeerd gelegen. Gewoon getraind, ging prima >...
-
Kanaal: Trainingslogjes
3 dagen geleden -
Tag Cloud
Collapse
Comment