Farmaceutische visolie’ té sterk bewerkt

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Farmaceutische visolie’ té sterk bewerkt

    Vissen worden gevangen en blijven gemiddeld 1 à 2 weken aan boord van de vissersboot, meestal in gekoelde ruimtes. Daar wordt de vis geselecteerd. Te kleine, te grote, vreemde en oneetbare vissen, worden van elkaar gescheiden. Die gebruikt men om visolie te maken. De eetbare vissen worden verkocht en het afval van deze vissen wordt vaak ook gebruikt voor productie van visolie. Ondertussen is de vis al minstens 2 à 3 weken oud.
    In de vette delen van de vis, zitten de verontreinigingen opgeslagen (pcb’s, dioxines, methylkwik en zware metalen). Vele organisaties raden het eten van vette vis dan ook af tijdens de zwangerschap. Aangezien dit gif opgeslagen wordt in het vet van de vis, kan men vandaag visolie eigenlijk zo niet meer verkopen zonder deze eerst sterk te raffineren. Tegenwoordig heeft men aan dit sterk raffineren een dure naam aan gegeven ‘farmaceutische kwaliteit visolie’. Hoe gaat men te werk?

    Uitsmelten:
    de vissen en de visafval worden vooreerst gekookt waardoor na langdurig koken de visolie boven komt drijven, een proces dat omschreven wordt als uitsmelten. De eerste zonde, want omega-3 rijke visolie houdt absoluut niet van verhitting en oxideert hierdoor. Er ontstaan vrije vetzuren die men er achteraf weer moet uithalen.

    Moleculaire distillatie:
    deze ruwe visolie (crude fish oil) bevat alle verontreinigheden van de zee, zoals pcb’s, ddt’s, kwik, andere zware metalen, dioxines en smaakt vies. Ze bevat cholesterol en vrije vetzuren. Dit grote probleem maakt de olie niet geschikt voor menselijke consumptie. De visolie industrie vond ‘moleculaire distillatie’ uit. Een ingewikkeld proces waarbij men onder hoge druk de moleculen gaat spitsen, die de merendeel van de verontreinigingen uit de olie wegneemt. Maar ook de belangrijke micro-nutriënten en zelfs het merendeel van de cholesterol. Maar dit gaf nog geen zuivere olie en nog steeds een olie met een vieze smaak.

    Fractioneren:
    Vervolgens gaat men ‘fractioneren’ en ‘ontgeuren’, de zoganaamde ‘farmaceutische kwaliteit’. Door een sterk chemisch proces van ‘fractionele distillatie’ gaat men de gesatureerde vetten uit de visolie halen en door een verder doorgedreven gesofisticeerde ‘moleculaire distillatie’ gaat men bijna alle pcb’s uit de olie halen. Door chemische interesterificatie gaat men molecules binden. De visolie-industrie noemt dit ‘zuivere, visolie van farmaceutische kwaliteit’.

    Ik noem dit één van de meest bewerkte, geraffineerde olies ter wereld. Een olie die te mijden is als de pest. Net zoals geraffineerde suiker, geraffineerde bloem en andere geraffineerde olie, moeten we deze zogenaamd ‘zuivere’ maar sterk geraffineerde visolie mijden voor onze gezondheid. Voeding die geraffineerd is (wat dure visolie zeer zeker is), mist de micro-voedingstoffen
    een gladde aal blijft altijd glad.

  • #2
    Wat bied je als alternatief?
    Er zijn zoveel vetten, ik neem aan dat het niet zonder reden is dat juist visolie in capsules (die je toch niet proeft) wordt verkocht?


    Lijkt me dat het ook wel verschil maakt waar vis gevangen is. Grootste vissen zijn altijd in de warmere delen, omdat daar meer voedsel is. Warme delen worden vaak veroorzaakt door aanwezigheid en lozingen van fabrieken.

    En de discussie over gekweekte vis(die dan vaak ook opduikt): die vis wordt gevoerd met gevangen vis. Vaak eten ze meer dan hun eigen gewicht aan gevangen vis.
    Dat maakt het ook zo tegenstrijdig dat Greenpeace vóór kweekvis en tegenvisvangst is.

    Comment


    • #3
      Het blijkt dat gekweekte vis bestijdingsmiddelen krijgen tegen ziektes en het onstaan van algen die groeien door de ontlasting van de vis.

      Ik denk dat als men gewoon 2x per week wat vis eet , voldoende is en dan heb je geen visolie nodig. Overgens zit omega 3 ook in levertraan:
      GEEN LevertraanLevertraan moet niet worden beschouwd als goede bron van omega-3-vetzuren. Weliswaar zitten er ook omega-3-vetzuren in, maar om overdosering van de potentieel toxische vitaminen A en D (waar levertraan rijk aan is) te voorkomen, wordt afgeraden levertraan (visleverolie) als bron van omega-3-vetzuren te gebruiken.
      Functional food"
      Vlees en melk van dieren die omega-3-vetzuren via de voeding krijgenVlees en melk van koeien die vooral gras eten is rijker aan omega-3-vetzuren dan vlees en melk van dieren die vooral granen krijgen De omega-6/omega-3 verhouding van grasgevoede runderen is ongeveer 2:1, wat het een betere omega-3-bron maakt dan graangevoede runderen (ca. 4:1) Het Louis Bolk Instituut heeft bewezen dat biologische melk meer omega-3-vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren bevat dan gewone melk. Lammeren worden bijna altijd met gras gevoed, waardoor lamsvlees rijker is in omega-3-vetzuren dan andere vleessoorten.Omega-3-rijke eierenA P Simopoulos[heeft ontdekt dat kippen die vrij in de natuur rondlopen en rijke omega-3 bronnen kunnen eten, zoals postelein, eieren produceren die 20 keer meer omega-3 bevatten dan eieren van graangevoede kippen. In Nederland zijn eieren op de markt (Columbus-eieren), waarbij door het ALA-gehalte in het voer te verhogen de hoeveelheid omega-3-vetzuren in de eieren verhoogd is. In tegenstelling tot traditionele eieren, die zeer rijk zijn aan pro-inflammatoire omega-6-vetzuren, hebben deze eieren een veel gunstiger omega-6/omega-3 verhouding.
      een gladde aal blijft altijd glad.

      Comment


      • #4
        kees heb je de bron?
        Mind is everything.

        Comment


        • #5
          Originally posted by resike View Post
          kees heb je de bron?
          Er stonden de laatste tijd div artikelen in gezondheids kranten en mailing over de visolie. Op google vindt je er ook veel over.

          bronnen zijn
          Bron: Curr Atheroscler Rep. Omega 3, 2001;3(2):174-9

          Hoe hebben we vis en visolie vervuild?

          Vervuiling en giftige vis
          een gladde aal blijft altijd glad.

          Comment


          • #6
            Ik gebruik morepa plus van minami nutrition, volgens de apotheek de zuiverste op de markt.

            visolie van het kruidvat of dergelijke raad hij niet aan.

            MorEPA Plus (Zuivere visolie voor hart en hersenen) | Visolieplein
            Pain is Temporary, Pride is Forever

            Never Ever Give Up

            Comment


            • #7
              De artikelen waar jij naar refereert zijn niet gerelateerd aan wetenschappelijk bewezen onderzoeken en daarom gewoon een vorm van bangmakerij, opgezet door partijen die bv baat hebben bij het beperken van de visvangst.....Er zijn wel onderzoeken naar de gevaren van vette vis(olie) voor de mens maar bij juiste hoeveelheid consumptie levert het vooralsnog geen gevaar op voor de gezondheid en ik geloof niet dat we elke dag lekker vette vis zitten te verorberen of tig visolie caps per dag innemen.

              Tis natuurlijk wel goed om er bij stil te staan en ik hoop dan ook dat deze partijen met aantoonbare onderzoeken komen aanzetten ipv doomscenario's te verkondigen....
              Last edited by okidoki71; 20-02-2011, 11:18.
              .........SQ 1x250 / 3x230, DL 1x265, BP 1x170........
              There is no failure except in no longer trying

              Comment


              • #8
                nog een leuk stukje: Food-Info.net> Omega-3-vetzuren
                een gladde aal blijft altijd glad.

                Comment


                • #9
                  Toch wel interresant, weet hier ook nog niet het fijne van.
                  En aangezien ik aardig wat caps naarbinnen werk per dag, toch maar eens wat research doen.
                  Mind is everything.

                  Comment


                  • #10
                    Er is veel over die visolie gepubliseerd . En vele sites spreken elkaar tegen.
                    Feit is wel dat er vervuilde caps in de omloop zijn. Hoe meer je inneemt hoe meer vervuiling je binnenkrijgt. Ik heb begrepen dat de visolie eerst gezuivert wordt voor er caps wordt gemaakt ( bepaalde merken dan). De vis is dan welicht meer besmet dan de caps.
                    Mijn conclusie is dan ook dat weer alles met mate moet ingeomen moet worden. Wij sporters willen een gezond lichaam en trainen er voor. Dan is het logisch dat men ook eens moet realiseren van wat met slikt, eet en drinkt.
                    En daar staan velen niet bij stil. En slikken vaak vele soorten onnodige pillen .
                    een gladde aal blijft altijd glad.

                    Comment


                    • #11
                      6stuks per dag = 6000mg , ik gebruik die van Now Foods.
                      Er staat op dat het geheel vrij is van pcb's en zware metalen.
                      Hoop dan maar dat ze de waarheid schrijven.
                      Mind is everything.

                      Comment

                      Sidebar top desktop

                      Collapse

                      Actieve discussies

                      Collapse

                      Working...
                      X