Ik ruik altijd naar amoniak als ik sport (heeeel vervelend) en ik was dus bang dat ik daardoor spieren verlies, ik heb eindelijk antwoord op mijn vraag gevonden
Een heel stuk om te lezen, maar zeer interressant!!
Veel mensen kampen met dit probleem en er doen heel wat tegenstrijdige berichten de ronde. Sommige mensen zijn bezorgd omdat ze gehoord hebben dat de ammoniakgeur afkomstig is van het afbreken van de spieren. Maar is dit wel zo?
Ammoniak wordt chemisch aangeduid als NH3. (Chemie interesseerde me vroeger op school niet erg en dit uitleggen is dan ook zo’n beetje een nachtmerrie voor me…). Maar goed, ik doe mijn best: NH3 wil zeggen dat er 1 atoom stikstof (N) gebonden is aan 3 atomen waterstof (H). Ammoniak heeft een zeer sterke, indringende geur die gemakkelijk herkenbaar is in onder andere schoonmaakproducten of menselijk zweet.
Verantwoordelijk voor deze geur is stikstof. In je lichaam komt stikstof enkel voor in de aminozuren, de bouwstenen voor je spieren. Fanatieke bodybuilders willen steeds een positieve stikstofbalans in hun lichaam hebben. Dit wil zeggen dat ze meer stikstof opnemen dan ze verbruiken. Omdat stikstof enkel voorkomt in aminozuren, betekent dit dat ze gemakkelijker spiermassa zullen aankomen.
Maar vergis je niet: ook als je niet fanatiek met je lichaam bezig bent, heb je dagelijks voldoende aminozuren nodig. Je lichaam gaat immers steeds in een fase waarin het weefsel afbreekt (catabolische fase) en waarin het weefsel opbouwt (anabolische fase). Wanneer je lichaam een aminozuur als energie wil gebruiken, moet het eerst omgezet worden naar een bruikbare vorm.
Ok, nu wordt het even ingewikkeld, dus let even goed op. Omdat je lichaam het aminozuur moet omzetten naar een bruikbare energiebron, wordt het atoom stikstof van het aminozuur ontdaan. Wat overblijft wordt omgezet naar glucose en kan zo door je lichaam als brandstof gebruikt worden.
Maar nu blijft het ontdane deeltje stikstof in je lichaam achter. In je nieren worden deze deeltjes verwerkt tot CO(NH)2 en worden zo via de urine afgevoerd. Maar als je nieren teveel stikstof te verwerken krijgen, zal het via je zweet afgevoerd worden, waardoor je een ammoniakgeur ruikt.
Zowel zweten als urineren vragen water van je lichaam. Als je te weinig water drinkt, wordt de afgescheiden ammoniakgeur niet verdund, waar het nog sterker ruikt. Daarom drink je best voldoende water (en meer als je veel sport) zodat de afvalstoffen zonder problemen afgevoerd kunnen worden.
Het is dus duidelijk dat je zweet naar ammoniak ruikt wanneer er teveel aminozuren als brandstof gebruikt worden of als je onvoldoende water drinkt. Betekent dit dan dat je te weinig eiwitten eet?
Veel mensen denken dat de ammoniakgeur voorkomt omdat ze te weinig eiwitten eten. Dit is niet zo. Je lichaam zal enkel eiwitten als energie gebruiken wanneer de voorraad vetten en koolhydraten onvoldoende zijn. Spieren kunnen glucose (uit koolhydraten) of vetten gebruiken als energie. Maar je lichaam kan vetten niet omzetten naar glucose en zal daarom een beroep doen op aminozuren. Als je eiwitconsumptie hoog is, bestaat de kans dat de verbruikte aminozuren uit je voeding komen, in plaats van uit je spieren.
De oplossing voor de vervelende ammoniakgeur is dus om voldoende koolhydraten te eten. Als iedere maaltijd uit een deel koolhydraten bestaat, heb je normaal gezien een voldoende grote voorraad glucose. Zo hoeft je lichaam geen eiwitten te verbranden maar kunnen ze als bouwstenen voor de spieren dienen.
Een appel of een sneetje brood kan al voldoende zijn om je lichaam te voorzien van glucose. Je lichaam heeft ook koolhydraten nodig om vet te verbranden, dus denk nu niet dat het eten van koolhydraten het vetverbrandingsproces uitstelt. Meer nog: koolhydraten zorgen voor meer energie, waardoor je beter kan trainen.
Stel dat je een snede bruin brood eet (80 calorieën) die je helpt om 100 calorieën meer te verbranden, door je hoger energieniveau. Je lichaam hoeft zijn eigen spieren niet af te breken om als aminozuren te verbranden en je spiermassa blijft dus intact. Er is dan ook geen reden om koolhydraten te schrappen of drastisch te beperken.
Je lichaam kan maar een beperkte hoeveelheid voedsel verwerken bij iedere maaltijd. Daarom is het voor sommige mensen moeilijker om de ammoniakgeur te vermijden. Bijvoorbeeld marathonlopers worden hiermee dikwijls geconfronteerd. In dat geval kan je best regelmatig kleine hoeveelheden eten en regelmatig een sportdrankje (waarin een goede hoeveelheid koolhydraten zitten) drinken.
Als je dus nog eens een ammoniakgeur waarneemt, panikeer dan niet direct. Het betekent niet dat je lichaam direct spiermassa afbreekt. Het is een afvalproduct van de verbruikte aminozuren. Maar eens de voorraad aminozuren uit je voeding opgebruikt is en er zijn geen beschikbare koolhydraten, breekt je lichaam wel spiermassa af.
Het is dus aangewezen om voldoende koolhydraten te eten, zeker als je regelmatig sport. Een kleine snack een tijdje voor je training kan dit probleem al verhelpen. Natuurlijk moet de snack gezond zijn, een snoepreep is ook een “snack” maar allesbehalve gezond…
Een heel stuk om te lezen, maar zeer interressant!!
Veel mensen kampen met dit probleem en er doen heel wat tegenstrijdige berichten de ronde. Sommige mensen zijn bezorgd omdat ze gehoord hebben dat de ammoniakgeur afkomstig is van het afbreken van de spieren. Maar is dit wel zo?
Ammoniak wordt chemisch aangeduid als NH3. (Chemie interesseerde me vroeger op school niet erg en dit uitleggen is dan ook zo’n beetje een nachtmerrie voor me…). Maar goed, ik doe mijn best: NH3 wil zeggen dat er 1 atoom stikstof (N) gebonden is aan 3 atomen waterstof (H). Ammoniak heeft een zeer sterke, indringende geur die gemakkelijk herkenbaar is in onder andere schoonmaakproducten of menselijk zweet.
Verantwoordelijk voor deze geur is stikstof. In je lichaam komt stikstof enkel voor in de aminozuren, de bouwstenen voor je spieren. Fanatieke bodybuilders willen steeds een positieve stikstofbalans in hun lichaam hebben. Dit wil zeggen dat ze meer stikstof opnemen dan ze verbruiken. Omdat stikstof enkel voorkomt in aminozuren, betekent dit dat ze gemakkelijker spiermassa zullen aankomen.
Maar vergis je niet: ook als je niet fanatiek met je lichaam bezig bent, heb je dagelijks voldoende aminozuren nodig. Je lichaam gaat immers steeds in een fase waarin het weefsel afbreekt (catabolische fase) en waarin het weefsel opbouwt (anabolische fase). Wanneer je lichaam een aminozuur als energie wil gebruiken, moet het eerst omgezet worden naar een bruikbare vorm.
Ok, nu wordt het even ingewikkeld, dus let even goed op. Omdat je lichaam het aminozuur moet omzetten naar een bruikbare energiebron, wordt het atoom stikstof van het aminozuur ontdaan. Wat overblijft wordt omgezet naar glucose en kan zo door je lichaam als brandstof gebruikt worden.
Maar nu blijft het ontdane deeltje stikstof in je lichaam achter. In je nieren worden deze deeltjes verwerkt tot CO(NH)2 en worden zo via de urine afgevoerd. Maar als je nieren teveel stikstof te verwerken krijgen, zal het via je zweet afgevoerd worden, waardoor je een ammoniakgeur ruikt.
Zowel zweten als urineren vragen water van je lichaam. Als je te weinig water drinkt, wordt de afgescheiden ammoniakgeur niet verdund, waar het nog sterker ruikt. Daarom drink je best voldoende water (en meer als je veel sport) zodat de afvalstoffen zonder problemen afgevoerd kunnen worden.
Het is dus duidelijk dat je zweet naar ammoniak ruikt wanneer er teveel aminozuren als brandstof gebruikt worden of als je onvoldoende water drinkt. Betekent dit dan dat je te weinig eiwitten eet?
Veel mensen denken dat de ammoniakgeur voorkomt omdat ze te weinig eiwitten eten. Dit is niet zo. Je lichaam zal enkel eiwitten als energie gebruiken wanneer de voorraad vetten en koolhydraten onvoldoende zijn. Spieren kunnen glucose (uit koolhydraten) of vetten gebruiken als energie. Maar je lichaam kan vetten niet omzetten naar glucose en zal daarom een beroep doen op aminozuren. Als je eiwitconsumptie hoog is, bestaat de kans dat de verbruikte aminozuren uit je voeding komen, in plaats van uit je spieren.
De oplossing voor de vervelende ammoniakgeur is dus om voldoende koolhydraten te eten. Als iedere maaltijd uit een deel koolhydraten bestaat, heb je normaal gezien een voldoende grote voorraad glucose. Zo hoeft je lichaam geen eiwitten te verbranden maar kunnen ze als bouwstenen voor de spieren dienen.
Een appel of een sneetje brood kan al voldoende zijn om je lichaam te voorzien van glucose. Je lichaam heeft ook koolhydraten nodig om vet te verbranden, dus denk nu niet dat het eten van koolhydraten het vetverbrandingsproces uitstelt. Meer nog: koolhydraten zorgen voor meer energie, waardoor je beter kan trainen.
Stel dat je een snede bruin brood eet (80 calorieën) die je helpt om 100 calorieën meer te verbranden, door je hoger energieniveau. Je lichaam hoeft zijn eigen spieren niet af te breken om als aminozuren te verbranden en je spiermassa blijft dus intact. Er is dan ook geen reden om koolhydraten te schrappen of drastisch te beperken.
Je lichaam kan maar een beperkte hoeveelheid voedsel verwerken bij iedere maaltijd. Daarom is het voor sommige mensen moeilijker om de ammoniakgeur te vermijden. Bijvoorbeeld marathonlopers worden hiermee dikwijls geconfronteerd. In dat geval kan je best regelmatig kleine hoeveelheden eten en regelmatig een sportdrankje (waarin een goede hoeveelheid koolhydraten zitten) drinken.
Als je dus nog eens een ammoniakgeur waarneemt, panikeer dan niet direct. Het betekent niet dat je lichaam direct spiermassa afbreekt. Het is een afvalproduct van de verbruikte aminozuren. Maar eens de voorraad aminozuren uit je voeding opgebruikt is en er zijn geen beschikbare koolhydraten, breekt je lichaam wel spiermassa af.
Het is dus aangewezen om voldoende koolhydraten te eten, zeker als je regelmatig sport. Een kleine snack een tijdje voor je training kan dit probleem al verhelpen. Natuurlijk moet de snack gezond zijn, een snoepreep is ook een “snack” maar allesbehalve gezond…
Comment