Soja-eiwitten

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Soja-eiwitten

    Even een vraagje aan iedereen, maar met name de wat meer 'geleerden' onder ons.
    Je hoort en ziet regelmatig de opmerking dat (te) veel soja-eiwitten niet goed zouden zijn, ten opzichte van andere eiwitten dan.
    Ik had recent een gesprek hierover met een arts en die kon niet zeggen of het wel of niet waar zou zijn, maar was wel zeer geïnteresseerd in de eventuele onderbouwing hiervan. Ik weet zeker dat ik daar artikels/onderzoeken over heb gelezen maar kan ze helaas nergens terugvinden, is er hier iemand die daar wel fatsoenlijk onderbouwde stukken over heeft?
    Voor de duidelijkheid, het gaat dan uiteraard niet over de voor- of nadelen van verschillende eiwitten zoals de verteerbaarheid, die is wel bekend. Het gaat puur om de vraag of er een maximum aan het aantal soja-eiwitten zou moeten zitten dat een mens gebruikt, of dat bij wijze van spreken alle eiwitten uit soja zouden mogen komen.
    Het gaat ook níet specifiek om krachtsporters of de voordelen die krachtsporters kunnen hebben van whey ten opzichte van soja, echt alleen om soja-eiwitten in het algemeen.

    Als iemand er iets over heeft hoor ik dat graag!
    En ik zal dan uiteraard de reactie van de arts erop ook doorgeven, mocht iemand er interesse in hebben.

  • #2
    quote:

    Soja eiwit: plantaardig eiwit, echter met een aantal positieve eigenschappen. Soja eiwit bevat een aantal stoffen die de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk kan verkleinen. Soja wordt gemakkelijk verteerd, en bevat zeer hoge concentraties BCAA's en Glutamine. Er is rond Soja eiwitten nogal wat commotie ontstaan. Soja eiwit zou volgens een aantal "experts" een oestrogene werking hebben. Soja eiwitten hebben inderdaad een oestrogene werking, alleen deze is zo minimaal dat ze zelfs anti-oestrogeen werken. Dit is aangetoond in recente gepubliceerde wetenschappelijke studies.


    Een oestrogene werking moet je als bodybuilder zoiezo ontwijken, enja "te veel" is altijd slecht waar je het ook voor zet =/


    Wat (soja) eiwit artikelen:

    Alpro soya - Waarom is Alpro soya goed voor mij en mijn familie?

    Eiwitten

    Soja vermindert cholesterol

    Health and Food - artikel : Soja-eiwitten verlagen de bloeddruk

    Comment


    • #3
      Bedankt Spiros.
      Maar dit is allemaal nogal de 'reclame' over soja, die is vrij eenvoudig te vinden. Ik ben meer op zoek naar wat onderbouwing van de stelling dat veel soja misschien toch nadelen zou kennen... Ik heb 1 artikel terug kunnen vinden en hoop dat anderen er nog wat meer hebben.

      Comment


      • #4
        Misschien dat ik er van de week nog tijd voor heb. Wat ik nu snel vind is dit:

        "Naast deze veronderstelde positieve effecten van soja op de gezondheid kunnen fyto-oestrogenen in soja ook mogelijke negatieve effect hebben, zoals bijvoorbeeld op de schildklierwerking. De schildklier bevindt zich in de hals en is een vlindervormig orgaan. De schildklier maakt hormonen ( T3 en T4) uit het aminozuur tyrosine en jodium. Deze hormonen zijn van belang bij het regelen van onze stofwisseling en bij de groei. Onze schildklier wordt ook wel de thermostaat van ons lichaam genoemd. De schildklier kan te snel werken (hyperthyreoïdie) of te langzaam ( hypothyreoïdie).

        Wetenschappers veronderstellen dat fyto-oestrogenen verschillende effecten op de schildklier hebben en dat hieraan waarschijnlijk verschillende mechanismen ten grondslag liggen. Een van die mechanismen gaat uit van het feit dat genisteïne en daïdzeïne erg op de hormonen T 3 and T 4 lijken, waardoor zij de schildklierwerking negatief beïnvloeden.."


        bron: Food-Info.net> Wetenswaar > Soja

        Ik zou vooral zoeken op (soja)isovlavonen en of daar een limiet aan zit.
        Shitty food will make you look like shit.

        http://www.pro-active-medicine.nl

        Comment


        • #5
          5. Soja eiwit
          Soja eiwit is weliswaar als tientallen jaren op de markt, maar verdween in de jaren negentig toch grotendeels van het toneel, om de laatste jaren weer een comeback te maken. Door de BSE-crisis hebben veel producenten soja eiwit weer in hun programma opgenomen. De biologische waarde ligt met ongeveer 80 ergens tussenin, maar is voor plantaardig eiwit relatief hoog. Positief is het hoge gehalte aan L-glutamine, een aminozuur dat zeer belangrijk is voor de eiwitopbouw. Vaak bevat soja eiwit zogenaamde fyto-oestrogenen. Dat zijn de plantaardige oestrogenen daidzine en genisteïne, die in hogere hoeveelheden ook bij mensen werkzaam kunnen zijn. Of deze stoffen een krachtiger werking hebben dan natuurlijke oestrogenen (wat voor mannelijke sporters natuurlijk ongewenst is) of juist de door het lichaam zelf geproduceerde vrouwelijke geslachtshormonen blokkeren, is onduidelijk. Daarnaast is het zo dat veel sporters soja eiwit slecht verdragen en er problemen met hun spijsvertering van krijgen. Ook het relatief hoge vetgehalte is iets om in ogenschouw te nemen. Dergelijke eigenschappen hebben in de eerste plaats betrekking op soja eiwit concentraten. Een zuiver soja eiwit isolaat heeft dezelfde biologische waarde als een concentraat en een even groot percentage L-glutamine. Voordelen van het isolaat zijn de betere verdraagzaamheid en het lagere vetgehalte. Plantaardige oestrogenen vind je in een soja eiwit isolaat normaal gesproken niet. Van hogere kwaliteit en wereldwijd heel vaak gebruikt voor soja eiwit preparaten is de grondstof SUPRO. Als men SUPRO heeft gebruikt voor het soja eiwit preparaat kun je ervan uitgaan dat de kwaliteit hoger is.

          Samenvatting soja eiwit-isolaat:
          • Hoger aandeel L-glutamine, een aminozuur dat zeer belangrijk is voor de eiwit- opbouw.
          • Goede verdraagzaamheid.
          • Laag vetgehalte.


          Problematiek goedkope eiwitten
          Het aanbod van eiwitpreparaten is momenteel erg groot. Voor de consument al bijna te groot om nog het overzicht te kunnen behouden. Een duidelijk onderscheid is momenteel vaak de prijs. Met het doel hun nieuwe eiwitproduct concurrerend in de markt te zetten, bieden veel fabrikanten hun product tegen uiterst scherpe prijzen aan. Om hun eiwitproduct zo goedkoop aan te kunnen bieden schrikken sommige fabrikanten niet van illegale methoden terug. Zo komt het voor dat men op het etiket een hoger eiwitaandeel vermeldt dan er daadwerkelijk in het poeder te vinden is. Andere fabrikanten gebruiken eenvoudigweg minderwaardige grondstoffen om hun product zo goedkoop mogelijk aan te kunnen bieden. Vaak gebruikt men dan bijvoorbeeld erwtenproteïne of rijsteiwit. Eiwitsoorten met een zeer lage biologische waarde. Hetzelfde geldt voor tarwe-eiwit, dat gemengd in water een kleverige massa vormt, dat plaksel of gluten wordt genoemd. Aardappeleiwit dat bij de productie van zeer goedkope eiwitpoeders ook vaak een rol speelt, is zelfs niet als concentraat verkrijgbaar, omdat puur aardappeleiwit solanine bevat, dat in hoge concentraties een zeer giftig alkaloïde vormt. Als hydrolisaat (enzymatisch gesplitst eiwit) is aardappeleiwit goed mogelijk, omdat solanine in het productieproces vernietigd wordt.

          Voor al deze eiwitsoorten geldt: door de lage biologische waarde krijgt de sporter niet genoeg noodzakelijke aminozuren ter beschikking, zodat de spieropbouw niet bevorderd wordt. De atleet betaalt veel geld voor een absoluut minderwaardig product, dat door het lichaam eenvoudigweg niet gebruikt kan worden voor de opbouw van spiermassa. In het ergste geval zijn alle trainingsinspanningen tevergeefs, omdat het lichaam eenvoudigweg niet de noodzakelijke bouwstenen (hoogwaardige aminozuren!) voor de opbouw van nieuwe spiermassa krijgt


          heb nog meer van dit artikel, maar gaat over andere eiwitten..
          Ik hoop dat je er wat aan hebt.

          grt f
          als trainen een gewoonte is komt de rest vanzelf..

          Comment


          • #6
            Bedankt heren!
            Vooral dat stuk van KeepItReal sluit uitstekend aan bij wat ik zoek, ik zal dat samen met wat ik al had gevonden alvast doorsturen naar die arts.
            Aanvullingen blijven uiteraard van harte welkom.

            Comment


            • #7
              Entrez PubMed

              Entrez PubMed

              Op pubmed is nog wel meer te vinden.
              Shitty food will make you look like shit.

              http://www.pro-active-medicine.nl

              Comment


              • #8
                Die twee had ik zeker weten nog nooit gelezen, zijn ook erg wetenschappelijk maar hey, als ik het snap mag het voor een arts natuurlijk helemaal probleem opleveren.
                Wederom bedankt!

                Comment


                • #9
                  Even een oud topic kicken.

                  Ik gebruik de laatste tijd veel soja eiwit. Mijn lever en gal werken een beetje te hard de laatste tijd door wat gezondheids geouwehoer. op het moment dat ik kwark en whey eiwit neem zie ik gelijk een verslectering van de huid. Kan zijn dat ik een melk eiwit allergie heb of dat mijn lever en gal het op dit moment niet aankunnen.

                  Maar concludeer ik nu dat een soja isolaat wel spieropbouwend werkt? niet zo goed als whey natuurlijk maar toch. Daarnaast eet ik wel weer vlees, vis enzo.

                  Comment


                  • #10
                    ik ben van mening dat ons lichaam baat heeft bij afwisseling. Net als met training moet je ook niet continue hetzelfde doen met eten. Ook eiwitten eens afwisselen zou een positief effect moeten hebben! Teveel van een soort eiwitten binnen krijgen is niet goed, sowieso is teveel eiwitten naar binnen werken schadelijk voor je systeem. Daarom moet je ook gedurende de dag veel vocht blijven drinken. Mijn trainingsbegeleider zegt altijd dat je de hele dag moet spoelen!
                    Geniet, en drink met maten!

                    Comment


                    • #11
                      Dank jullie wel voor jullie reacties!

                      Maar Soja eiwitten in combinatie met "Tonalin CLA"
                      kan dat kwaad? bij de tuinen zeggen ze vaak dat
                      dit soort dingen geen bijwerkingen hebben!

                      Maar als in soja oestrogeen zit, wat heb ik er dan aan :S

                      Gr!

                      Comment


                      • #12
                        Ik was even aan het googlen:

                        Soja bevat een cocktail aan stoffen die een verstorende invloed hebben op verschillende systemen in ons lichaam. Voorbeelden zijn:
                        • Trypsineremmers, die de verwerking van eiwitten verstoren en mogelijk stoornissen in de pancreas veroorzaken. Bij dieren leiden deze remmers tot achterblijvende groei.
                        • Fyto-oestrogenen, die de endocrienfunctie verstoren en mogelijk bij zowel mannen als vrouwen tot onvruchtbaarheid leiden.
                        • Krachtige antithyroide stoffen, (in plantaardige oestrogenen) die de activiteit van de schildklier belemmeren en mogelijk schildklierkanker veroorzaken. Bij kleine kinderen wordt het gebruik van sojavoeding in verband gebracht met auto-immuunziekte aan de schildklier.
                        • Grote hoeveelheden fytinezuur, dat de opname van kalk, magnesium, koper, ijzer en zink beperkt. Fytinezuur in soja wordt niet geneutraliseerd door de gebruikelijke bereidingswijze voor bonen zoals weken, laten ontkiemen of lang en langzaam koken. Een dieet met veel fytaten kan groeiproblemen bij kinderen veroorzaken.
                        • Moleculen die analoog zijn aan vitamine B12, die niet worden opgenomen en de behoefte van het lichaam aan B12 doen toenemen.
                        • Zwakke eiwitten, die gedenatureerd zijn (dat wil zeggen dat de structuur onomkeerbaar veranderd wordt) tijdens verwerking onder hoge temperaturen om geïsoleerd soja-eiwit en samengesteld plantaardig eiwit te maken.
                        • Toxisch lysinoalanine en sterk kankerverwekkende nitrosaminen, die tijdens de verwerking van soja-eiwit ontstaan.
                        • Vrij glutaminezuur of MSC, een krachtige neurotoxine die ontstaat bij de verwerking van soja. Aan veel sojaproducten zijn extra hoeveelheden toegevoegd.
                        • Veel aluminium, dat een toxische uitwerking op het zenuwstelsel en de nieren heeft.

                        bron: Soja: kanker op je bord?

                        Comment


                        • #13
                          dude..... dit zijn geen reacties op jouw topic, je bumpt een topic van 3 jaar oud.. op jouw topic zijn nog geen reacties. Wel mooi dat je je antwoord inmiddels gevonden hebt
                          uut grunn!

                          Comment


                          • #14
                            Idd ik zie het

                            Comment

                            Sidebar top desktop

                            Collapse

                            Actieve discussies

                            Collapse

                            porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn porn
                            erotik film izle Rus escort gaziantep rus escort
                            Antalya Escort
                            sikis
                            gaziantep escort
                            gaziantep escort
                            İstanbul Escort
                            istanbul escort bayan
                            sisli escort beylikduzu escort bayan
                            antalya escort atakoy escort
                            umraniye escort bayan
                            Very sweethearts get banged by pretty pals Баба посидела анусом на крепком стояке fotos de vaginas sexis
                            Working...
                            X