Soya Melk
Cholesterol
Alle dierlijke voedingsproducten bevatten cholestrol, terwijl het in plantaardige voedingsmiddelen te verwaarlozen is. Net daarom lenen de plantaardige melkproducten zich perfect tot een cholesterolarm of cholesterolvrij dieet.
Calcium
Zuivelproducten zijn een belangrijke bron van calcium. Momenteel word nog gezocht om een optimale calciumdistrubitie in het organisme te voorzien.
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium ligt tussen de 800 en 1200mg. Groenten, gedroogd of vers fruit, volle granen, oliehoudende zaden en peulvruchten bevatten heel wat calcium. Broccolli, groene kool, spinazie, waterkers, gedroogde vijgen, amandelen, hazelnoten, bepaalde algen, sesam en lijnzaad zijn uitzonderlijk rijk aan calcium. Laat ons ook niet vergeten dat calcium in het metabolisme slechts goed kan functioneren in combinatie met magnesium en fosfor en dat in een optimale verhouding van 2 op 1.
Het water dat voor de bereiding wordt gebruikt, is gefilterd water, dat aan alle kwaliteitsnormen voldoet, Na UHT-behandeling worden de dranken in tetrabrik verpakt, wat een lange houdbaarheid garandeert met optimale bewaring van de voedingswaarde.
Eiwitten
Wat de aanvoer van eiwitten betreft, is soja melk een ideaal vervangmiddel voor melk. De gele sojaboon behoort tot de familie van de peulvruchten en is van de hele plantenwereld het rijkst aan eiwitten. De essentiële aminozuren zijn goed vertegenwoordigd. Soja-eiwitten en isoflavonen, regulariseren de cholestrol.
Suikers
Sojabonen bevatten van nature flatulente suikers die moeilijk te verteren zijn. Dankzij productiemethodes worden die suikers bijna volledig verwijderd, het grootste gedeelte van die suikers bevind zich trouwens in het omhulsel dat dankzij het pellen verwijderd wordt bij het gecontroleerde kweken. Het procede verdringt de minder aangenaame bonensmaak.
Soja is arm aan verzadigde vetzuren en rijk aan poluonverzadigde vetzuren.
Sojalecithine is belangrijk voor het transport van vetten in ons lichaam, waaronder cholesterol.
De sojaboon bevat fosfor, magnesium, ijzer, calcium en vitamines B1 en B2.
Samenstelling van de sojaboon
38 % eiwitten.
31,5 % koolhydraten.
18 % Vetzuren.
4 % Vitamines en mineralen.
8,5 % Water.
Calciumgehalte van plantaardige producten producten per 100 gr.
Broccoli 58 mg
Groene kool 180 mg
Spinazie 125 mg
Cressonnette 250 mg
Gedroogde vijgen 193 mg
Amandelen 252 mg
Hazelnoten 226 mg
Arame 1170 mg
Wakame 1300 mg
Sesam 130 mg
Lijnzaad 260 mg
Vergelijking voedingswaarde volle melk met soya melk per 100gr.
Volle melk Soya melk
266 149 KJ
64 36 Kcal
3,3 gr 3,6 gr Eiwitten
4,7 gr 0,6 gr Koolhydraten
3,5 gr 2,1 gr Vetten
2,4 gr 0,3 gr Verzadigde vetzuren
1 gr 0,5 gr Mono-onverzadigde vz
0,1 gr 1,3 gr Poly-onverzadigde vz
10 mg 0 mg Cholesterol
Mineralen
48 mg 25 mg Na
120 mg 12 mg Ca
150 mg 60 mg K
0 mg 0,3 mg Fe
11 mg 15 mg Mg
93 mg 40 mg P
Mijn eigen ervaring met soya melk.
Als ik melk drink opteer ik ook voor soya melk van het merk Alpro neem hiervoor de Bio versie (zonder toevoeging van zout en suikers). Hoe men het ook bekijkt het heeft een heel ander smaak daarom durf ik het vermengen met wat yoghurt of kwark, of voeg ik een heel klein beetje vloeibaar zoetmiddel toe, en dit geeft al een totaal andere smaak.
Durf er ook wel eens wat fruit tussen mixen.
Soms meng ik ook kwark met soya melk zodat de kwark wat vloeibaarder word en gebruik dit dan als dressing op fruitsalade.
Tot zover de soya melk.
Cholesterol
Alle dierlijke voedingsproducten bevatten cholestrol, terwijl het in plantaardige voedingsmiddelen te verwaarlozen is. Net daarom lenen de plantaardige melkproducten zich perfect tot een cholesterolarm of cholesterolvrij dieet.
Calcium
Zuivelproducten zijn een belangrijke bron van calcium. Momenteel word nog gezocht om een optimale calciumdistrubitie in het organisme te voorzien.
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium ligt tussen de 800 en 1200mg. Groenten, gedroogd of vers fruit, volle granen, oliehoudende zaden en peulvruchten bevatten heel wat calcium. Broccolli, groene kool, spinazie, waterkers, gedroogde vijgen, amandelen, hazelnoten, bepaalde algen, sesam en lijnzaad zijn uitzonderlijk rijk aan calcium. Laat ons ook niet vergeten dat calcium in het metabolisme slechts goed kan functioneren in combinatie met magnesium en fosfor en dat in een optimale verhouding van 2 op 1.
Het water dat voor de bereiding wordt gebruikt, is gefilterd water, dat aan alle kwaliteitsnormen voldoet, Na UHT-behandeling worden de dranken in tetrabrik verpakt, wat een lange houdbaarheid garandeert met optimale bewaring van de voedingswaarde.
Eiwitten
Wat de aanvoer van eiwitten betreft, is soja melk een ideaal vervangmiddel voor melk. De gele sojaboon behoort tot de familie van de peulvruchten en is van de hele plantenwereld het rijkst aan eiwitten. De essentiële aminozuren zijn goed vertegenwoordigd. Soja-eiwitten en isoflavonen, regulariseren de cholestrol.
Suikers
Sojabonen bevatten van nature flatulente suikers die moeilijk te verteren zijn. Dankzij productiemethodes worden die suikers bijna volledig verwijderd, het grootste gedeelte van die suikers bevind zich trouwens in het omhulsel dat dankzij het pellen verwijderd wordt bij het gecontroleerde kweken. Het procede verdringt de minder aangenaame bonensmaak.
Soja is arm aan verzadigde vetzuren en rijk aan poluonverzadigde vetzuren.
Sojalecithine is belangrijk voor het transport van vetten in ons lichaam, waaronder cholesterol.
De sojaboon bevat fosfor, magnesium, ijzer, calcium en vitamines B1 en B2.
Samenstelling van de sojaboon
38 % eiwitten.
31,5 % koolhydraten.
18 % Vetzuren.
4 % Vitamines en mineralen.
8,5 % Water.
Calciumgehalte van plantaardige producten producten per 100 gr.
Broccoli 58 mg
Groene kool 180 mg
Spinazie 125 mg
Cressonnette 250 mg
Gedroogde vijgen 193 mg
Amandelen 252 mg
Hazelnoten 226 mg
Arame 1170 mg
Wakame 1300 mg
Sesam 130 mg
Lijnzaad 260 mg
Vergelijking voedingswaarde volle melk met soya melk per 100gr.
Volle melk Soya melk
266 149 KJ
64 36 Kcal
3,3 gr 3,6 gr Eiwitten
4,7 gr 0,6 gr Koolhydraten
3,5 gr 2,1 gr Vetten
2,4 gr 0,3 gr Verzadigde vetzuren
1 gr 0,5 gr Mono-onverzadigde vz
0,1 gr 1,3 gr Poly-onverzadigde vz
10 mg 0 mg Cholesterol
Mineralen
48 mg 25 mg Na
120 mg 12 mg Ca
150 mg 60 mg K
0 mg 0,3 mg Fe
11 mg 15 mg Mg
93 mg 40 mg P
Mijn eigen ervaring met soya melk.
Als ik melk drink opteer ik ook voor soya melk van het merk Alpro neem hiervoor de Bio versie (zonder toevoeging van zout en suikers). Hoe men het ook bekijkt het heeft een heel ander smaak daarom durf ik het vermengen met wat yoghurt of kwark, of voeg ik een heel klein beetje vloeibaar zoetmiddel toe, en dit geeft al een totaal andere smaak.
Durf er ook wel eens wat fruit tussen mixen.
Soms meng ik ook kwark met soya melk zodat de kwark wat vloeibaarder word en gebruik dit dan als dressing op fruitsalade.
Tot zover de soya melk.
Comment