Kipfilet + medicatie = resistentie?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #46
    Oké , wat jij wil.

    Comment


    • #47
      Originally posted by Rickbeen View Post
      Jaa dat snap ik, maar een geslachte kip wordt gecontroleerd om de hoeveelheid bacteriën per cm2. Als deze hoeveelheid bacteriën te hoog is, wordt deze kip weggegooid. Dus die bacteriën kunnen zich inderdaad exponentieel vermenigvuldigen, alleen moet dat in jou lichaam gebreuren als jij de kip al gegeten hebt. Maar als je het gegeten hebt, heb je het als het goed is eerst gebakken/gekookt/gegrilled weet ik veel hoe jij je kip eet. En ja, als jij verwarmt dan gaan bacteriën.... dood! Twee bekenden zijn Salmonella (sterft bij 60 C) en Campylobacter (sterft pas bij +-100 C). Dus hoe komen deze bacteriën binnen?
      Rick, dat is nu minder relavant dan het feit dat er momenteel een probleem bestaat vanwege het gebruik van die antibiotica in de pluimvee industrie. Een probleem dat voorheen niet bestond. Je kunt je wel blijven afvragen waardoor die bacterie in het lichaam is gekomen, maar het punt is dat de opties om die te bestrijden minder zijn geworden door het gebruik/misbruik van antibiotica in de pluimvee industrie.

      En je hebt nu eenmaal altijd te maken met een risicofactor, er is altijd toch nog de kans dat je besmet raakt. Gebeurde dat vroeger, dan kon je behandeld worden met antibiotica. Tegenwoordig gaat dat niet meer met die resistente bactierien, dan moet je naar het ziekenhuis om via infuus behandeld te worden.

      En los daarvan, het lijkt mij dat kennis op het gebied van hygiene en voorbereiding van voedingsmiddelen vooruit is gegaan hier in Nederland . Men is er tegenwoordig beter van op de hoogte dat er zoiets als bijvoorbeeld salmonella bestaat.

      Bovendien, het gaat om het aantal antibioticaresistente bacterien ten opzichte van niet-resistente bacterien. Er wordt dus onderscheid gemaakt tussen de varianten.

      Zoals in het artikel staat, het aantal antibioticaresistente bacteriën bij kippen en bij mensen al jaren evenredig toe en komen ze bij alle leeftijdscategorieën en in heel Nederland voor. Dat maakt het zeer waarschijnlijk dat voedsel een belangrijke bron is van deze antibioticaresistente bacteriën.
      I know from teaching hundreds of seminars that the guys who say they have “awesome technique” are usually the biggest disasters—their ego just doesn’t let them see it.
      - Dave Tate

      Comment


      • #48
        En je leert hoe een boer zou moeten denken , dat is wel een verschil natuurlijk.
        Ik heb met sommige boeren gesproken , heb ik geen onderzoek van , maar die zeggen compleet wat anders als jouw verhaal wat betreft steroïden en anti-biotica , toen ben ik me er ook is wat meer in gaan verdiepen.

        Comment


        • #49
          Ik heb er trouwens ook geen foto's van !

          Comment


          • #50
            Tijd om eens wat te roepen. ESBL en VRE, MRSA etc zijn resistente bacteriën, en dat is hartstikke naar. Voor mensen die sowieso al weinig kunnen hebben.
            Voor ons niet extreem jongere of bejaarde mensen, maakt de multiresistentie niet echt uit. Pas als mensen immuungecompromitteerd zijn of te jong of oud zijn en echt ziek worden, dan wordt het lastig. Overigens zijn er zeker nog antibiotica die ook multiresistentie uitroeien, maar het zijn er niet veel.

            Of de ESBL echt komt van kippen is de vraag. Het is te verdedigen dat ESBL bacteriën eenzelfde evolutie doormaken in de mens, als in de kip. In hoeverre de ESBL dan ook uit kippen komt, in plaats vanuit ziekenhuizen is de vraag. Tevens lijkt het me stug dat multiresistente bacteriën endemisch worden, hun energie-uitgifte is in principe per definitie hoger dan de niet resistente broer, waarmee zij evolutionair alleen in een antibioticarijke omgeving een voordeel hebben, en erbuiten een nadeel. Maar dat kan ik mis hebben.
            "Een zoektocht naar kennis moet los staan van het moreel van goed of kwaad, anders is die toch gedoemd niet volledig te zijn." - Genjuro

            sigpic

            "Rock is overpowered. Paper is fine" -Scissors-

            Comment


            • #51
              Dit is wel een interessant stuk om er bij te plaatsen lijkt me :

              resistentie




              Resistentie tegen antibiotica betekent dat een bacterie bestand wordt tegen een bepaald antibioticum. Vele bacteriën van de betreffende populatie zullen sterven door het antibioticum, maar enkele overblijvende resistente bacteriën planten zich voort en zorgen voor de verspreiding van deze erfelijke eigenschap; na enige tijd zijn zo goed als alle bacteriën bestand tegen het antibioticum. Dit proces wordt Darwiniaanse selectie genoemd.

              De EHEC-bacterie is een ESBL-producerende bacterie. ESBL, Extended-Spectrum Beta-Lactamase, is het enzym dat voor uitgebreide antibioticaresistentie zorgt.

              Enkele recente artikelen over infectieziekten en evolutie die veel aandacht hebben gekregen zorgden onlangs voor een hausse aan vragen over dit onderwerp.
              Een van die berichten is een nogal pijnlijk bericht over het opduiken van tuberculose in de Verenigde Staten met een extreme vorm van meervoudige resistentie tegen antibiotica.[1]
              De TB werd gevonden bij een 19 jarige Peruaan die Engels wilde gaan studeren maar uiteindelijk enkel bezig was om voor zijn leven te vechten. Een dergelijke extreme vorm van resistentie is zeer zeldzaam. Er zijn wereldwijd slechts enkele gevallen van bekend, maar over het algemeen neemt meervoudige resistentie bij TB voor geneesmiddelen toe. Dit leidt tot grote bezorgdheid bij gezondheidsorganisaties.
              Slechts 1 op 10, die drager is van deze verraderlijke ziekte krijgt te maken met een actieve infectie. Maar tegelijkertijd moet beseft worden dat er 2 miljard mensen (een derde van de wereldbevolking) rondlopen die zijn besmet met de TB-bacil. Op dit moment sterven er jaarlijks meer dan 1,5 miljoen mensen aan TB. Een zware en toenemende last die vooral de arme(re) landen treft. Veel van de sterfgevallen zijn te wijten aan een falend of beschadigd immuunsysteem als gevolg van AIDS (een andere ziekte die de armen hard raakt).

              1)First case of highly drug-resistant TB found in US, news.yahoo.com, 27 december 2009.

              Comment


              • #52
                De ESBL bacterie is dus eigenlijk een enzym , misschien dat dat een beetje antwoord geeft op je vraag GeneralIX vanwaar deze bacterie (enzym) vandaan kan komen.

                De griezelige ESBL-bacterie is steeds vaker in het nieuws. Kun je nog wel gewoon vlees eten? Een bacterie die ervoor zorgt dat antibiotica niet helpen als je ziek wordt, dat klinkt eng. En de ESBL-bacterie is zo’n bacterie. Hoewel, bacterie? Officieel ligt het allemaal iets ingewikkelder, want ESBL is eigenlijk een enzym dat door sommige darmbacteriën (zoals E.coli) wordt gemaakt. Een enzym dus, en geen bacterie. Maar voor het gemak spreken we toch over een ESBL-bacterie.



                Resistente bacteriën
                Waarom is ESBL eigenlijk gevaarlijk? Het goede nieuws is dat deze ESBL-bacterie niet gevaarlijk is voor gezonde personen. Maar voor kwetsbare groepen kunnen deze bacteriën zeker gevaarlijk zijn. Deze kwetsbare groepen zijn:
                • kinderen tot 5 jaar
                • zwangere vrouwen
                • zieke mensen met een lage weerstand (zoals na een operatie)
                • ouderen
                Als zij ziek worden van bijvoorbeeld de bacterie E.coli, kunnen ze vervelende infecties krijgen. Normaal gesproken kunnen deze bacteriële infecties prima met antibiotica behandeld worden, maar met ESBL is juist dat niet het geval. ESBL zorgt er namelijk voor dat de bacteriën die de infectie veroorzaakt hebben, resistent worden tegen antibiotica. In dat geval zal behandeling van de infectie vaak plaats moeten vinden in een ziekenhuis, bijvoorbeeld door het gebruik van een infuus. Samengevat zijn ESBL-bacteriën niet gevaarlijk voor gezonde mensen, maar voor kwetsbare groepen kunnen ze de behandeling van eventuele infecties flink bemoeilijken.

                Koel bewaren, goed bereiden
                ESBL-bacteriën komen vooral voor op vlees, zoals varkensvlees, kalfsvlees, maar vooral kippenvlees. Het ligt voor de hand om de kwetsbare personen dan maar te adviseren geen kippenvlees meer te eten, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt het risico op besmetting met de ESBL-bacterie namelijk enorm verkleinen door het vlees op een goede, hygiënische manier klaar te maken en te bewaren. Om met het laatste te beginnen, al het vlees moet je gekoeld bewaren, dus in koelkast of diepvries. Hiermee verminder je de groei van de schadelijke bacteriën.

                Comment


                • #53
                  Ik stelde geen vragen Lethal .
                  "Een zoektocht naar kennis moet los staan van het moreel van goed of kwaad, anders is die toch gedoemd niet volledig te zijn." - Genjuro

                  sigpic

                  "Rock is overpowered. Paper is fine" -Scissors-

                  Comment


                  • #54
                    Maakt ook niet uit dan , extra stukje informatie er bij kan geen kwaad.

                    Comment


                    • #55
                      Originally posted by Rickbeen View Post
                      ...
                      Geen zin om er verder opin te gaan: we hebben deze discussie al zo vaak gehad. Al maak je het wel heel erg makkelijk, als je al aangeeft dat een controle (die alleen administratief is) waterdicht is
                      Maar wij hebben gewoon beiden een andere mening. Niets mis mee, lijkt me zo. Al vind ik het enorm jammer dat jij het hier en daar persoonlijk maakt, en het niet gewoon gericht op het onderwerp houdt.

                      Ik wil alleen wel even voorop stellen dat ik niets tegen vlees, of de vleesindrustie, of jou persoonlijk heb. Door je manier van reageren lijkt het vaak wel alsof je dat denkt (maarja, dat kan ook gewoon mijn interpretatie zijn).
                      Ik heb er totaal geen moeite mee als jij een andere visie hebt dan ik, een ieder moet daar vrij in zijn. Ik heb er wel moeite mee als iemand (wie dan ook) een bepaalde visie (van welke kant dan ook) eenzijdig belicht, en vervolgens als een feit verkondigd.

                      Maar dit gaat van dat eindeloze over en weer geleuter worden, en daar pas ik voor. Sorry
                      Passion is: pushing yourself when no one else is around

                      Comment


                      • #56
                        Originally posted by Patriciaaa View Post
                        Geen zin om er verder opin te gaan: we hebben deze discussie al zo vaak gehad. Al maak je het wel heel erg makkelijk, als je al aangeeft dat een controle (die alleen administratief is) waterdicht is
                        Maar wij hebben gewoon beiden een andere mening. Niets mis mee, lijkt me zo. Al vind ik het enorm jammer dat jij het hier en daar persoonlijk maakt, en het niet gewoon gericht op het onderwerp houdt.

                        Ik wil alleen wel even voorop stellen dat ik niets tegen vlees, of de vleesindrustie, of jou persoonlijk heb. Door je manier van reageren lijkt het vaak wel alsof je dat denkt (maarja, dat kan ook gewoon mijn interpretatie zijn).
                        Ik heb er totaal geen moeite mee als jij een andere visie hebt dan ik, een ieder moet daar vrij in zijn. Ik heb er wel moeite mee als iemand (wie dan ook) een bepaalde visie (van welke kant dan ook) eenzijdig belicht, en vervolgens als een feit verkondigd.

                        Maar dit gaat van dat eindeloze over en weer geleuter worden, en daar pas ik voor. Sorry
                        Maar Patricia, ik zei dit soort dingen in de praktijk en doe het zelf ook. En als jij aankomt met argumenten dat vleesvarkens in hun eentje in een hok zitten terwijl groepshuisvesting al jaar en dag verplicht is, vraag ik mij wel een beetje af of jij er wel verstand van hebt, en ooit wel eens binnen zo'n stal bent geweest, op een legale manier, zonder camera.
                        En inderdaad maak ik er feiten van, omdat ik dit in de praktijk zie, vaak zie, en een zeer bekende van mij controleur is op zulk soort aspecten bij varkenshouders (voert IKB controles uit) dan weet ik inderdaad wel de feiten ja.

                        En sorry dat ik het persoonlijk maak, ik neem alleen mensen niet zo serieus die met zulke argumenten aankomen
                        Don't ever let somebody tell you, you can't do something.
                        People can't do something themselves, they wanna tell you, you can't do it.
                        BP: 1x120 kg SQ:1x190 kg DL: 1x200 kg

                        Comment


                        • #57
                          Originally posted by Rickbeen View Post
                          Maar Patricia, ik zei dit soort dingen in de praktijk en doe het zelf ook. En als jij aankomt met argumenten dat vleesvarkens in hun eentje in een hok zitten terwijl groepshuisvesting al jaar en dag verplicht is, vraag ik mij wel een beetje af of jij er wel verstand van hebt, en ooit wel eens binnen zo'n stal bent geweest, op een legale manier, zonder camera.
                          En inderdaad maak ik er feiten van, omdat ik dit in de praktijk zie, vaak zie, en een zeer bekende van mij controleur is op zulk soort aspecten bij varkenshouders (voert IKB controles uit) dan weet ik inderdaad wel de feiten ja.

                          En sorry dat ik het persoonlijk maak, ik neem alleen mensen niet zo serieus die met zulke argumenten aankomen
                          Misschien is dat ook wel gelijk het probleem van die "controleurs" , dat ze die verhalen bij voorbaat al niet serieus nemen en de boeren daarom nog steeds kunnen bij zetten als ze dat willen ?!

                          Komt op mij nog steeds hetzelfde over als een beveiliger die op een housefeest staat zegt dat er geen drugs op het feest is omdat hij iedereen gefouilleerd heeft.
                          Niks op tegen overigens , maar beetje vreemd is het wel als je dat als absolute waarheid verkondigt en er zelf ook nog in geloofd.

                          Comment

                          Sidebar top desktop

                          Collapse

                          Actieve discussies

                          Collapse

                          Working...
                          X