In de bodybuildingwereld gaat al jaren lang het verhaal rond dat zuivel er voor zorgt dat je dikker lijkt en dat je huid dunner wordt als je het niet eet. Veel mensen eten daarom in de voorbereiding van een bodybuildingwedstrijd geen zuivel meer.
Waar die fabel vandaan komt is niet bekend maar het heeft wellicht te maken met het feit dat de oldschool bodybuilders vaak volle melk dronken in hun bulk, en daar mee op hielden wanneer ze gingen cutten. Dat zorgde voor een drastische vermindering van de inname van kcal, waardoor ze vet verloren. Daardoor wordt melk, zuivel dus, wellicht geassocieerd met hogere vetpercentages en niet droog staan.
Daarnaast is er nog een mogelijkheid die wat aannemelijker is, namelijk lactose intolerantie. Dat houdt in dat je lichaam het verteren van lactose (koolhydraten uit zuivel) niet of niet goed genoeg kan verteren. In de dunne darm bevinden zich enzymen om lactose te verteren, deze enzymen noemen we lactase. Iemand met een lactose intolerantie heeft niet genoeg lactase waardoor de lactose niet (snel genoeg) wordt verteerd. Dit zorgt voor buikpijn, gassen en je raad het al: vasthouden van vocht. Lactose intolerantie komt vaak voor bij mensen met zuid-oost aziatische genen en bij nazaten van indianenstammen uit de VS. In Noord-West Europa komt lactose intolerantie amper voor. Het lijkt me dan ook sterk dat alle bodybuilders vocht vasthouden door zuivel, tenzij toevallig iedere bodybuilder lactose intolerant is.
Uit onderzoek blijkt dat zuivel het behouden van spiermassa bevordert. Dat komt door de aanwezigheid van leucine in zuivel. Leucine is een essentieel aminozuur. Wei en caseine bevatten de meeste hoeveelheid leucine van alle eiwitten. Het eiwit uit zuivel is voor 80% caseine en 20% wei. Veel zuivel betekent dus veel leucine.
Ook zit er naast leucine veel calcium in zuivel. Dat is nog een pluspunt van zuivel. Calcium heeft namelijk een aandeel heeft in het verliezen van vetmassa. Het is gebleken dat calcium uit zuivel beter wordt opgenomen dan calcium uit supplementen. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de aanwezigheid van spoorelementen en mineralen in zuivel die samen werken.
Hoewel zuivel ook zout bevat en zout voor waterretentie zorgt, is het niet verstandig om zoutloos te eten omdat dat voor gezondheidsklachten kan zorgen. Het enige moment wanneer je zoutloos zou moeten eten, zijn de laatste dagen voor je wedstrijd.
Dus uitgaande van wat ik hierboven heb beschreven vind ik het binnen krijgen van zuivel belangrijk, tenzij je een paar dagen verwijderd bent van een bodybuildingwedstrijd. Dat zuivel er voor zorgt dat je dik lijkt is onzin. Dat gebeurt alleen bij lactose intolerantie. In een dieet waarin je vet wilt verbranden is het mijns inziens niet slim om zuivel te laten staan. Zuivel kan je zelfs enorm helpen.
Waar die fabel vandaan komt is niet bekend maar het heeft wellicht te maken met het feit dat de oldschool bodybuilders vaak volle melk dronken in hun bulk, en daar mee op hielden wanneer ze gingen cutten. Dat zorgde voor een drastische vermindering van de inname van kcal, waardoor ze vet verloren. Daardoor wordt melk, zuivel dus, wellicht geassocieerd met hogere vetpercentages en niet droog staan.
Daarnaast is er nog een mogelijkheid die wat aannemelijker is, namelijk lactose intolerantie. Dat houdt in dat je lichaam het verteren van lactose (koolhydraten uit zuivel) niet of niet goed genoeg kan verteren. In de dunne darm bevinden zich enzymen om lactose te verteren, deze enzymen noemen we lactase. Iemand met een lactose intolerantie heeft niet genoeg lactase waardoor de lactose niet (snel genoeg) wordt verteerd. Dit zorgt voor buikpijn, gassen en je raad het al: vasthouden van vocht. Lactose intolerantie komt vaak voor bij mensen met zuid-oost aziatische genen en bij nazaten van indianenstammen uit de VS. In Noord-West Europa komt lactose intolerantie amper voor. Het lijkt me dan ook sterk dat alle bodybuilders vocht vasthouden door zuivel, tenzij toevallig iedere bodybuilder lactose intolerant is.
Uit onderzoek blijkt dat zuivel het behouden van spiermassa bevordert. Dat komt door de aanwezigheid van leucine in zuivel. Leucine is een essentieel aminozuur. Wei en caseine bevatten de meeste hoeveelheid leucine van alle eiwitten. Het eiwit uit zuivel is voor 80% caseine en 20% wei. Veel zuivel betekent dus veel leucine.
Ook zit er naast leucine veel calcium in zuivel. Dat is nog een pluspunt van zuivel. Calcium heeft namelijk een aandeel heeft in het verliezen van vetmassa. Het is gebleken dat calcium uit zuivel beter wordt opgenomen dan calcium uit supplementen. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de aanwezigheid van spoorelementen en mineralen in zuivel die samen werken.
Hoewel zuivel ook zout bevat en zout voor waterretentie zorgt, is het niet verstandig om zoutloos te eten omdat dat voor gezondheidsklachten kan zorgen. Het enige moment wanneer je zoutloos zou moeten eten, zijn de laatste dagen voor je wedstrijd.
Dus uitgaande van wat ik hierboven heb beschreven vind ik het binnen krijgen van zuivel belangrijk, tenzij je een paar dagen verwijderd bent van een bodybuildingwedstrijd. Dat zuivel er voor zorgt dat je dik lijkt is onzin. Dat gebeurt alleen bij lactose intolerantie. In een dieet waarin je vet wilt verbranden is het mijns inziens niet slim om zuivel te laten staan. Zuivel kan je zelfs enorm helpen.
Comment