Magere melk slecht?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Magere melk slecht?

    Om allerlei redenen wil ik per dag toch 1 glas melk drinken en begon zonder na te denken met magere melk. Tot mijn grote schrik las ik hier ergens dat het drinken van magere melk niet echt verstandig is. Dit omdat magere melk bewerkt moet worden waarbij ook chemische processen aan te pas komen. Verder las ik dat het beter is om volle melk te drinken. Klopt dit verhaal een beetje?

    Ik wil dan ook beginnen met biologische volle melk van Arla. Is dat verstandig? Of is het troep? Wat drinken jullie (de mensen die wel melk drinken)? Of is het beter om een ander soort melk te drinken?

    Biologische volle melk van Arla:

    Voedingswaarde per 100 ml:
    Energie
    Vet
    waarvan verzadigd
    Koolhydraten
    waarvan suikers
    Eiwit
    Zout
    Calcium
    Vitamine B2
    Vitamine B12
    270 kJ (65 kcal)
    3,5 g
    2,5 g
    4,5 g
    4,5 g
    3,5 g
    0,11 mg
    120 mg (15% van de ADH)
    0,18 mg (13% van de ADH)
    0,50 μg (20% van de ADH)


    Thx!
    Last edited by ym1990; 02-02-2014, 23:53.

  • #2
    Volle melk is inderdaad gezonder als magere melk.

    Ook als je spiermassa wilt opbouwen is volle melk beter. De eiwitten uit volle melk worden beter opgenomen/benut vergeleken met de eiwitten uit magere melk: Milk ingestion stimulates net muscle pr... [Med Sci Sports Exerc. 2006] - PubMed - NCBI

    However, a trial by Elliot et al found that postexercise ingestion of whole milk was superior for increasing net protein balance than fat-free milk [21]. The most striking aspect about this trial was that the calorie-matched dose of fat free milk contained 14.5g protein, versus 8.0 g in the whole milk. Apparently, postworkout fat intake (particularly milk fat) is nothing to fear, and may even be beneficial from the standpoint of synthesizing muscle protein.
    (bron: bodyrecomposition.com)
    More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

    Comment


    • #3
      Hoe zit het dan met halfvolle melk? Zit dat in het midden of is dat weer totaal anders? Drink zelf namelijk altijd halfvolle melk.
      Ik doe een gok

      Comment


      • #4
        Ik neem ook altijd halfvolle, ben ook wel benieuwd.
        Ik had een keer per ongeluk volle melk gekocht, ik dronk het en dacht dat het bedorven was, maar het bleek dus volle melk te zijn
        Volle melk vind ik dus niet te zuipen anders had ik dat wel genomen.

        Comment


        • #5
          Mager heeft verhoudingsgewijs meer suiker
          Passion is: pushing yourself when no one else is around

          Comment


          • #6
            Valt het 'chemisch bewerken' verhaal niet onder hetzelfde probleem als dat pindakaas kankerverwekkend is? Het zou niet in de winkelschappen staan als het slecht/schadelijk voor de mens was..

            Dat voedingsstoffen hierdoor slechter opneembaar zijn is natuurlijk wel enigszins logisch.
            Squat 8x 97,5kg ¤ Deadlift 8x 100kg ¤ Dumbell Bench​ 8x 60kg

            Comment


            • #7
              Tja, ik ben een groot voorstander van 'zo natuurlijk mogelijk' eten en drinken.
              Voor zover ik weet maken ze zo halfvolle melk:

              Ze nemen rauwe melk (van de koe)
              Melk wordt gepasteuriseerd
              Daarna gecentrifuceerd. Melk en room worden gescheiden.

              Zo krijg je magere melk. Dit is gewoon melk - de room
              Halfvolle melk is magere melk + weer wat room
              Zelfs veel volle melk is magere melk + wat meer room.

              Als je het zo origineel mogelijk wil, moet je voor biologische boerenlandmelk oid gaan. Hier staat vaak ook op dat het vetpercentage varieert (afhankelijk van het seizoen)

              @Ectoboy. de smaak van volle melk is even wennen. De smaak wordt vooral heftig als het even uit de koelkast staat. Dus gewoon zo veel mogelijk in de koelkast bewaren en koud drinken.
              Fear is the mind killer

              Comment


              • #8
                Originally posted by Lolloler View Post
                Valt het 'chemisch bewerken' verhaal niet onder hetzelfde probleem als dat pindakaas kankerverwekkend is? Het zou niet in de winkelschappen staan als het slecht/schadelijk voor de mens was..

                Dat voedingsstoffen hierdoor slechter opneembaar zijn is natuurlijk wel enigszins logisch.
                waarom verkopen winkels dan een breed assortiment aan producten met transvetten (waarvan onomstotelijk bewezen is dat deze al in kleine hoeveelheden heel slecht/schadelijk zijn voor onze gezondheid).

                En hoe zit het met alcohol? we weten toch allemaal hoe schadelijk alcohol is voor ons lichaam? Toch wordt dit verkocht in de supermarkt. Of sigaretten? En suiker is ook (al dan niet in mindere mate) slecht/schadelijk voor onze gezondheid.

                Het is heel naïef om te denken dat iets wat schadelijk is ook niet verkocht wordt.
                More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

                Comment


                • #9
                  Originally posted by sf01 View Post
                  Tja, ik ben een groot voorstander van 'zo natuurlijk mogelijk' eten en drinken.
                  Voor zover ik weet maken ze zo halfvolle melk:

                  Ze nemen rauwe melk (van de koe)
                  Melk wordt gepasteuriseerd
                  Daarna gecentrifuceerd. Melk en room worden gescheiden.

                  Zo krijg je magere melk. Dit is gewoon melk - de room
                  Halfvolle melk is magere melk + weer wat room
                  Zelfs veel volle melk is magere melk + wat meer room.

                  Als je het zo origineel mogelijk wil, moet je voor biologische boerenlandmelk oid gaan. Hier staat vaak ook op dat het vetpercentage varieert (afhankelijk van het seizoen)

                  @Ectoboy. de smaak van volle melk is even wennen. De smaak wordt vooral heftig als het even uit de koelkast staat. Dus gewoon zo veel mogelijk in de koelkast bewaren en koud drinken.

                  Remember the pain you feel today, will be the strenght you feel tomorrow!!!!!

                  Comment


                  • #10
                    Ik gebruik weinig melk maar als ik het gebruik (in koffie, havermout) dan gebruik ik magere.
                    Vind de uitleg van sf01 geweldig! Laat die room maar voor mij. :P
                    "Bodybuilding is a long term commitment and you won’t get the results you want over night. "

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by dynobet View Post
                      waarom verkopen winkels dan een breed assortiment aan producten met transvetten (waarvan onomstotelijk bewezen is dat deze al in kleine hoeveelheden heel slecht/schadelijk zijn voor onze gezondheid).

                      En hoe zit het met alcohol? we weten toch allemaal hoe schadelijk alcohol is voor ons lichaam? Toch wordt dit verkocht in de supermarkt. Of sigaretten? En suiker is ook (al dan niet in mindere mate) slecht/schadelijk voor onze gezondheid.

                      Het is heel naïef om te denken dat iets wat schadelijk is ook niet verkocht wordt.
                      Goed punt, zover had ik er eigenlijk nog niet over nagedacht.
                      Squat 8x 97,5kg ¤ Deadlift 8x 100kg ¤ Dumbell Bench​ 8x 60kg

                      Comment


                      • #12
                        Vrijwel alle melk in de supermarkt (ook biologische) wordt:

                        - Gehomogeniseerd.

                        In melk zit melkvet of room. Om ervoor te zorgen dat dit niet komt bovendrijven als de melk eenmaal in een fles of pak in de winkel staat, wordt de melk gehomogeniseerd: de melk wordt hierbij onder hoge druk door kleine gaatjes geperst. Daardoor worden de vetbolletjes in de melk in hele kleine druppeltjes verdeeld. Ze stijgen dan niet meer naar boven en zijn gelijkmatig (homogeen) door de melk verspreid.
                        1. Dit veranderd niets aan de voedingswaarden of kwaliteit van het product, maar wel aan de smaakbeleving en textuur.
                        2. Ook biologische zuivel producten worden gehomogeniseerd, enkel biologisch dynamische zuivel producten worden niet gehomogeniseerd.
                        ----------------------

                        - Gepasteuriseerd.

                        Alle melk die de fabriek verwerkt, krijgt een hittebehandeling waarmee alle (zowel goede als schadelijke) bacteriën gedood worden. De melk stroomt in de pasteur langs stalen platen en wordt daarbij kort (minimaal 15 seconden) verwarmd tot 72 graden Celsius.
                        1. Lang houdbare melk wordt op een hogere temperatuur verhit (138 graden celcius). Door de hogere temperatuur geraken de eiwitten gedenaturaliseerd Dit zorgt voor verandering van de smaak.
                        2. Het met hitte behandelen van melk dood schadelijke bacteriën. Er gaan echter ook veel goede bestanddelen / bacteriën verloren en de voedingswaarde van de melk wordt op micro niveau minder.
                        ---------------

                        - Het vetgehalte wordt gereguleerd (dmv ontromen).

                        Rauwe (verse) melk gaat meestal eerst naar de fabriek. Het vet uit de melk wordt wordt verwijderd met behulp van een centrifuge (machine die snel rond draait). Doordat vet deeltjes een andere zwaarte hebben als de andere deeltjes, kan men deze goed scheiden. Op die manier wordt de melk dus afgeroomd.

                        1. Dit proces gebeurd bij zowel magere, halfvolle als ook volle melk. Maar, de afgeroomde vet deeltjes worden bij halfvolle melk en volle melk weer terug toegevoegd (in bepaalde mate, afhankelijk hoe vet de producent de melk wil hebben).
                        2. Dit eerst afromen en daarna terug toevoegen van de vet deeltjes uit melk wordt gedaan om het vetgehalte goed te kunnen reguleren (en standaardiseren). Het vetgehalte in melk verschilt normaal gesproken per seizoen, en is ook afhankelijk van de voeding van de koeien. Omdat fabrikanten om verschillende redenen graag een consistent product willen leveren, wordt het op deze manier gedaan.
                        -----------------------------

                        Volle melk is het meest "compleet". De bestanddelen op macro en micro niveau worden het meest optimaal benut omdat ze van nature in de juiste verhoudingen aanwezig zijn.

                        In de vet delen van de melk zitten bepaalde enzymen en andere bestandsdelen die ervoor zorgen dat andere bestandsdelen uit de melk (zoals de eiwitten, mineralen etc) beter kunnen worden opgenomen.

                        Een voorbeeldje hiervan (betere opname/benutting van nutrienten) heb ik al eerder in dit topic gepost. Ik refereer hiermee naar het onderzoek waar 237g volle melk wordt vergeleken met 393g magere melk (beide gelijke kcal). Ondanks dat de magere melk meer eiwitten en koolhydraten levert (14g eiwitten en 20g koolhydraten), is de netto proteine synthese (spiermassa toename) het grootst bij de 237g volle melk (maar 8g eiwit en 12g koolhydraten).
                        -------------------------

                        Ikzelf kies overigens meestal voor halfvolle melk (versafdeling, 2 liter verpakking). De keuze hiervoor is omdat het veel goedkoper is als volle melk. Ook consumeer ik relatief veel melk en volle melk past dan niet altijd goed in mijn schema (soms ook wel).
                        More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

                        Comment


                        • #13
                          Wel mooi dat ze de effecten van volle en magere melk op spieropbouw met elkaar vergeleken hebben, maar wie drinkt enkel een glas melk na het trainen? Je neemt het vrijwel altijd in combinatie met iets anders, waardoor de opname ook verandert. Zelfde verhaal als producten (carbs) met een hoge GI die in combi met eiwitten en vetten een lage(re) GI krijgen. Ik vraag mij af of het verschil ook te merken is als het gehele voedingspatroon wordt vergeleken, waarbij enkel de volle melk en magere melk anders zijn.

                          Ik houd het bij halfvolle melk btw.

                          Comment


                          • #14
                            Als ik melk gebruik (heel weinig) is het gewoon magere, dat beetje chemische dat ik binnenkrijg in de hoeveelheden waarvoor ik het gebruik is te verwaarlozen.
                            You don't quit when you're tired.
                            You quit when you're done.

                            Comment


                            • #15
                              Lol, denk je dat dit bij volle melk niet gebeurd?
                              Het vet word er altijd uitgehaald, vervolgens weer toegevoegd tot halfvolle of volle..

                              Comment

                              Sidebar top desktop

                              Collapse

                              Actieve discussies

                              Collapse

                              Working...
                              X