leuk stukje tekst, maar niets om rekening mee te houden in je schema: je zult er namelijk geen klote van merken
mogelijk?
Collapse
X
-
De eiwitten in gesteriliseerde, houdbare melk zijn net zo goed als die in gepasteuriseerde, verse melk. Ze zijn wat sneller, waardoor het lichaam ze sneller omzet in lichaamseiwit. Daar staat tegenover dat het lichaam ze sneller afbreekt tot ureum. Dat ontdekten onderzoekers van het Franse instituut INRA.
Wat is nou gezonder? Houdbare of verse melk? Verse melk, zeggen Nederlanders. De hittebehandeling waarmee de fabriek melksteriliseert maakt de eiwitten kapot, waardoor het lichaam er minder aan heeft. In Frankrijk denken ze daar anders over, en drinken de meeste consumenten houdbare melk. Omdat ze wilden zien of er toch iets waars schuilt in het Nederlandse standpunt, deden de onderzoekers een proef met dertig vrijwilligers. Die moesten een halve liter melk drinken. De ene groep dronk gepasteuriseerde melk, de tweede groep gemicrofilterde melk en de derde groep dronk gesteriliseerde melk.
Gemicrofilterde melk [MF] is schoongemaakt door micro-organismen met een nanozeef uit de melk te scheppen. In de komende tien jaar hoopt de industrie dat micromelk de gepasteuriseerde melk [PAST] gaat vervangen. [Het productieproces is goedkoper.] Gepasteuriseerde melk ontstaat als je melk net genoeg verhit om de belangrijkste micro-organismen af te doden, zonder dat je de smaak aantast. Als je melk steriliseert [UHT] doodt je alle micro-organismen, maar omdat je daarbij een hogere temperatuur nodig hebt verander je de smaak.
De stikstofatomen in de eiwitten van de melk waren gelabeld, zodat de onderzoekers ze konden volgen. Toen de onderzoekers in het bloed van de proefpersonen keken naar de concentratie aminozuren zagen ze geen verschil. Maar toen ze keken wat het lichaam deed met de melkeiwitten, was dat verschil er ineens wel.
De figuur vertelt je hoeveel eiwitten uit de melk na de maaltijd worden opgenomen door eiwitten van het lichaam. Dat gebeurt bij de eiwitten uit de houdbare melk sneller en meer. De hittebehandeling heeft de verbindingen tussen de eiwitfragementen kennelijk losser gemaakt, waardoor de spijsvertering ze makkelijker in stukjes kan knippen, en de aminozuren en eiwtfragmenten dus sneller in het systeem komen.
Daar staat dan weer tegenover dat het lichaam de eiwitten uit de gesteriliseerde melk sneller afbreekt. Hieronder zie je hoeveel van de gelabelde stikstofatomen de onderzoekers terugvonden in de urine van de proefpersonen.
Melkeiwitten in gesteriliseerde melk zijn dus iets sneller dan de eiwitten in verse melk. Ze gedragen zich minder zoals de langzame eiwitten als in de meeste vaste eiwitrijke voedingsmiddelen, maar meer zoals de snelle eiwitten in wei of soja. Snelle eiwitten zorgen voor hogere pieken in het eiwitmetabolisme dan langzame eiwitten. Die pieken zetten de anabole machinerie een tandje hoger, maar dat gaat****ten koste****van de****efficiencywaarmee het lichaam zichzelf opbouwt met eiwitten. Dat vertelt de tabel hieronder.
PPUN = de mate waarin het lichaam na een maaltijd eiwitten vasthoudt.
De verschillen zijn klein, en alleen relevant voor sporters die werkelijk alles uit hun voeding willen halen.
Ben je zo'n sporter, en haal je je energie voor 35 procent of meer uit eiwitten, dan ben je waarschijnlijk vooralgebaat****bij langzame eiwitten, die het lichaam dwingen zuinig met eiwitten om te gaan.
Sporters met een minder hoge eiwitconsumptie, die bovendien geloven in****timing****van de eiwitinname, kunnen gebruik maken van snelle eiwitten door die een uur voor en waarschijnlijk ook na de training in te nemen.
Dit impliceert zo veel mogelijk verse melk maar na een training beter houdbare melk??????Soms moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.
Comment
-
De eiwitten in gesteriliseerde, houdbare melk zijn net zo goed als die in gepasteuriseerde, verse melk. Ze zijn wat sneller, waardoor het lichaam ze sneller omzet in lichaamseiwit. Daar staat tegenover dat het lichaam ze sneller afbreekt tot ureum. Dat ontdekten onderzoekers van het Franse instituut INRA.
Wat is nou gezonder? Houdbare of verse melk? Verse melk, zeggen Nederlanders. De hittebehandeling waarmee de fabriek melksteriliseert maakt de eiwitten kapot, waardoor het lichaam er minder aan heeft. In Frankrijk denken ze daar anders over, en drinken de meeste consumenten houdbare melk. Omdat ze wilden zien of er toch iets waars schuilt in het Nederlandse standpunt, deden de onderzoekers een proef met dertig vrijwilligers. Die moesten een halve liter melk drinken. De ene groep dronk gepasteuriseerde melk, de tweede groep gemicrofilterde melk en de derde groep dronk gesteriliseerde melk.
Gemicrofilterde melk [MF] is schoongemaakt door micro-organismen met een nanozeef uit de melk te scheppen. In de komende tien jaar hoopt de industrie dat micromelk de gepasteuriseerde melk [PAST] gaat vervangen. [Het productieproces is goedkoper.] Gepasteuriseerde melk ontstaat als je melk net genoeg verhit om de belangrijkste micro-organismen af te doden, zonder dat je de smaak aantast. Als je melk steriliseert [UHT] doodt je alle micro-organismen, maar omdat je daarbij een hogere temperatuur nodig hebt verander je de smaak.
De stikstofatomen in de eiwitten van de melk waren gelabeld, zodat de onderzoekers ze konden volgen. Toen de onderzoekers in het bloed van de proefpersonen keken naar de concentratie aminozuren zagen ze geen verschil. Maar toen ze keken wat het lichaam deed met de melkeiwitten, was dat verschil er ineens wel.
De figuur vertelt je hoeveel eiwitten uit de melk na de maaltijd worden opgenomen door eiwitten van het lichaam. Dat gebeurt bij de eiwitten uit de houdbare melk sneller en meer. De hittebehandeling heeft de verbindingen tussen de eiwitfragementen kennelijk losser gemaakt, waardoor de spijsvertering ze makkelijker in stukjes kan knippen, en de aminozuren en eiwtfragmenten dus sneller in het systeem komen.
Daar staat dan weer tegenover dat het lichaam de eiwitten uit de gesteriliseerde melk sneller afbreekt. Hieronder zie je hoeveel van de gelabelde stikstofatomen de onderzoekers terugvonden in de urine van de proefpersonen.
Melkeiwitten in gesteriliseerde melk zijn dus iets sneller dan de eiwitten in verse melk. Ze gedragen zich minder zoals de langzame eiwitten als in de meeste vaste eiwitrijke voedingsmiddelen, maar meer zoals de snelle eiwitten in wei of soja. Snelle eiwitten zorgen voor hogere pieken in het eiwitmetabolisme dan langzame eiwitten. Die pieken zetten de anabole machinerie een tandje hoger, maar dat gaat****ten koste****van de****efficiencywaarmee het lichaam zichzelf opbouwt met eiwitten. Dat vertelt de tabel hieronder.
PPUN = de mate waarin het lichaam na een maaltijd eiwitten vasthoudt.
De verschillen zijn klein, en alleen relevant voor sporters die werkelijk alles uit hun voeding willen halen.
Ben je zo'n sporter, en haal je je energie voor 35 procent of meer uit eiwitten, dan ben je waarschijnlijk vooralgebaat****bij langzame eiwitten, die het lichaam dwingen zuinig met eiwitten om te gaan.
Sporters met een minder hoge eiwitconsumptie, die bovendien geloven in****timing****van de eiwitinname, kunnen gebruik maken van snelle eiwitten door die een uur voor en waarschijnlijk ook na de training in te nemen.
Dit impliceert zo veel mogelijk verse melk maar na een training beter houdbare melk??????Soms moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.
Comment
-
Originally posted by ectomorph View PostDit impliceert zo veel mogelijk verse melk maar na een training beter houdbare melk??????I know from teaching hundreds of seminars that the guys who say they have “awesome technique” are usually the biggest disasters—their ego just doesn’t let them see it.
- Dave Tate
Comment
Sidebar top desktop
Collapse
Actieve discussies
Collapse
-
door Kristina CHallo allemaal, ik ben gepassioneerd door sportwetenschappen en ik wil graag mijn kennis uitbreiden. Ik ben momenteel geïnteresseerd in een specialisatie...
-
Kanaal: Gezondheid en uiterlijk
3 dagen geleden -
-
Antwoord op Is de kwaliteit van de studie bij Tech goed?door Natthan KHallo allemaal, ik kan zeggen dat deze vorm van online studeren ideaal is geweest om professioneel vooruit te komen zonder mijn werk te onderbreken, ik...
-
Kanaal: Gezondheid en uiterlijk
22 uur geleden -
-
Antwoord op Naruto's logdoor Naruto rulezzTraining B
Hatfield SSB BSS:
- 60kg 6x
- 60kg 4x
B-stance DB SL RDL:
- 16kg 2x15
Wide high incline...-
Kanaal: Trainingslogjes
1 day ago -
-
Antwoord op Naruto's logdoor Naruto rulezzTraining A
Safety bar squat:
- 92.5kg 2x2
- 92.5kg 2x3
Wide grip SL DL met shrug:
- 80kg 2x10
...-
Kanaal: Trainingslogjes
3 dagen geleden -
-
Antwoord op Naruto's logdoor Naruto rulezzTraining C
Zercher squat:
- 80kg 3x4
One legged back extension:
- BW + 10kg 2x12 L en R
Push press:...-
Kanaal: Trainingslogjes
6 dagen geleden -
-
Antwoord op Naruto's logdoor Naruto rulezzTraining B
Hatfield SSB BSS:
- 50kg 1x8
- 50kg 1x6
B-stance DB SL RDL:
- 10kg 2x15 L en R
Wide...-
Kanaal: Trainingslogjes
1 week geleden -
-
Antwoord op Naruto's logdoor Naruto rulezzTraining A
Safety bar squat:
- 91kg 4x2
WIde grip SL DL met shrug:
- 75kg 2x10
WIde grip BTN lat pulldown:...-
Kanaal: Trainingslogjes
1 week geleden -
-
Antwoord op Naruto's logdoor Naruto rulezzTraining C
Zercher squat:
- 72.5kg 3x4
One legged back extension:
- BW + 10kg 2x8
Push press:
...-
Kanaal: Trainingslogjes
1 week geleden -
-
Antwoord op Naruto's logdoor Naruto rulezzTraining B
Hatfield SSB bulgarian split squat:
- 40kg 10x L en R
- 50kg 5x L en R
Power clean:
- 30kg 2x6...-
Kanaal: Trainingslogjes
2 weken geleden -
-
Antwoord op Naruto's logdoor Naruto rulezzTraining A
Safety bar squat:
- 91kg 4x1
Wide grip SL DL met shrug:
- 70kg 2x10
Wide grip BTN lat pulldown:...-
Kanaal: Trainingslogjes
2 weken geleden -
Tag Cloud
Collapse
Comment