Moeten we minder vlees eten van onderzoekers vanwege een grotere kans op vreselijke ziekten, hamert de vleesindustrie erop dat we vooral vlees moeten eten om in leven te blijven. Daarbij geholpen door het onafhankelijke onderzoeksinstituut TNO Voeding dat ontdekte dat kinderen te weinig ijzer binnenkrijgen en daardoor een beetje achterlijk kunnen blijven. Ja, en in vlees zit uitzonderlijk veel ijzer. Dus wel even goed nadenken als we vegetarisch willen gaan, is de boodschap.
Wat fout is aan eieren weet iedereen. Inderdaad, de salmonella. Volgens de Keuringsdienst van Waren worden jaarlijks 150 duizend mensen ziek van salmonella. De voornaamste besmettingsbron is echter niet het ei, maar het kippenvlees. Volgens cijfers van het RIVM is slechts 0,3 procent van de eieren besmet. Dat de man met de zeis toch geregeld in een verleidelijke vermomming van een bavarois het bejaardentehuis kan binnenstappen, komt doordat bij dat soort instellingen in het groot wordt gekookt. En als er één besmet ei in het doosje zit, kan die de hele partij aansteken. Maar na duizenden salmonella-doden kwam vorig jaar eindelijk het goede nieuws. De kip kreeg z'n gevarensticker en er kwam een verbod op de verkoop van salmonella-eieren. Daarmee lijken luchtige, maar dodelijk desserts tot het verleden te behoren.
En dan nog iets dat de reputatie van het ei weinig goeds heeft gedaan, de cholesterol. Jarenlang is dat er door de voedselvoorlichters ingehamerd. Maar onderzoekers zijn teruggekomen van eerdere beweringen. Eieren bevatten weliswaar veel cholesterol, maar dat komt lang niet allemaal in het bloed terecht. Bovendien is er goed en slecht cholesterol, weet de wetenschap inmiddels. Daarom heeft het eierenproductschap (PVE) een bericht doen rondgaan waarin beleefd doch dringend bekend werd gemaakt dat het ei geen kwaad meer doet. Wat, een ei per dag doet zelfs goed, 'kan met recht een uitstekend voedingsmiddel worden genoemd, dé functional food van de natuur zelf', schrijft het PVE triomfantelijk.
Wat is het geval. Onderzoekers hebben na het mespuntje linolzuur, nog meer moois ondekt in de dooier van het ei, de stofjes choline, luteïne en zeaxantine. Niet zo vreemd overigens, want deels zijn ze er door de boer zelf ingestopt, via het voer. Maar goed, van choline word je buitengemeen slim. Het goedje speelt namelijk een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen en het geheugen. Luteïne en zeaxanthine, beide caroteen-achtige kleurstoffen, spelen een rol bij het gezichtsvermogen, ze gaan spierverslappingen in het oog tegen. Maar de mooiste bewering komt nog. In de Amerikaanse Beaver Dam Eye Study wordt geconcludeerd dat bij een hogere eierconsumptie het risico op een hartaanval met 60 procent afneemt. En dat dan vooral dankzij de luteïne. Vandaar dat de Amerikaanse Hartstichting één ei per dag goed vindt (an egg a day is ok!. Om gek van te worden, toch? Eén ei per dag is dus goed tegen een hartaanval die je toch al niet krijgt van een ei. We zijn dus jarenlang voor niets op stang gejaagd door die voedselbetweters.
In Nederland nu, stelt het PVE in zijn herderlijk schrijven, eten we 184 eieren per persoon per jaar, dat is een halve per dag. Goed, een half ei is beter dan een lege dop, maar als we onszelf en de kippenboeren een beetje willen helpen, moet de eierconsumptie dus worden verdubbeld. Immers, an egg a day is ok!
Dat is toch iets te voorbarig, want ongeveer de helft van de Nederlandse eieren deugt niet. Ze worden gelegd door kippen die geen leven hebben. Ze zitten opgesloten in bedompte schuren, zonder een streepje daglicht en kunnen hun kont niet keren. Een goedkoop ei heeft zijn prijs. En het ei is goedkoop, extreem goedkoop zelfs. Let wel, het ei van nu kost reëel maar 15 procent van het ei van 1960. Daarom past een goed voornemen met vogelpestpasen: Eet alleen eieren als de kippen er ook beter van worden.
Bron: Ad.nl
Grtzzz Ax
Wat fout is aan eieren weet iedereen. Inderdaad, de salmonella. Volgens de Keuringsdienst van Waren worden jaarlijks 150 duizend mensen ziek van salmonella. De voornaamste besmettingsbron is echter niet het ei, maar het kippenvlees. Volgens cijfers van het RIVM is slechts 0,3 procent van de eieren besmet. Dat de man met de zeis toch geregeld in een verleidelijke vermomming van een bavarois het bejaardentehuis kan binnenstappen, komt doordat bij dat soort instellingen in het groot wordt gekookt. En als er één besmet ei in het doosje zit, kan die de hele partij aansteken. Maar na duizenden salmonella-doden kwam vorig jaar eindelijk het goede nieuws. De kip kreeg z'n gevarensticker en er kwam een verbod op de verkoop van salmonella-eieren. Daarmee lijken luchtige, maar dodelijk desserts tot het verleden te behoren.
En dan nog iets dat de reputatie van het ei weinig goeds heeft gedaan, de cholesterol. Jarenlang is dat er door de voedselvoorlichters ingehamerd. Maar onderzoekers zijn teruggekomen van eerdere beweringen. Eieren bevatten weliswaar veel cholesterol, maar dat komt lang niet allemaal in het bloed terecht. Bovendien is er goed en slecht cholesterol, weet de wetenschap inmiddels. Daarom heeft het eierenproductschap (PVE) een bericht doen rondgaan waarin beleefd doch dringend bekend werd gemaakt dat het ei geen kwaad meer doet. Wat, een ei per dag doet zelfs goed, 'kan met recht een uitstekend voedingsmiddel worden genoemd, dé functional food van de natuur zelf', schrijft het PVE triomfantelijk.
Wat is het geval. Onderzoekers hebben na het mespuntje linolzuur, nog meer moois ondekt in de dooier van het ei, de stofjes choline, luteïne en zeaxantine. Niet zo vreemd overigens, want deels zijn ze er door de boer zelf ingestopt, via het voer. Maar goed, van choline word je buitengemeen slim. Het goedje speelt namelijk een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen en het geheugen. Luteïne en zeaxanthine, beide caroteen-achtige kleurstoffen, spelen een rol bij het gezichtsvermogen, ze gaan spierverslappingen in het oog tegen. Maar de mooiste bewering komt nog. In de Amerikaanse Beaver Dam Eye Study wordt geconcludeerd dat bij een hogere eierconsumptie het risico op een hartaanval met 60 procent afneemt. En dat dan vooral dankzij de luteïne. Vandaar dat de Amerikaanse Hartstichting één ei per dag goed vindt (an egg a day is ok!. Om gek van te worden, toch? Eén ei per dag is dus goed tegen een hartaanval die je toch al niet krijgt van een ei. We zijn dus jarenlang voor niets op stang gejaagd door die voedselbetweters.
In Nederland nu, stelt het PVE in zijn herderlijk schrijven, eten we 184 eieren per persoon per jaar, dat is een halve per dag. Goed, een half ei is beter dan een lege dop, maar als we onszelf en de kippenboeren een beetje willen helpen, moet de eierconsumptie dus worden verdubbeld. Immers, an egg a day is ok!
Dat is toch iets te voorbarig, want ongeveer de helft van de Nederlandse eieren deugt niet. Ze worden gelegd door kippen die geen leven hebben. Ze zitten opgesloten in bedompte schuren, zonder een streepje daglicht en kunnen hun kont niet keren. Een goedkoop ei heeft zijn prijs. En het ei is goedkoop, extreem goedkoop zelfs. Let wel, het ei van nu kost reëel maar 15 procent van het ei van 1960. Daarom past een goed voornemen met vogelpestpasen: Eet alleen eieren als de kippen er ook beter van worden.
Bron: Ad.nl
Grtzzz Ax
Comment