Palatinose®
Palatinose® is de gepatenteerde naam voor isomaltulose. Het is een koolhydraat dat wordt afgeleid uit een natuurlijke bron van sucrose. Palatinose® ontstaat door een enzymatische herschikking van de alfa-1,2 binding tussen glucose en fructose naar een alfa-1,6 binding (zie moleculaire structuur).
Het resultaat van bovengenoemde herschikking is een uiterst traag koolhydraat dat zorgt voor een nog betere spreiding van de energievoorziening in ons lichaam.
Palatinose® werd in juli 2005 in de EU erkend als Novel Food.
Palatinose® heeft de volgende voordelen:
1. Palatinose® levert langdurige energie
Door de trage en volledige absorptie en hydrolyse levert het een constante langdurige energie aan de spieren en hersenen. De trage opname van Palatinose®door het lichaam resulteert in een beperkte toename van de bloedglucose en verschijnt dus veel trager in het bloed. Als gevolg hiervan blijft de energie uit Palatinose® veel langer aanwezig en zorgt dus voor een constante aanlevering over een langere periode t.o.v. bijvoorbeeld glucose
2. Palatinose® heeft een lage glycemische index
De glycemische index of GI van een koolhydraat is een getal dat aangeeft hoe sterk de glucosespiegel in het bloed omhoog gaat na het eten van een voedingsmiddel. Hoe lager het getal hoe beter. Slechte koolhydraten zijn alle koolhydraten die boven de GI van 50 komen en goede koolhydraten zijn deze die daaronder zitten. De glycemische index van Palatinose® is slechts 32 (Hoge GI: +70 – Lage GI: -40).
3. Palatinose® geeft een stabiele bloedsuikerspiegel
De inname van teveel suikers kan leiden tot hypoglycemie. De energie uit snelle suikers wordt snel opgenomen door het lichaam, maar wordt ook sneller opgebruikt waardoor een tekort aan bloedglucose ontstaat. Gevolg: honger, vermoeidheid, beven, … het zogenaamde ‘zwarte gat’. De energie uit Palatinose® zal pas na een veel langere periode deze grens bereiken.
4. Palatinose® heeft een lage insuline-index
Net zoals Palatinose® een beperkte reactie van de bloedglucose kent, heeft het eveneens een lage insuline-index. Insuline is van belang bij de opname van voedingsstoffen door onze spieren en draagt dus bij tot het leveren van energie en het opbouwen van spierweefsel. Gezien insuline wordt aangemaakt door het eten van koolhydraten, dient ons lichaam dus voldoende koolhydraten (suikers) op te nemen om goed te kunnen presteren.
Om een zo constant mogelijke energievoorziening te bevorderen moeten zowel snelle, minder snelle als trage suikers worden ingenomen. Indien men zich enkel beperkt tot de inname van enkelvoudige of snelle suikers kan insulineresistentie optreden. Concreet wil dit zeggen dat ons lichaam niet meer reageert op de insuline en ons dus niet meer kan voorzien van de nodige energie. Het resultaat hiervan is dat de aanwezige suikers in vet worden omgezet. De lage insuline index (= 30) van Palatinose® draagt dus bij tot het op peil houden van het insulineniveau in ons lichaam.
Isomaltulose (chemical name: 6-0-α-D-glucopyranosyl-D-fructose), also known by the trade name Palatinose, is a disaccharide that is commercially manufactured enzymatically from sucrose via bacterial fermentation. It is a natural constituent of honey and sugar cane and has a very natural sweet taste. It has been used as a sugar substitute in Japan since 1985. It is particularly suitable as a non-cariogenic sucrose replacement.[1]
Isomaltulose is fully absorbed in the small intestine as glucose and fructose. Like sucrose, it is fully digested and provides the same caloric value of approximately 4 kcal/g.
It is low-glycaemic and low-insulinemic. The effect of isomaltulose is that the glucose enters the blood at a slow rate, avoiding high peaks and sudden drops in glucose levels and therefore insulin levels as well. This leads to a more balanced and prolonged energy supply in the form of glucose.[2]
Being low-insulinemic, isomaltulose also supports improved fat oxidation during physical activity as high insulin levels hinder the use of lipids as an energy source. As such, isomaltulose can increase the amount of fat used as energy, thus enhancing performance endurance.[3]
Isomaltulose is tolerated like sucrose and not suitable for people with a pre-existing intolerance to fructose and those who are unable to digest sucrose.
Koolhydraat - Palatinose
Palatinose is een nog langzamer koolhydraat dan maltodextrine, en bereikt zijn top pas na 30 tot 45 minuten na inname. Het voordeel van dit suiker is dat het een zeer langzame afgifte heeft, waardoor het insuline peil voor langere tijd verhoogd blijft in het lichaam. Hierdoor kunnen allerlei andere producten, met een relatief langzamere opname, beter worden opgenomen in het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat de vertering van palatinose ongeveer gelijke tred aanhoudt met de afbraak van een whey concentraat in aminozuren. Het grote voordeel hiervan is dat de palatinose het insuline peil hoog houdt, terwijl ook de aminozuren in het bloed komen. Hierdoor worden de aminozuren vele malen effectiever ingebouwd in de spieren. De grafiek onderstaand laat zien dat de waarde stijging in het bloed van palatinose en de aminozuren nagenoeg gelijk loopt.
en de ervarin van Berry de Mey
Het is goed om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Het dieet van een suiker patiënt is daar ook op gericht. Het is niet alleen gezond, maar het is ook veel makkelijker om een dieet vol te houden omdat je niet zo gauw honger hebt. Koolhydraten hebben een bepaalde Glykemisch index. Hoe hoger de index hoe sneller het koolhydraat des te minder stabiel je bloedsuikerspiegel. Toen ik vroeger voor de Mr Olympia trainde had ik voldoende koolhydraten nodig om een zware training door te komen. Door koolhydraten met een lage Glykemisch index te eten was ik in staat koolhydraten te laden. Deze koolhydraten zetten zich om in glycogeen wat je lichaam opslaat in je spieren en lever. Tegenwoordig maken veel sporters gebruik van het zogenaamde “carbing up”. Maar daar waar je vroeger dit vooral uit eten haalde is er nu het supplement Palatinose. Palatinose heeft een zeer lage Glykemische index. Voor een wedstrijd, voor een training is het ideaal omdat je er uren later nog profeit van kan hebben. Je kan laden en je suikerspiegel toch stabiel houden door de lage index. Let wel op dat je rekening houdt met het feit dat het natuurlijk wel calorieën zijn. De koolhydraten moeten wel passen in het dieet/voedingswijze wat je voor een bepaald doel hebt gepland.
Be Happy Berry
nog meer mensen hiermee ervaring mij lijkt het super spul!!! en goedkoop geloof ik
Palatinose® is de gepatenteerde naam voor isomaltulose. Het is een koolhydraat dat wordt afgeleid uit een natuurlijke bron van sucrose. Palatinose® ontstaat door een enzymatische herschikking van de alfa-1,2 binding tussen glucose en fructose naar een alfa-1,6 binding (zie moleculaire structuur).
Het resultaat van bovengenoemde herschikking is een uiterst traag koolhydraat dat zorgt voor een nog betere spreiding van de energievoorziening in ons lichaam.
Palatinose® werd in juli 2005 in de EU erkend als Novel Food.
Palatinose® heeft de volgende voordelen:
1. Palatinose® levert langdurige energie
Door de trage en volledige absorptie en hydrolyse levert het een constante langdurige energie aan de spieren en hersenen. De trage opname van Palatinose®door het lichaam resulteert in een beperkte toename van de bloedglucose en verschijnt dus veel trager in het bloed. Als gevolg hiervan blijft de energie uit Palatinose® veel langer aanwezig en zorgt dus voor een constante aanlevering over een langere periode t.o.v. bijvoorbeeld glucose
2. Palatinose® heeft een lage glycemische index
De glycemische index of GI van een koolhydraat is een getal dat aangeeft hoe sterk de glucosespiegel in het bloed omhoog gaat na het eten van een voedingsmiddel. Hoe lager het getal hoe beter. Slechte koolhydraten zijn alle koolhydraten die boven de GI van 50 komen en goede koolhydraten zijn deze die daaronder zitten. De glycemische index van Palatinose® is slechts 32 (Hoge GI: +70 – Lage GI: -40).
3. Palatinose® geeft een stabiele bloedsuikerspiegel
De inname van teveel suikers kan leiden tot hypoglycemie. De energie uit snelle suikers wordt snel opgenomen door het lichaam, maar wordt ook sneller opgebruikt waardoor een tekort aan bloedglucose ontstaat. Gevolg: honger, vermoeidheid, beven, … het zogenaamde ‘zwarte gat’. De energie uit Palatinose® zal pas na een veel langere periode deze grens bereiken.
4. Palatinose® heeft een lage insuline-index
Net zoals Palatinose® een beperkte reactie van de bloedglucose kent, heeft het eveneens een lage insuline-index. Insuline is van belang bij de opname van voedingsstoffen door onze spieren en draagt dus bij tot het leveren van energie en het opbouwen van spierweefsel. Gezien insuline wordt aangemaakt door het eten van koolhydraten, dient ons lichaam dus voldoende koolhydraten (suikers) op te nemen om goed te kunnen presteren.
Om een zo constant mogelijke energievoorziening te bevorderen moeten zowel snelle, minder snelle als trage suikers worden ingenomen. Indien men zich enkel beperkt tot de inname van enkelvoudige of snelle suikers kan insulineresistentie optreden. Concreet wil dit zeggen dat ons lichaam niet meer reageert op de insuline en ons dus niet meer kan voorzien van de nodige energie. Het resultaat hiervan is dat de aanwezige suikers in vet worden omgezet. De lage insuline index (= 30) van Palatinose® draagt dus bij tot het op peil houden van het insulineniveau in ons lichaam.
Isomaltulose (chemical name: 6-0-α-D-glucopyranosyl-D-fructose), also known by the trade name Palatinose, is a disaccharide that is commercially manufactured enzymatically from sucrose via bacterial fermentation. It is a natural constituent of honey and sugar cane and has a very natural sweet taste. It has been used as a sugar substitute in Japan since 1985. It is particularly suitable as a non-cariogenic sucrose replacement.[1]
Isomaltulose is fully absorbed in the small intestine as glucose and fructose. Like sucrose, it is fully digested and provides the same caloric value of approximately 4 kcal/g.
It is low-glycaemic and low-insulinemic. The effect of isomaltulose is that the glucose enters the blood at a slow rate, avoiding high peaks and sudden drops in glucose levels and therefore insulin levels as well. This leads to a more balanced and prolonged energy supply in the form of glucose.[2]
Being low-insulinemic, isomaltulose also supports improved fat oxidation during physical activity as high insulin levels hinder the use of lipids as an energy source. As such, isomaltulose can increase the amount of fat used as energy, thus enhancing performance endurance.[3]
Isomaltulose is tolerated like sucrose and not suitable for people with a pre-existing intolerance to fructose and those who are unable to digest sucrose.
Koolhydraat - Palatinose
Palatinose is een nog langzamer koolhydraat dan maltodextrine, en bereikt zijn top pas na 30 tot 45 minuten na inname. Het voordeel van dit suiker is dat het een zeer langzame afgifte heeft, waardoor het insuline peil voor langere tijd verhoogd blijft in het lichaam. Hierdoor kunnen allerlei andere producten, met een relatief langzamere opname, beter worden opgenomen in het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat de vertering van palatinose ongeveer gelijke tred aanhoudt met de afbraak van een whey concentraat in aminozuren. Het grote voordeel hiervan is dat de palatinose het insuline peil hoog houdt, terwijl ook de aminozuren in het bloed komen. Hierdoor worden de aminozuren vele malen effectiever ingebouwd in de spieren. De grafiek onderstaand laat zien dat de waarde stijging in het bloed van palatinose en de aminozuren nagenoeg gelijk loopt.
en de ervarin van Berry de Mey
Het is goed om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Het dieet van een suiker patiënt is daar ook op gericht. Het is niet alleen gezond, maar het is ook veel makkelijker om een dieet vol te houden omdat je niet zo gauw honger hebt. Koolhydraten hebben een bepaalde Glykemisch index. Hoe hoger de index hoe sneller het koolhydraat des te minder stabiel je bloedsuikerspiegel. Toen ik vroeger voor de Mr Olympia trainde had ik voldoende koolhydraten nodig om een zware training door te komen. Door koolhydraten met een lage Glykemisch index te eten was ik in staat koolhydraten te laden. Deze koolhydraten zetten zich om in glycogeen wat je lichaam opslaat in je spieren en lever. Tegenwoordig maken veel sporters gebruik van het zogenaamde “carbing up”. Maar daar waar je vroeger dit vooral uit eten haalde is er nu het supplement Palatinose. Palatinose heeft een zeer lage Glykemische index. Voor een wedstrijd, voor een training is het ideaal omdat je er uren later nog profeit van kan hebben. Je kan laden en je suikerspiegel toch stabiel houden door de lage index. Let wel op dat je rekening houdt met het feit dat het natuurlijk wel calorieën zijn. De koolhydraten moeten wel passen in het dieet/voedingswijze wat je voor een bepaald doel hebt gepland.
Be Happy Berry
nog meer mensen hiermee ervaring mij lijkt het super spul!!! en goedkoop geloof ik
Comment